Автор Тема: Фотоапарати  (Прочитано 145187 пати)

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Одг: Фотоапарати
« Одговори #165 на: 25 Јануари 2014, 10:46:24 am »
Е одамна беше... ;D

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #166 на: 25 Јануари 2014, 10:53:18 am »
Camera: CIF, 352 x 288 pixels

Eве sample слики од уредот:

Луда камера имаше. Мислам дека е едини со резолуција под 640х480.  ::)

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3068
« Одговори #167 на: 25 Јануари 2014, 11:29:26 am »
За ќеифот http://www.bhphotovideo.com/c/product/279582-USA/Canon_8806A002_EF_17_40mm_f_4L_USM.html

Го знам, али ќе ми фали 40-55 опсегот и нема IS, а фул фрејм во блиска иднина не планирам да земам.

Сепак би одел на канонот. Најди го половен и свиркај си.

Леќи се зезната работа за купување - ако не си ТОТАЛНО задоволен од резултатот, ќе ја користиш многу ретко или ич, па така и најевтината да ја земеш - џабе си ја зимал. Бар од мое искуство зборувам.

Не сум преголема цедидлака така да верувам дека и Сигмата ќе врши работа.

Но, половна техника никогаш не купувам, незнам како и колку претходникот ја користел и чувал, па на крајот може да испадне дека сиромавиот дупло плаќа.

СИТЕ леќи се аналогни. Ваљда мислеше на „мануелни“.

Да де, се разбравме. Мислeф на MF.

Се надевам дека знаеш дека има Адаптер рингс. 72мм то 77мм рецимо. Ќе го заштрафиш на објективот (или на филтерот) и ќе го заборавиш.

Понатаму работата е за што ќе го купиш, дали за да работиш нешто и да му ебеш мајката како репортер или за себе. :) :) Ако го земаш за себе мислам дека треба да се земе најдоброто (Цанон) затоа што ќе те јаде јанѕа ако земеш друго. Квалитетот на објективот (ако е за себе) ќе трае 20 години најламлку. А ако е за репортажа ќе трае 5 години. Затоа би рекол Канонот. Заради мерак.

Апсолутно, но пре би без адаптер рингс - стај извади да праам мнoгу многу ме обичам - башка со адаптер рингот имаш дупло повеќе штрафење (стај го на него - извади го од него).

Се разбира дека го зимам за себе и се разбира дека сакам да ми трае долго време, затоа ми е и дилемата ако би идел на Канон-от дали половен, истотот важи што му пишав и на Симо околу користената техника.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3878
« Одговори #168 на: 25 Јануари 2014, 15:59:36 pm »

Го знам, али ќе ми фали 40-55 опсегот и нема IS, а фул фрејм во блиска иднина не планирам да земам.

Ти па ептен сакаш секое милиметарче да го фатиш. Имаш доста леќи и реално од 40-55 те дели чекор или кроп.

Ако би бирал олараундер поарно е ова http://www.bhphotovideo.com/c/product/397662-GREY/Canon_0344B002AA_24_105mm_f_4L_IS_USM.html а би продал нешто од сотанатото.

И не биди сигурен дека фулфрејм нема наскоро да биде достапен во рангот на телото што го имаш.

Отсутен smole

• Сениор
« Одговори #169 на: 25 Јануари 2014, 16:52:23 pm »

Ако би бирал олараундер поарно е ова http://www.bhphotovideo.com/c/product/397662-GREY/Canon_0344B002AA_24_105mm_f_4L_IS_USM.html а би продал нешто од сотанатото.

И не биди сигурен дека фулфрејм нема наскоро да биде достапен во рангот на телото што го имаш.

Овој предлог и не е така лош - L леќа е што значи дека би држела цена кога би ја продавал некогаш, не почнува од 17 или 20, но и 24 не е лошо, а опсегот е таманка, многу повеќе од 17 55ката,  има IS и 77мм филтер тред. Додуша не е 2.8 блендата, али јбг тоа е тоа.

Фулфрејмовите сигурно со тек на време ќе бидат ценовно подостапни, но бидејќи јас повеќето од времето сликам со 10-20ката, тешко дека ќе ја продадам за да идам фул, барем у догледно време.

Отсутен Darkovski

• Редовен
  • Пораки: 1273
« Одговори #170 на: 25 Јануари 2014, 19:21:34 pm »
Дали Adapter Ring е штетен за огледалото на дслр?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #171 на: 25 Јануари 2014, 19:25:56 pm »
Не. Единствено ако сакаш да ставиш некоја леќа што може да допира на огледалото, па да го спречи неговото движење нагоре.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3878
« Одговори #172 на: 25 Јануари 2014, 19:26:33 pm »
Ако успееш да намонираш погрешен адаптер па да ти се набута објективот доволно внатре. Инаку не гледам зошто да му штети.

Отсутен Darkovski

• Редовен
« Одговори #173 на: 25 Јануари 2014, 19:32:26 pm »
Конкретно за 58мм прајм објектив од Зенит, незнам колку години е стар. Го имам на D3100 веќе 2 години и мн го користам. Имам негде прочитано пошто тоа стакло нема никаква заштита од сончеви зраци го оштетува огледалото, и држи вода пошто кога сликам преку ден на сончева светлина секоја слика е осветлена. За други комбинации како на пример понов никор објектив на канон со прстен знам дека не е штетно, ама вака не ми е сеедно..  

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #174 на: 25 Јануари 2014, 19:41:00 pm »
Мултикоутингот е за спречување на рефлексии, (означени се со MC објективите) Ако тој објектив не го оштетил огледалото на зенит-от нема разлог зошто да го оштети на Никонот. Тоа што секоја слика е осветлена, тоа е поради погрешна експозиција. Треба да го користиш како мануелен објектив, а тогаш треба да се раководоиш спрема светломерот, за да ја погодиш експозицијата,  а не да го оставиш на „ауто“ апаратот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #175 на: 25 Јануари 2014, 19:42:57 pm »
Ни случајно нема да го оштети. Ни случајно. Освен ако не го допре и го скрши огледалото, нема друг начин да го оштети.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #176 на: 25 Јануари 2014, 19:47:34 pm »
За други комбинации како на пример понов никор објектив на канон со прстен знам дека не е штетно, ама вака не ми е сеедно..  

Баш за оваа комбинација треба да се внимава. Дното на Никор објективите навлегува подлабоко во телото, во однос на канон, па треба има шанси да допре задната леќа на огледалото.

Отсутен Darkovski

• Редовен
« Одговори #177 на: 25 Јануари 2014, 20:07:44 pm »
Мултикоутингот е за спречување на рефлексии, (означени се со MC објективите) Ако тој објектив не го оштетил огледалото на зенит-от нема разлог зошто да го оштети на Никонот. Тоа што секоја слика е осветлена, тоа е поради погрешна експозиција. Треба да го користиш како мануелен објектив, а тогаш треба да се раководоиш спрема светломерот, за да ја погодиш експозицијата,  а не да го оставиш на „ауто“ апаратот.
Секако само на мануал може да се користи, на ниеден друг мод не работи. За експозицијата знам, не сум до толку почетник.
Без разлика на било која експозиција, кога сликам надвор а има сончеви зраци неможам да извадам ни приближно добра слика. Значи објективот пропушта светлина и нема друго, а тоа дали е штетно или не само времето ќе покаже, после 2 години нема никакви знаци кога ке ставам дигитален објектив.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #178 на: 25 Јануари 2014, 20:11:21 pm »
Da napomeneme uste ednas. Ne e stetno.

Отсутен smole

• Сениор
« Одговори #179 на: 25 Јануари 2014, 20:13:03 pm »
Darkovski, да не мислиш на flare? Директно во сонце сликаш?