Гласање

Куќа или стан?

Куќа
72 (87.8%)
Стан
10 (12.2%)

Вкупно гласови: 82

Автор Тема: Куќа или стан?  (Прочитано 38533 пати)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: Куќа или стан?
« Одговори #45 на: 24 Ноември 2013, 12:48:17 pm »
Околу 170 квадрати.  Проблемот е што кај нас под изолација подразбираат 1/3 од потребната изолација. Кога ќе ставиш по правила испаѓа премногу многу скапо.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #46 на: 24 Ноември 2013, 12:53:33 pm »
Ако му го правела фирма можно е да го ошурила.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #47 на: 24 Ноември 2013, 13:03:16 pm »
А мислиш дека човек што дава 35.000 евра за фасада, ќе ангажира некои ојлевци? И не верувам дека го ошуриле, богатите секогаш плаќаат помалку.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #48 на: 24 Ноември 2013, 13:07:50 pm »
Уффф, комшијава преточувал купуз, све му ебем :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #49 на: 24 Ноември 2013, 13:15:33 pm »
Околу 170 квадрати.  Проблемот е што кај нас под изолација подразбираат 1/3 од потребната изолација. Кога ќе ставиш по правила испаѓа премногу многу скапо.
Ништо не подразбираат. Што ќе кажеш тоа ќе направат.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #50 на: 24 Ноември 2013, 13:18:10 pm »
Да не си ти грешка со една нула плус, 205е за м2 ?

Која е таа првокласна изолација, баш ме интересира.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #51 на: 24 Ноември 2013, 13:19:25 pm »
Sto izolacija e toa ne vide nesto na sto lici?  :D  Ima razni izolacii,... pa i ventiliracki fasadi so kamenavolna izolacii , meracii ama cenata isto taka meracii  ;D

edit: proizvoditelot si definira pod koi uslovi kako se nanesuva izolacijata za da se dobie potrebnata termo izolacija, ne majstorot... ;)
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #52 на: 24 Ноември 2013, 13:23:57 pm »
Ако сакаш да потрошиш 35.000е на изолација - ќе потрошиш. Прашањето е колку е тоа рационално. 35.000е се минимум 20 години греење со електрика секоја зима и ладење секое лето, ако куќата ти е од обична цигла. Ако мислиш дека тоа е инвестиција што се исплати - бујрум. Зборувам за куќа од околу 200-250 квадрати.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #53 на: 24 Ноември 2013, 14:03:50 pm »
Kukja = bunar bez dno.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
Одг: Re: Куќа или стан?
« Одговори #54 на: 24 Ноември 2013, 14:06:08 pm »
Ти и во картонска кутија да живееш пак ке ти е скапо

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 819
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #55 на: 24 Ноември 2013, 14:21:37 pm »
Живеам во стан а гласав за куќа од пусти мерак :) инаку еве да ви кажам кај мене како е живеачката: живеам на 11ти кат последен над мене нема никој-рамна плоча, зграда од 65та година... ставивме антени од т мобиле уште пред 10 години и од тогаш денар не даваме за куќен совет, се стави гланц нов лифт (во план ни е и другиот), нови пумпи за вода, нова влезна врата со контрола на пристап, нови сандучиња и комплетно искречено внатре од приземје до 11ти.. до лани имав проблем лето и зима со плочата меѓутоа пролетва го решив и тој проблем со стиропор 5ка и гипс картон сега има ненормална разлика :) бонусот што сум најгоре ми е што сега на пролет ке си ставам и соларно над мене така да нека ми завидуваат малку комшиите :) а да и месешните сметки комплетно струја,парно,вода, кабловска и нет ми се нецели 6000денари!

Bas me interesira posle 10 godini dali imate oseteno nekoi negativni posledici od predavatelite na telefonijata.Kruzat nekoi glasini za nivnata stetnost pa eve od prva raka da slusnime komentar okulu toa.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #56 на: 24 Ноември 2013, 17:29:42 pm »
јас лично или било кој од комшиите немаме, зборам некој да се разболел скраја да е. Инаку поштетно е за тие околу нас одколку за самите нас, зраците одат околу нас а не во длабочина а и во денешно време веќе на секои 100 метри има антени

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #57 на: 24 Ноември 2013, 20:13:47 pm »
Malku za izolacija pri gradba,

ovaa slika pokazuva so dobra izolacija razlika vo temperatura, (slikano na saem vo Nemacko).

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #58 на: 24 Ноември 2013, 21:10:38 pm »
^^ Секаде и по америките покажуваат колку е ефикасна при ладење. Ама за на Флорида тоа можеби е и важно.

За кај нас на пример иако сме на медитеранска клима многу поважно е за обратна примена. Јасно ми е дека е исто, ама пак, иритира што е така.

Ете и во Германија, незнам што им е толку битно за температура позитивна, која сметам дека негативна е драстично подобро. Баш би го сакал истиот тест да се направи со -20 степени во комората, а да видиме колку ќе е надвор. Сигурно ќе е слично, ама бар да видевме.

Или па се греат на гас, за живо џабе, а ладењето им е на струја и им е поскапо - па да најдеш логика.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1936
« Одговори #59 на: 24 Ноември 2013, 22:45:46 pm »
Куќа дефинитивно. Сум живеел во куќа, сега живеам во стан. Освен пониските сметки станот нема никаква предност.