Гласање

Куќа или стан?

Куќа
72 (87.8%)
Стан
10 (12.2%)

Вкупно гласови: 82

Автор Тема: Куќа или стан?  (Прочитано 34967 пати)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7250
Одг: Куќа или стан?
« Одговори #30 на: 22 Ноември 2013, 22:04:28 pm »
Моите поседуваат куќа од 250 квадрати стамбена површина, со двор од 1000 квадрати.

Куќа со поголем двор си бара констатно вложување пари, и константно одржување.
7 дена никој да не го дирне дворот, настанува хаос.

Станот пак бара многу помало внимание, и со помалку напор, секогаш е тип топ среден.

Ме мачи дилемава, и најверојатно ке треба да ја решавам во наредната година две.
Повеќе ме влече накај куќа, по можност, без комшии во радиус од 50-тина метри.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5653
« Одговори #31 на: 22 Ноември 2013, 22:14:39 pm »
abe ja vikam deka stan si e stan..
Kukja ti e dupka bez dno..Nikoj nemoze dami kaze deka e isto odrzuvanjeto na kukjata i stanot i deka trosocite  se tuka nekade.Stanot se znae sto treba odrzuvanje i otprilika koj se smetkite.Dodeka kukja si bara non stop investiranje vo nejze..Sve toa OK sto si miren i neti tropa nikoj nad glava no  stani sabajle raspali kjumbeto,napuknal dzid,dim vo soba od sporet,kosenje ili polevanje treva sekoj vtor den,ajde da go trgneme  kjumbeto neka bide greenje na struja pa otidoa 15000 mesecno zimno vreme pa napuknal dzid protekla kjeramida.
Baska deneska cenata na m2 i kukja vo skopje se enormno skapi za tie pari kupues komotno 2 stana zboram za kukja sto e na kulturna lokacija da ne bide cair,belimbegovo ili pak  deljadrovce.
Ima edna baraka  odma do olimpiko pazarceto finska od tie od zemjotresot so  dvor okolu nejze edvaj da se svrtis i bara 200000 eura tipot pa cekaj bre  ne prodavash stan na menheten baraka e ova
Inace kaj mene vo zgrada nema  galama pretesno se penzioneri sto nepravat galama  ali na vremeto koga pravev rodendeni so 20 lugje doma morav da tropnam kaj site na sprat i dagi predupredam deka kje ima glasna muzika do 01 casot navecer i site mi davaa amin i vikaat ubav provod komshija..site pomagaat  dole okolu trevnjakot samo me koci sto nemam garaza ali so 6000 eura i toa se reshava.
prednosta na kukjata e dvorot kaj sto mozes da si namestis letnikovec ili masa i stolcinja da izvadish i da odmarash..
Eve jas nemam kade da pravam ajvar  pa si kupiv plinska skara i piperot go pecam na terasa so da praam nemam dvor so kjumbe a rakija si kupuvam bidejki pak nemam dvor za pecenje
« Последно менување: 22 Ноември 2013, 22:38:45 pm VLATCE-PUNTO »

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11737
  • Архитект
« Одговори #32 на: 22 Ноември 2013, 22:28:42 pm »
Јас сакам 2 куќи и 2 стана.

:)

Отсутен Angel_1.3

• Редовен
  • Пораки: 1472
  • VOLVO C30
« Одговори #33 на: 22 Ноември 2013, 22:34:04 pm »
kukjaaaa,shto fajte koga  ziveam vo stan.Pojacaj malku glasna muzika,odma ti doagja policija,imame povik za preglasna muzika,go narushuvate kukniot red,ke zemesh da renovirash doma,da rushish,od 9:00 do 15:00 rabotish,odmarash pa od 17:00h do 21:00h,i ti dve nedeli ke izgubish vo rushenje abe ajdee,a ako imash nekoj katil komshii,izgore na chisto,kolenje besenje do beskraj,ni graza si imash da si go cuvash avtomobilot od krazbi i tn,eden velosiped da zemish da go mu smenish treba na sred ulica,taka ide zborot,a vo kukja toa go nema

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5834
Одг: Re: Куќа или стан?
« Одговори #34 на: 22 Ноември 2013, 22:46:49 pm »
И едното и другото си има свои предности,  кој како сака. Стан,  немаш толку трошкови,  само сметки, полесно се одржува но сепак си многу ограничен. Тоа што викате, чувството да си ја пикнеш колата во двор. Па нели е убаво чувството со картица да си влезеш во подземна гаража под зграда и со лифт да си се качиш дома?  ;D Куќа, имаш поголема слобода,  дворче,  зеленило, можност за надоградба али на сметка на тоа имаш каде каде поголеми обврски и трошоци. Според мене куќа е подобро само поради слободата иако цел живот сум во стан :)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #35 на: 22 Ноември 2013, 23:20:52 pm »
Da ne dolzam vo drugata tema iznakazav deka sum za kuka. Sum ziveel I vo stan I vo kuka... Sega sum vo stan, I planiram da prajam nekoja kombinacija za da si naprajam kuka, posle I bazen...
Koga zivees vo stan najloso e toa sto posotojano si vo strek, da ne ti se doseli @Bugar u flez ;D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29630
    • CARclub.mk
« Одговори #36 на: 23 Ноември 2013, 02:03:17 am »
Бре, бре, бре, што работи се изначитав во темава..

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 3997
  • MadaFunker
« Одговори #37 на: 23 Ноември 2013, 02:34:44 am »
Сакам куќа, сега живеам во куќа ама понатака како што гледам ке живеам во стан...барем дур не спечалам доволно да можам да си дозволам куќа.
New blood of old school

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4202
« Одговори #38 на: 24 Ноември 2013, 10:49:38 am »
Дали современа,изградена по најнови стандарди,со најдобра изолација куќа има големи трошоци за греење?мислам дека не,поготово што се става на кантар стан од 45 м2 и куќа од 100 м2.дефинитивно куќа по сите светски стандарди,не македонски :-)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54955
  • Махер
« Одговори #39 на: 24 Ноември 2013, 11:44:18 am »
Апсолутно не. Ама оди и изгради куќа со сите чешити. Становине што се со сите чешити позади Веро се 1800еур квадрат, а камо ли куќа да ја стегнеш  со 5000 еур прозори, со 10.000 еур фасада, со кров уште 5000, со соларно греење на вода 2000еур, со фотоволтаичен систем од 5KW 4000еур, со геотермално греење и ладење 20000еур, со оптимална положба кон сонцето, со блокирани зони на ветер со дрва, со бунар за поливање и систем за наводнување.

Јасно дека куќата ќе спие. Ама тоа кошта.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #40 на: 24 Ноември 2013, 12:23:31 pm »
Живеам во стан а гласав за куќа од пусти мерак :) инаку еве да ви кажам кај мене како е живеачката: живеам на 11ти кат последен над мене нема никој-рамна плоча, зграда од 65та година... ставивме антени од т мобиле уште пред 10 години и од тогаш денар не даваме за куќен совет, се стави гланц нов лифт (во план ни е и другиот), нови пумпи за вода, нова влезна врата со контрола на пристап, нови сандучиња и комплетно искречено внатре од приземје до 11ти.. до лани имав проблем лето и зима со плочата меѓутоа пролетва го решив и тој проблем со стиропор 5ка и гипс картон сега има ненормална разлика :) бонусот што сум најгоре ми е што сега на пролет ке си ставам и соларно над мене така да нека ми завидуваат малку комшиите :) а да и месешните сметки комплетно струја,парно,вода, кабловска и нет ми се нецели 6000денари!
« Последно менување: 24 Ноември 2013, 12:32:48 pm velestrumf »

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #41 на: 24 Ноември 2013, 12:28:16 pm »
Kомшијата се истури 35.000 евра за фасада со прописна изолација, за куќа од 3 спрата.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29630
    • CARclub.mk
« Одговори #42 на: 24 Ноември 2013, 12:34:40 pm »
Све зависи од квадратурата.. Мада, 35.000 евра е ептеееееен многу.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54955
  • Махер
« Одговори #43 на: 24 Ноември 2013, 12:40:30 pm »
Да не немало ѕидови? Изолација за 2-3 спрата е околу 5-10к, се комплет.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #44 на: 24 Ноември 2013, 12:46:15 pm »
што има врска колку спрата е? така ли ја мерите квадратурата :) може да нема спратови а да биде 25 метра должина ;)