Автор Тема: Весела Математика за деца и младинци  (Прочитано 44729 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9225
Одг: Весела Математика за деца и младинци
« Одговори #45 на: 03 Јули 2011, 08:56:46 am »
Ne mu navlagam za matematikite, samo ti vikam tebe deka te svakam so sakas ti da kazes.

Ne vikam deka na gOJDO zaklucot deka 60% e gresen, tolku e negde.

Ako so 735den /10l benzin pominuvas 100km, znaci so 735den 18.3plin treba da pomines 160km.

Ako trosi 10lbenzin na 100km znaci za 15-20% poveke plin treba da trosi 11.5/12l plin ke pomines okolu 155km so znaci toa e toa 60% poveke.

kolku procenti ima znaci mi se losi :D

Ke se citiram sam bidejki tuka izgleda nema razlika megju 60% poveke km i 60% zasteda.
Matematikata e prosta i tocna so plinot momentalno za ista vrednost na pari pretvoreno vo gorivo a potoa izvozeno vo km ili milji ako sakate se pominuvaat okolu 60% poveke.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #46 на: 03 Јули 2011, 09:58:39 am »
Само едно сакам да прашам, колку е 50% од 2000????????????????
Исто колку што е 200% од 500.

gOJDO је он, а не Gojdo....
Му фали дикција на дечкото.

Хммм, мене можеш кога сакаш да ме наседнеш, не мебива за математика, еве зашто прашувам:

Налетувам на 50% попуст(за бандажите кога бев) и ми вика 16 000 од бандаж со 50% попуст тоа ти е 8000. Додека на друго место даваат исто така 50% попуст на цена од 1000 ден. јас нормално поради секојдневната употреба на 50% низ народов си рачунам упола, но добивам одговор дека 50% од 1000 ден. е 250 ден. и јас имам да платам 750 ден. и дека дупло помалку цената би била доколку е 100% попустот, затоа и е мојата збунетост, ако може некој нек ми каже што е точно, за тие што се бават со цифриве треба смешно да им биде ова, затоа очекувам многу едноставен одговор, нормално доколку постои таков.

Нема нешто како 100% попуст. Тогаш цената би била 0

Не кажа гојдо дека има заштеда од 60%, туку дека има околу 60% повеќе км за возење на плин отколку на бензин. А заштедата за исто километри изнесува околу 40% тоа значи дека за парите со кои би поминал на бензин 100км, со плин ќе помине 160. Незнам што толку филозофии и расфрлање со титули :)

Drugar znaes li ti sto zboris? Ne povrat po sija,ima razlika neli?

ni mu e jasno deka ne e vozmozno zasteda od 60 % pa makar gojdo i da bil drogiran dodeka gi vrsel prsemtkite.Utre matematicki ke ti objasnam kade ti e zabludata i tvoeto neznanje magistar primarius doktor i sto li uste ne Gojdo

Пак ќе кажам, заштедата од околу 40% во денари се реплицира во околу 60% повеќе километри поминати на плин. Сосема логично и математички точно. Баш сакам да видам друга математика..
« Последно менување: 03 Јули 2011, 10:00:10 am Carrier166 »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #47 на: 03 Јули 2011, 10:51:22 am »
Drugar znaes li ti sto zboris? Ne povrat po sija,ima razlika neli?
p.s. Na gojdo i negovite biseri na mudrosta ke mu repliciram utre me mrzi sega docna da ja razvlekuvam na dolgo i siroko
p.s.s. na durex ovoj sportex ili trojan ne znam koja marka bese na kondomi ke mu se izvinam odkoga toj ke se izvini i toa ke se izvinam ne za toa sto e naucno vo pravo tuku za toa ako se pocustvuval navreden ama se razbira otkako toj prv ke se izvini bidejki toj prv zapocna
Inaku i na malo dete od 5 godini mu e jasno deka ne e vozmozno zasteda od 60 % pa makar gojdo i da bil drogiran dodeka gi vrsel prsemtkite.Utre matematicki ke ti objasnam kade ti e zabludata i tvoeto neznanje magistar primarius doktor i sto li uste ne Gojdo

Ех бре другарче другарче, јас не те навредив со ниеден погрден збор во мојот прв пост каде ти забележав на пресметката, навреди и погрдни зборови немаше за разлика од твојот одговор кој следеше потоа.
Што би рекол гОЈДО ако сакаш да навредиш некого треба да знаеш да го погодиш во точка каде боли, а ти не само што не успеваш во тие свои намери туку и уште повеќе се бламираш и деградираш самиот себеси како личност овде на форумов покажувајќи колку си лесноумен и празноглав и колку всушност не знаеш и си неинформиран.
Предпоставувам дека и средството за комуникација кое го користиш за да ги изразиш, споделиш, и наметнеш овде на форумов твоите широки погледи, знаења и искуства не знаеш правилно да го користиш, затоа што ако знаеше ќе пишеше  Sportex во она онега што е онде а се вика GOOGLE и ќе најдеше дека во твојата база на податоци на хард дискот со минимален капацитет кој се наоѓа во твојата глава, недостасуваат податоци за овој поим и освен марката на презерватив која ти така гордо ја спомена постојат и други информации.
Еве јас како учтив член на овој форум ќе ти помогнам да се едуцираш , само кликни овде http://www.sportex.de/EN/index.html
Пред да реплицираш на некого за нешто, прочитај малку види, размисли (ако можеш) па после пиши.
Ако малку размислеше ќе сватеше дека ова не е детски форум за цртани филмови за да можеш ти како голем познавач на оваа егзактна наука да можеш да ги едуцираш членовите од областа на математиката, бидејќи овде има и др. и мр. и џр, и фр и какви уште не курци.

BTW...Секоја чест за учествата на натпреварите по математика ама очигледно кај тебе била онаа ....Важно е да се учествува... А не да се победи.

« Последно менување: 03 Јули 2011, 10:56:48 am Sportex »

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #48 на: 03 Јули 2011, 11:20:36 am »
Ја молам администрацијата да ги префрли постовите почнувајќи од оној првиот на FordST па сите до крај во незвисна тема „FordST - циркуз и часови по математика“
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #49 на: 03 Јули 2011, 11:23:42 am »
Ја молам администрацијата да ги префрли постовите почнувајќи од оној првиот на FordST па сите до крај во незвисна тема „FordST - циркуз и часови по математика“
„... од прво до четврто одделение“

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #50 на: 03 Јули 2011, 11:29:04 am »
Your wish is my command, советниче. :)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #51 на: 03 Јули 2011, 12:09:49 pm »
Да ја освежиме темава со малку тазе информации...Од бликси извори од Институтот за Развој на Напредни Математички Методи во Москва штотуку добив потврдна информација за учеството на FordST на вселенскиот натпревар во брза и весела математка за деца од предшколска возраст. Во прилог и неколку фотографии:

(Учителката не е прашана за клецање)

Воедно поздрав и од друштвото на напредни млади математичари од Источна („Пиринска“) Македонија - Во чест на FordST:
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #52 на: 03 Јули 2011, 12:55:27 pm »
А баш си помислив изоставена е учителката од споменување.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #53 на: 03 Јули 2011, 16:19:14 pm »
Веселата математика не секогаш се исплати

Цитат:
Auto je Mazda 626 1.8 16v 90 KS, '98, PRINS plinska instalacija

Nakon 75 000 km na plinu, izgorila su mi dva ispušna ventila (navodno zbog presiromašne smjese plina). Nakon što sam napravio servis glave motora, pri čemu su promijenjena ta dva izgorjela ventila, na plinu mi trokira i trza, naročito pri nižim obrtajima. Na benzinu ide ko metak.

Otišao sam kod plinaša da mi poštelaju parametre plina, probao staviti druge svjećice, kablove pa čak i bobinu, međutim, stvar ostala ista. Plinaš kaže da je sa plinskom instalacijom apsolutno sve u redu.

Meho koji mi je radio servis glave motora kaže da do njega nije, jer na benzinu ide sve ok. Međutim, definitivno negdje postoji zajeb, a pošto mi se to počelo dešavati od onog momenta kad je rađen servis glave, sumnjam da je tu negdje kvar.

Ima li kakvih sličnih iskustava? Molim pomoć od znalaca.

Цитат:
Imam Landi Renzo sistem (nije na karburator nego ovaj novi) nekih 4-5 mjeseci.
Primjetio sam da mi na plinu, motor kasni sa reakcijom kad stisnem papucu za "plin". Kasnjenje je nekih 0.5 - 1 sec i najvise se osjeca na mali okretajima, tj. kad vozis na stangasu i onda stisnes da povuces. Rezultat je da auto malo trzne , a ako nakon toga otpustis papucu dodje do "cukanja". Cini mi se kao da je to vrijeme potrebno da plin "dodje" do cilindara.
Ne znam je li uzrok ovome zacepljenje nekog plinskog filtera, isprarivaca (sta li vec), nesto trece, kombinacija vise stvari ili je to tek jos jedna od popratnih "plinskih" pojava.
Btw, na benzinu nema takvih problema.

Цитат:
upio Seat ibizu 1.4l, 86ks, 2008g, ugrađen plin O.M.V.L sistem (u ovlaštenom seat servisu),garancija 2 godine.

Eto,...

1. problem - povremeno bi mi se znao u vožnji ugasit pod kvačilom prilikom zaustavljanja na semaforu, na razkrižju, u zavoju uglavnom u nezgodnom trenutnu. Al živcira 5-10 puta do sada (vozim stalno na plinu) u ovih 5 mj.

Kad sam prošao cca 7000 km i eto,

2. problem - dok bi se vozio autoputem konstantnom brzininom (tempomat) pri 140km/h - 4000 o/min na večoj uzbrdici (kod Skradina) okretaji počinju padat za cca 300 o/min -gubi snagu- i tad se upali lampica "žuti motor" -check engine- motor bi se tresao kao da radi na tri cilindra, zaustavio bi se, prebacio na benzin da vidim ima li promjene na benzinu i isto bi se tresao motor, potom gasim i ponovo palim motor i lampica više nebi svijetlila, nastavio voziti... i tako bi se to par puta ponovilo tijekom putovanja autoputem.
1.put 5.4., 2.put 11.4., 3.put 16.4., gotovo uvijek na dužem putovanju na uzbrdici se upali check engine.

Na magistrali stisnem gas, al se ne pali. Sve do tada nisam opterečivao nov motor dok se ne razradi (mozda bi se i ranije počela palit)...Inače, kad vozim na plin ne vozim preko 140km/h, kupio tunap aditive za plin i benzin iako ne trebaju, sigurnosti radi...

- a još prije mjesec dana (cca 5000 km) primjetio sam da kad upalim motor hladan na ler gasu zna malo zadrhtati, podrhtavati na benzinu, a kad se ugrije sve normalno na benzinu. Iako je to normalna stvar... utječe li ko zna što?!-

Kad mi se upalila prvi put lampica zvao servis (6.4.) objasnio o čemu se radi i rekao mi serviser:
* Da ne mogu znat o čemu se radi pošto je lampica sad ugašena, da dođem s upaljenom lampicom u servis (hej, na tri cilindra!!!!).?!?!?!?!

Dolazim ja 15.4. (bio na putu nisam mogao ranije) u servis objasnim ponovo o čemu je riječ i kažem da mi očitaju grešku, jer greška ostaje zapisana u komp., a ne da dolazim s upaljenom lampicom.
Pogledali auto, ubacili neki novi softver (za plin valjda). Pitam meštra koja greška je bila zapisana, uzrok paljenja lampice:
* Kaze meštar da mi je sad stavio novi softver i vjerovatno neče više bit problema, a da grešku nije mogao očitati jer komp. od auta briše grešku nakon par dana ovisno o broju paljenja auta?!?!?!
(SAM BRIŠE GREŠKU?!?!?!?!, a lijepo sam vidio da komp. nije bio spojen s kabelom u kabini ispod volana iza lijevog pretinca, nego je komp. bio spojen kabelom ispod haube, no dobro oni su majstori).

Pođem ja 16.4. testirat auto autoputem ima li kakve promijene. I OPET sve isto... na uzbrdici check engine. POP... Dolazim ravno u servis i kazem da mi sad očitaju grešku i da vidimo problem. Spoji meštar komp. s konektorom u kabini ispod volana i očita (ne znam koji je kod):

4. CILINDAR NE RADI POVREMENO.

* Meštar kaže: Može bit da ne valja svječica, bombina na 4 tom cilindru ne radi ili je prljav 4. injektor plina, sad to moramo isprobavati da riješimo metodom eliminacije.
Zamijenio mi 3. za 4. injektor plina, pa ako se pojavi greška na 3. cilindru onda je prljav injektor, a ako se pojavi ista greška na 4-tom cilindru, onda svječica ili bombina nije u redu.

- Da li je netko imao sličan problem, kako ga je riješio i tko i gdje?

- Koji uzroci ovih problema bi mogli biti?

NEBI ŽELIO DA MI SE "NESTRUČNO" POSTUPA RJEŠAVANJEM PROBLEMA OKO AUTA (ne valja ovo, pa ono, a auto nov, što mu može biti?) I TAKO DA ME "VOZAJU" U SERVISU PA DA MI SE DOGODI DA MI PROĐE GARANCIJA, A ONDA KAO POSLJEDICA ODE NEKI SKUPLJI DIO MOTORA, PA SVE TO PLATIT....
ČITAO SAM DOSTA O TOME OVDIJE NA FORUMU I VIDIM DA IMA EKIPE KOJI PODOSTA ZNAJU O PLINSKIM SISTEMIMA I PROBLEMIMA, PA ČAK I VIŠE OD NEKIH MEŠTARA.

« Последно менување: 03 Јули 2011, 16:22:39 pm Cuore Sportivo »

Отсутен eli428

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 276
« Одговори #54 на: 03 Јули 2011, 16:31:56 pm »
ZaPeK!!! :P
Брзината и совршенството не одат заедно :)

Отсутен Ludi Kure

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 219
« Одговори #55 на: 03 Јули 2011, 16:34:35 pm »
Ajde cim ve biva za matematika izracunajte kolku mi arci kolata.
Znaci plin imase nekade 1150 den pojma nemam kolku litri mu idat za tie pari
Relacii;Skopje - Lesok - Tetovo centar - Skopje prosecna voznja bese od 120 do 140 koga odev nakaj Lesok i na vrakanje od 120 do 180
Sledna voznja bese do krstot na Vodno i niz Skopjevo,sto znaci za tie pari pominav nekade 276 km.Sega udrete matematika i da octaviata e 1.6 ;D

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22223
« Одговори #56 на: 03 Јули 2011, 16:34:53 pm »
dobri matematicari..

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #57 на: 03 Јули 2011, 16:40:32 pm »
Аман бе, што сте направиле, јас дури сега гледам дека научни дисертации се правеле тука ;D
Викам чекај да седнам да јадам и да читам, се утепав од џвакање :)

На 50% попуст(за бандажите кога бев) и ми вика 16 000 од бандаж со 50% попуст тоа ти е 8000. Додека на друго место даваат исто така 50% попуст на цена од 1000 ден. јас нормално поради секојдневната употреба на 50% низ народов си рачунам упола, но добивам одговор дека 50% од 1000 ден. е 250 ден. и јас имам да платам 750 ден. и дека дупло помалку цената би била доколку е 100% попустот

Најверојатно попустот кај тие со цената од 1000ден, бил до 50%, а не 50%. Често се користи таа финта кај нас.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #58 на: 03 Јули 2011, 17:01:55 pm »

Да но човек со Мазда, кој се исплаши од цената на страничниот жмигавец, замисли што ќе му се деси доколку плинот остави последица на моторот.

Отсутен eli428

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 276
« Одговори #59 на: 03 Јули 2011, 17:08:03 pm »

Да но човек со Мазда, кој се исплаши од цената на страничниот жмигавец, замисли што ќе му се деси доколку плинот остави последица на моторот.

Logicno e (opsto zemeno) deka sekoja dobra rabota si ima i nus pojavi, taka da..... Ubavo e da se povtori matematikata, ama kolku i da se razglabaat nestata na kraj sekogas se doaga do isti zaklucok, samo koga e razsitneta rabotata imas poveke nesta za koi treba da se zamaras(poveke sitnici za razmisluvanje).
Брзината и совршенството не одат заедно :)