Автор Тема: Осигурителни компании  (Прочитано 137429 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22223
Одг: Осигурителни компании
« Одговори #360 на: 19 Јули 2017, 11:18:12 am »
Верувам и приказната е на исто ниво.

Мене и на двата линка ме носи до "приказната" :

Револтот кај возачите за издатокот наречен Зелен картон достигна точка на вриење на социјалните мрежи, а една од објавите Високи Октани ја пренесува без редакциски интервенции:

„Плаќаме најскап зелен картон во Европа под изговор дека не сме членка на ЕУ!

На Србите кои не се членки на ЕУ не им треба Зелен картон за ЕУ, само за Македонија и БиХ кој чини 8 евра за една година!

Осигурителните компании во Србија се домашни, немаат ниту една странска како нас од Словенија и Австрија, Хрватска… но сепак ние немаме привилегии и плаќаме најскап зелен картон!

Дали има некој во државава да го среди ова или ќе не третираат како „овци“ и ќе не „стрижат“ како сакаат!?“

Ме занима во кој дел не се слагате и зошто...

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #361 на: 19 Јули 2017, 11:20:07 am »
Јас се слагам дека не дерат со зелениот картон.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #362 на: 19 Јули 2017, 11:45:57 am »
На другите, убаво ви е?

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #363 на: 19 Јули 2017, 11:48:11 am »
Кај мене отвара

Sent from my iPhone 7 using Tapatalk

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30070
    • CARclub.mk
« Одговори #364 на: 19 Јули 2017, 11:53:30 am »
Може некој да направи споредба колку чини осигурување + регистрација во Србија и колку би чинело за истото возило кај нас?

Отсутен marchesk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
« Одговори #365 на: 19 Јули 2017, 12:01:31 pm »
Точно е тоа дека на србите им треба зелен картон за кај нас, ама од каде тоа дека истиот чини 8 евра? Член сум во група со срби и на неколку наврати збореле дека зелен картон им треба ако поминуваат кај нас и истиот се вадел по цена од 50 евра.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #366 на: 19 Јули 2017, 12:02:25 pm »
Една работа не ми е јасна. Дали е во ред да земат просек на издадени зелени карти по регистрација, па да видат дека 1/3 од осигураните возила вадат зелена карта. Па согласно тоа да видиме и просек на платена премија за зелена карта која би била 70евра. Плус да се додаде процент кои не ваделе заради наплата. Тоа значи дека ако сакам да ги исфрлиме зелените карти ќе треба да додадеме 70/3*1.1=25еур на задолжителното осигурување на сите возила. Парите мора да дојдат од некаде. Само нема да се вика зелена карта, туку ќе ти биде вклучено во задолжителното осигурување, и ќе го плаќаат сите. Што е прашање кој сака да му наметне трошок на некој што не вадел зелена карта до сега и да го ризикува неговиот глас утре кога ќе дојде време.

А да не навлагаме колку се плаќа кај нас задолжително осигурување на колите. Во другите „земји“ неможат да си дозволат да регистрираат М5ка или некоја посалам кола. Најважна ставка им е Insurance group во која спаѓа колата и ставаат милион ствари по колите за да ја симнат таа група за да им се продава колата.

Може некој да направи споредба колку чини осигурување + регистрација во Србија и колку би чинело за истото возило кај нас?
Е така.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30070
    • CARclub.mk
« Одговори #367 на: 19 Јули 2017, 12:05:34 pm »
http://www.registracija-vozila.rs/2013-07-22-09-05-09/zeleni-karton-za-prelazak-vozilom-preko-granice

Od 01.01. 2012 godine zeleni karton je neophodan samo za Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

Најскапата варијанта, односно 3000 динари е околу 25 евра.

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #368 на: 19 Јули 2017, 12:06:58 pm »
На некој му одговара вака да не дерат со зелениот, ама до толку никој да не покрене иницијатива за намалување ..
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #369 на: 19 Јули 2017, 12:11:50 pm »
Дени...

Значи јас плаќам петоструко поскап зелен картон затоа што 2/3 од народот не вади?
Ок... намали му ја цената..бар преполови ја, па да видиме колку ќе извадат.

Пример, по дома имаме 3 коли и Југо, а најчесто само една од нив има зелен картон ..100 евра.
Кога би бил преполовен, верувам дека секоја од колите би имала  зелен картон ...150 евра...50 евра плус за компанијата.
Кога би бил 25 евра и Југото ќе добие зелен картон ..значи пак 100 евр ПЛУС задоволни "муштерии".

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #370 на: 19 Јули 2017, 12:15:30 pm »
http://www.registracija-vozila.rs/kalkulator-registracije-vozila?chronoform=Info_za_registraciju&event=submit&rekopst=barajevo

http://www.crosig.hr/hr/kalkulatori/autoodgovornost/

Вака грубо, мислам регистрација во србија ме кошта ~9-10.000ден
хрватска 30.000ден осигурување само х)

мк 12000ден цело

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #371 на: 19 Јули 2017, 12:20:40 pm »
Дени...

Значи јас плаќам петоструко поскап зелен картон затоа што 2/3 од народот не вади?
Ок... намали му ја цената..бар преполови ја, па да видиме колку ќе извадат.

Пример, по дома имаме 3 коли и Југо, а најчесто само една од нив има зелен картон ..100 евра.
Кога би бил преполовен, верувам дека секоја од колите би имала  зелен картон ...150 евра...50 евра плус за компанијата.
Кога би бил 25 евра и Југото ќе добие зелен картон ..значи пак 100 евр ПЛУС задоволни "муштерии".
Кад би се зезали. :)

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #372 на: 19 Јули 2017, 12:32:07 pm »
I never joke about my own money.

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #373 на: 19 Јули 2017, 12:37:48 pm »
Во другите земји зелениот картон го третираат како потврда дека возилото ти е регистрирано и осигурано во матичната земја и затоа чини евтино т.е. се наплаќа само за издавање на потврдата (2-7€), a кај нас го водат како  дополнително осигурување и не кољат константно години уназад.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #374 на: 19 Јули 2017, 12:59:37 pm »
Чим се години, изгледа не ни смета...исто како што не ни смета дека времетраењето му е една година САМО ако го извадиш во ист ден со осигурителната полиса, во спротивно истекува на ден на истек на важноста на полисата.

"Само" 50 евра за еден месец...
100 евра е и за мотор....
17.000 за автобус/камион....па, па , па...