Автор Тема: ГМО  (Прочитано 444792 пати)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
Одг: ГМО
« Одговори #1635 на: 27 Март 2015, 15:35:28 pm »
Многу еднставно, се прават опитни полиња, во случајов сака да се докаже/утврди состав на одредена сорта/хибрид, се споредува со најзастапениот хибрид во екотипот но и со домицилната сорта. Анализата ќе покаже што се содржат во себе тестираните сорти. Резултатите се споредуваат со стандардите на земјата во која е извршен опитот...

Тоа е веќе извршено. Без тоа не почнува процесот на одобрување.

Може линк од добиените вредности ?

Повели:
http://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/jf505015y

Цитат
The lack of differences between the isoline and DAS-81419-2 coupled with the wide range of results across field sites in these studies indicates that environment has a substantial effect on crop composition and the effect of transgenesis is undetectable, as others have reported.

Секаде се забележува истото. Локацијата на одгледување има многу поголемо влијание (колку и да е тоа мало) врз добиените резултати одколку генетската модификација.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1636 на: 27 Март 2015, 15:54:27 pm »
фала богу... природните рандом фактори ќе предизвикаат каде-каде поголеми промени во резултатот отоколку менувањето на таму некое си минијатурно днк фрагментче

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5345
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1637 на: 28 Март 2015, 00:54:03 am »

А сега дами и господа, време е за малку комедија!  :)

Eве едно видео од француската Canal+ кога снимале интервју со Dr. Patrick Moore, кој иначе е про-ГМО лобист. Интервјуто во основа е за улогата на состојката glyphosate од хербицидот Roundup, во огромниот пораст на разните видови канцери во Аргентина (каде на големо се употребуваат ГИО/гмо и хербицидот Roundup).

Dr. Patrick Moore тврди дека glyphosate од хербицидот Roundup (произведуван од Монсанто) не е отровен и дека е сосема безбеден за луѓето. Дури вели дека „Можеш да се напиеш цела кригла и ништо нема да ти биде!„ (quart иначе е нешто помалку од 1 литар)
На тоа новинарот вели: „Сакате да се напиете малку (Roundup)? Имаме малку овде?
Што се случува после прашањето на новинарот.... Ахахаха... хаха...  :D  ;D Што се случува после, следи во видеово:

Ахахаха... абе не можам да престанам да се смеам, ги замислувам филипв и васил, на местото на човеков.  ;D

Експертот: „Не верувам дека glyphosate предизвикува канцер. Можеш да се напиеш цела кригла и ништо нема да ти биде!„
Новинарот: „Сакате да се напиете малку (Roundup)? Имаме малку овде?„
Експертот: „Не не, не сум идиот!„

Ахахаха!  :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1638 на: 28 Март 2015, 00:55:51 am »
И флаша абсинт не предизвикува рак, ти би испил?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1639 на: 28 Март 2015, 01:01:28 am »

Гитла бе Симо, не сум веќе таков ентузијаст да се нафаќам на цела флаша од било кој жесток алкохол. Ама неколку чашки добар абсинт не би одбил.
Но побогу, што ти е целта на паралелата на абсинт со хербицид?

Сакаш да кажеш дека ти би се напил ЧАША glyphosate/Roundup?  ;)
Ајде ќе сторам напор, цела боца ќе набавам - викни ги и васил и филипв!!!   :D  ;D

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #1640 на: 28 Март 2015, 07:25:02 am »
Што ѓаол те натера пак да ме спомнеш?

Патрик Мур, е далеку од експерт. На млади години бил сличен како тебе. Се плашел човекот од се, од нуклеарна енергија, од ГМО, секаде гледал заговори. Бил меѓу основачите на „ЗеленМир“.

Потоа се испокарал со сите од друштвото и ја сменил страната. Во моментов оди спротивно на GreenPeace, што самото по себе гарантира дека по многу прашања е на вистинската страна.

Проблемот е што, луѓе како вас, повеќе и штетат одколку што и помагаат на страната за која навиваат. Подобро ќе беше да си остане во GreenPeace.

Чиката иначе тврди дека човекот не ја менува климата, и дека подобро би било да настане глобално затоплување. Според него, така ќе се прошериле обработливите површини на север. Тоа треба да ти каже доволно за неговата компетентност.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1641 на: 28 Март 2015, 08:35:14 am »

Гитла бе Симо, не сум веќе таков ентузијаст да се нафаќам на цела флаша од било кој жесток алкохол. Ама неколку чашки добар абсинт не би одбил.

Сакам да кажам дека не би се напил ни чаша 9% оцетна киселина, иако е апсолутно неотровна за човек.
Не сакам да кажам дали човекот е во право или не, што се однесува до токсичноста на хербицидот, сакам да кажам дека ова „интервју“ нема поента на ваков начин да се води, ниту неиспивањето е доказ дека е токсичен хербицидот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1642 на: 28 Март 2015, 08:43:50 am »
А сега дами и господа, време е за малку комедија!  :)

Roundup е хербицид. Ние не праиме муабет за хербициди и дали се хербицидите безбедни за јадење, туку за ГМО.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1643 на: 28 Март 2015, 09:43:36 am »

Хаха... Васил и неговите илузии за грандиозност:  „Што ѓаол те натера пак да ме спомнеш?„ (ваљда ова со подуена фаца и со некој длабок баритон би требало да иде)   :D

Васил, немам потреба на човеков да му гледам генеологија до 20 колено и да се запознавам со неговиот светол лик и дело - за да познаам лажго кога ќе видам таков. (ама хаха, ти очигледно си го „истражувал„)
Сеедно што бил во претходниот живот, сега очигледно е лобист. А и тоа не е важно во случајов, туку муабетот што го прави - е важен. Може не ти оди англискиот, па нели заради тоа и преведов на Македонски... Нејсе, еве го и оригиналниот транскрипт.
Цитат
You can drink a whole quart of it and it won’t hurt you,” Moore insists.
(quart = литар)

“You want to drink some?” the interviewer asks. “We have some here.”

“I’d be happy to, actually,” Moore replies, adding, “Not really. But I know it wouldn’t hurt me.”

“If you say so, I have some,” the interviewer presses.

“I’m not stupid,” Moore declares.

“So, it’s dangerous?” the interviewer concludes.

But Moore claims that Roundup is so safe that “people try to commit suicide” by drinking it, and they “fail regularly.”

“Tell the truth, it’s dangerous,” the interviewer says.

“It’s not dangerous to humans,” Moore remarks. “No, it’s not.”

“So, are you ready to drink one glass?” the interviewer continues to press.

“No, I’m not an idiot,” Moore says defiantly. “Interview me about golden rice, that’s what I’m talking about.”

At that point, Moore declares that the “interview is finished.”

“That’s a good way to solve things,” the interviewer quips.

“Jerk!” Moore grumbles as he storms off the set.

Сакам да кажам дека не би се напил ни чаша 9% оцетна киселина, иако е апсолутно неотровна за човек.
Не сакам да кажам дали човекот е во право или не, што се однесува до токсичноста на хербицидот, сакам да кажам дека ова „интервју“ нема поента на ваков начин да се води, ниту неиспивањето е доказ дека е токсичен хербицидот.

Сакаш ситно да ситниш, и ти исто како двајцава погоре. Или сакаш да ти направам салата со глифосат, наместо со оцет?
Споредувањата и паралелите ти се патетични од што си запнал по секоја цена да се конфронтираш. Па добро бе мајку му, што не признаете дека човеков погоре монументално се устра и да се посмееме заедно на нешто што очигледно е многу смешно? Да не ви паднат онаквите ако не сте постојано како наксотрешени петли, да водите инает за секој еден збор што сум го напишал овде...

Целата работа е дека човекот очигледно лаже кога вели: „Не верувам дека glyphosate предизвикува канцер. Можеш да се напиеш цела кригла и ништо нема да ти биде!
Новинарот: „Сакате да се напиете малку (Roundup)? Имаме малку овде?„
Експертот: „Не не, не сум идиот!

Значи негови зборови се „Можеш да се напиеш цела кригла и ништо нема да ти биде!„. Никој овде не кажува дека токсичноста на еден хербицид ќе ја мериме преку пиење литар хербицид.

Поентата е да видите колку лаже лобистов, а иста таква е и индустријата која ја брани (и тој ама и вие неколкумина). Ама толку сте хипнотизирани од пропагандата - што не можете да ја видите вистината дури ни кога скока и ви мафта пред очи со двометарски транспарент: „ВИСТИНА„. Алас, за жалење сте.   >:(

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1644 на: 28 Март 2015, 09:58:01 am »
Мене ми се грози од такви „новинари“/водители воопшто,  затоа што се навредливи спрема своите гости, без разлика колку и дали се во право. И не ми се смешни. Мене не ми се смешни Миленко, Саше Политико и слични, како и овој суртукот горе. Ако веќе си викнал гостин, покажи барем мал респект.
Можел фино лепо да му одговори „WHO го има класифицирано во групата 2А - Веројатно канцерогени материи за човекот“, и дека „има докази дека е канцегроген за животните“, и нема потреба од такви „драма“ сцени.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1645 на: 28 Март 2015, 10:10:28 am »

Ај Симо ти се молам не ги извртувај работите. Сите што го погледнаа видеото можат да видат дека дечкото (иначе новинар од францускиот Канал +) зборува многу смирено, полека и најважно многу љубезно. Тоа што ти го споредуваш со хистерични тетки како Саше Политико, е само обид да дигресираш, и да ја дефлектираш вистината што сите можеме да ја видиме во видеото.

Најпосле не знам што одговор очекуваше кога помпезно изјави: „Можеш да се напиеш цела кригла glyphosate и ништо нема да ти биде!„.
Пак ќе кажам, вие не сте навикнати да слушате вистина за нешто за кое ве хипонотизирале цел живот. Затоа редовно ве мава когнитивна дисонанца кога слушате непријатна вистина.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1646 на: 28 Март 2015, 10:25:44 am »
Не бе чоек пак промашуеш. Не ја оспорувам токсичноста на хербицидот. Ама ова што е на видеово е комеНдија. Интервју кое никад не би го пуштил да го гледам. Како што не ги гледам ни другите квази-новинарчиња. Ти кажав, многу логичен одговор ако ме прашаш дали би се напил чаша јаболков оцет девет постотен, јас би ти кажал дека не сум будала, иако претходно може да дискутираме колку е безбеден и полезен за нашето здравје јаболковиот оцет.

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #1647 на: 28 Март 2015, 12:33:41 pm »
Васил, немам потреба на човеков да му гледам генеологија до 20 колено и да се запознавам со неговиот светол лик и дело - за да познаам лажго кога ќе видам таков. (ама хаха, ти очигледно си го „истражувал„)

Да. Јас за разлика од тебе се трудам да ги проверувам изворите и луѓето кои ги пласираат.

Но што вреди истражувањето, покрај твојата интуиција?

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1648 на: 28 Март 2015, 14:42:33 pm »

Ахем, да бе Васил. Ти демек „се трудиш„ да ги проверуваш работите. Затоа не стигна да ја прочиташ научната студија од Доминго. Затоа си толку феноменален талент, што ете - по не-знам-кој-пат идеш во офтопик и си линкал некој рандом јутјуб клип за климатските промени.
Ајде да се вратиме на меѓусебно игнорирање, т.е. барем игнорирање од моја страна.   :D

Не бе чоек пак промашуеш. Не ја оспорувам токсичноста на хербицидот. Ама ова што е на видеово е комеНдија. Интервју кое никад не би го пуштил да го гледам. Како што не ги гледам ни другите квази-новинарчиња. Ти кажав, многу логичен одговор ако ме прашаш дали би се напил чаша јаболков оцет девет постотен, јас би ти кажал дека не сум будала, иако претходно може да дискутираме колку е безбеден и полезен за нашето здравје јаболковиот оцет.

Хаха „чоек„ ама ти пак дефлектираш. Немој само да мислиш дека не е очигледно.   :D
Нејсе. Ајде по твоето ќе идеме. Ајде ако ќе повелиш - за потцртаното од твојот пост погоре, одговори ми пар прашања:

- Дали човекот погоре зборуваше за консумирање јаболков оцет, абсинт, за било какви други прехрамбени производи (независно од количината)... ИЛИ ЗБОРУВАШЕ ЗА КОНСУМИРАЊЕ ГЛИФОСАТ ХЕРБИЦИД?
- Дали дека пред да го прашаат човеков: „Сакате да се напиете малку (глифосат)? Имаме малку овде?„. Дали е вистина дека пар секунди претходно истиот тој човек не изјави: „Можеш да се напиеш цела кригла (глифосат) и ништо нема да ти биде!

Алас муабетов, како со политичари/адвокати да зборувам. Биди фер Симо, и одговори на горниве две прашања со едноставно ДА или НЕ - без да дефлектираш со свои конструкции кон разни „прехрамбени„ производи.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1649 на: 28 Март 2015, 14:46:02 pm »
Да отвориме нова тема „хербициди“ и таму да дискутираме колку биле штетни?

Тука нели за ГМО се праеше муабет?