Автор Тема: ГМО  (Прочитано 444355 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: ГМО
« Одговори #1590 на: 20 Март 2015, 19:36:15 pm »
грозно у пичку матер ...

Види го буцко, лепотанче ... малце распукал јака муда

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1591 на: 20 Март 2015, 20:02:54 pm »
Во врска со ГМО наспроти ГИО, а филипв - обрати и ти внимание, ГМО е премногу општ термин - намерно така избран за да се поистоветат организмите кои се добиени со генетска селекција со ГИО (генетски инжинирани организми).
Уште еднаш ГМО може да се нарече јаболко кое е генетски инжинирано (направено со генетски сплајсинг на пример), но ГМО може да се нарече и „традиционално„ јаболко кое е добиено со генетска селекција.
Ај сега прочитејте го ова уште еднаш пасосов, и конечно научете ја разликата меѓу ГМО и ГИО. Во интерес на повеќето повремени читачи на дискусијава, ќе продолжам и јас повремени да го употребувам ГМО називот - но всушност кога кажувам ГМО тоа се однесува на ГИО

Мхм. Ако те разбирам добро, сакаш да кажеш дека множеството ГИО е подмножество на множеството ГМО.

Дали би можел да посочиш некој извор кој што ќе се согласи со тебе во оваа терминолошка дистинкција меѓу ГИО и ГМО? Некој извор кој ќе каже „ГМО е секое модификување на гените, а ГИО е сплајсинг модификување на гените“?

Просто е неверојатно ниту една енциклопедиска статија да не обележи ваква крупна семантичка разлика меѓу овие две кратенки. Уствари, повеќето ја игнорираат оваа вторава ГИО, што - кога би било навистина вака како што велиш - би било во најмала рака чудно.

грозно у пичку матер ...

Богами, кај небричен, уште па и мал два броја премал...
« Последно менување: 20 Март 2015, 20:07:59 pm filipv »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1592 на: 20 Март 2015, 20:17:27 pm »
Аман бе со тоа вкрстување, Мики, аман! Колку пати треба да ти повторам дека ГМО не е никакво вкрстување? 100? 1000? Нема благе везе со вкрстување.

Ти ли го вклучи зборот „вкрстување“ во дискусијава?
Ти ли спореди вкрстување на разни сорти на растенија по природен пат?

Make up your mind.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1593 на: 20 Март 2015, 20:21:16 pm »
Аман бе со тоа вкрстување, Мики, аман! Колку пати треба да ти повторам дека ГМО не е никакво вкрстување? 100? 1000? Нема благе везе со вкрстување.

Ти ли го вклучи зборот „вкрстување“ во дискусијава?
Ти ли спореди вкрстување на разни сорти на растенија по природен пат?

Make up your mind.

Само ти разбери дека убацување на минијатурно днк фрагментче кое сме го нашле - шознам - во риба нема благе везе со вкрстување со риба и се ќе биде в ред.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1594 на: 20 Март 2015, 20:38:19 pm »
Ајде да речеме да разберам, но ако нема врска со вкрстување со што има?
Ми избегна одговор. Ти ли го употреби зборот вкрстување? И зошто?

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1595 на: 20 Март 2015, 20:43:51 pm »
Ајде да речеме да разберам, но ако нема врска со вкрстување со што има?

Со убацување минијатурни генетски фрагменти од други организми - организми кај кои ќе го најдеме и изолираме баш тој фрагмент кој ни треба.

Наместо да го чекаме богот рандом со мутации да ја создаде баш таа секвенца кај патлиџанот (или што веќе) која ја посакуваме, гледаме готовански по скратен пат да завршиме работа: дали таква секвенца ја има на друго место и ако ја има - пробуваме со сплајсинг да ја убациме.

Ми избегна одговор. Ти ли го употреби зборот вкрстување? И зошто?

Појма неам миле, треба да листам назад у пораките и да видам дали ја сум го употребил прв или не. И да сум го употребил, сум го употребил како пример за еден од многуте мачини на муљавење со геномот. Не знам шо ти е поентата дали ја сум го употребил или не. И да сум го употребил сигурно не сум го употребил како синоним за гмо.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5345
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1596 на: 20 Март 2015, 21:58:41 pm »
Дали би можел да посочиш некој извор кој што ќе се согласи со тебе во оваа терминолошка дистинкција меѓу ГИО и ГМО? Некој извор кој ќе каже „ГМО е секое модификување на гените, а ГИО е сплајсинг модификување на гените“?

Не можеш да изгуглаш два збора?
Не мораш, ете @vlatko.klp ти посочи публикација:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK215768/#_ddd00019_

И таму, како и на многу други места можеш да прочиташ што значи акронимот ГИО:

genetically engineered organisms (GEOs)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #1597 на: 20 Март 2015, 23:33:09 pm »

Зошто тревава кога ја јадам има вкус на рибешко?

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1598 на: 20 Март 2015, 23:48:25 pm »

Што збориш бе... Ти покрај рибешково, трева би јадел?   :D

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1599 на: 20 Март 2015, 23:49:16 pm »
Те поздрави Кили од Магагаскар, #трава не  се јаде #трава се пуши ...

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1600 на: 21 Март 2015, 07:44:05 am »
И таму, како и на многу други места можеш да прочиташ што значи акронимот ГИО:

genetically engineered organisms (GEOs)

Јас не барав да ми дадеш линк кај што се спомнува ГЕО, туку линк каде што е изложена дистинкцијата, разликата во значението меѓу ГЕО и ГМО онака како што ти ја опиша. Тоа дај да видиме, а не дека некогаш некаде било употребено ГЕО наместо ГМО. Тоа знаеме и не се сомневаме.

Она што се сомневаме е разликата во значењето меѓу ГЕО и ГМО. Ти викаш ја има, и тоа треба да го потврдиш/

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1601 на: 21 Март 2015, 08:33:40 am »
"Она што се сомневаме..."
- Кои сте тоа вие, да имаш глувче во џебот?  ;)

Зарем навистина очекуваш да ја дискутирам семантиката на „genetically engineered„, или можеби етимологијата? Не ги разбираш зборовите генетика и инжинерство??
Поентата ти е патетична, дури ни индустријата чија пропаганда ја рецитираш не се обидува така дилетантски да ја сокрие дисјункцијата меѓу организмите  добиени со традиционалната генетска селекција, и организмите добиени со генетски инжинеринг. Дури ни тие не ја кријат разликата преку извртување на дефинициите, тие едноставно ги игнорираат дефинициите (со промовирање на генерички поими како ГМО).
Генетска модификација е општ поим. Како што методите за генетско модифицирање се различни, така и резултатите од тие различни методи се различни. Не можеш тоа да го заматиш и така да го сокриеш. Тие финти со пајташите пред кооперација, уз семки. Со мене, или со секој писмен човек со функционален ум, никогаш нема да ти успее да ја релативизираш разликата меѓу генетска селекција, и генетски инжинеринг кој инволвира методи како генетски спласинг, директна рекомбинација на ДНА, итн.
Се бламираш, вистина е дека малкумина овде се разбираат за тематикава, ама тие што разбирааат - кристално јасно им е колку евтини финти и каква демагогија продаваш.

Сериозно изместен морален компас имаш и ти, и Васил. Не можам да поверувам дека покрај достапни научни студии, некој со сите сили избегнува научни методи и сака да го дрви за семантика. Се правиш само за да избегнеш вистинска дискусија, ова јасно зборува за изместени етички вредности. Ме потсетуваш на католичката црква, во очи на сознанијата на Коперник - дека земјата не е рамна. Така и ти, ги стискаш очите ширум затворени и ја врескаш мантрата „НЕ ГЛЕДАМ, НЕ ГЛЕДАМ, ЗЕМЈАТА Е РАМНА, ЗЕМЈАТА Е РАМНА, ГМО И ГИО СЕ ИСТИ, ГМО И ГИО СЕ ИСТИ„

Нели ќе дискутираше за научната студија на Доминго? Преку таквото кукавичко избегнување на дискусија за научни истражувања, не ли ти е страм дека на сите овде им покажуваш колку си неспособен и неук и некадарен да дискутираш за суштината на темава?
По милионит пат, ако не си способен и кадарен да дискутираш како возрасен човек, ако немаш интегритет и едукација да коментираш докази и научни студии - дај бе не ме провоцирај, игнорирај ми ги постовите, исто како што јас со задоволство ги игнорирам твоите постови. Истово важи и за Васил. Ако не сте кадарни да дискутирате научни студии - не ме замарајте бе, седнете си како стринки пред телевизор и правете си муабет за пропаганда од блогови. Можете и кај Миленко на емисија да му отидете, иако не се сомневам дека и тој - таков како што е, е прилично поедуциран од вас. Всушност, кој не е.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1602 на: 21 Март 2015, 21:32:14 pm »
ок мисли си што сакаш. па и ја сум запнал да ти објаснувам... терај како сакаш

со сила можеш на човек да му земеш, не можеш да му дадеш

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1603 на: 22 Март 2015, 21:08:37 pm »

Еве го правецот, во кој треба повеќе треба да се насочува биотехнологијата - барем додека не се разрешат контроверзите со долгорочните последици (и стандардите за тестирање на тие последици):

http://www.forbes.com/sites/matthewherper/2015/03/20/biogen-drug-could-inspire-new-hope-for-alzheimers-treatments/

Biogen Drug Could Inspire New Hope For Alzheimer's Treatments

An experimental Alzheimer’s treatment being developed by biotechnology firm Biogen Idec seemed to slow patients’ inexorable cognitive decline in a small, preliminary study.

The result will probably lead to greater hope for a new strategy for drug companies: Treat Alzheimer’s patients early, when the disease is mild, and use brain imaging to make sure that every patient already has the amyloid plaques that help cause the disease.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #1604 на: 22 Март 2015, 21:18:37 pm »
Глупаво е да занемаруваш развој на една технологија на сметка на друга. Со ГМО се на добар пат научниците, а контроверзиите постојат само по таблоиди.
http://en.wikipedia.org/wiki/Genetically_modified_bacteria

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.