Автор Тема: ГМО  (Прочитано 407974 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
Одг: ГМО
« Одговори #1005 на: 22 Декември 2014, 07:28:58 am »
Не си веруваат. FDA ја има моќта да забранува или да одобрува продукти за на пазар. Кај лековите, се` дур FDA не каже „ок е“, не може да се пласира на пазар. Секако, не е нивна работа да го напраат лекот безбеден. Нивна работа е да кажат дали е или не е. Ако е исто и за храната, тогаш нема што монсанто да се секира што нивни продукти се на пазарот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5290
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1006 на: 22 Декември 2014, 11:28:05 am »
Симо, сите ја знаеме теоријата. Но во пракса е онака како што пишува неколку постови погоре, како што изјавува директорот на Монсанто, и како што пишува во документацијата на ФДА.
Правилата се напишани од нив, за нив.
Во пракса, доволно е произведувачот да изјави дека „новата билка е направена од таа и таа традиционална билка„ и регулаторите (симплифицирано) велат „епа чим е направена од позната безбедна билка, тогаш и новата билка е безбедна се додека не се докаже дека не е безбедна„.

Во таа пракса, имаме илјадници и илјадници ГМО растенија кои секојдневно се употребуваат во исхрана, а повеќе од 99.9% од нив воопшто и не биле тестирани за безбедност. Дури и тие малку што се тестирани, се тестираат со несоодветни методи кои се предложени од индустријата, методи кои не се прифатени ниту одобрени од ниедно меѓународно регулаторно тело.

Тоа Симо, се фактите.
Исто така фактите покажуваат дека повеќето вработени во ФДА, во еден момент работеле и во Монсанто (или други фирми од ГМО индустријата), или од ФДА се дојдени таму во индустријата. Не постојат никакви регулации за конфликт на интерес.
Повторувам, правилата се пишуваат од нив, за нив.

Впрочем секој може да верува во што сака (нели за тоа постојат загарантирани религиозни права), но само со слепа верба може да се игнорираат фактите. Ама таква е моќта на секојдневната пропаганда... никој повеќе не сака да се замара, никој не сака луѓето за него да зборуваат како за „тој забеганиот колега што верува во теории на заговор„.

Бу! теории на заговор, теории на заговор... плаши се од мене, плаааши се оод меееенее...
Ликот на теоретичар на заговори, толку пати опишуван во филмовите и популарните медиуми. Забеган несоцијален гик, со алуминиумска капа и со психички проблеми, постојано зборува за вонземјани и за ареа51 и слични работи, и девојките не сакаат да се дружат со него. :)
Ликот не е кул, и никој не сака да биде како него... Тоа е пораката.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1007 на: 22 Декември 2014, 13:31:31 pm »
Ако тоа што си го подвлекол е точно, и така функциноира, тогаш не им треба FDA. Тоа дали некој вработен во Дирекција за лекови претходно работел во Алкалоид или Реплек, не менува ништо што се однесува до регулативата. Таа мора да се почитува.
Што се однесува до теории на заговор, не сум наклонет кон нив, пробувам свое мислење да изградам за суштината на работите, согледувајќи ги сите аспекти на проблемот, доколку ме интересира. Доколку не ме интересира, си терам по патот, не му обрнувам внимание :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1008 на: 22 Декември 2014, 16:08:40 pm »
Kako функционираат работите во САД, тоа помалку или повеќе се сведува на твојот заклучок, навистина нема потреба регулатор кој работи според норми на индустријата.
Тука и е главниот проблем, не постојат други (објективни) норми за реализирање на безбедноста од ГМО.

ГМО се релативно нов комерцијален производ а индустријата активно се противи на создавање меѓународни норми... се вадат на политички аспекти на сето тоа. Во меѓувреме се игнорира безбедноста и се преплавува светскиот пазар со ГМО. Секаде во држави каде не се донесени цврсти регулативи против ГМО, итензивно се работи за влез на мала врата или носење на законска легислатива со која некако ќе се легализираат ГМО (и без тестирање).
Конкретно кај нас такви упади се акциите на USAID, кои им „помагаат„ на нашите земјоделци да го подобрат приносот на пченка (САД се најголем светски произведувач на пченка, а над 88% од тоа е ГМ(О) пченка). Потоа фабриката за етанол што ќе се гради, ќе користи локално произведувани ГМ(О) растенија.

...пробувам свое мислење да изградам за суштината на работите, согледувајќи ги сите аспекти на проблемот, доколку ме интересира. Доколку не ме интересира, си терам по патот, не му обрнувам внимание :)
Би сакал да те прашам, кој е твојот став за ГМО?
Повремено земаш учество на темава, па ќе се дрзнам да заклучам дека (барем донекаде) те интересира темава.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1009 на: 22 Декември 2014, 16:35:18 pm »
Да, донекаде ме интересира темата. Не премногу, не се замарам во Веро дали е помадата од ГМО палмино масло или од природно.
Мојот став е дека ГМО е корисен правец во науката и дека ГМО технологијата е повеќе корисна од штетна. Она што е штетно е начниот на кој некои компании ги злопупотребуваат патентните права на штета на производителите,  кои се приморани да ги користат нивните производи.
Да не беше ГМО производството на храна, веројатно ќе имаше многу повеќе гладни на земјинава топка.
Дали јас би избрал „природна“ (што и да подразбираме под овој поим), наспрам ГМО храна, секако дека да, но немам избор и не ми пречи ГМО храна. Сам дома освен (гмо) цвеќе во саксии, друго немам можност да одгледувам. Исто така и (гмо) трева во двор е максимум што може да одгледуам.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1010 на: 22 Декември 2014, 17:52:56 pm »
OK, според кажаното типичен став на просечниот човек денес. Се разбира дека немаш ништо против науката. Но проблемот не е во науката сама по себе, проблемот е во нејзината имплементација.
Една (не претерано добра) компарација, со нуклеарна енергија може да се произведува електрична енергија, но таа може и да се употреби и во нуклеарна бомба. Науката е едно, а нејзината имплентација е друго.

Сакам да покажам дека постулатите на генетиката и биологијата се една работа, но индустриската примена од разни приватни компании може да биде различна... во зависност од методите што ќе се употребат.
Неколку работи што треба да се расчистат е тоа дека човекот одамна почнал со генетски модификации на храната. Да денес нема храна која не е генетски модифицирана, но употребените методи се докажано безбедни. Генетската селекција не е ништо друго освен тоа сточарот да одбере кој прч ќе ги онади козите, и ќе биде татко на новата генерација на јариња. Или од која цреша да се посадат нови црешови дрвца, онаа што раѓа рано и многу цреши, големи и сочни... или онаа цреша што раѓа малку, и ситни кисели цреши.
Нејсе, одговорот го знаеме. Но поентата е дека тоа исто е генетска модификација... но со безбеден метод кој докажано се знае како функционира.

Од друга страна генетските модификации со нови методи како генетскиот инжинеринг преку сплајсинг на генетскиот материјал... е тоа е нешто сосема ново. Гени од организми како бактерии, риби, лебарки, па дури и од човекот... се сплајсуваат и од нив се вади пожелната карактеристика, и сплајсираниот дел се вметнува во гените на целиот ГМО (на местото каде од неговата ДНК спирала претходно е сплајсуван и изваден делот каде треба да дојдат новите генетски материјали). Можеме за ова и подетално да зборуваме ако те интересира, и навистина сето ова е прилично интересно и фасцинантно... но дали е и безбедно и спремно за целосна имплентација како метод за правење храна за човештвото?

Постојат научни студии за безбедноста на ГМО добиени со генетски сплајсинг. Тие студии не се доволно детални, но ги има. Студиите спонзорирани од ГМО индустријата, покажуваат дека ГМО се безбедни за исхрана, се разбира. :)
Но студиите изведени од независни научници најчесто укажуваат на спротивното. Дури имаш и примери со научници whistleblower-и од естаблишментот кои укажуваат на небезбедноста на исхрана со ГМО, и истите потоа редовно се отпуштани од работа и им се уништувани кариерите.
Прашај се зошто е тоа така, ако се е чисто. И за ова можеме подетално да зборуваме, иако поназад подоста се пишуваше.
И се надевам нема да се навредиш што ќе ти укажам на потребата да се прашаш дали целосно си го исполнил твојот став напишан овде:
...пробувам свое мислење да изградам за суштината на работите, согледувајќи ги сите аспекти на проблемот

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #1011 на: 22 Декември 2014, 18:31:34 pm »
Постојат научни студии за безбедноста на ГМО добиени со генетски сплајсинг. Тие студии не се доволно детални, но ги има. Студиите спонзорирани од ГМО индустријата, покажуваат дека ГМО се безбедни за исхрана, се разбира. :)
Но студиите изведени од независни научници најчесто укажуваат на спротивното. Дури имаш и примери со научници whistleblower-и од естаблишментот кои укажуваат на небезбедноста на исхрана со ГМО, и истите потоа редовно се отпуштани од работа и им се уништувани кариерите.

Не е во ред да шириш такви лаги.

Веќе имам пишано за ова, но очигледно решаваш да го игнорираш.

http://www.biofortified.org/2014/02/industry-funded-gmo-studies/
Цитат
No association was found between financial conflict of interest (COI) and article outcome. The authors did find a correlation between “industry affiliation” and favorable study outcome. But realize how far we have moved the goal posts. We started with the proposition that we couldn’t trust any of the research because it was it was all paid for by the industry. But we found that’s not true. Now we have researchers looking into the matter and they can’t find a relationship between industry funding and favorable study outcomes. And there’s no connection there. What’s left is griping about the industry ties of some of the researchers. Before looking a little closer at that, let’s get one thing out of the way. When a company pays for a study, they are paying because they want to find out something. Fudging the data does not help them in their business. Such data manipulation would be generally be counter productive. That’s why it didn’t show up in the data.

Now let’s focus on the association between professional COI and study outcome. There are a few things that might explain that correlation besides a lack of independence. Half the sample was undeclared regarding COIs, leaving a very small sample to examine. In the professional COI category nearly 10% of the sample size was categorized as undetermined. Moreover, while 43 authors had COIs, 28 of the studies were compositional studies. These are nearly always funded by the companies and they are close to always favorable since finding  substantial equivalence is very likely. Remove those 28 studies from the set of 43 with financial or professional COIs and the P values will shift towards insignificance.

Another thing to keep in mind, especially where compositional studies are concerned is that the company has already performed in-house studies. They are contracting independent scientists to confirm their findings. This is going to skew the results of the sample towards industry favorable study outcomes. This doesn’t mean the studies were suspect. They were just more likely to result in a favorable outcome to begin with. If the in-house study had an unfavorable outcome in compositional assessment or other tests, then that project would be stopped and it’s back to the drawing board for a new project. There is no need for follow up testing by outside independent researchers. That’s a big reason why so many studies in that sample will produce favorable results.

Еве ти го и финансирањето на истражувачиве, ако те интересира.

Цитат
Yikes. Corporate sponsorship is a pretty small sliver of that pie. So about two percent of our funds come from corporate interests. For the anti-scientific critics out there, that’s about two dollars out of every hundred.

If we are bought and paid for, we’re bought really cheap and not paid well.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1012 на: 22 Декември 2014, 19:19:16 pm »
Ако сакам да го дискутирам тоа погоре, ќе морам да отидам на http://www.biofortified.org и таму да го правам тоа. Или некаде каде што има луѓе што всушност го прочитале тоа што го постираат (а ако го разбираат, уште подобро).

.

.

.

Пошто НИКОЈ овде не ги проучил ставовите на таа про-ГМО невладина организација (а најмалку ти copy-paste боту), не гледам потреба од почнување на класичен писинг фест со вадење на контра линкови како:
http://www.gmwatch.org/index.php/news/archive/2014/15630-biofortified-continues-to-misrepresent-gmo-facts
(ууупс, не беше намерно)

Васил, си праиме муабет со Симо за нашите лични ставови. Повели вклучи се ако толку инсистираш... Ама само со твои сопствени мислења и пишувања. Освен ако твоите можности не се copy-paste ограничени, во кој случај секако немам никаква намера да си трошам контактите од тастатурата на тебе (па дури иако имам уште многу милиони кликови на моите Cherry MX тастери).

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #1013 на: 22 Декември 2014, 20:04:36 pm »
Така, така. Кој не се согласува со вас гмо пазачите, мора да е потплатен од Монсанто.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1014 на: 22 Декември 2014, 20:27:32 pm »
Така, така. Кој не се согласува со вас гмо пазачите, мора да е потплатен од Монсанто.

или платеник, или наивчина која не разликува хоризонтален од вертикален трасфер на гени. нема треќе.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1015 на: 22 Декември 2014, 23:57:16 pm »
Koj што сака нека каже, ама на темава во принцип прилично културно може да се прави муабет... се додека не се појавите вие пар тролови. Претпоставувам дека мора да се има некој заебан комплекс, за да се има потреба да се доаѓа на тема само за да се протролаат пар редови со селско карање, без никаква желба да се даде придонес или да се научи нешто ново.

Тоа е тоа, кога некој е неук и нема со што да дискутира... му останува само да се кара како неуко сељачиште (какво веројатно е), или евентуално да биде copy-paste бот, и да спамира работи кои не е способен да ги разбере.

Како змија под камен се криете кога на темава ќе испадне нешто за што не можете да фрлите некоја евтина досетка (пример). Немате три чисти неколку реда свое гледање да напишате, да спамирате туѓа работа (која не ја разбирате) е врвот на вашите можности.
Би ве жалел, но не заслужувате ни жалење.  >:(

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1016 на: 23 Декември 2014, 08:20:37 am »
OK, според кажаното типичен став на просечниот човек денес. Се разбира дека немаш ништо против науката. Но проблемот не е во науката сама по себе, проблемот е во нејзината имплементација.

И се надевам нема да се навредиш што ќе ти укажам на потребата да се прашаш дали целосно си го исполнил твојот став напишан овде:
...пробувам свое мислење да изградам за суштината на работите, согледувајќи ги сите аспекти на проблемот

Види Ван, никој не може да гарантира дека во светот секое научно отркитие ќе се користи исклучиво за цивилизациски бенефити. На крајот на краиштата, огромен дел од научнито/технолошките откритија првично се открини за воено/деструктивни примени, а потоа биле применети за цивилизациски бенефити.

Исто е и со ГМО, никој не може да гарнтира дека некои мрачни умови нема да смислат начин за користење на ГМО за деструктивни цели или шо-ти-ја-знам идејата на илуминатите за намалување на бројот на човештвото. :) Тоа не е разлог да ја отфрламе и да бидеме против оваа научно/технолошка метода за производство на храна од растително и животниско потекло.

Ти текнува пред 20 години како беше за нуклеарките? Вакви биле, онакви биле што ти ја знам погубни за човештвото, па протести да не се градат, па протести да не се складира нуклеарен отпад и што ти ја знам, па гринписови, па разни организации за зачувување на природата, арно ама, да не се нуклеарките, ништо од оваков цивилизациски развој.

Еве едно реторичко прашање: Што е поздраво, секој ден да јадеш туна ловена во море, или гмо прасечко? Што ќе те убие? Едното е природно израснато во море, без никакви надворешни буцања по генетиката, а второто е измодифицирано прво со расно одгледување со текот на векови, а потоа му е бутнато и некое генче за помалку маст а повеќе месо.

.......

Секако дека нема да се навредам на твоето укажување, еднаш изграден став не е непроменлив, доколку видам потреба за промена на ставот, секако дека ќе го променам. Ем, за ГМО допрва треба да видиме како ќе се одвиваат работите. Едно знам, Ако решиме од утре сите на светов да не се произведува ГМО, тогаш сите жители на планетава ќе почуствуваат немаштија и глад.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1017 на: 23 Декември 2014, 15:16:04 pm »
Секогаш има проблем ова да се објасни на некој што не посветил доволно време за вдлабочување во тематиката. Потребно да се разберат овие работи, мене лично најмногу ме нервираат луѓе што (онака навивачко-лаички) заземаат анти-ГМО став без да ги разберат работите и потоа имаат јавни настапи. Таквите повеќе ме нервираат од про-ГМО тролчињата како Филипв и Васил, што ќе каже дека навистина многу ме нервираат.  ;)

Проблемот со таквите лаици е што прават контра-ефект.
Секој писмен и едуциран човек (а тие се најважните за градење на јавното мислење) -успева да ги прочита лаиците дека во основа не знаат за што зборуваат, и тоа доведува до сомнеж во нивната критика кон ГМО.
Таква е (на пример) Слаѓана Велков, таа можеби има добра намера ама не ги познава работите доволно и често прави спротивен ефект: луѓето почнуваат нејзината неподготвеност да ја поистоветуваат со идејата дека против ГМО нема вистински аргументи.
Од другата страна на спектрумот такви лаици се и гореспомнатите Ф и В, полни со желба за бурек јадење ама слаби со знаење. Се надевам дека со таа нивна про-ГМО лаичност и неукост, на многу неодлучни читатели ќе им помогнат критички да пристапат и подетално да се запозаат со темава... по што малтене неизбежно следува формирање на анти-ГМО став.  :P

Е сега сето тоа погоре на страна... Тоа ти го објаснив, затоа што ми е мило што си оставаш себеси некаков неутрален став, се додека не знаеш повеќе. Но според другите работи што ги пишуваш, факт е дека ти треба повеќе знаење. Дозволи ми да ти посочам каде ти е кардиналниот недостаток во знаењето.
Јас се обидував да укажам на тоа дека генетските модификации (како дел науката за генетиката) не се проблемот. Дури ни имплементацијата на генетските модификации, кога зборуваме за докажано безбедните методи, не е проблем.
Проблемот е методот на генетски сплајсинг (кој неколку постови погоре накратко се обидов симплифицирано да го објаснам). Едноставно кажано се работи за метод со небезбедни резултати. Или со адвокатски јазик кажано, пораката на индустријата е дека се работи за метод со недокажана небезбедност. :)

Работата е сложена и не е едноставно да се објасни. Проблемот со методот на генетски сплајсинг, е тоа што се комбинираат гени од два сосема различни организми.
Пошто пази ја разликата, и методот на генетска селекција комбинира гени на два организми, но од ист животински вид. Соодветно на тоа резултатот од генетска селекција исто така е генетска модификација... но суптилна модификација од која произлегува организам од истиот животински вид како и неговите прогенитори.
Методот на генетски сплајсинг, е суштински различен -тој комбинира гени од два сосема различни организми.

Типичен пример е ГМО патлиџанот кој со цел да биде отпорен на ладно, е дизајниран со генетски сплајсинг -со инјектиран генетски материјал од некоја рипка од Северното море што е отпорна на ладно.
Фасцинантно нели? Но моментот на кој треба да се задржиме е фактот дека добиениот патлиџан е СОСЕМА НОВ ВИД НА ОРГАНИЗАМ.

Задржи го тоа „сосема нов организам„ на ум, додека се обидувам да го објаснам концептот на антигени. Антиген, може да биде било која супстанца која во органзимот предизвикува бурна реакција на имуниот систем. Најчесто тоа се молекули од бактерија или вирус, но било кој стран молекул од нешто што е сосема ново и непознато на имуниот систем, може да предизвика таков одговор на имуниот систем. Така се случуваат автоимуните болести, но страњата не завршуваат со нив... побеснетиот имун систем прави бељи секаде каде има вакви антигени.

Сега сакам да се вратиме на она дека со методот на генетски сплајсинг се добива „сосема нов организам„. Ок?
Тој „сосема нов организам„ кога се консумира, завршува во дигестивниот тракт на консументот (јадачот). Тука, како нешто сосема ново и еволуциски невидено, може да предизвика бурен одговор на имуниот систем. Имуниот систем ја откопува „ратната секира„ и тргнува на воен поход, покрај антиген стимулансите на тие локации неселективно ги напаѓа и локалните клетки од дигестивниот систем.

Сето ова е покажано во неколку повеќе студии и истражувања, наспроти обидите на индустријата да се заташкаат работите. Едно такво истражување е тоа од институцијата на Д-р Арапад Пузтај, кој 36 години беше на чело на водечкиот британски и ЕУ Rowett Research Institute, институт кој беше ангажиран токму од ЕУ за испитување на штетноста на ГМО. Се разбира дека биле нарачани позитивни резултати за безбедноста од истражувањето, но Д-р Арапад Пузтај одбил да ги фингира резултатите и излегол во јавност со вистината: глувците кои во истражувањето биле хранети со ГМО компири, почнале да доживуваат промени, прво во дигестивниот систем каде дебелината на стомачниот ѕид почнала да се намалува и да има хронично воспаление... Во подоцнежните фази на студијата, кај глувците хранети со ГМО компири, почнале да се јавуваат разни канцери и автоимуни болести.
Сети се сега погоре, што зборувавме за антигените. И се надевам... ќе успееш сам да ја поврзеш приказната.

Тоа што следувало по излагањето на Д-р Арапад Пузтај е очекувано.
Секако дека ГМО индустријата е финансиски  (и политички) јака. Секако дека на ваквите ретки испади (кои сепак ги има се повеќе), индустријата со своите долги пипци многу брзо реагира и се обидува да ја заташка вистината на разни начини. Секако дека Д-р Арапад Пузтај е шиканиран, отпуштен од работа, и против него е поведена медиумска хајка со милион ретардирано глупи ad hominem напади на неговата личност.
Секако дека денес на нетот има безброј текстови напишани или спонзорирани од ГМО индустријата, каде се наведуваат приказни дека Д-р Арапад Пузтај е шарлатан и „теоретичар на завери„, и квази-научни „докази„ дека неговото истражување не е научно, дека намерно правел грешки, дека методот на истражување бил погрешен, милион обвинување без основа.
Дури неписмената јавност се мобилизира да врши несвесна пропаганда. Мотивирачки постерчиња и готови текстови, сето тоа спремно за да можат да го линкаат и постираат дури и неуки ботови како Филипв и Васил. (очекувај брзо потврдување на ова, кога во „алгоритмите„ ва глава ќе им удрат кивордите како „Арапад Пузтај„)

Фактите за Д-р Арапад Пузтај се јасни, барем за тие што сакаат да ги видат. Човекот има десетици и десетици научни трудови во областа и секогаш бил признаван за врвен стручњак и научник... се додека не се дрзнал да извади во јавност незгодни работи за ГМО. Вредно е да се напомне е тоа дека иако Д-р Арапад Пузтај имал сомнежи од многу порано, човекот не кажал ништо против ГМО се додека немал во раце непобитни докази.

Цитат: Simo - Carrier166 link=topic=10430.msg734973#msg734973

Еве едно реторичко прашање: Што е поздраво, секој ден да јадеш туна ловена во море, или гмо прасечко? Што ќе те убие? Едното е природно израснато во море, без никакви надворешни буцања по генетиката, а второто е измодифицирано прво со расно одгледување со текот на векови, а потоа му е бутнато и некое генче за помалку маст а повеќе месо.
Малку несоодветен пример направи. :) Пошто туна не е баш најздрава храна, посебно не секојдневно да се јаде.
Проблемот со туната е што таа иако не е апекс предатор, сепак е прилично високо во ланецот на исхрана. Факт е дека во предаторите, колку се погоре во ланецот на исхрана -толку повеќе токсини (како тешки метали) се концентрираат во нив.

Затоа ако веќе зборуваме за здрава риба, јас би ја одбрал скушата. Не е високо во ланецот на исхрана (значи во нејзе не се концентрираат многу токсини, тешки метали, итн), дива риба е (не се одгледува во рибници или рибни фарми, со антибиотици и хормони за брзо растење), и ја има во изобилство во сите мориња... што значи достапна е и евтина е. Секако подготвена е вкусна, ама на скара е посебно добра.  ;)

Како и да е... дигресирав. Поентата е дека треба да имаш избор. Не мораш да јадеш ГМО.
Затоа се бара ГМО да се означува на сите производи во кои ги има. Се надевам јасно ти е колку е важно да се задржи човековото право на избор.
Тоа ако се направи, за десетина години ќе научиме многу... затоа што тогаш доброволните експериментални заморчиња како филипв и васил несебично ќе го дадат својот допринос. Иако извесно е дека ќе ги има премногу за да може да им ја доделат Дарвиновата награда, тие сепак ќе направат добро дело.
Гледаш, денес сите ние сме такви испитни заморчиња и тоа е голем ќар за ГМО индустријата, пошто вака кога експериментот се одвива ВРЗ СИТЕ индустријата се вади на тоа дека никој не може дадокаже од кои причини се случува модерната епидемија од канцери, автоимуни болести, итн... Никој не може да докаже дека тоа се должи само на ефектите од исхрана со ГМО, пошто нели има и други загадувачи.

Но кажи што правиме ако по десетина години излезе дека процентуално помалку заболуваат тие што декларативно избегнуваат ГМО во исхраната?
Што правиме ако проГМО консументите почесто заболуваат... а загадувањето во земјата, водата, воздухот нели исто влијае на сите??

Се надевам Симо дека барем малку ти помогнав да почнеш да ги гледаш работите надвор од масовната хипноза што ни се сервира во меинстрим медиумите... Се надевам дека ќе добиеш поттик за понатамошно критичко размислување, и не само ти, туку и на било кој друг што ќе налета на темава.  :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1018 на: 23 Декември 2014, 21:15:52 pm »
Види, јас иако се убацувам во темава „спортски“, убаво ги читам вашите постови, немаше потреба од дополнително објаснуваање за генетски сплајсинг. Но ок, ќе бидам прилично краток во мојот одговор.
Нема да ги коментирам твоите квалификации на другите луѓе, ќе се задржам само на делот што е вреден за дискусија.

Зошто новиот вид патлиџан би му наштетил (како нов организам кој го внесувам во мојот дигестивен тракт) повеќе од, што ја знам... некое егзотично јадење од незнам-ти-јас какви билки, од централна африка кое мојот дигестивен тракт исто така никогаш претходно не го искусил? Што е разликата од овој „рибаџан“ патлиџан, до централноафрикански патлиџан, кога станува збор за мојот дигестивен тракт? Генот што е уфрлен е само оној од рибите што им дозволува да издржат ниски температури. Останатата генетска низа е патлиџан. Всушност, два различни видови патлиџан (Јабучар и Чери томато, на пример), имаат поголема генетска разлика од ГМО патлиџанот и оној кој бил употребен за ГМО. Односно оригиналот и ГМО патлиџанот се послични, од два различни видови патлиџан.

Еве како работи сплајсингот кај памук и пченка:

Бидејќи ние не сме гасеници, нема да настрадаме од оваа генетска модификација. А приносите ќе бидат многукратно поголеми.

Примерот со туната го дадов баш заради тоа, да покажам дека исто толку често можеме да бидеме повредени од не-ГМО храната (туната ја сметаме за безбедна, но таа акумулира најмногу жива во своето месо), колку што можеме да бидеме повредени од ГМО храната. И обратно. ГМО храна може да ни` донесе повкусни продукти, поголеми приноси, поефтина храна, обновливо гориво, помалку глад и помалку болести.

Инаку, се согласувам дека треба да се има избор.  Кој сака да им ги пуни џебовите на новите тренд-бркачи што прокламираат „здрава храна“, нека брка „органски произведувани“ билки и животни за прехрана. За мене - дури не се покаже другачие - ГМО храна е сосема ОК.

Пошто си доста против ГМО, еве уште едно прашање (не е квиз, туку само преку прашања сакам осознаеш дека не можеш да избегнеш ГМО): Леб купуваш од продавница?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1019 на: 23 Декември 2014, 21:55:55 pm »
Симо, ти не си јадел егзотични растенија од Африка (а нема ни причина зошто би), но твоите предци кои потекнуваат од Африка сигурно јаделе. Тие еволуциски се оспособиле за соодветната храна и таа способност ти ја пренеле тебе. Така да компарацијата со патлиџанот не ти е во ред.

Понатаму, ако ние не сме гасеници НЕ значи дека сме имуни на токсинот што ги уништува гасениците. Барем не додека не се докаже спротивното, а изгледите за тоа се прилично лоши од проста причина што слични испитувања покажале дека токсините се токсини за сите организми.

Поголем проблем според мене не е тоа што знаеме дека ГМО е краткорочно безбедна (но небезбедна на среден и долг рок) за конзумирање. Проблемот е во многуте работи кои не ги знаеме за ефектите од конзумирање на нови растителни и животински видови. Секако утре ако дојдат вонземјани и ми дадат да јадам некое вонземско свинско со сос, јас не би го јадел.