Автор Тема: ГМО  (Прочитано 408221 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
Одг: ГМО
« Одговори #2115 на: 23 Јануари 2018, 08:20:30 am »
Едно дрво е, само се сечат делови и се пресадуваат. Затоа и многу е лесно да изумрат.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #2116 на: 23 Јануари 2018, 10:45:18 am »
eeh sea mi otvorifte apetiit , bananive gi gkedam oni mene me gledaat so da im praam neznam  :P
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43711
  • Il Moderatore
« Одговори #2117 на: 23 Јануари 2018, 10:47:40 am »
eeh sea mi otvorifte apetiit , bananive gi gkedam oni mene me gledaat so da im praam neznam  :P

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5291
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2118 на: 23 Јануари 2018, 11:39:36 am »
Бананата е најгмо овошје на светов.

Бананата е најгенетски модифицирано овошје на светов.

Maлку те поправив, поправенево веќе може да помине.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cavendish_banana

Мислев дека до сега се едуциравме овде на дискусијава дека вештачката кованица ГМО се однесува САМО на организми кои се генетски модифицирани со ГЕНЕТСКИ ИНЖИНЕРИНГ (СПЛАЈСИНГ).

- клонирање НЕ Е гмо
- вештачка или природна селекција,  НЕ СЕ гмо
- хибридизирање НЕ Е гмо
- калемење НЕ Е гмо
- итн
Сите овие СЕ генетски модификации, ама НЕ СЕ гмо. Капиш?

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
« Одговори #2119 на: 23 Јануари 2018, 11:50:41 am »
Капиш не капиш санки имаме избор, ако се замараш дабетер ќе се труеш,  од саклми ќе се разболиш... Денешно време има многу загадувачи, отрови, трујачи, болести(произведени во лаараторија) итн па тешко еда го изолираш гмото или одредена валвина или нз што како главна причина за болести наталитет. Општо мачинов на живот е променет од времето кола луѓено живееле по (близу) 100 год.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2121 на: 23 Јануари 2018, 12:13:22 pm »
Капиш не капиш санки имаме избор, ако се замараш дабетер ќе се труеш,  од саклми ќе се разболиш... Денешно време има многу загадувачи, отрови, трујачи, болести(произведени во лаараторија) итн па тешко еда го изолираш гмото или одредена валвина или нз што како главна причина за болести наталитет. Општо мачинов на живот е променет од времето кола луѓено живееле по (близу) 100 год.

Па имаш избор, како немаш. Имаш избор да бидеш информиран и да си ги бараш правата кои ти следуваат, исто како што имаш избор да „не се замараш“ и да дозволиш некој да профитира на твојата мрзливост и неинформираност. 99.9% од луѓето го прават току тоа последното. :-/

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #2122 на: 23 Јануари 2018, 12:30:15 pm »
Да има избор да бида информиран, ама не баш и што да јада... Ај најди еве пилешко месо 100% природно. Прво почвата е напраена пепел, па макар на врв на кораб, второ водата, воздухот... И не од гмо... т.е. имам избор а немам моќ... и 100% да не сме такви, други се тие што го вртат светон... Нити паметен сум да направам стратегија за тоа како да се овиваат настаните во светот во иднина... А добар дел од ти 99.9999(9)% не се... Да биде животов како што ке му текне секому калаштурница ќе биде планетава. Еве кинисај од промена на сијалица во зградата кај жѕто живееш. Покол се прајме за 20 денари, мора некој да не организира, да ни земе 500 ден за организација и 20 за сијалица за да не стојме во темница, пошто не можиме да се договориме за банална работа. Не па да придонесиме за здрава храна на глобално ниво. А природата дала. Дала за сите и јадење и пиење и воздух и све што ни треба...
Ем па и нема некој доказ дека некому баш од гмо му се десило нешто, ради погоре споменатите фактори кои влијаат на квалитетот на еден плод. Значи нај не гмо јаболкница да засадиш ќе контаминира 300 отрови и ќе биде иста како таа што е гмо... тоа ми беше муабетот, а не дека сакам да си прават експерименти на мене, на тебе на било кој...

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2123 на: 23 Јануари 2018, 12:35:33 pm »
Те разбирам јас убаво, ама сепак со релативизирање и избегнување само ги овозможуваш и поддржуваш проблемите. Верувам дека или имаш, или планираш да имаш деца. Каков свет им оставаш? Размисли малку за тоа.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5041
  • The Spartan General
« Одговори #2124 на: 23 Јануари 2018, 12:49:58 pm »
Ако си информиран, не мораш да крекаш дека си информиран. Ќе си бидиш информиран и ќе си останеш информиран. А не како веган што се напиња да каже на некој дека е веган.

;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2125 на: 23 Јануари 2018, 13:25:48 pm »
Споредбата на дискусијава со веганството не е ниту мешање на баби со жаби. Глупост е.

- Веганство е животен стил. Сам бираш дали ќе бидеш глуп веган. Следствено „крекање“ за веганство слободно наречи го како сакаш (фалење, себепромовирање, итн), но факт е дека од веганството ќар нема да види ни веганот, ни човештвото.
- Од друга страна, информираност за тоа каква храна на СИТЕ ни подметнуваат да јадеме без да имаме ИЗБОР... Тоа не е ниту фалење, ниту себепромовирање. Тоа не е „крекање“, тоа е ЕДУЦИРАЊЕ на луѓето.

:-\

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #2126 на: 23 Јануари 2018, 13:29:42 pm »
Таман, ама што можиме ...Гутај шта ти се сервира и тоа е... Или треба да направиш изолиран еко систем и да живееш во него...

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5041
  • The Spartan General
« Одговори #2127 на: 23 Јануари 2018, 13:34:17 pm »
...

Јас немам ништо против некој да се надоградува, да споделува, да научи нешто повеќе. Уште помалку имам против слободоумни луѓе кои ја користат секоја можност за лично надоградување и “отплаќање“ на својот  долг кон средината од кадешто произлегуваат. Една од поблагородните работи што може човек да ги направи е да даде дел од своите знаења, време, внимание и успех назад кон средината која што помогнала на некаков начин на тој исти човек.

Можеш да бидеш тој човек, ама можеш да бидеш и самопрогласен едукатор или т.н. крекач. Сакаш другите да те перцепираат како првиот, но напињаш како вториот. Па затоа и малата метафора со веганскиот начин на проповедање, која нормално ја изврте на начин кој што на крекачите им е како “добро утро“.

Секогаш имаш избор. Освен кога станува муабет за умирачка или даноци.  ;)

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #2128 на: 23 Јануари 2018, 13:42:15 pm »
конкретно за фмо имаш каков-таков избор, ама не би рекол дека секогаш и за све имаш избор. Додуша баш така имаш избор, ама немаш можности. Па дури и за смрт делумно, еве гледам глави ќе пресадувале, значи и за тоа да речиме имаш избор. А и што дека ако не е гмо некој организам кога е прскан со не знам ти што, растен блиску до рафинерија или слично... Малце муабетов ми е ван тематски али тоа е :) Ај што да речат 600.000(или колку и да се)  жители на скопје тетово, имаат право да изберат помеѓу чист и загаден ваздух и избрале да се гушат. Ајде може дел имаат, ама поголемиот дел не верувам дека имаат. Нели ова пак е башка тема ама ај нејсе...

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2129 на: 23 Јануари 2018, 13:46:02 pm »
...затоа и малата метафора со веганскиот начин на проповедање, која нормално ја изврте на начин кој што на крекачите им е како “добро утро“.

Ако ова не е пасив-агресив, тогаш не знам што е (читај: „крекање“ е, ама во контра).  ;D

Велат дека вистината е во очите на свидителот. Метафора за фактот дека секој различно гледа на работите, и дека ретко што може да влијае врз перцепцијата на многуте различни луѓе. Но без разлика на перцепцијата барем едно е сигурно Луки, дека го вртиш муабетов во чист офтопик.