Автор Тема: HID и LED светла  (Прочитано 539878 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: HID и LED светла
« Одговори #1995 на: 25 Декември 2018, 20:52:42 pm »
Треба луксметар. Сензорите од камерите се... Во најмала рака недоверливи за правење вакви споредби.
Тоа кажано, врз основа на фотографијата таква каква што е, изгледа како халогенката да има солидно забелжлив хотспот кој не го гледам од лева страна кај ледот. Всушност треба на пат да се провери, ваквите ситуации со осветлување ѕид се добри за проверување на катофот и ако се има луксметар.

за неколку дена ќе ставам side-by-side видео за споредба на ист пат, предности и маани како и процедурата (маките кои ги претрпев) да се постави лед-от како што треба.
Ајде, баш интересно и со нерпение чекам. Посебно ме интересира што и како си импровизирал. :)
На сликата кај ледот нема хотспот. Може и да е самата сијалица ненаштелована во внатрешноста на хотспотот. Или пак изворот на светлина не е точкаст, односно не е доволно мал за да произведе хотспот.

Ова од сликата е забележливо. Има доста светло блиску, но не во хотспотот кај што треба за да добацува светлината.

Ете сам забележи кога ќе искочиш на улица.

Отсутен Indigo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 455
« Одговори #1996 на: 25 Декември 2018, 20:58:26 pm »
Треба луксметар. Сензорите од камерите се... Во најмала рака недоверливи за правење вакви споредби.
Тоа кажано, врз основа на фотографијата таква каква што е, изгледа како халогенката да има солидно забелжлив хотспот кој не го гледам од лева страна кај ледот. Всушност треба на пат да се провери, ваквите ситуации со осветлување ѕид се добри за проверување на катофот и ако се има луксметар.

за неколку дена ќе ставам side-by-side видео за споредба на ист пат, предности и маани како и процедурата (маките кои ги претрпев) да се постави лед-от како што треба.
Ајде, баш интересно и со нерпение чекам. Посебно ме интересира што и како си импровизирал. :)
На сликата кај ледот нема хотспот. Може и да е самата сијалица ненаштелована во внатрешноста на хотспотот. Или пак изворот на светлина не е точкаст, односно не е доволно мал за да произведе хотспот.

Ова од сликата е забележливо. Има доста светло блиску, но не во хотспотот кај што треба за да добацува светлината.

Ете сам забележи кога ќе искочиш на улица.

Излегов на улица и сум пријатно изненаден од тоа како свети. Едвај чекам и другата страна да ја средам.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #1997 на: 26 Декември 2018, 13:16:42 pm »
Мене хид-от ѓи гледа кско малце пожолтен. Ледот би требало да има далеку подолг животен век во однос на било која останата, да не речам минимум 7 години и тоа во такси режим.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #1998 на: 26 Декември 2018, 13:23:58 pm »
Надвор од тема
Лед сијалици за дома Е14 и Е27 рикаат побрзо од штедливките.
Мислам дека и производителите го знаат ова па даваат гаранција 1 година. На тој начин ги прават поконкурентни.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1999 на: 26 Декември 2018, 19:02:25 pm »
кај мене добро тераат ледот, само една мим има рикнато за 2 години од 10-тина комада. А би требало да траат теоретски.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #2000 на: 26 Декември 2018, 19:11:33 pm »
Лед трае само ако се добро ладени. А тоа е бајаги тешко во така мали пакувања.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #2001 на: 26 Декември 2018, 23:17:57 pm »
Na primer vo luster kou e zatvoren brzo crka, ako e otvoren dovolno mu e ladenjeto. E sega vo farot e pain in the ass da se dizajnira dobro ladene, povekjeto modeli se komplet zatvoreni za da bidat waterproof i dustproov. Kaj hidot ako si primetil konvertorot e nadvor od farot kako bi se ladele.
Zivotniot vek na poluprovodnicite ( pa i na ledot) zavisi proporcionalno od temperaturata intoa mislam deka logaritamski bese, ali kako i da e ladna led sijalica kje trae mnogi mnogu ( povekje od duplo) povekje neho lo nekoja shto senpece vo farot. Izdrzuvaat do 150 stepeni mislam,  no toa e rabot na bezdnata na eden led. Koga bi sporedile led i zhicana (filnalament shto ja vikate) sijalic, ledot bi bil superioren vo odnos na ovaja drugava, no vo situacii kaj shto treba sijalicata da raboti na visoki temperaturi ledot ja gubi bitkata odma, ovie drugive nemaat gajle na 500-600 stepeni...

Отсутен Indigo

• Јуниор
  • **
« Одговори #2002 на: 29 Јануари 2019, 13:55:16 pm »
еве side-to-side споредба, иако на видеото халогенската сијалица делува подобро, се осеќам многу по безбедно навечер со LED.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
« Одговори #2003 на: 29 Јануари 2019, 14:12:53 pm »
Ух, халогенката делува ДаааААлеку подобро.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2004 на: 29 Јануари 2019, 14:24:46 pm »
еве side-to-side споредба, иако на видеото халогенската сијалица делува подобро, се осеќам многу по безбедно навечер со LED.

Ух хотспотот на халогенката е многу подобар. А камерата мислам дека не фаќа убаво (низок ISO) колку поосветлена ти е блиската околина со ЛЕД-от во однос на халогенот. Но верувам дека без лично да видиме нема да ја доживееме како што ја гледаш разликата, пошто со камера не се пренесува се.

Пази само на примерот со жолтите наочари кои ги рекламираат за возење навечер, за нив докажано е дека прават илузија на подобро гледање, навидум подобар контраст но се губат некои детали. Практично побезбедно е без нив.

Инаку браво за DIY зафатот. Како ги реши локациите на акумулаторот и на воздушниот филтер (ако добро разбрав)?

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
« Одговори #2005 на: 29 Јануари 2019, 14:39:02 pm »
Ух, и јас мислам халогенката како да е подобра.

Отсутен Indigo

• Јуниор
  • **
« Одговори #2006 на: 29 Јануари 2019, 14:39:56 pm »

Ух хотспотот на халогенката е многу подобар. А камерата мислам дека не фаќа убаво (низок ISO) колку поосветлена ти е блиската околина со ЛЕД-от во однос на халогенот. Но верувам дека без лично да видиме нема да ја доживееме како што ја гледаш разликата, пошто со камера не се пренесува се.

Пази само на примерот со жолтите наочари кои ги рекламираат за возење навечер, за нив докажано е дека прават илузија на подобро гледање, навидум подобар контраст но се губат некои детали. Практично побезбедно е без нив.

Инаку браво за DIY зафатот. Како ги реши локациите на акумулаторот и на воздушниот филтер (ако добро разбрав)?

тоа е тоа, не знаев како да го опишам. за време на сминањето со халогенски сијалици, ми беше страв да не пропаднам во дупка (сериозно) бидејќи прегледноста беше многу мала. сега за сега i'm sticking to LED.
акумулаторот и воздушниот филтер беа извадени и вратени назад на исто место, е сега проблемот е што било каква сијаличка да се расипе (позиција, долго, магла {во фарот е}), ќе мора да вадам или акумулатор или кутија за воздух. вадењето на кутијата за воздух е многу позаебано од што изгледа.

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 899
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #2007 на: 29 Јануари 2019, 14:56:17 pm »
Не верувам дека би го правел повторно тестов. Ама ако некој се нафати да го прави тестов со мобилен, тогаш камерата да ја подеси мануелно, со што white balance ќе биде исти (да речеме 5000К), ISO исто, exposure time исто. Секако, се мисли на фотографирање.
За видео на телефониве не знам колку може да се подесува, ама затоа може и видеото мануелно да се подеси со професионален апарат.

Отсутен Indigo

• Јуниор
  • **
« Одговори #2008 на: 29 Јануари 2019, 14:58:42 pm »
Не верувам дека би го правел повторно тестов. Ама ако некој се нафати да го прави тестов со мобилен, тогаш камерата да ја подеси мануелно, со што white balance ќе биде исти (да речеме 5000К), ISO исто, exposure time исто. Секако, се мисли на фотографирање.
За видео на телефониве не знам колку може да се подесува, ама затоа може и видеото мануелно да се подеси со професионален апарат.

со GoPro снимавме, со stick и рака извадена преку прозор за камерата да дојде што поблиску до фаровите..  ќе го направам повторно но кога ќе биде потопло.. инаку вака видеото е fail.

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #2009 на: 31 Јануари 2019, 19:19:39 pm »
Имаш фарови со лупа. Во фар со лупа само ксенон. Далеку подобра светлина дава за разлика од ЛЕД. Во новите фарови пробвав ЛЕД амо штета немам слики за споредба, ледот гледано во фар даваше кристално бела и јака светлина, но на пат лупата како да ја пригушува светлината.

Со ксенон изгледа вака:

ЛЕД ми е измислено за во долго, јако свети во рефлектор, брзо се пали при бленд и би траел подолго бидејќи не се користи постојано.