Автор Тема: Автомобилски Генерални Муабети  (Прочитано 618551 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10590
Одг: Автомобилски Генерални Муабети
« Одговори #3315 на: 08 Април 2026, 15:01:04 pm »
Не е све во децибелите. Едно од 70дб од ветер друго е од гуми каде што поради немање никаква изолација кај полумиесеците звукот продира во кабината. Или па моментот со шлепер пред тебе каде што звукот од неговите гуми пенетрираат во кабината. Колку дб е тоа воопшто не е важно, важно е што таков звук иритира.
Ова е да се згазиш од смеење, db не бил db и не било важно колку db...

За ова скрос сум на иста линија со @vlatko.klp
Пример 1: Имаш бука од 70 децибели (се смета за умерена бука), која ја создава пнеуматски кршач на асфалт надвор на улица, пред твоја куќа (со затворени прозори на пример).
Пример 2: 70db малце погласна музика тебе што ти се свиѓа, пуштена на ултраскупиот систем што сам си го избрал, зошто звукот кој го произведува ти праи ќејф.
Пример 3: 70db исто музика, ама од комшијата соседен стан, кој го одврнал српскиот турбо-фолк на најјако, а кај тебе дома е 70дб музика.

Која бука повеќе е поднослива? Пример 1, пример 2 или пример 3? Квантитативно, сите три исто се бучни, мерачот на бука исто мери 70дб кај тебе во дневна, не се менуваат условите, само изворот на тие 70дб бука... Исто, ама не е исто (ако го знаеш вицот).
Се обидуваш да направиш некаква логика претпоставувајли дека сите извори на звук што ги наведуваш би изнесувале, ете 70 дб. Немам време ниту желба да објаснувам акустика...ако имаш некој што се бави со продукција нека ти објасни...
А тоа што ти иде на нерви ќе навлеземе во доменот на психологијата.

Ама и јас сум виновен што се објаснувам.
Исто како и со i30 кога се жалев на Ханкок гумите, а истиов кажуваше дека немало изолација.
Со Фулда исчезна звукот на расипано лагери.
Впрочем и со зимските Ескимо ја немаше галамата.
Што значи каква таква изолација имало во i30
Попрво бипоставил прашање каква етикета ставаат за галамата што ја продуцираат "еколошките" гуми кои треба да исполнуваат екостандарди.
« Последно менување: 08 Април 2026, 15:06:28 pm Mikius »

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #3316 на: 08 Април 2026, 15:07:25 pm »
Нема што да се објаснува си постои психоакустика како научно поле.

Гумите само различна фреквенција на галама ти правеле и си ја игнорирал. Сепак и меѓу гуми може има различно ниво на бучност.

Затоа на tyre reviews има дополнително поле перцепирана удобност каде што субјективно ги оценуваат гумите за галама и удобност.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6864
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #3317 на: 08 Април 2026, 15:28:00 pm »
Не е све во децибелите. Едно од 70дб од ветер друго е од гуми каде што поради немање никаква изолација кај полумиесеците звукот продира во кабината. Или па моментот со шлепер пред тебе каде што звукот од неговите гуми пенетрираат во кабината. Колку дб е тоа воопшто не е важно, важно е што таков звук иритира.

Пример 1: Имаш бука од 70 децибели (се смета за умерена бука), која ја создава пнеуматски кршач на асфалт надвор на улица, пред твоја куќа (со затворени прозори на пример).
Пример 2: 70db малце погласна музика тебе што ти се свиѓа, пуштена на ултраскупиот систем што сам си го избрал, зошто звукот кој го произведува ти праи ќејф.
Пример 3: 70db исто музика, ама од комшијата соседен стан, кој го одврнал српскиот турбо-фолк на најјако, а кај тебе дома е 70дб музика.

Која бука повеќе е поднослива? Пример 1, пример 2 или пример 3? Квантитативно, сите три исто се бучни, мерачот на бука исто мери 70дб кај тебе во дневна, не се менуваат условите, само изворот на тие 70дб бука... Исто, ама не е исто (ако го знаеш вицот).
Се обидуваш да направиш некаква логика претпоставувајли дека сите извори на звук што ги наведуваш би изнесувале, ете 70 дб. Немам време ниту желба да објаснувам акустика...ако имаш некој што се бави со продукција нека ти објасни...

Исто како и со i30 кога се жалев на Ханкок гумите, а истиов кажуваше дека немало изолација.
Со Фулда исчезна звукот на расипано лагери.
Впрочем и со зимските Ескимо ја немаше галамата.
Што значи каква таква изолација имало во i30
Попрво бипоставил прашање каква етикета ставаат за галамата што ја продуцираат "еколошките" гуми кои треба да исполнуваат екостандарди.
Ханкукот е предобра зимска гума, ама и јас осетив страшна бука при возење на автопат со Астрата додека со Лауфенн летни и Петлас зимски.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #3318 на: 08 Април 2026, 16:13:08 pm »
Пишувајте кој модел, генерација, димензија. Не значи ништо ако пишеш само бренд.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #3319 на: 08 Април 2026, 16:42:55 pm »

Не, туку аналогијата е дека буката ОД сите тие извори, мерени во мојата дневна соба се 70 децибели. Не дека сите тие извори произведуваат 70 децибели. Кршачот произведува 130 децибели (работникот е со антифони), Комшијата го рокнал на 110 децибели, и супер журка праи, ама јас седам во 70 децибели бука, во моја дневна, но различна е таа бука. Едната е пријатна, другите се многу непријатни. Неподносливи.

Еве, јас прифаќам да најдеш таков човек и да ми објасни, ама и ти да бидеш тука и да слушаш што ми објаснува. Ќе направиме една дебата.

Повели: https://www.mdpi.com/2032-6653/16/11/611

Over the past few decades, researchers have developed a set of psychoacoustic metrics that quantify sound attributes in terms of how they are perceived by the human ear (loudness, sharpness, etc.), rather than just their physical amplitude or frequency content. These metrics have been widely adopted in the automotive industry for evaluating the sound quality of vehicles and components. By using psychoacoustic metrics, engineers can directly measure aspects of sound that correlate with human sensations of loudness, tonal prominence, harshness, and fluctuation [2]. This sound quality approach provides a more nuanced noise assessment, focusing on subjective annoyance or pleasantness rather than solely on decibels.

« Последно менување: 08 Април 2026, 16:52:20 pm Simo - Carrier159 »
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #3320 на: 08 Април 2026, 17:14:19 pm »
Пишувајте кој модел, генерација, димензија. Не значи ништо ако пишеш само бренд.
Димензија 185/65R15
Petlas W651 Snowmaster DOT 2018 (преизвозени) - 70dB
Laufenn G Fit EQ+ DOT 2022 (извозени 18к км) - 70dB
Hankook Winter i*cept RS3 DOT 2024 (извозени 3,5к км) - 71dB
Тој 1 децибел значи многу според тоа што имам читано околу акустика.
« Последно менување: 08 Април 2026, 17:19:44 pm nestor04 »

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10590
« Одговори #3321 на: 09 Април 2026, 13:47:28 pm »
Нема што да се објаснува си постои психоакустика како научно поле.

Гумите само различна фреквенција на галама ти правеле и си ја игнорирал. Сепак и меѓу гуми може има различно ниво на бучност.

Затоа на tyre reviews има дополнително поле перцепирана удобност каде што субјективно ги оценуваат гумите за галама и удобност.
@DarthJ5esus, мислев на прашањето зошто во идентични услови, кога лично си шушкаш со кесе се е во ред, но кога некој друг шушка настанува иритација.
Одговор дава исклучиво психологијата.

И за крај во врска со психоакустиката.
Psychoacoustic MASKING plays a critical role in car manufacturers design in PERCEPTION of door-closing sounds TO FEEL high-quality noise.
Automotive engineers MANIPULATE SOUND to create a, "solid," "luxurious," or "vault-like" IMPRESSION. The goal is to mask (or hide) the high-frequency "clank" of the metal latch, which is associated with cheapness, with a low-frequency "thud," which is perceived as high-quality and safe.

Отидов да најдам некој шлепер за да возам позади него, се надевам од иритацијата нема да ме обземе самоубиествен нагон.
Поздрав.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #3322 на: 12 Април 2026, 10:08:31 am »
Кај мене во двете астри немаше. Во поновата 100€ е само резервна гума (не знам шо е толку реткост). Ама пак затоа во Лексусот имам нова оригинална резервна гума и нови оригинални Лексус клучеви (си платил минатиот газда шлеп за памет, па си ги набавил овие работи).

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6982
« Одговори #3323 на: 12 Април 2026, 10:41:40 am »
5x114.3 возат речиси сите јапонски и корејски возила.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6293
« Одговори #3324 на: 13 Април 2026, 10:35:10 am »
5x114.3 возат речиси сите јапонски и корејски возила.
Абе теоретски да, ама шо дека, кога изборот на половњаци за мегaнот се сведува на: REZERVen bandas od Toyota, бандаши од Хјундаи, Bandazi za honda CRV, bandasi za JEEP, 20ki 5x114x3 za DODGE,MUSTANG, остатокот е некој грдосии од на времето и  ако евентуаално ти се бендиса нешто  нема да е 16ка ќе е 18ка пример, за централниот отвор да не ни збораме  :D
Удираш 5х110 или 5х112 на реклама и одма друг универзум се отвара :D
« Последно менување: 13 Април 2026, 10:49:33 am vladic3110 »
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6982
« Одговори #3325 на: 13 Април 2026, 11:06:49 am »
Е да, за половни мал е изборот таа димензија.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3326 на: 16 Април 2026, 22:01:39 pm »
Бидејќи и кај мене колата дојде со кит за лепење гуми, конечно си купив резервна гума во нормална големина. Раат у пм.

Лудница, чива идеја е таа глупост да се става кит за уништување на гумата наместо резервно тркало...
Мене веднаш штом ми стигна колата, во Ми-да ми понудија резервно тркало за 250 евра. Го купив од Солун ново за 60 евра.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2524
« Одговори #3327 на: 16 Април 2026, 23:26:30 pm »
Бидејќи и кај мене колата дојде со кит за лепење гуми, конечно си купив резервна гума во нормална големина. Раат у пм.

Лудница, чива идеја е таа глупост да се става кит за уништување на гумата наместо резервно тркало...
Мене веднаш штом ми стигна колата, во Ми-да ми понудија резервно тркало за 250 евра. Го купив од Солун ново за 60 евра.

Имам теорија дека такви "сериски" одлуки се носат поради некое лоби, затскриени како еко или зелени варијанти. И поради профит нормално.

Присутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7662
  • French diamond
« Одговори #3328 на: 17 Април 2026, 06:00:21 am »
А има и такви што имаат вуфер во резервната гума и не би го менувал за резервна. Да функционира Македонија како нормалниот свет, нема да ви треба резервна, ама пошто ние сме уплашени од нашите лоши патишта мислиме дека е нормално да се кинат гуми по пат.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7211
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #3329 на: 17 Април 2026, 07:32:57 am »
Ретко кој се замара да го напасира вуферот во резервното кое е возможно и кај мене, доколку имав вуфер на пример. Ама на таквите луѓе реално и штрафовите им се на 400Nm, па на пат и три тркала да носи резерва џабе се.  :D

Сепак незаменлив е раатот да имаш резервно кога одиш на пат, него да изгубиш пола ден/ден во замена на гума, не дај боже па недела да се погоди.  :-X