Автор Тема: Интересни понуди на користени возила.  (Прочитано 4145284 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43790
  • Il Moderatore
Одг: Интересни понуди на користени возила.
« Одговори #20070 на: 22 Октомври 2019, 16:56:53 pm »

. Да, италијаните обрнуваат помалку внимание на резолуцијата, пошто изгледа не ги праат инфотејмент системите за гејминг, ама системите секогаш имале доволно модерна технологија за да ги задоволат потребите за функционалност, а не хировите за високи резолуции и мафтање со раце за командување и сл.

Фино за што се подржува ама одвратен на изглед за периодот кога излегол. Првиот широк екран на BMW е 400х234 пиксели и изгледа подобро од ова. Ако ова е недостижна резолуција 6 години подоцна стварно алал да им е на италијанците. Од е60 640x240, F серија е веќе малце повисока 1280х480, сите далеку од гејминг резолуции.
За жал, немам информација за резолуцијата на системот од FIAT групацијата од тоа време, ама не е за фотошоп дефинитивно.
Мене не ми пречи се додека ми ги доставува потребните информации и додека ги има оние опции кои ми се неопходни (HQ Аудио, hands free, USB конектор за да закачам флешче со саканата музика, основни информации за потрошувачка и поминати километри.). Кога ќе сакам повеќе од инфотејмент системот, си седнувам на компјутер дома на раат. Додека возам, доволно ми е  и оној монохроматски дисплеј помеѓу обртомерот и брзиномерот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #20071 на: 23 Октомври 2019, 07:24:56 am »
Доволно е голем инфотејментот во Ланчиа за да си брка работа во секојдневните потреби, радио и телефон, а ако има GPS доволно голем е и за мапа да прикаже.

Оние новине плејстешни што ги ставаат во VW и Audi и те како го одземаат вниманието и мора скрипта да искуцаш за да се снајдеш со тачот и гестикулацијата со зглоб.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #20072 на: 23 Октомври 2019, 07:38:06 am »
Millennials се ложат сеа на телевизори и резолуции и мазни транзиции у менијата, наместо да мириснат малце бензин од  ауспух, да зачкрипат гуми по кривини, да ја стаат малтене на две тркала колата по некое кривуљаво брдце... Нови времиња, резолуцијата колкава била... 

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #20073 на: 23 Октомври 2019, 08:04:46 am »
Millennials се ложат сеа на телевизори и резолуции и мазни транзиции у менијата, наместо да мириснат малце бензин од  ауспух, да зачкрипат гуми по кривини, да ја стаат малтене на две тркала колата по некое кривуљаво брдце... Нови времиња, резолуцијата колкава била...
И тач да има.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #20074 на: 23 Октомври 2019, 08:18:33 am »
И тач да има.
Kаде без тач?! Без тач не може да се вози колата...

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #20075 на: 23 Октомври 2019, 08:34:56 am »
Колку раце треба да има човек? Галење мека шалтабла, тачење екран, волан, мењач, рачна кочница (добро, полека ја исфрлаат), држење дете у скут... ;D

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5057
  • The Spartan General
« Одговори #20076 на: 23 Октомври 2019, 09:38:55 am »
После речиси две години со мултимедиа систем со 8“ екран (800х480 резолуција најверојатно) на допир и шарено екранче од 4.2“ на шалт-табла некои искуства. 

Има навигација со моментална состојба на пат и сообраќај во цела Европа, има WiFi хотспот, два УСБ порта, слот за СД картичка, AUX. Има гласовни команди. Нема AppLink. (Тука има целосни спецификации и тест од Tom's Hardware https://www.tomshardware.com/reviews/ford-focus-infotainment-sync-myford,3206.html)

Во 90% од времето седи на почетен екран. Екранот е поделен на четири квадранти. Телефон, Навигација, Музика/Радио/УСБ/итн, и Систем за климатизација. Навигација користам многу многу многу ретко, и тоа исклучиво да ми ја соопштува состојбата на патот (а не да ми покаже каде да возам). Најчесто ја користам со гласовни команди и за дестинации на кои сум бил. Функционира одлично, не губи контакт со сателити, не се губи низ цела Европа. Кога ја користам, работи беспрекорно. Ама ретко ја користам. НО, убаво е да ја имаш како опција за да не се загубиш по белиот свет. Навигацијата кога работи ти ги пушта инструкциите и на малото екранче во шалт табла, и интерактивно знаеш кога отприлика да се престроиш или маневрираш.

Од целиот систем  најинформативно е средното екранче на шалт-табла кое ти дава четири типа на информации наеднаш: Колку км си поминал, средна потрошувачка, моментална потрошувачка
 и колку километри можеш да извозиш со горивото што го имаш во резервоар.

Музиката преку УСБ и гласовни команди после индексирање, работи ОДЛИЧНО. Бирање плејлисти, бирање музика, бирање жанр, итн. е многу удобна работа. На почеток бев скептик, но... со тек на време се навикнува човек на таков луксуз.

Синхронизација со телефон е одлична работа. Контакти, СМС, разговори, итн. Ако пораките ти се на англиски/германски ти ги чита со одличен квалитет на изговор. Ако се на македонски и латиница, резултатот е многу смешен.  ;D ;D

Системот за климатизација го имам отворено еднаш бидејќи има копчиња за директна контрола од надвор, па нема потреба да влегувам во него.

Заклучок: Корисна работа е. Екранот на допир е исто ОК работа. Дали е најважна работа во една кола? Воопшто не. Дали ја продаваат како најважна работа во една кола? Дефинитивно. Дали следната кола би имала телевизор на средина? Нормално.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #20077 на: 23 Октомври 2019, 10:06:24 am »
Слаба ти е резолуцијата. BMW има подобра.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #20078 на: 23 Октомври 2019, 10:08:36 am »
Слаба ти е резолуцијата. BMW има подобра.

Очекувањата од еден форд се да пали во зима. Сѐ друго е непотребен луксуз.  ;D ;D

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3262
« Одговори #20079 на: 23 Октомври 2019, 10:27:48 am »
Тесла продава таблет со гратис кола околу него.

Го пуниш таблетот, и колата вози со истата струја од таблетот.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20680
« Одговори #20080 на: 23 Октомври 2019, 10:39:33 am »
Пффф, ќе можеш Power bank од Xiaomi како range extender да го користиш :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20133
« Одговори #20081 на: 23 Октомври 2019, 17:09:44 pm »
После речиси две години со мултимедиа систем со 8“ екран (800х480 резолуција најверојатно) на допир и шарено екранче од 4.2“ на шалт-табла некои искуства. 

Има навигација со моментална состојба на пат и сообраќај во цела Европа, има WiFi хотспот, два УСБ порта, слот за СД картичка, AUX. Има гласовни команди. Нема AppLink. (Тука има целосни спецификации и тест од Tom's Hardware https://www.tomshardware.com/reviews/ford-focus-infotainment-sync-myford,3206.html)

Во 90% од времето седи на почетен екран. Екранот е поделен на четири квадранти. Телефон, Навигација, Музика/Радио/УСБ/итн, и Систем за климатизација. Навигација користам многу многу многу ретко, и тоа исклучиво да ми ја соопштува состојбата на патот (а не да ми покаже каде да возам). Најчесто ја користам со гласовни команди и за дестинации на кои сум бил. Функционира одлично, не губи контакт со сателити, не се губи низ цела Европа. Кога ја користам, работи беспрекорно. Ама ретко ја користам. НО, убаво е да ја имаш како опција за да не се загубиш по белиот свет. Навигацијата кога работи ти ги пушта инструкциите и на малото екранче во шалт табла, и интерактивно знаеш кога отприлика да се престроиш или маневрираш.

Од целиот систем  најинформативно е средното екранче на шалт-табла кое ти дава четири типа на информации наеднаш: Колку км си поминал, средна потрошувачка, моментална потрошувачка
 и колку километри можеш да извозиш со горивото што го имаш во резервоар.

Музиката преку УСБ и гласовни команди после индексирање, работи ОДЛИЧНО. Бирање плејлисти, бирање музика, бирање жанр, итн. е многу удобна работа. На почеток бев скептик, но... со тек на време се навикнува човек на таков луксуз.

Синхронизација со телефон е одлична работа. Контакти, СМС, разговори, итн. Ако пораките ти се на англиски/германски ти ги чита со одличен квалитет на изговор. Ако се на македонски и латиница, резултатот е многу смешен.  ;D ;D

Системот за климатизација го имам отворено еднаш бидејќи има копчиња за директна контрола од надвор, па нема потреба да влегувам во него.

Заклучок: Корисна работа е. Екранот на допир е исто ОК работа. Дали е најважна работа во една кола? Воопшто не. Дали ја продаваат како најважна работа во една кола? Дефинитивно. Дали следната кола би имала телевизор на средина? Нормално.

Џабе тие функционалности изгледа не си ја кренал колата  на 2 тркала низ кривини па си ги видел бенефитите на добар инфотејнмент.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #20082 на: 23 Октомври 2019, 17:13:36 pm »
Џабе тие функционалности изгледа не си ја кренал колата  на 2 тркала низ кривини па си ги видел бенефитите на добар инфотејнмент.

Грешка си. На четирисезонските гуми ми фалат мали парченца на некои места поради кривините во Хрватска, Босна, и Црна Гора.  ;D ;D ;D
Тоа беше главната причина поради која си купив посебни летни гуми. Можеби не возам многу брзо и агресивно, ама имам мерак да се пуштам во кривини да зачкрипи онака повеќе и после апекс да притиснам на гас.   :-X

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1482
« Одговори #20083 на: 23 Октомври 2019, 17:32:56 pm »
https://reklama5.mk/AdDetails?ad=3398384  пунто ево 1.4т 135кс  бензин / плин  :-* :-* :-* :-*

Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20133
« Одговори #20084 на: 23 Октомври 2019, 17:35:40 pm »

Грешка си. На четирисезонските гуми ми фалат мали парченца на некои места поради кривините во Хрватска, Босна, и Црна Гора.  ;D ;D ;D
Тоа беше главната причина поради која си купив посебни летни гуми. Можеби не возам многу брзо и агресивно, ама имам мерак да се пуштам во кривини да зачкрипи онака повеќе и после апекс да притиснам на гас.   :-X

Сепак желбата(и поседувањето на) за добар инфотејнмент не влијаела на тоа како возат сопствениците на возилата. Останува некој со инфотејнмент со тач да каже дали мириса бензин и ја крева колата на 2 тркала.