Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
@DarthJe5us првиот е државен обавезенвториот е приватен обавезентретиот е приватен доброволен
Може некој да ми ги објасни пензиските столбови?
Цитат: DarthJe5us на 12 Март 2021, 12:25:38 pmМоже некој да ми ги објасни пензиските столбови?Обично на месечна основа инвестираш пари во банка (да речеме 30 евра месечно) и тие пари банката односно нивниот брокер ги инвестира. Имаш со помал и повисок ризик во зависност од тоа каде се инвестираат парите кои што носат да речеме 2-3% или па 7-8% раст на годишно ниво. Ако одбереш конзервативен план тогаш 75% од инвестицијата иде во обврзници кои што знаеме дека си сигурни ама носат помала заработувачка поради мала камата а 25% ти ги инвестираат на берза некаде во акции. Или па идеш малце поризично, 60% инвестиција во акции а 40% инвестиција во обврзници. И после да речеме 30 години штедење, парите во најголем случај ги вадиш на минимум 55 години старост, а ако сакаш или па можеш да чекаш пензија и после да ти се исплатат наеднаш или па месечно уз пензијата.
Цитат: vlatko.klp на 12 Март 2021, 12:40:59 pmЦитат: DarthJe5us на 12 Март 2021, 12:25:38 pmМоже некој да ми ги објасни пензиските столбови?Обично на месечна основа инвестираш пари во банка (да речеме 30 евра месечно) и тие пари банката односно нивниот брокер ги инвестира. Имаш со помал и повисок ризик во зависност од тоа каде се инвестираат парите кои што носат да речеме 2-3% или па 7-8% раст на годишно ниво. Ако одбереш конзервативен план тогаш 75% од инвестицијата иде во обврзници кои што знаеме дека си сигурни ама носат помала заработувачка поради мала камата а 25% ти ги инвестираат на берза некаде во акции. Или па идеш малце поризично, 60% инвестиција во акции а 40% инвестиција во обврзници. И после да речеме 30 години штедење, парите во најголем случај ги вадиш на минимум 55 години старост, а ако сакаш или па можеш да чекаш пензија и после да ти се исплатат наеднаш или па месечно уз пензијата. Во трет пензиски мора да се инвестира секој месец или може одредена сума да се инвестира?
На пример може 1000 евра да се вложат годинава, наредна 1500 итн? Значи не мора месечни уплати?
De Mirzha and Lannoo (2012) illustrate how an annual management fee of 0.75 % can consume around 12 % of total savings over a 30-year perio.Similar arguments are put forward by Barr and Diamond (2006), who state that a 1 % administrative fee can lower pensions by 20 % over a 40-year working life.
Имаш удел во што се инвестираат твоите пари или чисто се надеваш на добивка?
Мислев конкретно како група на акции или фирми во кои што би се инвестирале твоите пари? Што е различен трет столб од некој инвестициски фонд?
Попаметно ти е да си ги заштедиш, него на друг да му ги даваш, каков трет столб, какви лајонеси...Јас како што го фатив од старт вториот, по 30 години од сега ниту пари ниту столб ќе се види ми се чини.