Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1127802 пати)

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6617
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #5970 на: 10 Ноември 2023, 11:00:14 am »
Бафери треба да имаат во секоја продавница клими кај што продаваат.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55060
  • Махер
« Одговори #5971 на: 10 Ноември 2023, 11:54:53 am »
http://www.seal-engineering.com.mk/
Има и од Würth.
Прашајте кај нас за истово:
https://eshop.wurth.ie/Product-categories/Rubber-metal-buffer-type-A/31128001052201.cyid/3112.cgid/en/GB/EUR/
Јас првите ги земав од Вурт и беа последни, и огласив и на форумов тогаш зошто ги земав сите. После се измајмунирраа по некоја година кога ми требаше, и не продавале на мало - бла бла нешто и као не може. Што да каже човек...
Иначе да, имам земено M6 беа нажалост, ама да најдам сега би зел нови M8 да испомењам. Иако сигурно многу ќе ме мрзи.

Иначе за една 18ка имам земено од Хубо М8 и вршат работа не дека не. Ама мислам дека се многу покрути од овие од вурт и не апсорбираат исто како тие. Така да најдобро е ако може да се земе од добра или одлична марка а не кинези крути.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6229
« Одговори #5972 на: 10 Ноември 2023, 22:59:47 pm »
Има ли некој инфо или искуство со гаранцијата на Вивакс клими?

Негде стои 36 месеци, негде 5 години, негде условна гаранција...

Шо е финтата?

Отсутен vele85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 590
« Одговори #5973 на: 11 Ноември 2023, 10:28:34 am »
Има ли некој инфо или искуство со гаранцијата на Вивакс клими?

Негде стои 36 месеци, негде 5 години, негде условна гаранција...

Шо е финтата?
Пред месец дена монтирав Вивах, монтерот ми кажа дека има 5 год гаранција (2+3).После втората година треба да ги викаш еднаш годишно контрола да прават (1800ден) за да ти важи гаранцијата до 5та год.

Sent from my SM-A035G using Tapatalk

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6229
« Одговори #5974 на: 11 Ноември 2023, 12:41:59 pm »
Фала ти на информацијата!

Почнаа сите на Гри бизнис моделот да го тераат...

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1996
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #5975 на: 11 Ноември 2023, 12:54:59 pm »

Мајсторите викаат : Пари се прават во продажба, и во одржување.

Гри беше 900 денари годишно, не ме чуди сега да е 1800 денари.
Никогаш не вели никогаш.

Присутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7920
  • Плинаш!!!
« Одговори #5976 на: 11 Ноември 2023, 16:03:40 pm »

Оддамна сите тераат гри систем. Видоа каде се парите.

Јас дома имам гри клима. Првиот пат дојде тој ја виде климата онака визуелно без да ја пипне, удри печат и си замина без да наплати. Наредната година фати короната. Повторно дојде, ама до врата не ни влезе внатре, (страв од корона) и на врата ми вика дај ми 1500 денари и да бегам. Му викам за што се тие 1500? Па за гаранцијата. Викам, добро, влези исчисти ја климата и ќе ти дадам. Ми вика, јас не сум сервисер јас само продолжувам гаранција. Јас му враќам значи ти вршиш легален рекет? Ајде му викам на лево круг и да те нема. Ама гаранција нема да ти важи ми вика. К*ур да не те боли за гаранцијата и губи се од тука и заборави ми го мобилниот. И од тогаш се немаат јавено.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2730
« Одговори #5977 на: 11 Ноември 2023, 22:08:25 pm »
Vo vrska so podobruvanje na greenje na dolna zona i ladni noze na postoeckite klasicni inverterski klimi dodadov edna parapetna Vivax 3.5ka vo dnevna.
Prvite impresii se odlicni, vednas osekam potopla prijatna sredina vo dolna zona. Podobro gree od kombinacija na 4ka toshiba i 3.5 Gree montirani pod plafon.
Kako e toa mozno neznam, do tolku da ima podobra distribucija na toplina.
Efektot normalno ne e kako podno greenje no pomaga.

Koga bi stavil uste edna parapetna 3.5ka, za poladni denovi, mislam deka ke bide top.
Gream dnevna so trpezarija kujna hodnici otvoren prostor od 60tina kvadrata. Vo spalni po uste edna klima.

Za Vivaksot, koj ima ista vnatresna parapetna edinica kako Midea i Carier, monterite mi rekoa deka bile podobri od parapetnata na Midea bidejki kompresorot bil nekoj industriski kaj Vivaxot. Dali e toa tocno i sto toa znaci neznam.

Nadvoresnata edinica e bas tivka. I vnatresnata e solidna. Izrabotkata na vnatresnata e kako kaj japonski klimi. Edna do druga duri i podobra mi se vide od Toshiba.
Vo narackata od klimi. pobarav da na staat nadvor na buferi, ne proveriv kakvi se no gi ima montiraa.
Deckite bea usluzlivi i trpelivi pri izbor na lokacija i montaza.

Отсутен Tiro

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 331
« Одговори #5978 на: 11 Ноември 2023, 22:59:51 pm »
Vo vrska so podobruvanje na greenje na dolna zona i ladni noze na postoeckite klasicni inverterski klimi dodadov edna parapetna Vivax 3.5ka vo dnevna.
Prvite impresii se odlicni, vednas osekam potopla prijatna sredina vo dolna zona. Podobro gree od kombinacija na 4ka toshiba i 3.5 Gree montirani pod plafon.

Koga bi stavil uste edna parapetna 3.5ka, za poladni denovi, mislam deka ke bide top.
Gream dnevna so trpezarija kujna hodnici otvoren prostor od 60tina kvadrata. Vo spalni po uste edna klima.

Za Vivaksot, koj ima ista vnatresna parapetna edinica kako Midea i Carier, monterite mi rekoa deka bile podobri od parapetnata na Midea bidejki kompresorot bil nekoj industriski kaj Vivaxot. Dali e toa tocno i sto toa znaci neznam.

Nadvoresnata edinica e bas tivka. I vnatresnata e solidna. Izrabotkata na vnatresnata e kako kaj japonski klimi. Edna do druga duri i podobra mi se vide od Toshiba.
Vo narackata od klimi. pobarav da na staat nadvor na buferi, ne proveriv kakvi se no gi ima montiraa.
Moze da spodelis link od Vivaks Parapetna, kade ja kupi, kolku pari i dali imat 2.5ka?

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #5979 на: 12 Ноември 2023, 01:36:08 am »
Poveli, jas od ovde ja kupiv a ja ima na poveke mesta po ista cena, Tehnomarket i drugi po ista cena 40k
https://www.klimi.mk/product/582

2.5 kW nema.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7103
« Одговори #5980 на: 12 Ноември 2023, 09:04:24 am »
Јас сум на дилеми моментално за ваква изведба за простор од околу 35м2. Прво мислев 2х3.5 ама нешто комплицирано е за локација за втората па ќе се оди изгледа на една од 4.5 или 5.5.
Ја видов оваа Вивакс, гледав Мидеа и Кериер. Многу нелогично ми беше што Кериерот беше поефтина од Мидеа, разликата беше што немаше надворешниот компресор греачи.
Пиши како е дувањето на климава, дали дува и лево десно или само горе доле? Дали можеш да одбереш дали само од долната или горната перка да дува? Колку брзини има и до која одалеченост чувствува топлината доле?
Фала

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 515
« Одговори #5981 на: 12 Ноември 2023, 11:47:08 am »

Колку најниско симнува потрошувачката на овите температури имаш ли мерено, и каква е модулацијата. Ја гледам и јас за соба од 20м2.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #5982 на: 12 Ноември 2023, 15:29:36 pm »
Nemam mereno potrosuvacka.
Ama osekam deka poveke sum zagrean.
Ima podobra distribucija na vozdug vo dolna zona.
E sega poskapi se da, ama pa mislam deka vredi.
Ke vidam potocno koga ke otidat temperaturite okolu i pod nula.

Sega ti e Vivax na popust 40k, do cistenje na zalihite.
Istata klima pod drug brend e 54k.
Ako si za zimanje zimaj dur ima.

E sega na primer klasicen inverter Hitaci za 46k 3ipolka.
Kako sto se skapi japanskive ovoa mi deluva super cena.
Ama so taa konceptcija na topol vozdug od plafon se inferiorni vo odnost na topol vozduh na pod.

Tebe ke ti vrsi i 2.5ka za 20m2 ama takva od kineskite nemam najdeno.
Samo japonski 2.5ki od 70k nagore. skoro duplo vo cena a 2.5ka.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7103
« Одговори #5983 на: 13 Ноември 2023, 08:49:30 am »
@M3V8
Ти пишав погоре, изгледа не си забележал, ако можеш одговори

Јас сум на дилеми моментално за ваква изведба за простор од околу 35м2. Прво мислев 2х3.5 ама нешто комплицирано е за локација за втората па ќе се оди изгледа на една од 4.5 или 5.5.
Ја видов оваа Вивакс, гледав Мидеа и Кериер. Многу нелогично ми беше што Кериерот беше поефтина од Мидеа, разликата беше што немаше надворешниот компресор греачи.
Пиши како е дувањето на климава, дали дува и лево десно или само горе доле? Дали можеш да одбереш дали само од долната или горната перка да дува? Колку брзини има и до која одалеченост чувствува топлината доле?
Фала

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55060
  • Махер
« Одговори #5984 на: 13 Ноември 2023, 09:06:56 am »
Фала
Не разбирам која е целта на волку големо предимензионирање? Толку загуби има просторот? Можеби подобро е да се проверат прозорите или некој критичен ѕид да се изолира отколку да се оди на brute force со две клими во толку мал простор. Или барем некоја повисока класа како Shorai Edge. Стварно не ми е јасно, не дека е тоа битно - туку за да се размислиш дали постапката ти е добро осмислена и соодвента за просторот.