Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1260924 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44634
  • Il Moderatore
мислм дека освен нови цевки и нов фреон, друго ништо не ти треба. Викни климаџии и кажи им што треба да направат.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен marchesk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
Некој да знае да ме информира, на кој принцип оди префрлање на клима уред од едно во друго место?

Не пример, кај моите има една клима Филиа што не ја користат, па сакам да ја донесам кај мене, па да прашам како оди целата работа.
Викнав јас сервисери за преместување и ми земаа 50 евра. Колку што се сеќавам извадија фреонот, ја преместија со нови цевки и вратија фреонот, воедно си избушија дупка за новото место

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20837
Тенќу пипл :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7309
Одг:
« Одговори #903 на: 05 Јули 2015, 14:58:25 pm »
Најдобро е да дојде сервисер,  бидејќи треба да се собере фреонот.  Тоа се прави со пуштање на климата на ладење и затварање на потисниот вентил.  Минутажите мора да ги каже некој поупатен.

После тоа е физичка работа за демонтажа,  баш ње дупка и ако одговараат цевките само да се монтира на друга локација на нови или на старите држачи.

Фреонот се собира во надворешната единица.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Одг:
« Одговори #904 на: 05 Јули 2015, 19:01:41 pm »
За какво вадење фреон лафите???  Кај мене преместија клима без такви егзибиции.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55156
  • Махер
Ако ги вадиш цевките мора да отиде некаде.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Одг:
« Одговори #906 на: 05 Јули 2015, 22:54:47 pm »
Ubavo objasni AUUU.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5268
има вентили на надворешната единица во неа се собира фреонот нема кај да отиде

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Некој да знае да ме информира, на кој принцип оди префрлање на клима уред од едно во друго место?

Не пример, кај моите има една клима Филиа што не ја користат, па сакам да ја донесам кај мене, па да прашам како оди целата работа.

Викнав јас сервисери за преместување и ми земаа 50 евра. Колку што се сеќавам извадија фреонот, ја преместија со нови цевки и вратија фреонот, воедно си избушија дупка за новото место
Ако ги вадиш цевките мора да отиде некаде.

не се вади фреонот туку се собира со вакумирање на инсталацијата:

Најдобро е да дојде сервисер,  бидејќи треба да се собере фреонот.  Тоа се прави со пуштање на климата на ладење и затварање на потисниот вентил.  Минутажите мора да ги каже некој поупатен.

После тоа е физичка работа за демонтажа,  баш ње дупка и ако одговараат цевките само да се монтира на друга локација на нови или на старите држачи.

Фреонот се собира во надворешната единица.

така... е сега.. нема тука минутажи, туку има по звук. се знае точно кој е одредениот звук што се чека за да знаеш дека фреонот е собран, инсталацијата вакумирана, па да го заштрафиш и повратниот вентил (пошто првично потисниот си го затворил)... исто така важно е, климата минимум 1 саат пред вакумирањето да нема работено.

доколку се сработи со исти цевки, без додавање на дополнителна должина 50 евра е цената. доколку се додава, тоа ан лице место се кажува...

веле.. ако е за тебе, зврцни ми... ке ја опрајме за поевтино...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2618
  • Custom made interiors
Сега видов на фејсбук АМЦ денес и утре имаат голема летна акција и големи попусти на сите клима уреди.
Ќе отидам да видам што дават и колку има попуст па може и ќе си земам.
Климата ми е за во една соба од 20квадрати, прашував поназад во темава и ми препорачавте клима од 3.5киловати да земам.
еве што нудат на сајтот АМЦ
http://amc.com.mk/ShopDetal.aspx?ArticleID=41241&i=34&l=MK&q=&SupplierArticleID=GWH12NC-K3NNB4A&Action=
http://amc.com.mk/ShopDetal.aspx?ArticleID=41747&i=34&l=MK&q=&SupplierArticleID=ACP-12CH35LCC&Action=

Јас не се разбирам од клими ама кај виваксот вака гледајки ги конфигурациите ми се допага тоа што има помала внатрешна бучава од криптонот.
Што би земале вие и што би ми препорачале?

Отсутен AUUU

• Легенда
Од АМЦ не би земал ништо.

А ефтина клима, БЕКО и VIVAX се сосема ОК за тие пари.  Ма да нема правила и NEO и VIVAX и MAX може да се погодат и да работат одлично.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Custom made interiors
Од АМЦ не би земал ништо.

Зошто?

Отсутен AUUU

• Легенда
Одг:
« Одговори #912 на: 06 Јули 2015, 15:34:30 pm »
Да не се расипе не дај боже,  многу се тешки за гаранција и сервис.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8287
  • Rural fuckin society - we live in!!!
И јас секогаш би ги одбегнал АМЦ.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Custom made interiors
Ќе отидам ќе видам, ќе разгледам и низ другите, ако дават добар попуст амц во споредба со другите ќе земам од нив.