Некој да знае да ме информира, на кој принцип оди префрлање на клима уред од едно во друго место?
Не пример, кај моите има една клима Филиа што не ја користат, па сакам да ја донесам кај мене, па да прашам како оди целата работа.
Викнав јас сервисери за преместување и ми земаа 50 евра. Колку што се сеќавам извадија фреонот, ја преместија со нови цевки и вратија фреонот, воедно си избушија дупка за новото место
Ако ги вадиш цевките мора да отиде некаде.
не се вади фреонот туку се собира со вакумирање на инсталацијата:
Најдобро е да дојде сервисер, бидејќи треба да се собере фреонот. Тоа се прави со пуштање на климата на ладење и затварање на потисниот вентил. Минутажите мора да ги каже некој поупатен.
После тоа е физичка работа за демонтажа, баш ње дупка и ако одговараат цевките само да се монтира на друга локација на нови или на старите држачи.
Фреонот се собира во надворешната единица.
така... е сега.. нема тука минутажи, туку има по звук. се знае точно кој е одредениот звук што се чека за да знаеш дека фреонот е собран, инсталацијата вакумирана, па да го заштрафиш и повратниот вентил (пошто првично потисниот си го затворил)... исто така важно е, климата минимум 1 саат пред вакумирањето да нема работено.
доколку се сработи со исти цевки, без додавање на дополнителна должина 50 евра е цената. доколку се додава, тоа ан лице место се кажува...
веле.. ако е за тебе, зврцни ми... ке ја опрајме за поевтино...