Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 1990404 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #810 на: 02 Мај 2012, 18:00:30 pm »
Кој љуби високи цифри на километражата нека се пријави во некоја такси компанија ;D

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #811 на: 02 Мај 2012, 19:30:10 pm »
Кога се купува возило од таму гледајте возилото да е возено до морето, или во пониските делови, каде што не се задржува снегот на подолго време, и затоа таму се фрла многу помалку сол, и тие возила се поздрави.
Добро, ај кажи како ти ќе „гледаш“ дали возилото е возено на морето или на високото?
Абе не зборете глупости, битно е возилото да не е оштетено. Ако не е оштетено солта ништо не му може.
Хм, како ке знам? Така што ке му појдам на човекот пред врата, бидејки го знам каде живее, и ке му го купам од пред врата. Ете така ке знам каде е возено од прилика, зошто го употребувал, итн..Едноставно ке добијам повеќе информации за истото. Од корозија и не се плашам, под праговите има пластичнз заштита. ;)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4279
« Одговори #812 на: 02 Мај 2012, 22:16:45 pm »
после Citroen ZX 1.8 на плин(поминати околу 60К км) и Opel Corsa B 1.0(накај 7-8К км),и сега Seat Ibiza 1.4 TDI(поминати 8К км),слободно можам да кажам дизел и само дизел.Ова е мој личен став,иако порано за дизел нејќев ни да слушнам.Гледам се збори дали да се купи дизел од плац.Ја ибицата ја купив од многу добар другар,а од плац увезено барем ја дизел не би купил,па ни од тука купена ако не го знам продавачот многу добро.А зашто дизел?Зашто во однос на цитроенот,корсата не ја ставам у муабет,ибицата е каде каде поекономична,појако влече,иако на коњажа е послаба(75 во однос на 103 KS),послесно се претркува...

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1152
« Одговори #813 на: 02 Мај 2012, 22:56:37 pm »
Хм, за половно возило би iзбирал спрема сочуваност, 2007 година кога купував автомобил имав избор голф 4 тди, 307 меган корса дизел во потесниот круг мегутоа најсочувано ми се виде 307 кое беше старо 4 години имаше поминато некој 60.000 км сервисирано пред 5000 во скендеровски, али јбг купив кола со бензин и основен мотор. И се беше добро до пред две години кога почнав да правам по преку 20.000 км годишно  значи за точно 2 години направив 45000 км и почнав да патувам надвор на 1.4 бензинецот на пежо со 90 кс му се осека потребата од уште 15 кс :)

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2837
  • Слобода или смрт
« Одговори #814 на: 03 Мај 2012, 00:44:23 am »
после Citroen ZX 1.8 на плин(поминати околу 60К км) и Opel Corsa B 1.0(накај 7-8К км),и сега Seat Ibiza 1.4 TDI(поминати 8К км),слободно можам да кажам дизел и само дизел.Ова е мој личен став,иако порано за дизел нејќев ни да слушнам.Гледам се збори дали да се купи дизел од плац.Ја ибицата ја купив од многу добар другар,а од плац увезено барем ја дизел не би купил,па ни од тука купена ако не го знам продавачот многу добро.А зашто дизел?Зашто во однос на цитроенот,корсата не ја ставам у муабет,ибицата е каде каде поекономична,појако влече,иако на коњажа е послаба(75 во однос на 103 KS),послесно се претркува...

Абе ајде си возел кола сега возиш дизел. :D
Ма дизел нејкам да слушам под хауба ни под разно. без разлика дали е 101 или мерцедес.
Мислам секој со својте математики ако на некој му одговара дизел нека вози но за свои пари јас би само бензинец.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #815 на: 03 Мај 2012, 01:30:25 am »
Добро може тебе ти одговара да бидеш позади

Отсутен deanMKD

• Редовен
« Одговори #816 на: 03 Мај 2012, 02:14:59 am »

Абе ајде си возел кола сега возиш дизел. :D
Ма дизел нејкам да слушам под хауба ни под разно. без разлика дали е 101 или мерцедес.
Мислам секој со својте математики ако на некој му одговара дизел нека вози но за свои пари јас би само бензинец.

Многу јасно...Дизелот го преферираат сега кај нас поради ~15 денари разлика / литар, и поради помалата потрошувачка на 100-ка во однос на бензинот, и донекаде посилната снага што му ја дава дизелот на возилото при угорница, мада на ова ретко кој гледа реално..ВО сите други делови , дизелот нема што да бара со бензинот, едноставно неможе да се споредува..:) Истотака ,со оглед на тоа што кршеви дизел возила се продаваат кај нас, не би купил стар дизелаш реално.

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9197
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #817 на: 03 Мај 2012, 02:55:48 am »

Многу јасно...Дизелот го преферираат сега кај нас поради ~15 денари разлика / литар, и поради помалата потрошувачка на 100-ка во однос на бензинот, и донекаде посилната снага што му ја дава дизелот на возилото при угорница, мада на ова ретко кој гледа реално..ВО сите други делови , дизелот нема што да бара со бензинот, едноставно неможе да се споредува..:) Истотака ,со оглед на тоа што кршеви дизел возила се продаваат кај нас, не би купил стар дизелаш реално.

Само ова... А ако размисли човек подобро, бензинец на плин излегува дека е поекономичен од дизел.

Како и да е... Јас сум за бензин.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #818 на: 03 Мај 2012, 02:59:19 am »
isto e benzin dizel potrosuvackata  ;D ;D ;D (12-15l plin so 6-7 litra nafta)  samo sto moras da pravis modifikacii da pravis atest na sekoi 5 godinki i  da lupnes 500 evra odma za da osetis posle 2 godini kar ako ne vozis poveke od 10-12000 km, i imas snaga i NM na pretek ;) ali sepak se e rabota na vkusovite....

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14379
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #819 на: 03 Мај 2012, 03:00:55 am »
Бензин,плин,дизел,само снага да има,шо сака нека биди
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #820 на: 03 Мај 2012, 03:05:03 am »
Бензин,плин,дизел,само снага да има,шо сака нека биди
+1 i evtino da e ;D

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9197
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #821 на: 03 Мај 2012, 03:06:02 am »
Турбо бензин :D

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10987
  • 430i
« Одговори #822 на: 03 Мај 2012, 03:12:43 am »
^ Јасно де :)

Отсутен deanMKD

• Редовен
« Одговори #823 на: 03 Мај 2012, 11:35:40 am »

Само ова... А ако размисли човек подобро, бензинец на плин излегува дека е поекономичен од дизел.

Како и да е... Јас сум за бензин.

Изгледа 15 денари ги влече народот да ги купуваат дизелашите, не за друго..Како и да е незнам дали баш бензинец на плин е поекономичен од дизелаш со уста кубикажа и моќност на моторот, но секако дека е поефтино да се вози отколку на бензин. Во словенија цените на бензинот и дизелот пред околу 1 месец биле со само 3 денари разлика пр бензин 89, дизел 86 денари. Ај сеа да ве видам дали ке возите дизел а? Мислам дека во најскоро време цената на дизелот ке скокне скоро како бензинот се поради ептен зголемената потрошувачка на дизел во однос на бензин, и тогаш ке ги гледам оние што возат на дизел, како си го чешаат газот..

Цитат
isto e benzin dizel potrosuvackata  Зеленко Зеленко Зеленко (12-15l plin so 6-7 litra nafta)  samo sto moras da pravis modifikacii da pravis atest na sekoi 5 godinki i  da lupnes 500 evra odma za da osetis posle 2 godini kar ako ne vozis poveke od 10-12000 km, i imas snaga i NM na pretek Шмекерко ali sepak se e rabota na vkusovite....

Реално, дизелашите трошат помалку од бензинците, поради тоа што дизелашите работат на помал обртен момент , т.е на помали обртаи на моторот. А за плинот, ОК дека првин дека ке лупнеш поголема сума на пари, НО ако го возиш возилото просечно, истото ке ти се исплати после 2 години..Секако кога веќе ја купуваш колата, ке ја возиш минимум 2 години нели? :)

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #824 на: 03 Мај 2012, 12:25:07 pm »

Реално, дизелашите трошат помалку од бензинците, поради тоа што дизелашите работат на помал обртен момент , т.е на помали обртаи на моторот. А за плинот, ОК дека првин дека ке лупнеш поголема сума на пари, НО ако го возиш возилото просечно, истото ке ти се исплати после 2 години..Секако кога веќе ја купуваш колата, ке ја возиш минимум 2 години нели? :)

ова шо го кажа нема врска...... да возиш дизел на 3000 обртаи и бензин на 2000 пак дизелот ке потроши помалку