Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 1990650 пати)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2785
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #6975 на: 10 Декември 2013, 11:45:32 am »
Кај живееш?
Која ти е стандардна релација (колку долга) ?
Дали ја чуваш колата надвор или во гаража?
Дарко

Живеам в Чаир и работам во Капиштец, релацијата е помалку од 5км и возам преку Александар Палас - Америчка амбасада - Касарна - Џон Кенеди... Сите останати релации ми се исто така кратки, до центар (3км), City Mall (~5км), Нерези (~9км) итн. Колата е на отворено. Последните два резервари ги празнев до крај и полнев, скоро и да немам излезено од град со колата и на двата ми искочи некаде 6~6,1 л. Летово имав околу 5,8~6, бидејки многу ретко палев клима така се погоди.

До начинот на возење е.. Татко ми кога ќе го земе Голфот ми го враќа со бројка од 5.7-5.9 на борд.

Кај девојка ми вчера погледнав имаше 7,нешто :D :D :D

Отсутен JAck-S

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 62
« Одговори #6976 на: 10 Декември 2013, 12:32:35 pm »
Едно кругче со мојата косилица низ град. Возено лефтерно, без пазење. Патот не е сниман, за да не го препознаете моето село, се гледа само километражата и брзиномерот. Потрошувачката е просечна и ресетирана на почетокот од видеото. Се извинувам заради тресењето, телефонот го држев со рака : )

Поздрав до Маријан ;)

Поздрав ЛП, ептен ме расќефува кога ќе помислиш на мене, па макар прочитал и после еден месец :)
Само не сум Маријан, тој е еден, Стојановски, а јас немам такви веѓи  ;D
Али не се љутам.

Во фино селце живеш чим можеш да држиш константна брзина (50-60) подолго време, без притоа да застанеш (немате семафори?)  :P
Па дури и на двапати го изгоре до 4000  :D

Не ги знам условите и приликите на патот, ама ако го намалиш времето на забрзување ќе ја бутнеш уште надолу потрошувачката (ова го пишувам врз основа на прикажаното во видеото)
Да возеше TSI при вакво возење ќе беше околу 5,5  ;)

Во меѓувреме во мое село, сабајле низ гужвите.
Едното возило е Леон 1.4TSI (бензин) другото Пасат 2.0TDi (дизел).
Рутата е речиси идентична.
Како предност на Леонот идат временските услови и килажата, но од друга страна имаше еден круг низ Центар вишак во однос на Пасатот што се гледа и од киломтражата и од просечната брзина.
Како предност на Пасатот иде дизелот.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..) (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..) (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ниту бензинецот „нема шанси да е испод 11“.
Ниту дизелашот „ми троши 6,2 низ град“.

И тој и тој трошат според зададените услови на патот.
И точно дека дизелот е поекономичен во поглед на потрошувачка  :)

Фала, позз.

Момци, да се разбереме... Борд компјутерот е за отприлика да си гледаш... провери во упатсвото си пишува дека отстапките се и до 20-30%
Нај меродавно, е; наполни го возилото, извози го цел резервар, и пак наполни го.
Јас редовно така го мерам, па дури се гледа и по тоа како ке го наточи, пак може да има разлика.
Инаку колку да се вклучам у муабетот, ... Форд Фокус 2003, 1,8 ТДЦИ 115 кс, 6,1 до 6,5 (80% на отворено)   

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10963
  • 430i
« Одговори #6977 на: 10 Декември 2013, 12:37:09 pm »
^ Момак, бордовите се испеглани во темава мал миљон пати. Проверено и по новчаник и по бензинска и по како сакаш дека прави грешка 0,2-0,5 литри во просек на измерен резервоар. За горните 2 коли поточно, за некоја што ја немам не можам да тврдам.
20-30% е огромна разлика за да те лаже било кој борд.

@marjanot: дали помалце ти троши со 95ката на Макпетрол?

Сега е наточено 95+ па ќе видам на следно полнење. Си запишав на претходното за да не заборавам :)

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #6978 на: 10 Декември 2013, 12:43:14 pm »
^ Момак, бордовите се испеглани во темава мал миљон пати. Проверено и по новчаник и по бензинска и по како сакаш дека прави грешка 0,2-0,5 литри во просек на измерен резервоар. За горните 2 коли поточно, за некоја што ја немам не можам да тврдам.

Сега е наточено 95+ па ќе видам на следно полнење. Си запишав на претходното за да не заборавам :)

Кај мене на C3 -ta е ептен точно по боард (без оглед дали град , дали отворено).

Кај ЦР-В -то ако возам отворено е точно.. Град, ме краде 5-10% (покажува помалку)

На вкупна километража (21000 км до сега), по боард е 9.9 л/100, а реално е 10.5 л/100

Дарко

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #6979 на: 10 Декември 2013, 12:52:45 pm »
Кај поновите возила има исклучително мало отстапување помеѓу реалната потрошња и таа што ти ја кажува бордот. Тие на кои им јавува разлика од 20-30% (што најискрено мислам дека нема шанси), или имаат проблем со колата, па премногу им троши, или не знаат да ја возат како што треба, па премногу им троши, и си бараат оправдување на место каде што не треба.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6980 на: 10 Декември 2013, 18:35:17 pm »
Кај мене на твингото на отворено е скроз точно. Во град вели 7.2 просек денес измерен а по математика 8.0

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 778
  • .
« Одговори #6981 на: 10 Декември 2013, 19:25:53 pm »
 TSI mashinata ne e za vo gradska vozhnja definitivno, cekanje po guzhvi i semafori, pa na prva- vtora trt mrt  ja ubiva mashinata , koga odam sabajle za na rabota od chento do mvr 11 km za 20 min, bordot esnafski mi pokazhuva 7.5 so pushteno parno, svetla , a na vrakanje sea zimno vreme po guzhvine mi pokazhuva 10.00 litri   za istata ruta ( 40-45 minuti) samo shto chekanjeto po semafori i koloni e golemo
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #6982 на: 10 Декември 2013, 23:34:53 pm »
Едно кругче со мојата косилица низ град. Возено лефтерно, без пазење. Патот не е сниман, за да не го препознаете моето село, се гледа само километражата и брзиномерот. Потрошувачката е просечна и ресетирана на почетокот од видеото. Се извинувам заради тресењето, телефонот го држев со рака : )

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=te02JIVFFlc

Поздрав до Маријан ;)

Поздрав ЛП, ептен ме расќефува кога ќе помислиш на мене, па макар прочитал и после еден месец :)
Само не сум Маријан, тој е еден, Стојановски, а јас немам такви веѓи  ;D
Али не се љутам.

Во фино селце живеш чим можеш да држиш константна брзина (50-60) подолго време, без притоа да застанеш (немате семафори?)  :P
Па дури и на двапати го изгоре до 4000  :D

Не ги знам условите и приликите на патот, ама ако го намалиш времето на забрзување ќе ја бутнеш уште надолу потрошувачката (ова го пишувам врз основа на прикажаното во видеото)
Да возеше TSI при вакво возење ќе беше околу 5,5  ;)

Во меѓувреме во мое село, сабајле низ гужвите.
Едното возило е Леон 1.4TSI (бензин) другото Пасат 2.0TDi (дизел).
Рутата е речиси идентична.
Како предност на Леонот идат временските услови и килажата, но од друга страна имаше еден круг низ Центар вишак во однос на Пасатот што се гледа и од киломтражата и од просечната брзина.
Како предност на Пасатот иде дизелот.

http://i.imgur.com/qw9a5Fal.jpg  http://i.imgur.com/8UVxYuTl.jpg

http://i.imgur.com/MVxN65dl.jpg http://i.imgur.com/XN7kFt4l.jpg

http://i.imgur.com/Y91bj96l.jpg http://i.imgur.com/IjdjKNLl.jpg

http://i.imgur.com/4GPzUASl.jpg http://i.imgur.com/R8TdyO2l.jpg

Ниту бензинецот „нема шанси да е испод 11“.
Ниту дизелашот „ми троши 6,2 низ град“.

И тој и тој трошат според зададените услови на патот.
И точно дека дизелот е поекономичен во поглед на потрошувачка  :)

Фала, позз.

Здраво како си, толку ми е мило што те читам :)

Имаме и семафори и лежечи и говеда ... од шофери, гледаш застанав 5-6 пати. Можев и поекономично да извозам но несакав, возев слободно, без да се стискам, за да извадам реална потрошувачка. Е сега во моето село никогаш нема да чекам 2 минути на семафор како во загаденото Скопје, и тоа е голем плус за потрошувачката. Не верувам дека ТСИ ќе потроши помалку во ниту еден режим на возење, напротив, мислам дека троши повеќе градска и при максимална. Треба да извозиме некоја  делница од 5-6км, и тоа да го документираме.

Околу патниот компјутер, мојот проверено лажи 0.3 литри. Доколку покажува 6, потрошил 6.3, што сметат дека е добар резултат. Не се сите патни компјутери прецизни, пример Фиат и Сузуки што сум ги возел безобразно лажат, и до 30%.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен JAck-S

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 62
« Одговори #6983 на: 11 Декември 2013, 21:23:20 pm »

Значи реков дека прават ДО 20-30% не реков СЕКОЈ греши по толку.
 И само кажав дека најточно ти е редовно полнење на резерварот и дигитронот у рака на бензинска, немора одма да ме линчувате :D

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6984 на: 12 Декември 2013, 09:23:14 am »

Значи реков дека прават ДО 20-30% не реков СЕКОЈ греши по толку.
 И само кажав дека најточно ти е редовно полнење на резерварот и дигитронот у рака на бензинска, немора одма да ме линчувате :D

1. Афкорс :)

2.

;D
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #6985 на: 14 Декември 2013, 21:26:49 pm »
Со оглед на тоа што е атмосферски дво-литарски агрегат, гледам е пишана потрошувачката од 7.7 литри но не во кои услови. Колку време ја имаше на тест, и каде примарно ја возеше?
Потрошувачкава е грабеж, за кубикажата и торкот што ги нуди.

Со оглед дека мене зимово низ град, Citroen C3 1.4 HDI ми троши 7.3 л/100 (во моментов е 6.5, ама имав 200 км отворено возење па падна).

7.7 е одлична потрошувачка

Дарко

Ова сега си го кажал(за дизелот), и немој повеќе. Гарант ќе те пратат кај психологот.

Со оглед дека мене зимово низ град, Citroen C3 1.4 HDI ми троши 7.3 л/100 (во моментов е 6.5, ама имав 200 км отворено возење па падна).

Потрошувачката на Мазда 3 2.0 бензинец од 7.7 л/100 е одлична :)

Каде да се јавам на психолог? :)

Дарко

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #6986 на: 14 Декември 2013, 21:40:20 pm »
Со оглед на тоа што е атмосферски дво-литарски агрегат, гледам е пишана потрошувачката од 7.7 литри но не во кои услови. Колку време ја имаше на тест, и каде примарно ја возеше?

Дарко

Ова сега си го кажал(за дизелот), и немој повеќе. Гарант ќе те пратат кај психологот.

Дарко

Te ислушав добро. Проблемот е во твојот стил на возење, како и во условите на возење. Тебе маздата ќе ти троши 15.7 литри. 2 пати неделно кај Deni на часови по возење, и дојди да те преслушам пак.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #6987 на: 14 Декември 2013, 21:58:40 pm »

Дарко

Дарко

Te ислушав добро. Проблемот е во твојот стил на возење, како и во условите на возење. Тебе маздата ќе ти троши 15.7 литри. 2 пати неделно кај Deni на часови по возење, и дојди да те преслушам пак.

Не баш. Пред да го купам C3 -то, пробав неколку возила за кои што бев заинтересиран, и ме интересираше колку реално ќе ми трошат на мене, во моите услови на екплоатација.

Маздата мене веројатно ќе ми троши максимум 9 л/100, со оглед дека Honda CR-V 2.0 150кс ми троши во истите услови на возење деновиве 11.7 л/100

А да.. Исто кога кажувам потрошувачка, тоа е базирано на реална експлоатација, и реални услови на користење. Не станува збор за експериментални услови за да се пофалам како имам возило што дури ми дава гориво дур го возам, место да го троши.

Ако сакаш ќе ти пуштам видео, кај што CR-V то ми троши 6 л/100 a е бензинец, и тоа СУВ. (На враќање од Охрид на пример, имам извадено 7.5 л/100 , а на еден добар дел од патот и помалку. Ама таквото возење не е реално, туку експериментално).

Дарко

п.с. Чисто да се најдам во муабет, Suzuki Swift бензинец ми трошеше пола литар повеќе од C3 -ta во исти услови на возење кога тестирав што да купам овој пат.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #6988 на: 14 Декември 2013, 23:39:59 pm »
Swifт лаже добри 2-3 литри според патниот компјутер.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6989 на: 15 Декември 2013, 00:04:46 am »
У ,,оние" денови, може да лаже и до 10 литра.

Ако лаже 2-3 литра, зашто се мучеле уопште да го тураат?