Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1781128 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17506
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #285 на: 28 Март 2012, 22:44:44 pm »
Па ти у бандера ја здрви сега за бандажот се цепидлачиш ;D

Хахахахахаха, жално е али се појавуваш со најбољи коментари во најбољи тајминг и морам да се изнасмеам! :D

Отсутен bobi010

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 448
« Одговори #286 на: 28 Март 2012, 23:58:00 pm »

Хахахахахаха, жално е али се појавуваш со најбољи коментари во најбољи тајминг и морам да се изнасмеам! :D
Нека оди во легендарни постови :)

Отсутен Sashe90

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 718
« Одговори #287 на: 29 Март 2012, 00:14:20 am »
Aman be batica, do tolku li.
Jes da i mojata bese na rezerva, ali pa ne do tolku.
Најозбилно не ве лазам ми средија документите внатре и тој да ми го објасни возилото демек дојде ја запалив работеше 20 секунди и изгасна и вика ејјј снема бензин викам многу јака фирма сте да не го вадите бензинот, а баш видов 10 км имаше поминато колата значи 2 литра да имала од фабрика пак требало да има барем за уште 10км. Бензинската е одма на 200 метри макоил ама стварно бруки е да ме гураат двајца механичари и татко ми до бензинска а башка и тој на пумпа е изнасмеа.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #288 на: 29 Март 2012, 01:20:42 am »
Јас кога го земав Спаркот се сеќавам дека стрелката беше на 1/4 од резервоарот што реално е 1/6 од резервоарот или некаде окулу 80-90км за возење.

Иначе гумите денес ги дотерав напред 2,2 а назад 2,1 атмосфери.

Значи и ти си имал 2 литри :D (морав... сори) :D

Треба да се пумпаат колку што пропишала фабриката. Интересно ми е што у разговор со 5-6 вулканизери, сите предлагаат да се напумпаат на 2.0 бари ???

Таква дискусија имав со вулканизерите во Мотоцентар за Нисанот на братми
„Дечко, на колку ги напумпа гумите?“
(гордо)„На 2.0“,
„Ај напумпај ги на 2.5“,
„Зошто?“,
„Зошто така пишува на вратава - тоа се фабричките спецификации за нисанот“
„А бе дечко - многу е...“,
„А бе шо ти е многу тебе, јас ја возам колата - не ти“
И си се фати за компресорот и сврте уште еден круг околу кола.

За алфата стално им напоменувам дека треба да ги надрукаат вон нивните ограничувања у глаата, 2.7 напред, 2.5 позади.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5548
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #289 на: 29 Март 2012, 01:55:57 am »
Jas sega planiram da gi rotiram gumite, prednite nazad i obratno.
Dali ima potreba od balansiranje ili ne?

Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #290 на: 29 Март 2012, 01:57:07 am »
Бидејќи со истите бандаши одат позади, нема потреба од балансирање. Се балансира тркалото (гума и бандаш)`, а тоа цело го преместуваш.
Можеби, ако одамна не ти се балансирани, чисто за да бидеш сигурен дека се`е ок, да си ги избалансираш..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5548
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #291 на: 29 Март 2012, 02:01:23 am »
Pa otkoga gi kupiv novite bandasi so se gumi ne mi se balansirani.
Ke vidam sto ke kazat na vulkanizer.

Ke gi rotiram zasto mi fakaat zadnite gumi ponekogas, pa neka se lizat site ramnomerno.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1847
« Одговори #292 на: 29 Март 2012, 08:29:24 am »
Пред некој ден ги ротирав гумите на Тојотата, и во едната гума нешто тропкаше, значи има нешто внатре во гумата и убаво си тропка, значи не е нешто мало, а гумата нити е лепена до сега нити пак воопшто е вадена. Дали некој има приметено вакво нешто до сега

Отсутен Maks

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 253
    • RACE CHIP
« Одговори #293 на: 29 Март 2012, 08:49:27 am »
na vrata treba da gledas ako gi vozis propisanite gumi ( velicina) inaku toa bash i ne vazi.

kaj mene pisuva 2.0 po spec. ama za 13/155/65 a jas vozam 16/215/40, taka da mora sam da si vidis spored voznjata kako da gi pumpas.
Штета што не сум се родил 30 години порано.
Сакам коли од железо не од пластика,пластични имав пред пубертет.  

FrontWD Sucks!!!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #294 на: 29 Март 2012, 08:52:13 am »
Треба да се пумпаат колку што пропишала фабриката. Интересно ми е што у разговор со 5-6 вулканизери, сите предлагаат да се напумпаат на 2.0 бари ???

Таква дискусија имав со вулканизерите во Мотоцентар за Нисанот на братми
„Дечко, на колку ги напумпа гумите?“
(гордо)„На 2.0“,
„Ај напумпај ги на 2.5“,
„Зошто?“,
„Зошто така пишува на вратава - тоа се фабричките спецификации за нисанот“
„А бе дечко - многу е...“,
„А бе шо ти е многу тебе, јас ја возам колата - не ти“
И си се фати за компресорот и сврте уште еден круг околу кола.

За алфата стално им напоменувам дека треба да ги надрукаат вон нивните ограничувања у глаата, 2.7 напред, 2.5 позади.
Познато, познато!!!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #295 на: 29 Март 2012, 09:34:57 am »

Извини што морам така да коментирам ама ќе заплачев ако се воздржев да искоментирам ;D :D

Јас кога го земав Спаркот се сеќавам дека стрелката беше на 1/4 од резервоарот што реално е 1/6 од резервоарот или некаде окулу 80-90км за возење.

Иначе гумите денес ги дотерав напред 2,2 а назад 2,1 атмосфери.

Значи и ти си имал 2 литри :D (морав... сори) :D
Не бе како 2 литри? 5 литри мајмалку. 5л х 6 = 30литри од 35 литри резервар. Кога ќе ми дојде стрелката на последната црта знам дека имам уште 70-80км за возење минимум пред да помислам да одам на бензинска.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2749
  • Слобода или смрт
« Одговори #296 на: 29 Март 2012, 10:30:33 am »
Последен пат кога пумпав гуми на бензинска пред пумпање предна лева беше 1.4 а предна десна 2.2 :D
А ги пумпам на 2.0 ама многу ретко ќе начекаш на бензинска да работе пумпата а дома неможам да ги напасирам од кутора ги правам. Имав олд скул мерач на притисок но ми го украдоа и сега пумпам додека не се изморам. :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #297 на: 29 Март 2012, 10:48:24 am »
Е па очигледно прво десната па левата си ги пумпал :D

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #298 на: 29 Март 2012, 11:47:52 am »
Некаде па сретнав дека на некои коли гумите се пумпаат на 10% помалце од максимално декларираната на гумите, што ич не ми иде у глава - бар не за некои коли ...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #299 на: 29 Март 2012, 11:52:18 am »
Некако многу е  тоа...