Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1780250 пати)

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1038
  • Best Motors Worldwide
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #13155 на: 28 Септември 2023, 00:39:42 am »
samo da ne se mesaat poimite allseasons ne e isto so allweather.

allseason ima podobar performance na dozd, od letni gumi, plus cim padne temperaturata i mal blag sneg koi  bi se stopil za den dva nemas problem. gubis performance na suvo.
allweather- mozes i na sneg i mraz da gi vozis ali gubis performance na dozd i suvo vs allseasons.

taka da allseason e kombinacija koja ti dava extremno dobar performance na vlaznost i ne treba da trcas ako padne blag sneg.

ako zalupa dlabok sneg itn.. moras spored mene na zimski i taka i taka nemas tolkava korist od allweather.

allseason e tradoff pomegu suvo i dozd zavisi sto ti e pobitno.

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #13156 на: 28 Септември 2023, 07:33:29 am »
Јас никогаш не би возел All Seasons гуми... Што знам, малку ми е шубе кога ќе падне снег + мраз...
Се знае, летна и зимска гума посебни, тоа е.......
Јас секогаш прво би возел асални олсизн гуми наместо два сета кинески зимски/летни.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен TSI

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 202
« Одговори #13157 на: 28 Септември 2023, 07:58:30 am »
Која од овие две гуми да се одбере, дали ќе се осети некаква разлика во возење, удобност, перформанси?

Continental PremiumContact 6
Michelin Pilot Sport 5

225/40 R18 е димензијата а возило
BMW1 - 118i  2018g  1.5 бензин 136ks

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5044
  • The Spartan General
« Одговори #13158 на: 28 Септември 2023, 08:01:38 am »
Земи си Ултра Контакт Конти. Многу поблиску до Премиум Контакт 2 гума која е одлична гума за возење и удобност.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #13159 на: 28 Септември 2023, 08:10:24 am »
Од тие две што си ги пишал, Premium Contact која е „туринг“ гума, би требало да биде поудобна. PilotSport 5 влече накај перформенс гуми, најчесто на сметка на удобноста. Primacy од Michelin за удобност.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен TSI

• Јуниор
  • **
« Одговори #13160 на: 28 Септември 2023, 08:24:46 am »
Во Мотоцентар само овие се во понуда, Олимпико нема ништо.

Затоа прашувам меѓу овие две кој да биде изборот.

Инаку само Continental или Michelin се во опција.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
« Одговори #13161 на: 28 Септември 2023, 08:41:01 am »
Мене најмногу кај гуми за сите сезони ме одвраќа моментот на кочењето, некако ептен се осеќа дека нема баш контакт

Отсутен Ineedmoney

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 71
« Одговори #13162 на: 28 Септември 2023, 08:48:33 am »
Со оглед на тоа во какви временски услови ја возам колата, зимско летна комбинација ми е малтретирање. Парите, бандашите и гумите не се воопшто проблем, проблем ми е немањето реална потреба за фулл зимска гума. Со целосезонски сум најмалку 3 години покриен без да се замарам со промени. И постојано ке возам тазе гума.

Генерално се согласувам, бидејќи зимата е кратка и блага во последно време, освен на планините каде што лично одам често. Од тука и потребата за нив.

Имајќи во предвид дека Скопје се наоѓа во континтенална-суб медитеранска климатска зона, каде 3/4 од годината летните се прикладни, не би ги менувал перформансите на летни за целосезонски, посебно делот за лето каде што троа правам км и температурите од 60+ степени на асфалт.
Али добро е вака да се најдат реални искуства, можат да послужат за купување некогаш. :)

« Последно менување: 28 Септември 2023, 08:53:34 am Ineedmoney »

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2675
« Одговори #13163 на: 28 Септември 2023, 13:53:41 pm »
Која од овие две гуми да се одбере, дали ќе се осети некаква разлика во возење, удобност, перформанси?

Continental PremiumContact 6
Michelin Pilot Sport 5

225/40 R18 е димензијата а возило
BMW1 - 118i  2018g  1.5 бензин 136ks
@TSI jas bas prejdov od Conti premium Contact 6 na Michelin Pilot sport 5. BMW 3ka F30 znaci slicna kombinacija

I dvete se odlicni gumi, Continentalot se touring so sportska nota a Michelinot se sportski so touring nota.
Mnogu se blisku edna do druga.
So Michelinot imam malce podobra kontrola postegnata i podirektna ama ne e nekompforna.
Izberi vo zavisnost od tvoite preferenci.
Zemi ja vo oznaka XL - extra load toa e najdobro za zamena na runflat taka e podesena suspenzijata za pokruta guma.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1728
Гуми - Општо
« Одговори #13164 на: 28 Септември 2023, 14:27:54 pm »
Ја би Goodyear Efficient Grip Performance  2.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен TSI

• Јуниор
  • **
« Одговори #13165 на: 28 Септември 2023, 14:44:42 pm »
Goodyear не се во опција.
Michelin или Continental се бара.
Не дека проверив секаде ама најверојатно само Мотоцентар ги има во оваа димензија.

Во понеделник ќе падне изборот на лице место во зависност од тоа дали ќе биде XL (по препорака на колегата М3V3) или која ќе биде со посвеж датум на производство.

Ви благодарам на сите за помошта.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1728
« Одговори #13166 на: 28 Септември 2023, 14:47:49 pm »
Јас возам Conti Premium Contact 6.

Помеѓу Conti и Michelin, земи ги Michelin.

Continental-от не се однесува баш нај нај на мокро. Ова е мое субјективно мислење.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1038
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #13167 на: 28 Септември 2023, 22:43:54 pm »
i dvete se dobri sum gi imal i dvete i premium i ultra.
vo sporedba so michelin primacy moze da kazam deka continental se podobri.
premium ako si za udobnost
ultra za dolgotrajnost

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2675
« Одговори #13168 на: 28 Септември 2023, 23:17:10 pm »
Mozes da poglednes i Good year assy 5 slobodno. Gumata e top.
Jas se mislev pomegu ovie i Michelin.
Bitno e da e XL koi imaat pojaki dzidovi deka moze da ti dojdat kako malce slampavi.
Koga od run flat preminav na standardni gumi ova ne go znaev i zemav gumi bez XL oznaka i odma osetiv deka ne mi e stegnata kolata kako sto bese.
So XL PS5 odi kako po shini.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #13169 на: 29 Септември 2023, 00:35:06 am »
Пак ќе спомнам, возам на mito-то Assy5, предобра гума, во ниедна ситуација не ме изневерила, дури и на „лигави“ пешачки премини кај што PS и SC знаат да лизнат. Моожеби малку потврди за да се карактеризираат како „удобна вожња“, ама генерално прекрасна гума.