Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1779918 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #13140 на: 26 Септември 2023, 22:03:29 pm »

@Simo - Carrier159 може ли да префрлиш во гуми темата. Да не му ја уништуваме темата на клаберот.

Сторено.

Олку труд да се вложуваше во интересни теми наместо во карање за глупости, форумов ќе цветаше. :)

Да го изболдирам, да се гледа поубаво.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #13141 на: 27 Септември 2023, 00:34:19 am »
Сепак CrossClimate 2 е најдоброто на пазарот доколку некој се одлучи за целосезонски. Иако лично мислам дека е премногу топло за поголемиот дел од годината за нив.

Од лично искуство не би се сложил воопшто со тебе.
Моментално возам Michelin CrossClimate на едната кола, на другата GoodYear 4S Gen3, и на третата тукушто ставив KUMHO Solus 4Ѕ H32 (планирано е да се стават побуџет варијанта на гуми заради начинот на експлоатација на возилото).
За мишелинот и за гудјеарот можам да дадам свое мислење, за кумхото се уште немам доволно поминати километри да дадам соодветно мислење. Само можам да кажам дека сум презадоволен од извозените 2 до 3000 км до сега, а и пријатно изненаден од удобноста која ја доби колата после промената.
Мишелинот беа добри првото лето и првата зима, зима но со резерва на несигурност, за да втората зима таа несигурност се потврди и донесе заклучок дека гумите се малтене летна варијанта, која што третата летна сезона станаа како да се санки дури и на сив асфалт.АБС-от на секое второ кочење ако е малку поагресивно се пали.
Во компарација со Гудјеарот се буквално нула. Прво се тврди и неудобни, лесно пролизгуваат и после поминати 20 000 км почнаа да тропаат.
Гудјеарот во споредба со нив се како да возиш по облаци буквално, возењето е вистинско уживање. Шарата е повеќе на зимска варијанта, па затоа летно време треба малку да се пренапумпани... Прва сезона, втора сезона, возењето е скоро идентично, третата е на само чекор од мене. Јас презадоволен! Верувам дека нема да ги изгубат перформансите како што тоа рапидно се случи со мишелинот.
Мора да се нагласи дека овој тип на гуми не е наменет за беснеење по патиштата, туку е наменет за нормално возење и експлоатација.
Уште недела две и мишелинот го пензионирам и ставам и на оваа кола GY 4Ѕ.

Кумхото до сега се покажаа како перфектна буџет варијанта, иако имаат шарка како ГЈ, со рецки како за зимска шара. Јас сум повторно презадоволен од вложено и добиено. Ке почекам само да видам како ке се однесува следно лето колата, во нова сезона. Возни својства и слично.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4221
« Одговори #13142 на: 27 Септември 2023, 06:52:05 am »
На мојата кола Goodyear Vector 4s 3та генерација се веќе 4 полни сезони, а јас ги возам веќе 3, со околу 65К км поминато до сега вкупно. Сеуште многу добро возат, не сум осетил никакви пролизгувања или некоја несигурност со нив, само мислам дека оваа година станаа побучни малце. Заради се ова одложив купување нови гуми пред летото. Ќе почне наскоро да заладува тука во Германија, па ќе видам како ќе се однесуваат на поладни температури па ќе видам тогаш за промена, која како што ми личи пак ќе биде со истите гуми.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5044
  • The Spartan General
« Одговори #13143 на: 27 Септември 2023, 07:33:10 am »
Сепак CrossClimate 2 е најдоброто на пазарот доколку некој се одлучи за целосезонски. Иако лично мислам дека е премногу топло за поголемиот дел од годината за нив.

Моментално возам Michelin CrossClimate на едната кола, на другата GoodYear 4S Gen3, и на третата тукушто ставив KUMHO Solus 4Ѕ H32 (планирано е да се стават побуџет варијанта на гуми заради начинот на експлоатација на возилото).
За мишелинот и за гудјеарот можам да дадам свое мислење, за кумхото се уште немам доволно поминати километри да дадам соодветно мислење. Само можам да кажам дека сум презадоволен од извозените 2 до 3000 км до сега, а и пријатно изненаден од удобноста која ја доби колата после промената.
Мишелинот беа добри првото лето и првата зима, зима но со резерва на несигурност, за да втората зима таа несигурност се потврди и донесе заклучок дека гумите се малтене летна варијанта, која што третата летна сезона станаа како да се санки дури и на сив асфалт.АБС-от на секое второ кочење ако е малку поагресивно се пали.
Во компарација со Гудјеарот се буквално нула. Прво се тврди и неудобни, лесно пролизгуваат и после поминати 20 000 км почнаа да тропаат.
Гудјеарот во споредба со нив се како да возиш по облаци буквално, возењето е вистинско уживање. Шарата е повеќе на зимска варијанта, па затоа летно време треба малку да се пренапумпани... Прва сезона, втора сезона, возењето е скоро идентично, третата е на само чекор од мене. Јас презадоволен! Верувам дека нема да ги изгубат перформансите како што тоа рапидно се случи со мишелинот.
Мора да се нагласи дека овој тип на гуми не е наменет за беснеење по патиштата, туку е наменет за нормално возење и експлоатација.

Кумхото до сега се покажаа како перфектна буџет варијанта, иако имаат шарка како ГЈ, со рецки како за зимска шара. Јас сум повторно презадоволен од вложено и добиено. Ке почекам само да видам како ке се однесува следно лето колата, во нова сезона. Возни својства и слично.

Јас имам возено само Гудјеар 4С втора генерација ама се сложувам со напишаното. Малце се побучни споредено со летни, ама ништо посебно.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7056
« Одговори #13144 на: 27 Септември 2023, 10:17:34 am »
Јас па не сфаќам зошто некои клабери залудно се впуштаат во разговори, правдајќи се за изборот што го направиле....ко демек другите се во твоите чевли, па знаат.
Направете си услуга на својот мир и нерви.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6152
« Одговори #13145 на: 27 Септември 2023, 10:27:56 am »
Мене лично ми е преку кур од шанкуриња што имаат 0 придонес на форумов, основен форумски бон-тон немаат (да претстави возило, да пише искуство, ово-оно), а за памет солење што е најдобро - први се, они се најпаметни, другите ние глупи сме и нафта пиеме. Или дека се Ф1 возачи.

Инаку, не би влегувал во никаква расправа, ама...

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #13146 на: 27 Септември 2023, 11:17:37 am »
На мојата кола Goodyear Vector 4s 3та генерација се веќе 4 полни сезони, а јас ги возам веќе 3, со околу 65К км поминато до сега вкупно. Сеуште многу добро возат, не сум осетил никакви пролизгувања или некоја несигурност со нив, само мислам дека оваа година станаа побучни малце. Заради се ова одложив купување нови гуми пред летото. Ќе почне наскоро да заладува тука во Германија, па ќе видам како ќе се однесуваат на поладни температури па ќе видам тогаш за промена, која како што ми личи пак ќе биде со истите гуми.

Јас имав Goodyear Vector 4s 2-Gen на Опелот, не сум задоволен... Почнаа чудно да се абат, да се ронат, станаа бучни итн. На Фиестата ги имав истиот модел, само нормално, помала димензија, кај нејзе си беа во ред.

На Опелот ги сменив со Vredestein Quatrac Pro, пред некои две години, задоволен сум од гумите.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5921
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13147 на: 27 Септември 2023, 11:18:40 am »
Да не бегам ОТ, ама само тие влегуваат во конфликти на форумов и ги обвинуваат другите дека прават нешто погрешно. Баш тие кои во ниедна тема не дале одговор квалитетен освен оцена на возило претставено од член.
Еве и јас возам Лауфен ко од Дизел исти, на слично возило 25 годишно (технички исправно со нови буџет гуми, најдобри кочници од АТЕ и исправен АБС) (шасиски исто), нагло кочење од 80 или повеќе немаше буквално никакво лизгање освен последните 30тина цм. Убава, мека гума, да буџет е, ама подобро него да возам Мишелин од 2013та, тогаш и толку ми беше буџетот, сега можам да си дозволам зимски Континентал, Мишелин, Ханкук и така натака како што оди списокот. А да возам со зимска цела година како што возел претходниот газда нема шанси.
А и годишно по 6000км ги правам што е смешно, трки не правам, во кривини не влегувам остро, така да гумата ме служи и повеќе од тоа што сум платил.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2675
« Одговори #13148 на: 27 Септември 2023, 11:40:57 am »
Gledam gi ispofalivte Good year all seazon.
Da ne ima nekoj iskustvo so Good Year zimski gumi Ultragrip po moznost Performance modelite.
Ovaa godina izleze Performance 3 i se mislam dali da gi zemam tie ili Continental TS 870.
Seuste nema testovi relevantni za Performance 3.
Vo igra se i Hankook RS3

Отсутен Ineedmoney

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 71
« Одговори #13149 на: 27 Септември 2023, 16:43:30 pm »

Сосема е можно. Јас коментирав тоа што имам гледано и читано на тестови. Но сепак директено искуство ми е боље показател, ко шо пиша.

Лично никогаш на мое возило не би ставил 4 сезонска гума, бар тука во Македонија. Затоа и терам со 2 пара бандажи и гуми. И до сега ми се покажа ко добра одлука.

п.с. Дали некој приметил дали Sava All Weather се препакувани Goodyear Vector 4 Seasons Gen 2 ?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20115
« Одговори #13150 на: 27 Септември 2023, 17:06:31 pm »
ЦЦ1 или ЦЦ2? @SaleSk

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #13151 на: 27 Септември 2023, 19:54:40 pm »
Сосема е можно. Јас коментирав тоа што имам гледано и читано на тестови. Но сепак директено искуство ми е боље показател, ко шо пиша.

Лично никогаш на мое возило не би ставил 4 сезонска гума, бар тука во Македонија. Затоа и терам со 2 пара бандажи и гуми. И до сега ми се покажа ко добра одлука.

п.с. Дали некој приметил дали Sava All Weather се препакувани Goodyear Vector 4 Seasons Gen 2 ?

Јас искрено сите интернет тестови ги земам со резерва затоа што се е удрено на маркетинг и на продажба. Не верувам се додека не пробам или не слушнам директно искуство или директна препорака.
Што се одмесува до Sava All Weather  многу личат на GY но сепак би одел на премиум гума. Ми го матеа паметот, ама... Како поефтина варијанта.
Со оглед на тоа во какви временски услови ја возам колата, зимско летна комбинација ми е малтретирање. Парите, бандашите и гумите не се воопшто проблем, проблем ми е немањето реална потреба за фулл зимска гума. Со целосезонски сум најмалку 3 години покриен без да се замарам со промени. И постојано ке возам тазе гума.

ЦЦ1 или ЦЦ2? @SaleSk

CC+
Еве и директна споредба на нет, реков не им верувам...
https://www.thetirelab.com/vs/michelin-crossclimate-2/michelin-crossclimate-plus/

Генерално сум незадоволен, освен на држење на суво време.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 725
« Одговори #13152 на: 27 Септември 2023, 22:06:24 pm »
Nemashe sneg lani da vidime kako kje se ponashaat na sneg GY vector4season 3 lani ama za na kashavici i na suvo mene na mercedesot mi bea skroz OK. bash od prichina shto nemame nekoi asalni zimi gi zemav da gi koristam kako zimski. za letoto si imam letni. zimovo kje se odi do bosna pa ako padne nekoj sneg kje vidime kako kje se ponashaat.

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1038
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #13153 на: 27 Септември 2023, 22:27:23 pm »
ova mi e prva sezona so  pirelli scorpion verde all seasons dimenzija 235/55R18 na BMW X3 2.0D, letoska od  Kelebija Srbija do Skopje isturase dozd, toa nevremeto od Slovenija sto fati, avtopatot bese potopen od voda, najgrozni uslovi za vozenje.
0% akvaplaning, 0% problemi so voznja, leva lenta i cepav. a dozd a suvo ista voznja bukvalno, nit nesto prolizga nit imav custo na nesigurnost.

na suvo po avtopat ako avtopat e dobar kolata spie, drzat pravec ne begaat, ic ne se bucni imaat dobra sportska voznja.

niz grad po kaldrmski ulici se mnogu kruti se osekja sekoja puknatinka tumbicka itn...
na pr po partizanska top, a svrtes negde levo desno po maalski ulici ko da ne se tie gumi.

sea za zimni uslovi ke vidime dal ke padne sneg :)

inace se u kategorija na letni gumi so oznaka M+S

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 789
« Одговори #13154 на: 28 Септември 2023, 00:25:57 am »
Јас никогаш не би возел All Seasons гуми... Што знам, малку ми е шубе кога ќе падне снег + мраз...
Се знае, летна и зимска гума посебни, тоа е.......
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005