Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1823303 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
Така е намерно направен.
Има движење за јадење помалку Ќебапи, за да се задржи нискиот холестерол кај граѓаните.
Подржано од владата на Р.М.

Порано се јадеше 10ка со кромид и леб. Сега 5че со кромид,БЕЗ леб.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9182
  • Пичлеме
- Џони, ќебапи има?!
- Потивко бе, затвор почна се лежи и за продажба на улица, скраја да е па ако те фатат со ќебап во џепот... како удрија на ќебапите... а па овие легалниве, цената в облаци ја кренаа...
- Е добро, дај за мене една црта кокаин и едно џоинтче за малиот... ќе поминиме и денес без ќебапи...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
Акциза се збори дека ќе ставаат на ќебапот.
« Последно менување: 28 Февруари 2018, 12:59:07 pm Deni »

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Еве еден интересен податок на графикот подолу. Грција е одбрана ама присутни се повеќе други држави.
@Luki Junior што би коментирал, во контекст на муабетот од пред некоја недела, за поскапувањето на здравството во САД?

Патем еве и линк до изворот, таму графикот има слајдер и може да се види како се менува ситуацијата низ годините за кои има статистички податоци: https://ourworldindata.org/grapher/life-expectancy-vs-health-expenditure-over-time
(со ставање на курсорот над кривата за САД, или друга држава, се гледаат подетални податоци)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
Браво за Чиле.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5233
  • The Spartan General
Што да коментирам, освен дека според графикот, АСА ниту го зголемува животниот век, ниту па трошоците ги зголемува.  ;D ;D
Интересно е што во глобала другите земји трошат помалце, а имаат поголем животен век.  :)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Па баш убаво се гледа дека трошоците им СЕ зголемуваат. :)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5233
  • The Spartan General
Така е, се зголемуваат трошоците според графикот. Но, трошоците за здравство растат и претходната деценија пред да се изгласа АСА. И претходната деценија пред да дојде 9/11. И во бумот во 90тите.

Малце сумаризирана математика од графикот:
2000-2011година
5.635 долари - 8005 долари. Разлика 2370 долари. Кумулативна инфлација 30%. 7360долари по цени од 2011та за осигурување во 2000та. Вистинска разлика во децениско покачување 645 долари. Во 2015та пари, здравството од 2000та чинело 7.756 долари по човек.

2011-2015 година
8005 долари - 8714 долари. Разлика 709 долари. Кумулативна инфлација 5.4%. 8434 долари по цени од 2015 за осигурување во 2011та. Вистинска разлика во полудецениско покачување 280 долари. Во пари од 2015та, во 2011та чинело 8.434 долари.

2006-2011 година
7269 долари - 8005 долари. Разлика 736 долари. Кумулативна инфлација 11.6%. 8110 долари по цени од 2011та за осигурување во 2006та година. Виистинска разлика во полудецениско покачување од -115 долари. Во пари од 2015та, 2006та чинело 8.546 долари

Во 2015та  здравството чинело 8714 долари.
Во 2011та здравството чинело 8.434 долари.
Во 2006та здравсвото чинело 8.546 долари.
Во 2000та здравството чинело 7.756 долари.

Скокот во покачување на цените на здравството е многу поголем од 2000 до 2006та отколку од 2011(АСА) до 2015 година.

Според твојот график.  :)

пс. Постои и можност да сум грешка со математиките.  Особено ако ме лаже калкулаторот. http://www.usinflationcalculator.com ;D ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5433
  • Пиши лаже
...

Вака, не идеше ред да седнам на пц и да пишам на форумов... :)
Да не Ве цитирам сите, ке пишам овака. Малку подолг пост, извињавајте.

Најпрво благодарам на сите за одговорите. Па вака:
Искрено немам намера да одам кај некои такви надри лекари, пошто сите се прават дека знаат и може да те сјебе уште толку. Барем за овие работи што се осетливи многу не одам кај никој, со исклучок на еден роднина што беше спортски масер, само него му верувам. :)

Одев по терапии во физикално, се акав 20 тина дена таму. Остај тоа што ми собраа 50 тина евра (ајде за здравје нека оди налет се...), немаше фајде ништо. Одам таму, струја пуштаат и ако можам да го наречам тоа масажа... Исто како некој да ми чисти прашина од грбот беше тоа. Побарав кај докторката да се снимам на магнетна, па за некоја среќа добив термин за "брзо" (за месец дена, така да ке одам на 15 Март во Штип да се снимам), па да видиме што ке каже таа снимка.

Истотака, од кога имав јаки болки отидов до Струмица, кај Шенка. Жената пред мене има исправено двајца луѓе што не можеа да излезат од колата 10 мин. Отидов пошто знам дека ако не е за кај нејзе, она не те фаќа. Ми рече дека не сум за кај нејзе, туку дека сум воспален од промаја.
Наредно, отидов кај еден човек во Росоман, Димо се вика човекот. Рекоа демек нешто биоенергија што ти знам, иако јас ниту малку не верувам во тие работи, решив да отидам, бидејќи баба ми ја носев претходно таму. Бев, човекот ме триеше и ме местеше и можам да кажам дека уште првиот пат бев подобар. По недела дена бев уште еднаш и ми рече после месец дена ако сакам можам да отидам пак.
Да не се подречам еве, моментално сум добар и немам болки. Инаку, ми дадоа од лекар некој си корсет (го платив 990 денари) и го носам кога сум на работа за да ме држи стегнат во кичмата.
Насабајле и навечер правам вежби за загревање а исто и преку ден некогаш.

Засега е тоа, па ке чекам да дојде 15-ти да видиме снимката ако каже нешто.

Поздрав, Бошко.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2123
Здраво, дали има некој искуство блиска роднина има проблеми со кичмата болки но незнае што е точната причина дали некој знае некој доктор, човек што точно ке дефинира за што се работи, а да не станува за масери или било што?

Отсутен masterficx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 482
Нека оди на магнетна резонанса најубаво. Јас се акав по лекари масери надрилекари шаолин-вориор-монаси и сите не беа сигурни. Кога се снимив се виде проблемот одма. На државно се чека многу а на приватно е околу 8000 денари. Со лесно нека проаѓа...
Cheap + Reliable = Not Fast
Fast + Cheap = Not Reliable
Reliable + Fast = Not Cheap

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
ja edvvaj se opraiv od skinatiot muskul, me kutna nekoj virus.
vekje 36 casa sum so 39+
kkje se napijam andol, saat vreme dur da deluva.vtoriot saat kje simne na 38. i vekje 3 i 4 saat se vrakja na 39+
kako shvajccarski ccasovnik. na sekoi 4 saati pijam andol
mi ide da najdam tokmak da se onesvestam da pospijam malce.
bev na ddoktor, mi vika `teccnosti`
ova mi e prvo boleduvanje vo 10 godini rabotenje na more, se sobra izglea za site 10.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6295
vekje 36 casa sum so 39+
kkje se napijam andol, saat vreme dur da deluva.vtoriot saat kje simne na 38. i vekje 3 i 4 saat se vrakja na 39+
ova mi e prvo boleduvanje vo 10 godini rabotenje na more, se sobra izglea za site 10.
Парацетамол со пола аналгин само попиј течност предходно и легни, во два саати трипати ќе мениш алишта ама ќе ти ја исклучи температурата, јас сум белјазен едино ова и инфузија ми ја спушта.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
vekje 36 casa sum so 39+
Андол нема да ти помогне, само парацетамол или блок макс.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
На екскурзија ќе приумрев од температура, 9 саати ми шеташе помеѓу треска и 39 степени. Другарка ми даде Аспирин, Парацетамол и Бедоксин, се наеднаш да испијам. За 15 минути отиде температурата, се вратив меѓу живите. Сеа ова "коктелче" си го чувам секогаш дома, а помогнало и на сите други кои го прифатиле предлогот и пробале. :)