Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1476144 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #2955 на: 21 Октомври 2014, 21:41:16 pm »
Би избегнал стриропор, само камена волна, aко имаш финансии убаво би било 10ка да ставиш да бараш модел KRL мислам беше со најдобра топлинска ефикасност.

Околу 150ден 5см.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #2956 на: 21 Октомври 2014, 22:49:45 pm »
Edno prasanje okolu izolacijata? Spored vas eskperti, patalci I sl. kolku cm stiropor treba da se stavi na sid 'sendvic'odnosno blok, stiropor pa pak blok?
Барем кажи колку цм блок.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #2957 на: 21 Октомври 2014, 22:52:36 pm »
Edno prasanje okolu izolacijata? Spored vas eskperti, patalci I sl. kolku cm stiropor treba da se stavi na sid 'sendvic'odnosno blok, stiropor pa pak blok?
Барем кажи колку цм блок.

Небитна работа.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2748
  • Слобода или смрт
« Одговори #2958 на: 21 Октомври 2014, 22:53:47 pm »
Сигурно не 20ки туку 12ки или помалку веројатно 10ки. А доволно би било 5 цм стиропор измеѓу. кај мене е така ѕидано само рачунај треба да се ставаат и метални куки што ќе спојуваат блок со блок на секои два реда.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #2959 на: 21 Октомври 2014, 22:57:09 pm »
Негативности на стиропорот запалив, нема звучна изолација, глушец да се пикне салата ќе го направи за разлика од камената волна!

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #2960 на: 21 Октомври 2014, 23:54:28 pm »
Незнам колку е точно,еден мајстор шо работи фасади ми рече дека стирипорот после некое време се разградувал како зашто незнам не викајте одма по мене :D иначе камента волна е мислам подобра од стиропорот глеав по некој германски форуми имаше баш разлики со детаљи убаво објаснети.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #2961 на: 22 Октомври 2014, 01:34:02 am »
Негативности на стиропорот запалив, нема звучна изолација, глушец да се пикне салата ќе го направи за разлика од камената волна!

Огромната разлика меѓу камена волна и стиропорот е парапропуслувоста. Камената волна ја има доволно додека стиропорот скоро ич. Затоа не се става стиропор на внатреши зидови. Човекот требало да дише. :)

па по некоја логика, ако сте во соба со изолација внатрешна и плафонска со стиропор и пвц прозор, тогаш чоек за кратко време ќе се задуши во неа.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #2962 на: 22 Октомври 2014, 08:31:37 am »
Многу неточни работи.
Прво:
Незнам колку е точно,еден мајстор шо работи фасади ми рече дека стирипорот после некое време се разградувал како зашто незнам не викајте одма по мене :D иначе камента волна е мислам подобра од стиропорот глеав по некој германски форуми имаше баш разлики со детаљи убаво објаснети.

Се топи, да, но доколку е оставен на сонце, вода, сонце, влага, сонце без да е заштитен.
Во спротивно сигурно ке трае повеќе него што ке траеме ние.

Второ:

Огромната разлика меѓу камена волна и стиропорот е парапропуслувоста. Камената волна ја има доволно додека стиропорот скоро ич. Затоа не се става стиропор на внатреши зидови. Човекот требало да дише. :)

па по некоја логика, ако сте во соба со изолација внатрешна и плафонска со стиропор и пвц прозор, тогаш чоек за кратко време ќе се задуши во неа.

Не е точно дека стиропорот нема пропустливост и дека не дише.
А човекот ке се задуши во просторијата затоа што ке го потроши кислородот, а не затоа што собата ке биде изолирана од внатре со стиропор.

А во 99% сум и убеден дека тие што кажуваат зошто се става стиропор односно изолација од надвор а не од внатре, не знаат зошто е во суштина тоа така.
А и не е битно. Битно некој нешто да каже :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #2963 на: 22 Октомври 2014, 08:36:20 am »
Па ете ти кажи. Треба од надвор да е стиропорот, а не во средина или внатре. Така се користи и самиот ѕид како термоакумулационо тело. :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #2964 на: 22 Октомври 2014, 08:39:16 am »
Па ете ти кажи. Треба од надвор да е стиропорот, а не во средина или внатре. Така се користи и самиот ѕид како термоакумулационо тело. :)

Покрај тоа...

Зошто облакаш јакна во зимо?
Да не ти студи или???
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #2965 на: 22 Октомври 2014, 09:38:34 am »
"во врска со дифузијата на водената пареа. Оваа карактеристика ја дефинира коефициентот µ. Во принцип што е помала вредност на овој коефициент тоа значи и подобра дифузија. Овој коефициент кај камената волна изнесува 1,2 додека кај стиропорот тој се движи помеѓу 30-40. Од оваа споредба можеме да заклучиме дека камената волна е подобар избор од стиропорот кога се однесува до дифузијата на водената пареа."

извор http://energetskaefikasnost.info/

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6747
  • Бенве сие бенве
« Одговори #2966 на: 22 Октомври 2014, 10:24:55 am »
Се има ли некој од вас качено на покрив?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #2967 на: 22 Октомври 2014, 10:29:20 am »
На поправ да ама на покрив ти ке ни кажеш коа ке се качиш :)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6747
  • Бенве сие бенве
« Одговори #2968 на: 22 Октомври 2014, 10:30:14 am »
Срам да ви е, перверзњаци едни, не може човек за совет да праша

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #2969 на: 22 Октомври 2014, 11:21:47 am »
За внатрешна изолација во просторија каде што се спие мајсторот што ми ја ставаше фасадата ми предложи фибран,бидејќи овој обичниов бил штетен по здравјето а и фибранот помалце волумен ќе зафати од обичниот со исти или подобри топлотни коефициенти.