Многу неточни работи.
Прво:
Незнам колку е точно,еден мајстор шо работи фасади ми рече дека стирипорот после некое време се разградувал како зашто незнам не викајте одма по мене иначе камента волна е мислам подобра од стиропорот глеав по некој германски форуми имаше баш разлики со детаљи убаво објаснети.
Се топи, да, но доколку е оставен на сонце, вода, сонце, влага, сонце без да е заштитен.
Во спротивно сигурно ке трае повеќе него што ке траеме ние.
Второ:
Негативности на стиропорот запалив, нема звучна изолација, глушец да се пикне салата ќе го направи за разлика од камената волна!
Огромната разлика меѓу камена волна и стиропорот е парапропуслувоста. Камената волна ја има доволно додека стиропорот скоро ич. Затоа не се става стиропор на внатреши зидови. Човекот требало да дише.
па по некоја логика, ако сте во соба со изолација внатрешна и плафонска со стиропор и пвц прозор, тогаш чоек за кратко време ќе се задуши во неа.
Не е точно дека стиропорот нема пропустливост и дека не дише.
А човекот ке се задуши во просторијата затоа што ке го потроши кислородот, а не затоа што собата ке биде изолирана од внатре со стиропор.
А во 99% сум и убеден дека тие што кажуваат зошто се става стиропор односно изолација од надвор а не од внатре, не знаат зошто е во суштина тоа така.
А и не е битно. Битно некој нешто да каже