Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1476081 пати)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6747
  • Бенве сие бенве
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #2985 на: 25 Октомври 2014, 08:44:51 am »
Имав на куќата блиндор од проспера, а и сега пак атавив. На 2-3 месеца ја шрскаш со арис пребришуваш и нема веќе жолто, за у куќа зборам за стан нема потреба

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1317
« Одговори #2986 на: 25 Октомври 2014, 10:12:31 am »
Лимените од проспера прашав пожолтуваат, ми се допаѓаат што имаат со камена волна.

тоа што има камена волна не менува баш ништо.
ако е целата лимена,плех,нензам што да има внатре пак е џабе зборам од гледна точка на изолација.
лимот,плехот,железото го спроведува студот од надвор кон внатре преку самата конструкција-лимот и касата-лимена.така да
тепмературата која ти е надвор ја имаш и од внатрешниот дел на вратата.
тоа со камената волна или саќе е само маркетинг.

тоа е едната маана кај кинеските -лимени врати.друга маана што ја гледам кај лименте врати е појава на кондензација во касата.бидејќи да претпоставиме надвор е ладно,внатре топло ќе има појава на кондезација(капки роса) која е внатре во лимот.
незнам дали сте забележиле варовите колку се слаби на лимените врати.и се слабо изолирани односно боени.па мое мислење е дека за кратко време ќе има појава на рѓа.
другото понатаму се знае.

затоа се одлучив за пвц.

трета работа што не асоцира кога ќе спомеме влезна врата одма сите се фаќаат да е јака,блиндирана...шипки,профили....
лоповиве најмалку провалуваат преку врата,зборам за куќи.
(на комшија мој му влегоа преку прозорче од купатило 50х50,а му излегоа преку отварање прозор од дневна)
и да се реши да ја обива само прашање е време,дали ќе ја обие за 5 или 10 мин.
инспектор од мвр ми има кажано дека обиле блендирана врата во центар во стан.
така да тоа со блендирана е битно но не и пресудно.

проспера наплаќаат 1500 денари за монтажа,другите по 1200 ден
демонтажа од 300 ден па нагоре.

кај пвц вратите имаш поголем избор на модели и повеќе опции за механизми,брави,шарки.
кај кинеские имаш тоа што ти ставиле кинезите.

форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #2987 на: 25 Октомври 2014, 12:07:10 pm »
Сум приметил кај лимените врати од страна се има појавено корозија, се тоа поради кондензација.

За изолацијата кај лимените врати има ефикасност, топлинска, звучна и противпожарна за разлика од пвц-то.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20115
« Одговори #2988 на: 25 Октомври 2014, 13:17:58 pm »
Лимените од проспера прашав пожолтуваат, ми се допаѓаат што имаат со камена волна.

Вратата искривена беше, никој ги немаше слушнато како го направиле тоа.

Отсутен maci

• Редовен
« Одговори #2989 на: 25 Октомври 2014, 13:46:23 pm »

обиле=отвориле
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #2990 на: 26 Октомври 2014, 17:26:21 pm »

тоа што има камена волна не менува баш ништо.
ако е целата лимена,плех,нензам што да има внатре пак е џабе зборам од гледна точка на изолација.
лимот,плехот,железото го спроведува студот од надвор кон внатре преку самата конструкција-лимот и касата-лимена.така да
тепмературата која ти е надвор ја имаш и од внатрешниот дел на вратата.
тоа со камената волна или саќе е само маркетинг.

тоа е едната маана кај кинеските -лимени врати.друга маана што ја гледам кај лименте врати е појава на кондензација во касата.бидејќи да претпоставиме надвор е ладно,внатре топло ќе има појава на кондезација(капки роса) која е внатре во лимот.
незнам дали сте забележиле варовите колку се слаби на лимените врати.и се слабо изолирани односно боени.па мое мислење е дека за кратко време ќе има појава на рѓа.
другото понатаму се знае.

затоа се одлучив за пвц.

трета работа што не асоцира кога ќе спомеме влезна врата одма сите се фаќаат да е јака,блиндирана...шипки,профили....
лоповиве најмалку провалуваат преку врата,зборам за куќи.
(на комшија мој му влегоа преку прозорче од купатило 50х50,а му излегоа преку отварање прозор од дневна)
и да се реши да ја обива само прашање е време,дали ќе ја обие за 5 или 10 мин.
така да тоа со блендирана е битно но не и пресудно.

проспера наплаќаат 1500 денари за монтажа,другите по 1200 ден
демонтажа од 300 ден па нагоре.

кај пвц вратите имаш поголем избор на модели и повеќе опции за механизми,брави,шарки.
кај кинеские имаш тоа што ти ставиле кинезите.

за да се појави кондензација БИЛОКАКВА треба да има влага во воздухот. кондензирање внатрешно на врата, наполнета со камена волна ми е невозможна комбинација... за да постојано и постојано кондензира, треба да има отвори во самиот лим преку кој ке влегува свеж воздух а со него и влага...

јас имам во станот лимена врата, испонета со камена волна. кушена од хубо маркет пред 12 години... нема корозија, нема знаци такви...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен maci

• Редовен
« Одговори #2991 на: 26 Октомври 2014, 17:48:20 pm »
лимена врата во стан е едно а во куќа е друга работа.
во стан е заштитена од директен студ и влага во воздухот.
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #2992 на: 26 Октомври 2014, 17:51:05 pm »

Реално блиндор колку да се каже ги викаат, везе си немаат.

Сум видел внатрешна конструкција на блиндор врата од 5000е, сум се разочарал од квалитетот а за 200е да не правиме муабет.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5295
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2993 на: 26 Октомври 2014, 18:04:46 pm »
лимена врата во стан е едно а во куќа е друга работа.
во стан е заштитена од директен студ и влага во воздухот.
Темература во ходник од зграда, и таа надвор, се две сосема различни работи. :)
Во секој стан/куќа  мора да има во воздухот одреден процент на влага,  иначе сувиот воздух е штетен за здравјето. Така да таа влага ако налета на доволно ладна површина, ќе кондензира. Тоа што на некои метални врати нема кондензација, значи дека нивната темература е доволно висока.
Е сега можно е да постојат метални врати каде надворешната и внатрешната метална површина се добро изолирани една, од друга. Но ако се работи за стан, некако поверојатно е дека ходникот од таа зграда не е многу ладен.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #2994 на: 26 Октомври 2014, 19:52:12 pm »
врска немав дека од проспера вратите биле лим, мислев пластифицирани од надвор биле, а само внатрешно профили и измеѓу тервол.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
« Одговори #2995 на: 26 Октомври 2014, 19:52:30 pm »
Што да ставам позади каминот за да нема директна топлина на плочките и за некое време да почнат да паѓаат?
Дали и каде може да се најде некоја железна/лимена плотна која нема да ја пропушта топлината?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #2996 на: 26 Октомври 2014, 20:48:31 pm »
Железна плотна неможе никогаш да биде топлотен изолатор. Постојат материјали. На времето тој материјал се викаше азбест, а сега се вика немам појма како, пошто да ме утепаш нема да ми текне.
А да ставиш слика за да видиме за што точно станува збор, па може ке ни дојде некоја идеја а?
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #2997 на: 26 Октомври 2014, 21:09:24 pm »
Што да ставам позади каминот за да нема директна топлина на плочките и за некое време да почнат да паѓаат?
Дали и каде може да се најде некоја железна/лимена плотна која нема да ја пропушта топлината?

Кнауф специјална камена волна за печки.

Порано на нафтените печки помеѓу горилникот и резерварот имаше по две табли лим за одземање на топлината.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
« Одговори #2998 на: 26 Октомври 2014, 21:35:21 pm »
Реновиравме кујната и деновиве ќе се купува нова печка која ќе биде на плочките и сакам да ги заштитам плочките од топлината затоа што со текот на времето ќе почнат да паѓаат.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #2999 на: 27 Октомври 2014, 16:57:24 pm »
Ovie blindor vrati od po 200 evra se od Kina j cinat okolu 65evra.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D