Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1738990 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #1890 на: 19 Октомври 2013, 10:38:26 am »
@Sportex
Ти брат сакаш да се е&еш а да не ти влезе...
Комбинацијата од панели на струја викаш ти е прескапа, а не си згреан...Ок, панелите на страна, многу луѓе мислеа дека со панели е поефтино греењето, но не испадна така...
Следна варијанта, котел на струја...
Комбинацијата на онак не ти се допаѓа, викаш повторно е на струја...
Дрва и камини не сакаш..Ок...
Плин? Гас? Греење на гас е добра варијанта, ама кај нас е малку проблем...Немаме гасификација...
Проблемите кај грењето со гас се следните: Нема да имаш константен доток на гас, односно ке немаш константен притисок на напојувањето на котелот...Автоматски проблем...Ставаш боца, ја подесуваш, за ден два, проблем...Радијатори ладни, котелот работи а нема греење...Се решава и тоа, ама заебанција ти е се тоа...Се ставаат греачи под боците за да ги греат, ама ....

Е сега за тебе да ти се најде соодветно решение треба да дадеш многу параметри.
Првично колку квадрати сакаш да загрееш...Второ каква изолација има куќата, на која страна се наоѓа, колку степени се за тебе нормални за да се згрееш и да се чувствуваш комфорно итн итн, параметри кои и онак ги спомна и се едни од најбитните за да се одбере варијанта.

Едно реков и повторно ке кажам...
За да се греееме треба да си платиме..Греење за џабе нема.
Цената е скоро за сите енергенски одприлике иста кога ке се удри комплетната математика...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #1891 на: 19 Октомври 2013, 10:49:31 am »

Sakash da kazes, deka so me ebavaat sekoj mesec po 20 000 toa ne e ebavanje, ili 100 stapa po tugj grb ne bolat ?

Ubavo napisav Sale, "Ne sakam da zastedam, sakam da bidam stoplen" !

Poveketo od opciite se prinudno otfrleni, ne deka jas ne gi sakam!

Drva vo prostorijata kade ziveam, ne mozam ni da smislam, ni jas ni zenata, znaci otpagja kako varijanta!

Kotel na drva dole vo nekoja od prizemnite prostorii na kukata....Super resnie samo uste da ima nekoj doma da go lozi ! Uste lozac nemam zemeno doma, drugo se ima !

Kotel na struja, imavme, plakav od 28 do 35 iljadi denari za struja i toa pred dve pokacuvanja so starite saati, sega ne mi se ni pomisluva klku bi platil?. Toplo bese ne velam ne, ama i parite da gi gorev po 10 denarki ako gi soberam ke mi bese toplo pak !

Znaci, koteli na cvrsta gragja koi treba da gi hranis redovno ne doagjaat vo prediv, poradi toa sto pogolemiot del od denot nema nikoj doma !

Vo predvid doagja i doagjase kotel na peleti, poradi moznosta od pogolem rezervoar koj poretko se nadopolnuva !

Megjutoa prasav nekolku luge, megju drugite i Onak, i site mi dadoa nekoi drugi resenija koi kaj mene se ili neizvodlivi ili ne mi se prifatlivi, a me razubedija za peletite !

Znaci sakam da mi vleze, mnogu mi ubavo koga mi vleva eden od 20 cm sekoj mesec vo supceto, ama sakam da mi bide ubavo za tie 20 cm, a ne da me boli !

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2123
« Одговори #1892 на: 19 Октомври 2013, 11:40:45 am »
До сега дома се топлевме на термо печка али иста песна плаќаш а не си стоплен сега планиравме да земеме панел за да ја замениме печката.
Али според ова што го кажувате да не очекуваме пониски цени за струја.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #1893 на: 19 Октомври 2013, 11:42:35 am »
Термопечка е најефикасно греење на електрична енергија, после топлински пумпи. Пред се заради искористување на ефтина и скапа струја.

Ако ја замените термопечката со панели немој да ја продадете термо печката. Зошто ќе ви треба следната година кога ќе ги вадите панелите.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #1894 на: 19 Октомври 2013, 11:42:56 am »

До сега дома се топлевме на термо печка али иста песна плаќаш а не си стоплен сега планиравме да земеме панел за да ја замениме печката.
Али според ова што го кажувате да не очекуваме пониски цени за струја.

I ne ocekuvaj da se stoplis, pogotovo ako imas kuka !

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #1895 на: 19 Октомври 2013, 11:43:20 am »
Термопечка е најефикасно греење на електрична енергија, после топлински пумпи. Пред се заради искористување на ефтина и скапа струја.

Ако ја замените термопечката со панели немој да ја продадете термо печката. Зошто ќе ви треба следната година кога ќе ги вадите панелите.

Kaj da najdeme eftina struja ?

Отсутен kire95

• Редовен
« Одговори #1896 на: 19 Октомври 2013, 11:47:20 am »
I ne ocekuvaj da se stoplis, pogotovo ako imas kuka !
Во куќа живееме, според ова поубаво парите да не се фрлаат во панелот, туку да се најде некое друго решение. Прва варијанта ни се дрвата само треба да се прави нов оџак зошто веќе постојниот не ни одговара

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #1897 на: 19 Октомври 2013, 11:48:51 am »
Ako imas covek doma da ti go pazi oginot, drva se super resenie !

Za panelnite i jas taka si go nacukav, poeftino bilo zimi Andrea na Lenka. Poeftino e mozebi ako grees edno sobce vo nekoja garsonjera, za kuka da stoplis ic ne se lazi.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1898 на: 19 Октомври 2013, 11:49:07 am »
Сега е доцна, ама јас би си ја реставрирал термоакумулационата печка и би ја чувал. Да има барем една во куќата треба.

Ako imas covek doma da ti go pazi oginot, drva se super resenie !

Za panelnite i jas taka si go nacukav, poeftino bilo zimi Andrea na Lenka. Poeftino e mozebi ako grees edno sobce vo nekoja garsonjera, za kuka da stoplis ic ne se lazi.
Така е!

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1899 на: 19 Октомври 2013, 11:57:14 am »
Колкава разлика прави добра изолација и прозори - тоа не е нормално. Тотално сум воодушевен.

Во Соње деновиве е прилично ладно навечер. САМО ЕДНО МОЧАНО ПАНЕЛЧЕ во приземјето е доволно да ја одржува топлината цела ноќ.

Спортекс, како ти е изолирана куќата? Ме чуди што не успеваш да се згрееш. Јас деновиве успешно греам 120 квадрата со една клима со инвертер на спратот и едно панелче во приземје. Кога велам „успешно“ мислам на шетање низ куќа по гаќи и маица, бос.

Во зима кога ќе ја запалам најобичната печка на дрва без котли без ништо очекувам бања да биде.

Отсутен kire95

• Редовен
« Одговори #1900 на: 19 Октомври 2013, 11:58:16 am »
Најубаво решение е парното на дрва, али па и таму ми кажуваа дека доколку снемало струја не си можел да го ложиш повеќе ради притисокот во пумпата, али тоа некако се решавало со упс се ставало акумулатор и можело да работи пумпата на него уште пар саати.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #1901 на: 19 Октомври 2013, 12:03:53 pm »
Ne praam muabet za sega, imam dva invertera i i 3 klimi, problemot e koga temperaturite ke padnat pod nulata.

Sobite se topli, ama hodnicite se ladni!

A odi zapri gi decava da ne setaat po sobite ?!

Patem, koga mislam toplo misla na momentot doma da se setas normlano oblecen, ne so dzemper !

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1902 на: 19 Октомври 2013, 12:05:14 pm »
Уште е топло филип, почекај малце. Ние не ни користиме греење сеуште.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1903 на: 19 Октомври 2013, 12:05:35 pm »
Patem, koga mislam toplo misla na momentot doma da se setas normlano oblecen, ne so dzemper !

Jaсно. Чим си по џемпер и ти е страв да идеш у ќенеф да не ти се смрзне гомното - куќата НЕ Е стоплена.

Куќата е стоплена кога е топло секаде.

Уште е топло филип, почекај малце. Ние не ни користиме греење сеуште.

Знам, знам, јасно. Но, сепак, ти зборам за Соње. Соње е високо, повисоко од - да речеме - средно Водно. во Соње ноќе деновиве е 4-5 степени над нула.

Едвај чекам да стегнат мразевите да видам како ќе се покаже изолацијата!

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #1904 на: 19 Октомври 2013, 12:13:11 pm »

Jaсно. Чим си по џемпер и ти е страв да идеш у ќенеф да не ти се смрзне гомното - куќата НЕ Е стоплена.

Куќата е стоплена кога е топло секаде.

Exactly !