Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1476184 пати)

Отсутен Pal Zileri

• Сијка Пиштолова
  • Редовен
  • Пораки: 2464
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #105 на: 08 Март 2012, 19:51:19 pm »
Oсмица ти вака како архитект, да видиш во какви НОВИ згради имам влезено... И тоа околу центар. Скалите со кривини, па да нема нога да ставиш, па на прсти да се качуваш, па висина од 25цм, па плочки за внатре ги ставиле надвор, се лизгаат глава ќе искршиш, па гелендерот се клацка со штраф заштрафен - незаварен, па ти искача парно у сред скали... Значи и тие некој архитект (перен, неперен -архитект е) ги смислил.

Да се правеше се прописно, друг муабет. :)
Пробај да качуваш мебел на такви скали да те видам и ко за беља секој што нарачува гарнитура или нешто погабаритно живее најгоре :)
www.domitalia.mk

Замисли како би ни изгледале колите по форумов да имавме нормални 5000еур месечна плата by Deni

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10963
  • 430i
« Одговори #106 на: 09 Март 2012, 00:32:33 am »
^ Уштедил на еур/м2, па ќе фрла на мебел :)

Отсутен zippo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 443
« Одговори #107 на: 10 Март 2012, 17:09:00 pm »
.
« Последно менување: 05 Мај 2012, 01:39:22 am zippo »

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #108 на: 10 Март 2012, 19:29:02 pm »
Искрено се ежам кога ќе видам вакви градби.... Грам да се немало естетика и пропорција... :(

Не те разбирам какви се тие панел плочи?

А за подрум, нема што да му ја мислиш. Подземни води, хидро изолација и според мене прозори за вентилација.

Во глобала сите фирми што се занимават со проектирање можат да изработат проекти како Хот-Хот. Сите што работат класична градба можат и оваа монтажнава да ја работат.  Х-Х си направија реклама и само тоа го работат.
А други фирми, мислам дека Џиџи тие што ги стави на првата страна. Тие се таков тип.

Отсутен zippo

• Јуниор
  • **
« Одговори #109 на: 10 Март 2012, 20:36:03 pm »
.
« Последно менување: 05 Мај 2012, 01:39:32 am zippo »

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #110 на: 10 Март 2012, 21:03:33 pm »
Аха, јасно.

Овие веќе префабрикувани панели. Одиш во фабрика и порачуваш, 2 панели со прозор 70  на 70. 5 панели без ништо. 2 панели со врата 100х210. И после си ги склопуваш како лего коцки.

Така оди тоа. Овие да се речам исполната, а рамка предхоно се прави од носиви елементи. Сакаш дрво сакаш челик. Најчесто користат дрво заради цената и флексибилноста.

Иначе типична Охридска куќа, Битолска куќа, Велешка, Крушевска, Кратовска, Дебарска   се градени на овај систем. Само тогаш немале фабрики и модерни материјали и затоа исполната ја правеле од трски, кала, камења итн....

Нема што да се сомневаш, одличен е концептот. А финалниот прозвод исто така е добар, затоа што префабркивани се до перфекција, нема што да утнат.
Е сега јас имам проблем со нивниот изглед. Јас сакам да ми го нудат ова...

Отсутен zippo

• Јуниор
  • **
« Одговори #111 на: 10 Март 2012, 21:10:47 pm »
.
« Последно менување: 05 Мај 2012, 01:39:48 am zippo »

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #112 на: 10 Март 2012, 21:26:44 pm »
Еве made by me

Проект Куќа во Радожда. Викенд куќа, како што треба да изгледа во денешно време.

Отсутен zippo

• Јуниор
  • **
« Одговори #113 на: 10 Март 2012, 21:40:08 pm »
.
« Последно менување: 05 Мај 2012, 01:39:59 am zippo »

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #114 на: 10 Март 2012, 21:45:03 pm »
jas pred 2 godini ke praev, ali ete...
inaku top investicija za 2 meseci kluc na raka sam si napraiv proektce, nejdov na oglas eden decko so rabotel vo hot i hot i za 80m2 mi barase 16 000 evra so sanitarija i plocki vo wc od nego i plocki vo kujba od nego, brodski parket so daski na 30 namesto 60cm za da ne krcka, vrata prospera prozori plasticni 4 komorni so opcija gore plafon ili krov, so limen krov i 10cm tvrdopresuvam stiropor, za ploca 3-5000 evra so odvodna 150mm so bitumen i nekoja hartija za izolacija od temel i namesto kovanje na elementi strafenje so hol strafovi sto e podobra opcija normalno,
kolega sega pravese kuka ima 10 000 evra skrieni troskovi vo dozvoli, administrativni taksi mito materijali i sl i dr itn....

Отсутен Pal Zileri

• Сијка Пиштолова
  • Редовен
  • Пораки: 2464
« Одговори #115 на: 10 Март 2012, 22:00:57 pm »
Осмица ми се допаѓа како размислуваш.Ако дојде некој со ваква идеа ќе те имам во предвид ;)
www.domitalia.mk

Замисли како би ни изгледале колите по форумов да имавме нормални 5000еур месечна плата by Deni

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #116 на: 10 Март 2012, 22:34:52 pm »
Куќата што 8-ца ја испроектирал е супер и е се одлично...
Само мислам дека на првата слика многу добро се гледа како се уклопила во околината :) Перфектно...лол...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #117 на: 10 Март 2012, 22:38:51 pm »
Па од локални материјали е направена. 
:) :)

Иначе не е мој дизајнот, на еден доста познат архитект во Мк. Јас сум соработник. Ама ја делам неговата идеа за проектов.

@ Матеј, кој сака нешто необично и сака да се истакнува, тука сум.  ;)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10963
  • 430i
« Одговори #118 на: 10 Март 2012, 23:55:03 pm »
Обожавам големи прозори. Али многу качуваат на цена.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #119 на: 11 Март 2012, 00:20:48 am »
Дечки, забегавте од темата...
Целава прича започна со прашање за и околу така наречените еко куќи, или бараки кои ке послужат како викендичка...
А овие куќиве од пред некој пост, воопшто не наликуваат на еко, а најмалку се па економични и евтини за одржување...

Значи јас би се навратил на темата и би рекол дека куќичките на Хот и Хот се идеални за викендичка, и за она што Џиџи го побара како совет. Инаку покрај Хот и Хот исто така вакви викендички, брвнари или еко куќи, како сакате наречете ги изработуваат и Леснина.
Сликите од куќичките кои ги постави zippo се класична изведба на градба од ваков тип.
Ствар на вкус се дали некому се допаѓаат или не, но гледано од аспект на функционалност по мене се Ок. Па еднаш неделно ке се престојува во нив, нема секојдневно...Ова е класика како што реков, и е одлична за викенд куќа на просечен граѓанин...
Се што е ексклузивно е за оние што имаат многу пари...се разбира јас се држам за онаа: Испружи си ги нозете, колку што ти е долга чергата...
Не е нештото само да го изградиш и направиш, него трреба и да го одржуваш...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.