Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1476048 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #75 на: 07 Март 2012, 16:12:48 pm »
Никој не рече дека куќата треба да е своја. :)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #76 на: 07 Март 2012, 16:15:49 pm »
Везе немате...Али ај, вие си знаете...
У принцип, кој не правел куќа, не може да знае..
Почнувајќи од архитектите, кој прават најпочетнички грешки, па се до оние кои ги изведуваат работите.
:)
+ бетони, куќи, железа итн, страшна работа :) Се распаѓал бетонот, а железото? Не скапува?
Ако бетонот се рони, или се распаѓа, причинители можат да бидат милион. Ако железото се распаѓа или скапува, повторно причинители може да се различни...итн...Дрво..Исто да не се повторувам...

Па слушнав радиоактивни материјали биле бетонот, YTONG итн...Нема везе...А знаете ли колку радијација примате додека се движите по улица?, дали знаете колку радијација примате додека го носите вашиот мобилен во џеп или додека зборувате? :))

Смешки....
ЛоЛ :)

Сале тебе ти скапува железото (арматурата) во столбот, гредата ? Ако ти скапува, значи нема бетон околу него.  ;D ;D ;D
А дрвото се заштитува, со разни бои, лакови средства така би траело 100години.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #77 на: 07 Март 2012, 16:54:32 pm »
Јас не сум правел моја куќа, па тоа значи дека незнам и дека треба да пишувам на оваа тема?

Не, но доколлку немаш пракса, доколку не си се соочил директно со градежништво, џабе ти е све...
И напротив, треба да пишуваш, треба да слушнеш практични совети, треба да се учи на туѓи грешки, треба да се дискутира и да се раземнат мислења за да се научи нешто, нели?...

Почетнички грешки? Тоа архитекти кои мама и тато му ја дале дипломата ;)

Не се мешај и во архитектура.

90% е така, но и не е така...10% фатални почетнички грешки ги прават врвни архитеткт...
Еве ти конкретен пример...Архитект-ка, која важи за една од најдобрите во државава, случајно се погоди на другар да му биде роднина од женска страна...Молим те кажи ми како заборави да го постави носечкиот столб, за кој има и пресметки и се, а во цртежите го нема? И после да се чуди на лице место што направила, односно што тоа се десило, па неколку дена да се менува целиот концепт на проектот??? Притоа тој ист проект бил проверен, заверен итн со све комплетна документација во општина??? :))

Втор пример...Пример најпрост со скали во куќа...Стамбена куќа...Првата скала треба да биде повисока од останатите за минимум 5 до 7 санитими, а последната пред плочата најниска за 5 до 7 сантими...
Пошто знам дека студираш архитектура, мислам дека си паметен дечко, па можеби и ке ти текне зошто...И ако ти текне, сподели го мислењето со сите нас. :) Фала
Отвори проекти, и кажи ми каде по проектите тоа е така направено? И така обележено?

Друга работа:

Сале тебе ти скапува железото (арматурата) во столбот, гредата ? Ако ти скапува, значи нема бетон околу него.  Зеленко Зеленко Зеленко
А дрвото се заштитува, со разни бои, лакови средства така би траело 100години.

Јас констатирав дека си паметен дечко...Точно така...
Инаку ниедно железо не скапало доколку е во бетон, итонг или некој друг градежен матерјал...Скапувањето на железото односно негово оксидирање е заради кислородот. Т.е врзувањето на кислородот со молекулите на железото и создавање на оксидни соединенија...Но ако на време истото се заштити нема да дојде до оксидација...
Бетонот може да се распадне само и ако само се исуши 100%...Во тој случај се претвора во пепел...Или пак доколку е изложен на некакви надворешни услови кои предизвикуваат ерозија на истото. Или пак доколку при правењето на смесата од цемент, песок и вода, истите компоненти се измешани во несоодветен однос, или мајсторски кажано посен бетон, мрсен бетон...Посниот бетон има премалку цемент и е на база на песок, па по некое време заради раскинување на врските или народски кажано испарување на молекулите на вода, кои всушност ги прават врските и цврстината на бетонот, тој почнува полека да се рони....Доколку бетонот е на база на цемент, ако не му се долива доволно вода додека е во фаза на созревање, заради развивање на голема температура при создавање на хемиските врски, доаѓа до испарување на молекулите на вода и повторно смесата нема доволна влажност за да остане компактна и цврста, па истиот бетон народски кажано прегорува и повторно почнува да се рони...Затоа и ако ви текнува, плочи и столбови и тазе бетонирани површини се прскаат со вода неколку дена...Додека бетонот да созрее...Инаку созревањето е 21 ден, а потоа останува одредена количина на влажност која го држи онаков каков треба да биде...

Дрвото е природен материјал и нормално е дека мора да се заштити како и сите други материјали...
Инаку и тоа ке се распадне...Нормално...
+ на дрвото мора да му се симне кората, онаа природната, бидејќи тоа е основен елемент за почеток на негово уништување...Доколку на греда, даска или било какво парче дрво остане со кора, црвот одма го напаѓа...Дрвото за кратко станува пепел...Пријатно...

Е сега...Мислам дека со ова расчистивме...

За изолации и изолациони материјали да дискутираме? Баш  ми стана интересно?
Итонг е еден од најдобрите термоизалоциони така да ги наречам цигли за градба...Тоа дека е канцероген и дека е незнам што и како, мислам дека е глупо да се дискутира...Да беше така во Германија сигурно 90% од градбите немаше да бидат ѕидани со него.... Многу ми е криво што немав доволно финансии кога мене ми ја ѕидаа куќата да ги направам ѕидовите со итонг, него барав варијанта која е 4 пати поевтина, а тоа беа само цигли...И тоа со што повеќе комоти...Конкретно моите се термоблокови со 7 воздушни комори, но далеку е од топлинската спорводливост која ја има итонгот...+ ако се додаде изолација од стиропор и + демит фасада, прашањето е решено во поглед на изолација...
Еве мојата куќа, односно барака е од 64 година, изработена од сипорекс со пластифицирана фасада, со дебелина на ѕидот од 15 цм и ден денес нема ниту влага, ниту нешто се распаднало, нити па нешто е оштетено...Еден дел кој е заѕидан заради затварање на врата, постојано има проблем со некакво си влечење на влага, кондензација итн...И покрај изолацијата,  5 цм стиропор 25 килски, во многу мал момент повторно се појавува истата работа...Но можам да кажам дека со ставање на изолациониот материјал 75 % ефектот е позитивен....

Даље ме мрзи да пишувам...Ако некого нешто интересира, од човек кој има завршено средно електро, петрохемија факс, работи со медицинска електроника и апаратура, на времето поправал електронски уреди аудио и видео, а во слободно време се бави со аматерско сервисирање на сопствениот возен парк, местење на гипс картон, поставување на електро инсталации и водовод и одвод, лепење плочки, правење фасади и изолации, и све што е поврзано со градење и градежништво, слободно нека ме консултира...
Колку можам ке помогнам :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #78 на: 07 Март 2012, 17:22:10 pm »
650 вреќи цемент на раце ги е***  ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #79 на: 07 Март 2012, 17:33:28 pm »
Морам да те поправам,не  носечки столб нема. Уствари сите столбови се носечки, ти имаше пишано дека заборавила носечки столб.
За таа архитектката, ако била „врвен“ архитект, немаше да го заборави столбот, кој е основа на куќата. Уствари таа можи има само некое име, ама е далеку од врвен. Можи да ми кажиш на ПП за која фирма и особа станува збор.

Скалите во стаНбена зграда си имаат формула како се решаваат. НЕ СМЕЕ ниту првата ниту последната скала да изостанува од димензијата на другите скали. Тоа е добра проверка да увидиш со кој си имаш работа. Ако првата скала е пониска или повисока од втората, готово, не гледај понатаму. За жал кај нас ова често дешава :(
Кој го интересира ќе објаснам зошто е тоа така.

Убаво што си напишал за хемиските формули на железото и бетонот. Можеби некој се запрашал зошто арматурата стои на отворено и е оставена да кородира, при градење. Корозијата му овозможува на бетонот да се врзи подобро. Сале можи да кажи зошто е тоа така. Ова го знам од пракса.

Жалосно е кога ќе видам и прочитам дека  ми се омаловажува струката. Едно од најбитните струки во светот, една од најплатените, кај нас изумира и не се почитува заради неписмени луѓе. :(

Сале друг пат, најди си добар архитект, а не повикај пријател. Затоа што јас имам еден куп приказни од ел. инжинери кој имаат каша- попара со ел. инсталација во домовите. Тоа ти доаѓа да се убиеш, кога ќе видиш такво нешто.....

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #80 на: 07 Март 2012, 17:47:47 pm »
Морам да те поправам,не  носечки столб нема. Уствари сите столбови се носечки, ти имаше пишано дека заборавила носечки столб.
За таа архитектката, ако била „врвен“ архитект, немаше да го заборави столбот, кој е основа на куќата. Уствари таа можи има само некое име, ама е далеку од врвен. Можи да ми кажиш на ПП за која фирма и особа станува збор.

Незнам како се вика, али столб во сред куќа? Па и + да помине во општина...
Која е, што е, небитно...

Скалите во стаНбена зграда си имаат формула како се решаваат. НЕ СМЕЕ ниту првата ниту последната скала да изостанува од димензијата на другите скали. Тоа е добра проверка да увидиш со кој си имаш работа. Ако првата скала е пониска или повисока од втората, готово, не гледај понатаму. За жал кај нас ова често дешава :(
Кој го интересира ќе објаснам зошто е тоа така.

Имаат, да...Си има стандарди...Не навлагам што е и како е, но ајде мене ме интересира објасни ми зошто...
Значи се работи за прва скала, и последната горе...Не прва, втора итн...

Жалосно е кога ќе видам и прочитам дека  ми се омаловажува струката. Едно од најбитните струки во светот, една од најплатените, кај нас изумира и не се почитува заради неписмени луѓе. :(

Не ти се омаловажува струката, него напротив...Ајде, мене ми е мерак да видам еден земјотрес во Скопјево како 63 година, да видам што од ова новопроектираново ке остане...Да ги видам архитектите што тие толку предвидоа и испроектираа :)
Пу пу скраја да е со земјотресот...Ова е фигуративно кажано :)

Сале друг пат, најди си добар архитект, а не повикај пријател. Затоа што јас имам еден куп приказни од ел. инжинери кој имаат каша- попара со ел. инсталација во домовите. Тоа ти доаѓа да се убиеш, кога ќе видиш такво нешто.....

Архитект мене повеќе не ми треба...Завршив и со мајстори од типот ЈАС ке ти Направам, јас ке ти кажам...Си добија клоца у задникот со време...
Пријатели немам уште од времето кога се распадна Југославија...Прво со смртта на Тито умреа другарите, а потоа и пријателите....Така да немам кого да повикам...Се што работам во последно време, работам сам со таткоми па како испадне...Во 99% сум подобар од се што би ми сработиле мајстори...Тоа е...
Единствено нешто кое сакам е да ми биде направено и да го добијам она што сум го платил, а не само зборови и еден куп срање...Тоа за жал кај нас го нема...

Убивање несакам, единствено сакам она што ке го сработам, да ми биде по кеиф, па така да ако те интересира малку пракса од градежништво, помини да видиш...Што прави аматер, т.е. јас. Нормално сам за себе си правам, на друг за никакви пари...
А и интересно ми е кога ке дојде некој друг од страна со еден куп идеи како тоа требало да се направи...Па кога ке му кажеш изволте, фаќа усвета :)
Не фала...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #81 на: 07 Март 2012, 18:32:40 pm »
Сале имаш од мене едно пивце на нареден собир :)
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #82 на: 07 Март 2012, 18:51:07 pm »
Сум забележал на 70% од новиве згради фасадите се испукани.

Има некое објснување ?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #83 на: 07 Март 2012, 19:06:41 pm »
Има. Шо по евтино тоа подобро.

Сале јас кога дојдов кај тебе, ти искоментирав за градбата. Ама не ја видов детално. Нареден пат ќе видам детално ;)

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #84 на: 07 Март 2012, 19:13:14 pm »
Сум забележал на 70% од новиве згради фасадите се испукани.

Има некое објснување ?

Штедат на материјали, работат на температури што не се баш за фасада штедат на штрафови мачкаат еден слој само со мрежа (првиот) наместо два, како што кажа Осмица штедат кај стигнат и колку можат кога видов дека на зградава у комшилук ставија метални ќош лајсни за гипс картон више ништо не ме изненадува...
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #85 на: 07 Март 2012, 19:16:57 pm »
Затоа ке си земиш 1-2 мајстори,другари пријатели и ѕидај,ке знаеш што си ставил,како си ставил итн...Нема да поминиш поевтино одколку некоја градежна фирма да ти го изгради истиот објект,ама барем ке знаеш со каков материјал си ја направил...
Пример,кога ние ја праевме куќата само за визбите фирмата ни побара 20Кевра,ние сами си ги направивме баш заради погоре споменатите причини и не поминавме поевтино туку горе-долу исто,но барем знам колку арматурно железо сум ставил,каков сооднос сум го правел бетонот итн.итн...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #86 на: 07 Март 2012, 19:30:32 pm »
Првата скала треба да биде повисока од останатите за минимум 5 до 7 санитими, а последната пред плочата најниска за 5 до 7 сантими...

Тоа е затоа што коа ќе се направи кошулицата над плочата долу и над неа паркет, просторот ќе се пополни и првата скала ќе дојде иста висина како останатите. Исто и последната, таа е пониска и со ставање на истите ствари на горната плоча таа доаѓа повисока т.е. иста како останатите.

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #87 на: 07 Март 2012, 19:30:42 pm »
^ Се согласувам апсолутно, јас сам реновирав дома 90%, поевтино може ќе поминеш ситно ама барем не те дрибла некој. А на коментарите од типот ееееееееееееј абе ова не се праи вака кога ќе му кажеш е ај дојди ти напрај го да те видам како што мислиш сите со глава во земја си одат.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #88 на: 07 Март 2012, 19:37:15 pm »
За фасадата, не е само до тоа..зависи од фасада, а поготово за чукана ( пиккована) фасада е малце позезнато. Значи фасада по правило заради оваа причина ( пукање) не треба да се става одма. трба да помине минимум година дена од кога е изградена зградата/куќа па и ограда за после да се прави фасадата. Народски кажано треба да "легне" градбата и отпосле да се стави фасада и нема да има проблем од пкање :)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10963
  • 430i
« Одговори #89 на: 07 Март 2012, 19:49:13 pm »