Автор Тема: Амортизери, Спирали, Суспензија  (Прочитано 449668 пати)

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6841
  • French diamond
Одг: Амортизери, Спирали, Суспензија
« Одговори #2400 на: 01 Септември 2023, 22:52:02 pm »
Бидејќи не ме бендисва како се понаша задницата на нерамен пат, иако има нови амортизери и нови спирали (-30мм), се намерачив да земам спортски амортизери за назад, е сега има едни германски, слабо ги имам сретнато негде Lowtec за 198€ или Koni Yellow за 230 -240€, па се мислам што да земам.
Читам на некои форуми, Кони биле повеќе за употреба на стаза, за секој ден биле крути, овие другите пак ми се непознати...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #2401 на: 01 Септември 2023, 22:54:54 pm »
Koni FSD или по ново Koni Special Active. Во секој случај, прво однеси ја на асално центрирање, нека ја видат задницата на машина.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • French diamond
« Одговори #2402 на: 01 Септември 2023, 22:57:44 pm »
Центрирана е, се е океј, освем што има негативен camber преку 2 степени назад, што е многу, ама кај спуштена Џулиета неможи да се исправи повеќе.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2403 на: 01 Септември 2023, 23:13:11 pm »
А што амортизери има сега? Како и да е, FSD технологијата е многу фалена, Alfa ја користи во доста модели, Mito QV после 2012, новото Tonale, абартите користат FSD итн.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • French diamond
« Одговори #2404 на: 01 Септември 2023, 23:30:31 pm »
Неможам да најдам FSD за Џулиета, само жолти или STR.T т.е овие :

https://www.sportfahrwerk-billiger.de/Artikel/Koni-Sportstoszdaempfer-STRT-fuer-Alfa-Romeo-Giulietta-Typ-940-Hinten-Rechts-/index_308777_12488.html

Сега има Sachs обични.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2405 на: 01 Септември 2023, 23:56:22 pm »
STR.T se спортска варијанта, слична како Sport-жолтите подесени на најмеко, што не е баш меко. Дури и тие што ставаат жолти по форумиве, викаат за дејли дека ги местат на најмек дампинг, зошто све друго е претврдо. Ако не одиш на стаза, STR.T е сосема ок, да не даваш екстра пари за жолтите. Баш ме чуди што нема FSD за џулиета (нема ни за 159 BTW), а има за Mito.
Од Koni сајтот:
What is the difference between KONI STR.T (orange) and KONI Sport?
First of all there is a difference in basic shock design: KONI Sport is adjustable, KONI STR.T is not. A second difference can be found in the valving: where KONI Sport is developed to provide an overall sportier performance, KONI STR.T is best described as semi-sporty: improving the road handling to a considerably sportier level than standard (also suitable for lowering), with an overall comfortable feel.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • French diamond
« Одговори #2406 на: 02 Септември 2023, 00:58:39 am »
Епа најверојатно ќе порачам од црвените STR таман и поефтини се од жолти, а и да не ризикувам со Lowtec.

Отсутен vlatko05

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 339
  • k24a3
« Одговори #2407 на: 05 Септември 2023, 22:30:41 pm »
Autodoc-GR, ќе ти дадам адреса за порачка во Лерин.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ги порачваш во некое карго во Лерин на твое име и презиме па ги траковаш или како оди со порачките во Лерин @nestor04 ?

Отсутен petarce8MART

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #2408 на: 05 Септември 2023, 23:20:30 pm »
Здраво,

Ме интересира дали некој скоро има менувано чаури на заден трап кај Fiat Punto 2002 1.2 8v бензин? Кај кого да се носи и отприлика колку е цената? Фала однапред :)

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2672
« Одговори #2409 на: 06 Септември 2023, 00:21:29 am »
@n1kola montirav Koni Active pred pola godina na BMW F30 i sum epten zadovolen, top tocno toa sto mene mi treba.
Znacicvrsta stabilna stegnata a sepak dovolno udobna na dupki.
Dojde kako nova kola iako i fabrickite sto bi smeniv bea solidni pri izminati 100k, sakav nesto podobro.

Moite gi kupiv i gi montirav vo Larisa, preporaka i za servisot deckite se profi.
https://www.amortiserladas.gr/

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 675
  • Pixel Perfect.
« Одговори #2410 на: 06 Септември 2023, 12:52:02 pm »
@M3V8 Ја спуштаат колата некој милиметар или да гледам накај Bilstein за спуштање?

Отсутен n1kola

• Сениор
  • French diamond
« Одговори #2411 на: 06 Септември 2023, 14:20:06 pm »
Не верувам дека некој амортизер ќе ти ја спушти колата, од било кој тип или бренд.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2672
« Одговори #2412 на: 06 Септември 2023, 16:48:31 pm »
Visinata na voziloto, kako stoi, go reguliraat spiralite.
Zborime za ispravni delovi.
Ako sakas da spustas menjas spirali, a pozelno e i soodvetni amortizeri za da dobies i vo vozni karakteristiki.
Jas nesakav da spustam i ovaka e e niska.

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 675
  • Pixel Perfect.
« Одговори #2413 на: 06 Септември 2023, 19:20:48 pm »
Значи ако сакам Koni Special Active препорачливо е да одам и со нивни спирали или може спиралите да се Bilstein или ОЕМ спортски за Е90?
Оти како шо ми е моментално со сток суспензија и 18 инчни гуми, пак имам некои 20-30ина милиметри шо би можеле да се спуштат за да изгледа поубаво.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2414 на: 06 Септември 2023, 20:36:12 pm »
KONI во своите китови (спирали со амортизери) користи H&R пружини (во USA Eibach). Bilstein во своите китови (B12) користи Eibach пружини. Како и да ги искомбинираш, Bilstein или Koni, со H&R или со Eibach, ќе биде одличен сетап.