Автор Тема: Амортизери, Спирали, Суспензија  (Прочитано 507268 пати)

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7324
  • French diamond
Одг: Амортизери, Спирали, Суспензија
« Одговори #2400 на: 01 Септември 2023, 22:52:02 pm »
Бидејќи не ме бендисва како се понаша задницата на нерамен пат, иако има нови амортизери и нови спирали (-30мм), се намерачив да земам спортски амортизери за назад, е сега има едни германски, слабо ги имам сретнато негде Lowtec за 198€ или Koni Yellow за 230 -240€, па се мислам што да земам.
Читам на некои форуми, Кони биле повеќе за употреба на стаза, за секој ден биле крути, овие другите пак ми се непознати...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44481
  • Il Moderatore
« Одговори #2401 на: 01 Септември 2023, 22:54:54 pm »
Koni FSD или по ново Koni Special Active. Во секој случај, прво однеси ја на асално центрирање, нека ја видат задницата на машина.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #2402 на: 01 Септември 2023, 22:57:44 pm »
Центрирана е, се е океј, освем што има негативен camber преку 2 степени назад, што е многу, ама кај спуштена Џулиета неможи да се исправи повеќе.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2403 на: 01 Септември 2023, 23:13:11 pm »
А што амортизери има сега? Како и да е, FSD технологијата е многу фалена, Alfa ја користи во доста модели, Mito QV после 2012, новото Tonale, абартите користат FSD итн.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #2404 на: 01 Септември 2023, 23:30:31 pm »
Неможам да најдам FSD за Џулиета, само жолти или STR.T т.е овие :

https://www.sportfahrwerk-billiger.de/Artikel/Koni-Sportstoszdaempfer-STRT-fuer-Alfa-Romeo-Giulietta-Typ-940-Hinten-Rechts-/index_308777_12488.html

Сега има Sachs обични.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2405 на: 01 Септември 2023, 23:56:22 pm »
STR.T se спортска варијанта, слична како Sport-жолтите подесени на најмеко, што не е баш меко. Дури и тие што ставаат жолти по форумиве, викаат за дејли дека ги местат на најмек дампинг, зошто све друго е претврдо. Ако не одиш на стаза, STR.T е сосема ок, да не даваш екстра пари за жолтите. Баш ме чуди што нема FSD за џулиета (нема ни за 159 BTW), а има за Mito.
Од Koni сајтот:
What is the difference between KONI STR.T (orange) and KONI Sport?
First of all there is a difference in basic shock design: KONI Sport is adjustable, KONI STR.T is not. A second difference can be found in the valving: where KONI Sport is developed to provide an overall sportier performance, KONI STR.T is best described as semi-sporty: improving the road handling to a considerably sportier level than standard (also suitable for lowering), with an overall comfortable feel.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #2406 на: 02 Септември 2023, 00:58:39 am »
Епа најверојатно ќе порачам од црвените STR таман и поефтини се од жолти, а и да не ризикувам со Lowtec.

Отсутен vlatko05

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 341
  • k24a3
« Одговори #2407 на: 05 Септември 2023, 22:30:41 pm »
Autodoc-GR, ќе ти дадам адреса за порачка во Лерин.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ги порачваш во некое карго во Лерин на твое име и презиме па ги траковаш или како оди со порачките во Лерин @nestor04 ?

Отсутен petarce8MART

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #2408 на: 05 Септември 2023, 23:20:30 pm »
Здраво,

Ме интересира дали некој скоро има менувано чаури на заден трап кај Fiat Punto 2002 1.2 8v бензин? Кај кого да се носи и отприлика колку е цената? Фала однапред :)

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2776
« Одговори #2409 на: 06 Септември 2023, 00:21:29 am »
@n1kola montirav Koni Active pred pola godina na BMW F30 i sum epten zadovolen, top tocno toa sto mene mi treba.
Znacicvrsta stabilna stegnata a sepak dovolno udobna na dupki.
Dojde kako nova kola iako i fabrickite sto bi smeniv bea solidni pri izminati 100k, sakav nesto podobro.

Moite gi kupiv i gi montirav vo Larisa, preporaka i za servisot deckite se profi.
https://www.amortiserladas.gr/

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
« Одговори #2410 на: 06 Септември 2023, 12:52:02 pm »
@M3V8 Ја спуштаат колата некој милиметар или да гледам накај Bilstein за спуштање?

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #2411 на: 06 Септември 2023, 14:20:06 pm »
Не верувам дека некој амортизер ќе ти ја спушти колата, од било кој тип или бренд.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2776
« Одговори #2412 на: 06 Септември 2023, 16:48:31 pm »
Visinata na voziloto, kako stoi, go reguliraat spiralite.
Zborime za ispravni delovi.
Ako sakas da spustas menjas spirali, a pozelno e i soodvetni amortizeri za da dobies i vo vozni karakteristiki.
Jas nesakav da spustam i ovaka e e niska.

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
« Одговори #2413 на: 06 Септември 2023, 19:20:48 pm »
Значи ако сакам Koni Special Active препорачливо е да одам и со нивни спирали или може спиралите да се Bilstein или ОЕМ спортски за Е90?
Оти како шо ми е моментално со сток суспензија и 18 инчни гуми, пак имам некои 20-30ина милиметри шо би можеле да се спуштат за да изгледа поубаво.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2414 на: 06 Септември 2023, 20:36:12 pm »
KONI во своите китови (спирали со амортизери) користи H&R пружини (во USA Eibach). Bilstein во своите китови (B12) користи Eibach пружини. Како и да ги искомбинираш, Bilstein или Koni, со H&R или со Eibach, ќе биде одличен сетап.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!