Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1044126 пати)

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5834
Re: Совети пред купување половен автомобил !
« Одговори #735 на: 09 Јуни 2015, 15:22:43 pm »
Под поголемото тело е Фиеста. Уствари ова е фиеста со поголемо, повисоко и потешко тело.
Колата е доста нестабилна и неудобна.
Точно. Башка е и погрдо, класично, пензионерско, повисоко.

Ѕирни и корси од тие години, 2002/03 ги има 1.3 cdti, 1.7 cdti.
^Ова не. Опел само бензинец кој сака нека кажува прикаски. Башка мене лично Корса ми има остаено впечаток на страшно нестабилно возило.

Ке заборавам на фјужн , а ова со фиестата добра идеа ми е или и некои други марки/модели ке ми предлозите
Тоа возило и тој мотор шо сакаш да го земеш ти е добар избор. 1.4Тдци е проверен и многу економичен. Возило со добро подвозје и перфектен хендлинг.
« Последно менување: 09 Јуни 2015, 15:33:23 pm Allexxander »

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 302
  • МАЗДАШ
« Одговори #736 на: 09 Јуни 2015, 15:35:35 pm »
Мене и инструкторот ми напомена Опел да не купувам , само така ми кажа.
Old Mazda's never die, they just get faster.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #737 на: 09 Јуни 2015, 15:38:08 pm »
;D

Што друго ти рече?

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • МАЗДАШ
« Одговори #738 на: 09 Јуни 2015, 15:42:36 pm »
;D

Што друго ти рече?
Е тоа некако случајно ми го кажа друго го немам прашувано, туку дај ти кажи некој предлог гледам Легенда си :D

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6635
« Одговори #739 на: 09 Јуни 2015, 15:58:07 pm »
^Ова не. Опел само бензинец кој сака нека кажува прикаски. Башка мене лично Корса ми има остаено впечаток на страшно нестабилно возило.

Море, фијатови и исузу се тие два мотори колку што знам.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Mario_306

• Редовен
  • Пораки: 1177
  • Тоа ти е релативна работа...
« Одговори #741 на: 09 Јуни 2015, 16:41:39 pm »
Мене и инструкторот ми напомена Опел да не купувам , само така ми кажа.

1.3 cdti е одличен мотор и е наменет баш за твоите потреби, а исто така и 1.4 tdci/hdi и не e tdci поевтин од hdi за одржување туку се исти зависи како ќе ти се погоди... Можеш да ѕирнеш и поло 1.4 tdi, а во глобала сите мали дизели се исти за одржување, се е како ќе тимсе погоди и како ќе го одржуваш... :)
Давам шлогиран дедо, или го менвам за друга недвижнина :)
;D ;D ;D

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7418
« Одговори #742 на: 09 Јуни 2015, 18:05:43 pm »
;D

Што друго ти рече?

Опел никако. Голф да си купи. :D

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • МАЗДАШ
« Одговори #743 на: 09 Јуни 2015, 19:41:39 pm »
Опел никако. Голф да си купи. :D
Ми рече дека доколку одлучам да земам било каков автомобил, да му го пратам серискиот број и други инфо. за колата бидејки тој работи со изготвување на тиф и хомологација, па ке се погрижи да ми ја каже целата историја на колата. И ти се молам доволно ми е од лугје сто се прават мн паметни сегде по форумите, и се извинувам што го спомнав мислењето на инструкторот

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • МАЗДАШ
« Одговори #744 на: 09 Јуни 2015, 19:44:41 pm »
Имам прашање, еве пред 1 недела положив и сега гледам што количе да си купам. Немам многу познавања ама со читање се трудам да поднаучам по нешто. Критериумите сопред кои барам возило се: 1. Dizel 2. Мала потрошња и да е евтина за регистрирање, нели помалку kw е поевтина регистрацијата 3. 5 Врати 4. Произведена од 2002 година па навака 5. Расположлив буџет 3000евра 6. Евтина за одршување. Е сега јас прво бев за Фиеста 1.4 TDCI ама разгледувајки , ми се бендиса поголемата варијанта на фиестата а тоа е Fusion 1.4 TDCI. Сакам ваши сугестии за модел на возило, или доколку ми е добар изборот да ми препорачате некој оглас за добро сочуван Fusion, и да ме посоветувате на што да внимавам при купување на овој модел на автомобил.
Дали може да слушнам уште некое мислење?

Присутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4241
« Одговори #745 на: 09 Јуни 2015, 19:48:38 pm »
@antibiotic1
освен ако не земеш од некој другар прв газда да е на колата,ја дизел би заобиколил,поготово за таа сума на пари.Подобро земи бензинец,и да е увезен би требало да има помалце поминати километри.Не ги пратам огласиве,за коректно да те посоветувам што би влегло до таа сума,ама ја за мене би гледал опел корса,па и киа пиканто со поново годиште.како и да е,остави 200-300 евра за сервис/гуми да ја стегнеш ко што треба,зашто на секоја стара кола има што да се поправа за да биде ко што треба.

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • МАЗДАШ
« Одговори #746 на: 09 Јуни 2015, 19:55:42 pm »
@antibiotic1
освен ако не земеш од некој другар прв газда да е на колата,ја дизел би заобиколил,поготово за таа сума на пари.Подобро земи бензинец,и да е увезен би требало да има помалце поминати километри.Не ги пратам огласиве,за коректно да те посоветувам што би влегло до таа сума,ама ја за мене би гледал опел корса,па и киа пиканто со поново годиште.како и да е,остави 200-300 евра за сервис/гуми да ја стегнеш ко што треба,зашто на секоја стара кола има што да се поправа за да биде ко што треба.
Комплетно си во право, но секој кого ке го прашам вели подобро е дизел кола да си купиш. Да речеме дека тоа е точно. Да те прашам нешто, дали овие огласувачите се согласуваат пред да го платам аутото, да се однесе на овластен сервис и да и се направи комплетна дијагностика , па со тоа дали би мозело и да се видат реалните километри, барем од последниот сервис направен во овластен сервис?

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5834
« Одговори #747 на: 09 Јуни 2015, 19:57:43 pm »
Па може зошто да не се согласат. Нормално дека ќе ја провериш кога купуваш старо возило. Сепак јас мислам дека бензин со плин ти е подобра варијанта. Поефтино одржување, помалку сомнителност.  Ако земаш дизел бирај внимателно.

И напрај си математика колку км би поминувал годишно. Можеби дизел нема да ти се исплати баш.
« Последно менување: 09 Јуни 2015, 20:03:39 pm Allexxander »

Присутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4241
« Одговори #748 на: 09 Јуни 2015, 20:02:07 pm »
би требало да се согласуваат,ако немаат што да скријат.обавезно носи ја колата на проверка дали кај официјален,дали кај некој мајстор во кој имаш доверба,или некој по препорака.што се однесува до реалните км,не би знаел дали може едноставно да проверат дали е враќана и слично,сепак некој ако имал искуство нека сподели.незнам зашто дизел ти препорачуваат да купиш,и од кои причини тоа ти препорачуваат,јас сепак би ти препорачал бензинец,а и за себе би купил освен ако не ми е од познат и знам како била возена и одржувана колата.

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • МАЗДАШ
« Одговори #749 на: 09 Јуни 2015, 20:03:06 pm »
Па може зошто да не се согласат. Нормално дека ќе ја провериш кога купуваш старо возило. Сепак јас мислам дека бензин со плин ти е подобра варијанта. Поефтино одржување, помалку сомнителност.  Ако земаш дизел бирај внимателно.
За бирање внимателно секако. Планирам кога ке се одлучам со мене уште еден мајстор пријател, и двајца што имаат работено со препродавање на автомобили да поведам со мене . Сите тие ми се пријатели и мислам дека се разбираат и имаат искуство од оваа област. Па се надевам дека со нив нема да згрешам.