Читам и се обидувам да разберам едно нешто. Ајде да ги поедноставиме работите на многу јасен начин. Се донесе „Safe City“, каде што стои дека ограничувањата на брзина се 50, 60, 70 – нека бидат и 280, не е битно.
Во оваа држава живеат луѓе на кои Господ им дал глава, раце, нозе и некаква памет. Во државата постојат закони – какви-такви, но постојат. И сега, многу едноставно: има ограничување 50. Ако возиш над 50, правиш прекршок и нормално е да бидеш санкциониран ‒ толку и толку казна.
Исто така има казни за неиспправно возило, нерегистрирано возило и слично. Каде е проблемот луѓето да сфатат и да почитуваат? Не прифаќаш? Правиш прекршок? Плати и крај приказна. Нема „ова“ и „она“, нема мудрување.
Тоа е исто како да одиш на преврска или со повреда кај лекар, па ти да го учиш лекарот како да ти ја сошие раната. Кој знае? Ти или тој?
Јас каде и да сум бил, си сум ги почитувал правилата. Никогаш во живот казна немам платено – исто и татко ми, и брат ми. Тоа си оди ланчано. Треба да си најретардиран, здраворазумен човек да седнеш во кола и свесно да правиш прекршоци и да плаќаш глоби. Тој што го прави тоа е најголем ретард, нема дилема. Нека плаќа казни.
Мала дигресија: каде што работев, во возилото моравме да бидеме двајца. Кога возам во рикверец, мора да имам „ground guide“. Кога ќе ја паркирам колата, мора да ставам „chock block“. На почетокот мислев: „Каква е ова дебилана?“ Ама после сфатив дека прекршоците се сведени на нула. Односно минус нула – нема прекршоци. Со ограничени брзини 50–60, на одредени места е море луѓе и ова е најдоброто решение за сите.
Нека урлаат сега на Партизанска идиотове.
Што народ изгина ни крив ни должен поготово моторџии од будали, пешаци нормални луѓе од будаливе каде треба да е 50 вози 90.Једино нешто добро во овој вукојебистан е ова сејф сити,толку народ изгина настрада остана инвалид толку у рат народ не гине како по патишта кај нас.Браво за ова и ова мора да функционира на најјјако казни говедава.Кој сака да разбере и да интегрира како нромален во сообраќај и воопшто во средина нека се интегрира кој не еве нека фаќа си кајмисли и џенем нека фатат од Македонија.