Автор Тема: Mazda 2 / Alfa Romeo Mito итн  (Прочитано 3932 пати)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6229
Одг: Mazda 2 / Alfa Romeo Mito итн
« Одговори #15 на: 09 Јануари 2023, 17:23:51 pm »
Да одиш од Мазда на Алфа е потенцијално ставање трн во здрава нога.

Ради навиките, не друго...

Отсутен Lezet123.

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
« Одговори #16 на: 09 Јануари 2023, 18:11:10 pm »
Пред релативно брзо време госпоѓата се поднови со Mazda 2 1.5 бензин 2007, па да споделам некое искуство:

- Супер лесна за возење и паркирање особено низ град
- Доста стартна со оглед дека има 100 коња и нешто малку над тон во тежина
- Педалата за гас прилично нежна, за почетници може ќе треба некое време да се навикнат
- Пространа кабина за нејзината димензија
- Прецизен волан, добар менувач, супер се вози на кривини
- Меки седишта, ок за низ град. За подолг пат не баш по мој ќеиф
- Слабо изолирана за над 110-120км/ч, моторот нема гајле тера повеќе. Се решава со погласна музика  ;D
- Потрошувачката под 9 уште се нема симнато  :D

Во глобала до сега одлична, моторот во нормален режим на работа тивок, на ланец е па си бара убаво уље можеби и штелување на некој вентил ко повеќето јапанци.
Зависи што бандажи носи, ама по фабричка спецификација малку нестандардна димензија гуми па и коштаат троа повеќе.
5w30 ли ставаш или 5w40? Искрено вака плус инфо за колава е добро дојдено, колава е добра ама си има и висока километражa па ќе видиме. Ме интересира главното, како е со достапност на делови?

Во наш посед е некој 8 месеци и свртени нешто повеќе од 1К километри. 161К на саат, не знам колку реални  :)
Сменето уље, филтер уље, филтер воздух, полен филтер, се на се околу 4000 денари,нови гуми и задни амортизери.
Ова е лесно достапно, за останати работи не би знаел зошто ништо друго не е чепнато ама со оглед дека одреден дел од компнентите ги делат со Фиестите од тие години
мислам дека не би било проблем да се најдат делови.
Се токмам да проверам предница/задница деновиве, позади лево ми вади некое крцкаво звукче на дупки па ќе видиме што ќе речат.
Инаку 5w30.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17651
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #17 на: 09 Јануари 2023, 18:30:32 pm »
Видени се и двете. И двете се со каросериски ситни забелешки, Алфата помалце назад браникот е испукан. Алфата има 148 000 поминато (кој знае дали баш толку) ништо не тропка околу мотор, од доздола здрава а внатре по пластиките има забелешки. Иначе е 2011год, доста ниско и спортски се седи. Маздата  е 2009 со 278.000км 1.5 бензинец мислев дека е 1.3 ама 1.5 била, внатре интериерот е одличен, моторот работи многу потивко од Алфата. Од доздола нее баш сјајна има пожолтување ама Мазда.. Конструкцијата е далеку помасивна и поцврста кај Маздава.
Има повеќе забелешки на ретровизор, напред под браник пластиката е малце итн.. ама не заприметливи. Хемиско и исполирана е.
Разлика 1000 евра
Маздата 3500
Алфата 4500

Гледај си Мазда, без лутење ама повеќе мерак ти прави :)

Митото го гледаш ко некоја цицлеста што сакаш еднаш мерак да ти направи, да ја пробаш, и после ќе почнеш маани да и фаќаш :)

Механички, MiTo е супер возило, 100% сум сигурен дека е подиректно и позабавно за возење од Мазда 2, само како и секогаш со Алфите, електрониката (патем лесна за дијагностицирање и поправање) е таа што им квари мерак на луѓе навикнати на коли од прошли векови без CANBUS системи.

Присутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14277
« Одговори #18 на: 10 Јануари 2023, 09:43:59 am »
Не следам цени во последно, ама јас би играл со Јарис. Е сеа моторите ако не се лажам беа 1.0 и 1.33

Ако најдеш 1.33 за добра цена, тоа е ракетче од количе.

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 568
« Одговори #19 на: 10 Јануари 2023, 10:29:27 am »
@Carpathian Lord ептен ракета со 121нм :)
Сум возел 1.3 неколку пати до Белград, службена. Освен што е многу гласна внатре над 120, 140... оди убаво, на рамно :), се осеќаш стабилно, сигурно и на поголеми брзини... Изненаден колку беше стегната внатре, без крцкања...
Ама на угорница, не оди :) Ми се случи пред Белград угорнината, гужва во десна лента... преминувам во десна, гас, не оди колата, една подолу пак не оди, уште една... пак не оди, се враќам во десна лента. Колегата вика што? Толку викам, не оди :)
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Присутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14277
« Одговори #20 на: 10 Јануари 2023, 14:24:42 pm »
1.33 со 100КС ?

Што знам. Јас еднаш имав прилика да го возам со вадење маст на Плетвар :)

Треба од 4000 обртаи па нагоре да ја бркаш на угорница ама си влече. Ако ме служи памтењето 6000 беше црвено поле ;D

11...11.5 беше до 100-ка.

За мало количе е сосема солидно.

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 568
« Одговори #21 на: 10 Јануари 2023, 14:37:44 pm »
@Carpathian Lord мислам дека беше 1.3, тој со 86-7 коњи. 3ца во кола, нагоре ни во црвено не влечеше. А на рамно, добро одеше.
Разлика со мерцедесот ден и ноќ, 1.6, 102 коњи, со 150нм влече нагоре без проблем и фулл товарен, нормално со повисоки обртаи...

Иначе како кола, за јарисот, ако се најде добар примерок, има препорака, солидно стегнато возило, посебно за годините што си ги има...
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11764
  • Архитект
« Одговори #22 на: 10 Јануари 2023, 14:55:35 pm »
Ја имам баш оваа мазда дома и можам да кажам дека е супер количе.
Мало, стегнато, убаво оди. Бомбона е.

Ми-То е интересно количе од поинаков агол.

Гледај само да најдиш добар примерок од било која кола.
Мојата 2ка е со многу км и во лошо состојба. Ама не се предава.

Кај Мазда внимавај на склопување на ретровизорите, се кршат запчаниците внатре. Копчињата за прозорите, исто така се кршат, провери убаво дали работат сите. Воланот најчесто се оштетува од многу км.

Иначе нема совет што е подобро. Ако некоја кола ти прави мерак, таа да си ја купиш. Џабе се сите совети. Научи си со време како да ја одржуваш таа кола и ако можиш да си го дозволиш тоа, таа купувај ја.

Јас имам веќе втора Алфа и не се жалам. Супер коли се. Со правилно одржување меракот е уште поголем.

Отсутен was

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 361
« Одговори #23 на: 10 Јануари 2023, 15:39:34 pm »
Разговарано е и со механичари спомнати сите фактори, побарано мислење и за другиве коли што ги набројав европскиве. Не одобруваат ни една европска кола ако земам, вика земај азиец небитно корејско/јапонско, Маздата е топ количе бензинец нема да имаш зафрканции, имаш се за неа од делови. За Алфа викаат ако беше некоја 1.9 дизел ајде некако ама Мито и 1.4 не, скоро сите ми го рекоја тоа. Спомнав дека Маздава е со скоро 290.000км, добив одговор дека ако е здрав моторот и е одржувана и се реални, немаш гајле, иако Алфата е со 148 000. Ми рекоја донесија пред да ја земаш да ја истресиме да видеме што е како е да не има скријано нешто.Потенцираа фокусот да биде на Colt, Yaris, Getz, Mazda 2 итн. . Маздава фаворит е, изгледа ќе биде, се чека само момент на одлука да се отиде и да се земе.

Фала ви дечки .

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5759
« Одговори #24 на: 10 Јануари 2023, 15:52:54 pm »
Клио не иди во игра?, ниеден мотор од бензин дизел немаат мака некоја сериозна, корозија нема не постои.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7455
« Одговори #25 на: 10 Јануари 2023, 15:55:01 pm »
Разговарано е и со механичари спомнати сите фактори, побарано мислење и за другиве коли што ги набројав европскиве. Не одобруваат ни една европска кола ако земам, вика земај азиец небитно корејско/јапонско, Маздата е топ количе бензинец нема да имаш зафрканции, имаш се за неа од делови. За Алфа викаат ако беше некоја 1.9 дизел ајде некако ама Мито и 1.4 не, скоро сите ми го рекоја тоа. Спомнав дека Маздава е со скоро 290.000км, добив одговор дека ако е здрав моторот и е одржувана и се реални, немаш гајле, иако Алфата е со 148 000. Ми рекоја донесија пред да ја земаш да ја истресиме да видеме што е како е да не има скријано нешто.Потенцираа фокусот да биде на Colt, Yaris, Getz, Mazda 2 итн. . Маздава фаворит е, изгледа ќе биде, се чека само момент на одлука да се отиде и да се земе.

Фала ви дечки .

Значи кола од класа на мазда 2 (мало градско возило) со 290.000км, топ била.  :-X :-X :-X

Ај баш ако ја проверуваат мајсторите да видиме што ќе кажат...

Отсутен was

• Јуниор
  • **
« Одговори #26 на: 10 Јануари 2023, 16:05:09 pm »

Фала ви дечки .

Значи кола од класа на мазда 2 (мало градско возило) со 290.000км, топ била.  :-X :-X :-X

Ај баш ако ја проверуваат мајсторите да видиме што ќе кажат...
И мене ми беше тоа, километражава е висока некако. Колава работеше многу мирно, тивко, нема никакви звуци, тропкања и вибрации. Механичариве сите викаат ако се реални километрите и е во добра состојба нека не те буни. Баш ќе пишам кога ќе ја истресат.
« Последно менување: 10 Јануари 2023, 16:11:01 pm was »

Отсутен was

• Јуниор
  • **
« Одговори #27 на: 10 Јануари 2023, 16:07:48 pm »
Клио не иди во игра?, ниеден мотор од бензин дизел немаат мака некоја сериозна, корозија нема не постои.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk
Некако не ни праат ќеф французиве, се гледаше Пежо 207 ама некако не.. Изборов воглавно беше на европско да биде, особено германизам па во последен момент и Алфaва влезе во трка а да нее германско.  А механичариве сите ме насочија кон Азија и поради 20годишното искуство со Мазда  што го иам затоа е и главен фаворит 2кава. Малце ме гризат километриве ама сепак ги сослушувам поискусниве т.е механичариве

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5950
« Одговори #28 на: 10 Јануари 2023, 16:40:03 pm »
Јас таа мазда не би ја ни погледнал на 290.000км

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Отсутен was

• Јуниор
  • **
« Одговори #29 на: 10 Јануари 2023, 16:49:31 pm »
Јас таа мазда не би ја ни погледнал на 290.000км

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
На пример зошто, поради која причина? Има Голфчиња 2005-06 со 320.000км турбо дизел и цена од 4800 евра. Подобро би земал атмосферец Мазда него ли ТДИ, JTD со иста километража и масни потрошни делови а скапи у да треба да ги менувам јас како замаец, дпф, дизна, турбо итн. . Плус километриве се реални. И мене ме гризи самата бројка но моторов си работи убаво. Кај нас скоро сите возилава се со оваа километража или пак помалце ама вратена. Ќе видам искрено кога ќе се треси, ако е стварно добра ќе ја земам. Чоеков што ја продава Алфава и Маздава има и Голф 5 2005 и му бара 4700 евра со поминати 278.000км
« Последно менување: 10 Јануари 2023, 16:56:39 pm was »