Од менувањето на зимските гуми (почеток на ноември), колата нема видено некоја посебна грижа освен гориво и брзинско плакнење во авто-мивка.
[01.02.2022] - 192200 км (на табла
)
Направен мал сервис кај Жаре. Масло Texaco 5W-40 и сите филтри, по препорака на
@osmica8 да не влечкам свое масло.
Проверен катализатор = празен.
Проверена предница и задница.
Некогаш понатаму да му ја мислам за задни гумици на балансштангла, ништо сериозно.
[04.02.2022]Почнав да губам гориво од испусниот вентил на филтерот за гориво, при што го растурив и испадна дека дихтунгот доле е фабрички фаличен.
[05.02.2022]Во саботата Жаре ми излезе во пресрет да дојде кај мене пред зграда и да го замени филтерот, по што почна да прска гориво на сите страни од сите црева. Како што затваравме едно доводно црево, продолжуваше да прска од друго повратно, па од трето одводно и така.
Колата едвај палеше, многу гушеше и градска фонтана не и беше рамна. Дури и Жаре беше запрепрастен.
Бидејќи не можеше да се однеси со возење, поздрав до
@Drive-r и веројатно татко му, кои ми помогнаа во наредниот саат да отидеме до сервисот, со шлеп се разбира
Сите црева сменети од друга Алфа, нови стеги и притисокот кој се создава при одвод на гориво од филтерот кон систем е 3.5 бари што е во нормални граници.
Засега се е во ред, па се размислува за голем сервис.