Автор Тема: CARclub Тест: Volkswagen T-Roc 1.6 TDI 115  (Прочитано 21186 пати)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1727
Одг: CARclub Тест: Volkswagen T-Roc 1.6 TDI 115
« Одговори #15 на: 16 Април 2019, 19:28:03 pm »
Околу 2000 евра доби попуст човекот. Нешто испод.

Го посочив Пасатот зашто е исто VW.

Не Шкода, не Сеат. VW.

И мислам дека колата си вредеше за секое евро. Но ова...? :) Смешки...

Плус, сеа гарант ќе ми извадиш каталошка за Пасат од 40 илјади евра и само ќе ми ја потврдиш поентата.

:D :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #16 на: 16 Април 2019, 19:28:04 pm »
Пасатче...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
« Одговори #17 на: 16 Април 2019, 19:36:53 pm »
Плус, сеа гарант ќе ми извадиш каталошка за Пасат од 40 илјади евра и само ќе ми ја потврдиш поентата.

Зошто би го правел тоа? Споредбата со Поло е валидна. Споредбата со Passat не е.

На крају краева, нема да се убедувам за цени, особено за цени со попуст кои се добиваат на лице место во салон.

Дали е скап T-Roc? Можеби. Како што реков, за некого да, за некого не. Всушност, како што сака да каже @Banzai - не ни се колите скапи, платите ни се ниски.

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #18 на: 16 Април 2019, 19:40:58 pm »

Зошто би го правел тоа? Споредбата со Поло е валидна. Споредбата со Passat не е.

На крају краева, нема да се убедувам за цени, особено за цени со попуст кои се добиваат на лице место во салон.

Дали е скап T-Roc? Можеби. Како што реков, за некого да, за некого не. Всушност, како што сака да каже @Banzai - не ни се колите скапи, платите ни се ниски.

Не. Овде не коментираме за економија и за плати. Коментираме за производ кој кошта 30% повеќе од тоа што максимално би требало да се продава.
А аргументите и примерите се тука за да посочиме коа некој ни шитка м*да за бубрези. Нормално, мислам на производителот.  Зошто поентата на ова ауто е шиткање перцепција. Ништо повеќе.
« Последно менување: 16 Април 2019, 19:46:04 pm Bravo »

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #19 на: 16 Април 2019, 19:49:27 pm »
Добро де, за тие што им е скапо, има дастер, шо е сеа муабетов?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #20 на: 16 Април 2019, 19:51:21 pm »
Добро де, за тие што им е скапо, има дастер, шо е сеа муабетов?
Ајде уште еднаш.

Во тема намената за ова возило коментирам дали ова возило навистина вреди за каталошката цена од 25 илјади евра или е преценето?

Сега појасно е?

Поентата на тестовите е да се коментира и даде лично мислење за одредено возило. Понекогаш, тоа се однесува на цената.
Тоа го има во сите ривјуа на коли и сметам дека е важен елемент кога треба да се одлучи некој дали ќе го купи или не.

Сега уште појасно е?

Смее ова да се коментира? Прекршив некое форумско правило?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
« Одговори #21 на: 16 Април 2019, 20:04:10 pm »
Коментирање на цена е сосема во ред - и тоа си е дел од дискусијата. Дискутирање за цена што твој познаник ја добил пред 3 години во споредба со оваа цена - е (извини вака) глупост. Попустот кој се добива е различен од човек до човек. Многу зависи колку те бива да се ценкаш, колку долго стоела колата пред да се продаде, дали имаш познати или не, итн. Твојот пријател можеби добил 2000 евра. Можеби некој друг ќе добие 4000 евра. Можеби некој ќе добие 1000 евра, може некој нема да добие ич.

Понатаму, што правиме со инфлација, зголемување или намалување на цени од една моделска година во друга, итн?

Разбираш сега зошто цената со попуст добиен у четири очи не е релевантна ниту во оваа, ниту во било која друга дискусија? Особено споредување на цени со кола купена пред 3 години?

Затоа - јас барем - секогаш дискутирам за цени кои се официјално објавени и достапни за сите. Така е колку-толку реална дискусијата.

Едит:

Дали вреди? Повторно, тоа зависи од човек до човек. Мене не ми вреди, каков Голф ќе земам за тие пари, боооооо... Ама ете, другаров не сакаше голф, сакаше „нешто џипчесто, како Голф, ама да не е Голф, ама да не Тигуан, преголем ми е.“ Него - очигледно - му вреди.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #22 на: 16 Април 2019, 20:06:02 pm »
Мене ме интересира како утврди дека возилово е 30% поскапо од максималната цена по која би требало да се продава?
Според кои критериуми?

Иначе ни мене не ми одговара дека цените на новите возила се толку високи, вклучително и на Т-Рок-ов, али ако колите на глобално ниво се продаваат како алва, никој нас не не прашува дали ни е многу или малце.

Колава е поскапа од Поло за 10-15% според ценовникот на Порше, според мене ок е да биде толку поскапа.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #23 на: 16 Април 2019, 20:10:41 pm »
Инфлацијата во Македонија е до 2%. Но ќе се согласам дека има влијание на формирање на цените. А и општо на личната потрошувачка итн итн. Економист не сум, не би навлагал, да не се заплеткам во нешто што не ми е професија.
Поентата ми е дека колите во последните години многу поскапеа. Во случајот на Волксваген сметам дека е тоа доста изразено. Целиот овој концепт на кросовери остава простор да секој поединечно го толкува како таков. Некои ги сметаат за џипови, некои за колички, некои за (поло, фиеста, ц3, корса) на стероиди, некои не им ја наоѓа воопшто примената споредено со цената.
Примерот за пасатот јас не сметам дека е глупост, туку сметам дека многу убаво покажува дека тука има големи маржи.

Делот со 30% поскапо го земав од Сеат Арона која со истиов мотор  и средно ниво на опрема кошта 18500.

Според мене, овој тип на возила не треба да е над 17к. И не е ова детермирано од моите примања, туку според некоја пазарна логика која мене ми се чини во ред.

Чим тројца администратори ми се пуштивте сериозна е работава.

:) :)
« Последно менување: 16 Април 2019, 20:19:31 pm Bravo »

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #24 на: 16 Април 2019, 20:20:47 pm »
Според ценовникот на Сеат, Арона со 1.6 тди со 115кс почнува од 20.281 евра.

Иначе се согласувам дека доста поскапеа возилата во последниве неколку години и фала богу тоа не ми се допаѓа. Ни јас не сум економист, ниту знам колку е инфлацијата во Европа и светот, затоа не ни можам да кажам дали е само маржата зголемена или си има други причини за зголемувањето. Ние и нашата инфлација сме скроз небитни за цените на возила :)

Модератор сум и не обичам VW ниту СУВ-чиња :(
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #25 на: 16 Април 2019, 20:55:40 pm »
Мене горивото ич не ми е скапо, дури ми изгледа дека преевтино ;D
И сеа шо праиме :)

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #26 на: 16 Април 2019, 20:57:24 pm »
Мене горивото ич не ми е скапо, дури ми изгледа дека преевтино ;D
И сеа шо праиме :)
Исто и мене да ти кажам.
Цел ден сум на точак... :)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #27 на: 16 Април 2019, 21:26:23 pm »
Епа затоа ти скапо количево ;D

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #28 на: 16 Април 2019, 22:01:42 pm »
Епа затоа ти скапо количево ;D
Па не баш. :)
Колата си седи у гаража. Работам у близина на Дебар Маало. Оди најди паркинг. :)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #29 на: 16 Април 2019, 22:18:31 pm »
Среќа за цената почна да се зборува, инаку ќе отидеше у заборав Т-Rock-ов со 1/2 страна на форумов.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.