Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1296793 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20625
Одг: Зимски Гуми
« Одговори #75 на: 05 Октомври 2011, 00:01:29 am »
Ја ги иам тие што ги мерачиш (Nokian WR G2), и немам што да се пожалам... Иако рака на срце, не ме фатил некој си асолен снег со нив... Ама ете у влажно, растопен снег, кашаици итн (патни услови на кои имам искуство со овие гуми), мука немаат.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #76 на: 05 Октомври 2011, 00:03:09 am »
Ја ги иам тие што ги мерачиш (Nokian WR G2), и немам што да се пожалам... Иако рака на срце, не ме фатил некој си асолен снег со нив... Ама ете у влажно, растопен снег, кашаици итн (патни услови на кои имам искуство со овие гуми), мука немаат.
Мене секоја година на скијање ме носат - нема поплаки од WR G2 :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3463
« Одговори #77 на: 05 Октомври 2011, 00:03:19 am »
Според минато годишните тестови на зимски гуми најдобро рангирани се Goodyear UltraGrip 8 а тие Тигар шо ги кажувате воопшто ги нема на ранг листа или ако ги има се на дното еве линк:
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2010-European-Winter-Tyre-Test.htm тест 2010
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2011-Winter-Tyre-Buying-Guide.htm тест 2011

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17441
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #78 на: 05 Октомври 2011, 00:07:32 am »

Нема замена за скијање со кола. Стави си Тигар произведени во 2001 година, секоја зима ќе ти биде забавна како и мене. :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #79 на: 05 Октомври 2011, 00:09:49 am »

Нема замена за скијање со кола. Стави си Тигар произведени во 2001 година, секоја зима ќе ти биде забавна како и мене. :)

Скијав јас со стилото со Dunlop SportMaxx во Маврово по удолницата на брана - знам како е :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34064
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #80 на: 05 Октомври 2011, 00:19:24 am »
Боки, вакви Нокиан ставивме на Мерцедесот R350. После извозени 150 килоетри на отворено ни ги земаа назад кога ги рекламиравме и збор не проговориа. Ни дадоа Континентал. Гумите се расцепија на пола надолжно.

Отсутен BokiCivic

• Сениор
  • Пораки: 3802
  • Боинг 747
« Одговори #81 на: 05 Октомври 2011, 00:24:03 am »
Боки, вакви Нокиан ставивме на Мерцедесот R350. После извозени 150 килоетри на отворено ни ги земаа назад кога ги рекламиравме и збор не проговориа. Ни дадоа Континентал. Гумите се расцепија на пола надолжно.
Не те разбрав сеа Нокианот или Континенталот нечинеле????

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #82 на: 05 Октомври 2011, 00:27:00 am »
Значи, ако имаш среќа да ти се расвепат, континентал ќе ти дадат :)
BTW Falanga,  Да не биле Т брзински рејтинг, а вие фино лепо сте ги „натиснале“ преку 220-230? ;)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #83 на: 05 Октомври 2011, 00:35:24 am »
Ja возам Continental Winter Contact TS-810 и сум ПРЕЗАДОВОЛЕН !!! Се покажаа овие две-три сезони на снег на планина, на каша, вода, а и на суво се ОК :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #84 на: 05 Октомври 2011, 00:42:45 am »

Најбоља зимска гума што постои според мене. TS800

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #85 на: 05 Октомври 2011, 00:44:23 am »
Не те разбрав сеа Нокианот или Континенталот нечинеле????
Boki Нокиан не чинеа.
Не ги стискавме вопшто брзо, најмногу 80 бидејќи имаше снег а јас возев VIP во колата.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #86 на: 05 Октомври 2011, 00:45:57 am »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Најбоља зимска гума што постои според мене. TS800
+ Миљарда. Ама скапа. Фолксваген отсекогаш ги препорачувале и со право. Ги имам на Полото 1,4 прекрасни гуми и на ладно-суво и мокро и снег. најдобра гума ама се плашам дека може за година дена нема да ги произведуваат повеќе. Лани беше проблем да се најдат а и многу скапи. 155/70R13 коштаа 3800 ако не се лажам.

Отсутен google

• Редовен
  • Пораки: 2396
« Одговори #87 на: 05 Октомври 2011, 00:54:46 am »
abe idi kupisi SAVA ESKIMO da vidis kolku e top gumata, jas sum se krstel kako e mozno iako nikat ne sum veruval u zimski gumi i nekoja razlika megju niv i obicna guma...

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1839
« Одговори #88 на: 05 Октомври 2011, 08:55:16 am »
Ова ти е Strongly recommended. На ADAC беше во најдобар ранг.
Fulda Krystall MOntero 3, германска.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Јас ги возам гумиве зимно време, и топло ги препорачувам. Цената им е одлична, за тоа што го нудат.
Лани на мојата возев Фулда, на едната службена Форд Ка возев Сава Ескимо, а на другата службена 206 возев Нокиан.

На снег Ескимото нема конкуренција, најдоибри се, ама откако ќе се исчисти снегот, на асвалт се многу бучни дискутабилно му беше нивното држење на суво.

Нокианот беа многу полоши на снег од ескимото, многу подобри на суво, и не толку бучни.

Фулдата беа одлични на суво, задоволителни на снег и зачудувачки тивки на суво како за зимска гума.

Е сега, зошто Фулда. На снег се солидни, најчесто возењето е низ урбани средини и автопат, каде снегот брзо се чисти, значи се вози по асвалт со малку снег, на таква подлога се доста тивки и одлично држат, потивки се и од нокианот и од ескимото, цената им е тука негде.
Винтерата верувам дека се одлични бидејќи многу ми ги фалат и сакам да ги пробам, па голема е веројатноста Њинтера да ставам на Аурисот.

Ако некој сака подобра гума од набројаниве, Континентал без размислување.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8868
« Одговори #89 на: 05 Октомври 2011, 09:49:06 am »
jas 3 godini gi vozam Sava Eskimo S3 195/55 R16 i mi se mnogu dobri, drzele ne drzele zimno vreme ne se azdisuvam da gledam kolku drzat, vo normalni uslovi na vozenje se top, imam na drugata kola ponovi Sava Eskimo HP i toa 225/45 R17 i tie se super, taka da ako ne ti se trosat mnogu pari nema so da vlozuvas premnogu za zimski gumi, i najlosata zimska ti e podobra od letna.