Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1296728 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8868
Одг: Зимски Гуми
« Одговори #90 на: 05 Октомври 2011, 09:50:00 am »
jas 3 godini gi vozam Sava Eskimo S3 195/55 R16 i mi se mnogu dobri, drzele ne drzele zimno vreme ne se azdisuvam da gledam kolku drzat, vo normalni uslovi na vozenje se top, imam na drugata kola ponovi Sava Eskimo HP i toa 225/45 R17 i tie se super, taka da ako ne ti se trosat mnogu pari nema so da vlozuvas premnogu za zimski gumi, i najlosata zimska ti e podobra od letna.

za zimski uslovi se odnesuva ova :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #91 на: 05 Октомври 2011, 09:52:59 am »
jas 3 godini gi vozam Sava Eskimo S3 195/55 R16 i mi se mnogu dobri, drzele ne drzele zimno vreme ne se azdisuvam da gledam kolku drzat, vo normalni uslovi na vozenje se top, imam na drugata kola ponovi Sava Eskimo HP i toa 225/45 R17 i tie se super, taka da ako ne ti se trosat mnogu pari nema so da vlozuvas premnogu za zimski gumi, i najlosata zimska ti e podobra od letna.

Еееј, немој, немаш појма какви пластики се промовираат под име и значе M+S.... Ова ти важи за познатите брендови (До Sava Eskimo, под ова веќе сумЉиво е) :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #92 на: 05 Октомври 2011, 10:10:32 am »
Мишелин АЛПИН.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #93 на: 05 Октомври 2011, 10:13:02 am »

Еееј, немој, немаш појма какви пластики се промовираат под име и значе M+S.... Ова ти важи за познатите брендови (До Sava Eskimo, под ова веќе сумЉиво е) :)

vozev Dunlop sportmaxx TT so pomalce od 10K kilometri, padna sneg nemozev od garaza da izlezam, staiv Sava eskimo HP istata dimenzija i sosema e razlicno i podobro, znaci zboruvam vo zimski uslovi. Letnata guma sto ja imam se pravi kamen tvrda na ladna temperatura polosa od plastika

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #94 на: 05 Октомври 2011, 10:37:48 am »

vozev Dunlop sportmaxx TT so pomalce od 10K kilometri, padna sneg nemozev od garaza da izlezam, staiv Sava eskimo HP istata dimenzija i sosema e razlicno i podobro, znaci zboruvam vo zimski uslovi. Letnata guma sto ja imam se pravi kamen tvrda na ladna temperatura polosa od plastika

Мене ме фати (ненадејно) снег во маврово со SportMaxx на стилото. А бе ај што едвај тргнав, на кочење АБС-от работеше ко` луд и ништо не сработи, во еден момент кога излизгав по патот од анови по по браната надолу, мислев ќе застанам доле кај игралиштето (од другата страна на браната) :D
Инаку, за зимски гуми во зима се одлучив кога со пунтото на лудо замрзнато време со 15-20км/ч си направив штета колку 8 најдобри зимски гуми за тоа ауто пред 12-13 години. И од тогаш се заколнав дека во зима зимски, а во лето најдобрите летни што може да си ги дозволам.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34064
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #95 на: 05 Октомври 2011, 11:20:09 am »
Мишелин АЛПИН.
Алпин имаат неразумно висока цена. Додека Континентал TS800 bea 3600-3800 денари за 155/70R13 Алпинот за истата димензија чинеа 5600 денари а не се ни блиску до Континенталот.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #96 на: 05 Октомври 2011, 11:28:49 am »
Толку ги земав ја... кај мене 5500 гума :(

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #97 на: 05 Октомври 2011, 11:29:59 am »
i Vredstein ima dobra zimska guma, ne mi teknuva kako se vikaa samo mislam deka bea Snowtrac ili taka nekako, na kolive na rabota ima mnooogu dobri

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #98 на: 05 Октомври 2011, 11:33:39 am »
Толку ги земав ја... кај мене 5500 гума :(
И тоа твоите се Алпин ама постариот модел. Неразумно е висока таа цена.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #99 на: 05 Октомври 2011, 11:34:54 am »
i Vredstein ima dobra zimska guma, ne mi teknuva kako se vikaa samo mislam deka bea Snowtrac ili taka nekako, na kolive na rabota ima mnooogu dobri
Да и тие ги гледав во Европагуми. СО Фулдата и со Континенталот ТС800 беа исто рангирани од АДАК. Ама сепак ФУлдата мислам дека е deal breaker пошто нуди слични перформанси за пониска цена.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #100 на: 05 Октомври 2011, 11:41:49 am »
Да и тие ги гледав во Европагуми. СО Фулдата и со Континенталот ТС800 беа исто рангирани од АДАК. Ама сепак ФУлдата мислам дека е deal breaker пошто нуди слични перформанси за пониска цена.

da i jas delam isto mislenje, fuldata ne sum siguren ama mislam deka e ista cena so Sava ili maaaalce poskapa 2-3%

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11734
  • Архитект
« Одговори #101 на: 05 Октомври 2011, 11:54:23 am »
На Свифтот имам сава ескимо, на лансерот имам тигар винтера.

Савата е чудо од гума на снег. Кога ги монтирав со другарче ги тестиравме, на угорница во не изгазен снег 30см, го ораше нагоре. Секоја чест.
А од тигарот исто така сум задоволен, затоа што тие беа најевитни во моментот. Разлика во зима спрема тигар и летните на лансер, е ден и ноќ.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #102 на: 05 Октомври 2011, 12:04:50 pm »

da i jas delam isto mislenje, fuldata ne sum siguren ama mislam deka e ista cena so Sava ili maaaalce poskapa 2-3%
Иста цена проверено зошто меѓу тоа и бирав. Земав Фулда за Спаркот а Ескимо S3 за Полото. (Кристал Монтеро 2 не 3)Окулу 2800 денари за 155/70Р13.
Мојата оценка за Ескимото е следнава: Лани немаше снег во Скопје па така не поминав долго време со нив по снег освен една ситуација на рамно во која бев задоволен како кочеше и влечеше. Прикочив нагло, некој ми пресече пат и после нервозно го заобиколив со шлајфување и мислам добро дека беше. Настрана од тоа на суво и на мокро а ладно, Ескимото многу повеќе се лизгаше од Фулдата. Според мене на суво и мокро Ескимото не е баш добра гума. Освен тоа, ламелите се изрезбани од помали каналчиња во кои влегува песок и после тоа многу лесно се кинат. Сега после година дена само зимско возење ламелите се прилично оштетени.
Сепак може и кај Ескимото да има различни серии поквалитетни и помалку квалитетни ама мислам дека гумата е недоволно добра за да биде во конкуренција со некои други во ист ценовен ранг. Но ако се оди често на планина во убав снег тогаш е неприкосновена таа шара што ја има.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6108
  • 69
« Одговори #103 на: 05 Октомври 2011, 12:06:32 pm »
Можам да потврдам дека за цена квалитет Тигар Винтер1 се одлични гуми со одлични перформанси...Нормално е дека на снег, мраз и кашаица не се аздисува, сем ако не сакаш да се самоубиеш...Нормално е дека има огромна разлика од летна до зимска гума, и тоа можеш да го уочиш и на партизанска коа ке падне малку снегче..Со зимска гума слободно можеш да возиш 60 без никаков проблем, додека пак со летните е проблем..Цела кола знае да баца и да бега ;)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14229
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #104 на: 05 Октомври 2011, 12:26:04 pm »
Ова ти е Strongly recommended. На ADAC беше во најдобар ранг.
Fulda Krystall MOntero 3, германска.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Фулда се одлични гуми,и јас ти ги препорачувам
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D