Автор Тема: Интернет  (Прочитано 142124 пати)

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
Одг: Интернет
« Одговори #1125 на: 25 Април 2017, 19:56:30 pm »
https://tools.ietf.org/html/rfc5735
Eве ти и по РФЦ, ако мрежниот архитект иде против него не знам како неговата мрежа комуницира со се останато ;D
Цитат
http://127.0.0.0/8 - This block is assigned for use as the Internet host
   loopback address.  A datagram sent by a higher-level protocol to an
   address anywhere within this block loops back inside the host.  This
   is ordinarily implemented using only 127.0.0.1/32 for loopback.  As
   described in [RFC1122], Section 3.2.1.3, addresses within the entire
   127.0.0.0/8 block do not legitimately appear on any network anywhere
Само хинду тек супорт скамерите пингаат локалхост ;D
« Последно менување: 25 Април 2017, 20:01:37 pm Klen »
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #1126 на: 25 Април 2017, 20:01:04 pm »
Момци, у реду е. Јас кажав мое искуство и што ми било кажано. Ако прогуглате ќе видите дека се користи за општ тест на мрежната карта, дали е фалична или не е. Како и да е не игра улога во случајов зашто му се дешава ретко.

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43792
  • Il Moderatore
« Одговори #1127 на: 25 Април 2017, 20:01:27 pm »
Pinging the local host address does nothing to diagnose communications problems with a remote host. (тачка).

http://techgenix.com/troubleshooting-connectivity-problems-windows-networks-part3/

Ти гуглај си и понатаму, само да знаеш дека си ептен грешка. Исто како да се лечиш болести со гуглање.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен amater

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 159
« Одговори #1128 на: 25 Април 2017, 20:03:04 pm »
се тестира само дали има tcp/ip подршка на компјутерот

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #1129 на: 25 Април 2017, 20:05:11 pm »
Чисто информативно пишете failire to ping 127.0.0.1 и фрлете око.

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Отсутен amater

• Јуниор
  • **
« Одговори #1130 на: 25 Април 2017, 20:08:40 pm »
и без мрежна во pc ping 127.0.0.1 ќе работи ако има инсталирано tcp/ip протокол

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1131 на: 25 Април 2017, 20:09:24 pm »
Може да има многу причини за пречки во пингање на локалхост, ама ниедна не е врзана со физичкиот нетворк адаптер или со комуникацијата на истиот со оддалечен хост. Треба книги читање, и тоа дебели книги за TCP/IP. Не фрлање око на гугл. Верувај на искусни администратори :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен amater

• Јуниор
  • **
« Одговори #1132 на: 25 Април 2017, 20:10:38 pm »
Have You Tried Turning It Off And On Again?

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6635
« Одговори #1133 на: 25 Април 2017, 20:15:49 pm »
Еве сега пред малку два пати едно подруго црвен Х, 1-3 секунди стои, потоа се појавува кругче што врти, исто така околу 1-3 секунди, се на се збирно 5 секунди и ја добива поново конекцијата. Телевизорот во дневна ми е пуштен, ресиверот е постојано приклучен со кабел во модемот, не појавува порака дека има проблем со интернетот (а ако го изгасам сега модемот, ке појави порака на телевизорот дека нема интернет врска).

Во врска со пингот, како што кажав и претходно, цело време има пинг се во моментите до појавата на црвен Х, тогаш појавува порака ''General Failure'', 3 пораки ги дава едноподруго така и потоа продолжува со нормален пинг. Во глобала 3 секунди трае губењето на конекцијата. Значи без разлика до која адреса пингам, ќе работи ок се додека не се појави црвениот Х.
Како што читав, ако појави General Failure или Ping transmited lost, тоа значи дека воопшто компјутерот не пристапува до интернет (истата порака ја вади и ако го изгасам модемот или го отштекам ЛАН кабелот) а ако појави Request timed out, пристапува до интернет, ама нема повратен одговор од серверот до кој бараш информација.
На пример кога го ресетирам модемот, во моментите кога го гасам, појавува ''General Failure'', за потоа да појавува ''Destination host unreachable''.
Потоа кога го уклучувам, доле кај статусот врти кругчето, па појавува жолт триаголник, па пак кругче и така наредни 2 минути додека не добие целосно интернет. Е во тие моменти прво нешто што продолжува да пинга е ИП адресата на модемот, додека пингот до гоогле.ком пишува ''Request timed out''.
Значи како што кажав, со request timed out, имаш интернет, ама немаш повратен одговор од некој DNS сервер.
Во право сум за ова ?

Сега можно е да направи уште неколку пати вака во наредни 20-тина минути за потоа да работи ок наредни 6-10 часа.

Е сега, прашањето ми е, што е разлика меѓу класична мрежна за во слот и онакви УСБ мрежни ? Гледам нешто поефтини се таквите, има разлика или стандардна за во слот е подобро ?

Отсутен amater

• Јуниор
  • **
« Одговори #1134 на: 25 Април 2017, 20:20:11 pm »
а имаш пробано со наместени фиксна мрежна адреса и днс сервери? за ip стави некој друга од сегашната, некоја на крај на рангот, на пример 223 на крај стави, а за днс овие од гугле 8.8.8.8 и 8.8.4.4

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1135 на: 25 Април 2017, 20:25:12 pm »
Обично мрежните адаптери за во слот се поквалитетно направени, мада бркаат работа и тие во USB што се брцаат, ако ништо друго, за дијагностика може да послужат.
Пробај една друга работа, земи бутабилно УСБ флешче или CD со некоја linux дистрибуција, пробај како ќе се понаша под линукс.
Пробај и фиксирај ја брзината на 10mb/s full duplex. Мада мислам дека не е проблем до кабелот, ама сепак.. свашта сум видел во овие 25 години ...

а имаш пробано со наместени фиксна мрежна адреса и днс сервери? за ip стави некој друга од сегашната, некоја на крај на рангот, на пример 223 на крај стави, а за днс овие од гугле 8.8.8.8 и 8.8.4.4

Штом има „црвено иксче“ и ping е со general failure, тогаш 100% не е проблем во IP протоколот и подесувањата, туку на пониско ниво. Или драјвер или хардвер.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #1136 на: 25 Април 2017, 20:28:32 pm »
Немам пробано да ставам фиксна адреса и ДНС сервери, мада и кога ко ресетирам модемот и кога ја менувам портата на модемот, и потоа одам во статус на интернет врската, иста ИП адреса и исти ДНС адреси ми вади, не ги менува.

Обично мрежните адаптери за во слот се поквалитетно направени, мада бркаат работа и тие во USB што се брцаат, ако ништо друго, за дијагностика може да послужат.
Пробај една друга работа, земи бутабилно УСБ флешче или CD со некоја linux дистрибуција, пробај како ќе се понаша под линукс.
Пробај и фиксирај ја брзината на 10mb/s full duplex. Мада мислам дека не е проблем до кабелот, ама сепак.. свашта сум видел во овие 25 години ...

Ова ми е трет кабел со кој пробувам и конекторите се овакви како на сликата, и пак прави проблем конекцијата. Не верувам дека трите кабли се дефектни (едниот кабел го имам и порано користено кога имав класичен Cisco модем пред неколку години, со него 2 години ми работеше без вакви зезанции, сега и со тој кабел го вади истиот проблем)
« Последно менување: 25 Април 2017, 20:35:45 pm FiLo »

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1137 на: 25 Април 2017, 20:46:59 pm »
Друга работа, не дека ќе ти го реши проблемот, ама ќе ти „ублажи бол“. Намести фиксна IP адреса на компјутерот, ќе ти го намали времето на воспоставување на конекција откако ќе се изгуби црвеното иксче :)

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #1138 на: 25 Април 2017, 20:52:27 pm »
Не ми врши ништо работа тоа, ако судиме временски за колку време ја врака конекцијата, 3 секунди не е страшно. Ама секој ден, во одредени периоди од денот да прави по 5-6 пати така, па да работи, па повторно исто, иритира.
Иначе пробав со изгасена мрежна и со отштекан кабел, има пинг до 127.0.0.1

Како што читав од погоре што пишавте за оваа адреса, ништо не кажува ова што работи вака ?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1139 на: 25 Април 2017, 21:17:17 pm »
@FiLo https://www.msi.com/Motherboard/support/H61M-P20-G3.html#down-bios

Провери дали го имаш последниот BIOS update од тука. Гледам дек има апдејт за LAN адаптерот. Флешувај, ако не е последниот BIOS