Не е до г*мната. Метафорички беше.
Зашто не во Скопје? Зашто Скопје стана збируштина на сељаци и дегени.
Зашто во Швабија/Аустрија/Швајцарија? Затоа што има колку толку некој стандард.
Ти си во Латвија, верувај не знаеш за неписменоста и некултурата овдека.
Доктори напикани со врски по клиникине поима немаат.
Мината недела бев во телевија за да сме сликаат за возачка. Туѓ срам ме фати. Не знаат што работат. 5-души седат на столче и како телиња гледаат додека само еден работи. Гужва упм. Тие се кезат, мајтап си тераат. Баш прашав дали се на пауза, ма јок.
Прошли месец бев во битпазар клиниката. Чекавме да дојде една постара докторка за крв да земе. Другите млади докторки не се чувствувале добро, а на мобил да седат можат.
Морав до државна да одам. Абе окапав на водњанска. 20минути се спуштав.
Не сум од Скопје. И нека ми рече некој предавник, не се љутам, но ќе си го барам чарето надвор.
Жално е другарите од средно, неписмени, до каде стигнаа со дремење у штаб.
Не сите бегаат надвор од државата за пари, бегаат за некој стандард.
Пак напишав глуп пост, кој само јас си го рабирам.
Влатко дај кажи како е во Латвија за живеење? Онака впечаток, или пак во другата земја.
Од држава што до 90тите имаше ист почеток како нас соочена со огромни проблеми, би рекол дури и полоши стигна на некое достојно ниво, не велам дека нема проблеми особено со ниски пензии, алкохолизам, руско влијание итн.
Ако имаш сигурна и добра работа е ок за живеење. Здравството тука е прилично лошо, т.е. ако немаш здравествено осигурување од работа си го наебал јако. Ако си невработен или работиш како келнер или продавач имаш прилично лошо осигурување кое што не покрива операции ако ти затреба некогаш, или има сума до која ти покрива тестирања за крв, екг, итн.
Иначе се сложувам, луѓе бегаат не само заради пари туку заради неправдата што владее во многу државни институции а тие се столбот на стабилна држава.
Еве да доловам со најпрост пример, и во врска со автомобили нека биде
1. Тука за колата регистрација и технички можам да платам онлајн без да чекам ред како будала и при технички преглед батката што ти ја прегледува колата го заболе стапот ти кој си и каква кола возиш. Возиш Ферари? Па и ти си човек можеби колата не ти е 100% технички исправна и нема да поминеш технички преглед ако во рок од 2 недели не го поправиш проблемот. Нема ама те молам. Важи законот исто за сите. Ете во тој поглед работите се многу различни. Има ред и култура.
2. Даваш жмигавец, 95% од народот те пушта и не дава гас намерно за да не те пушти.
3. Некни беше голем празник тука се слави денот на летото, и цел народ бега од градовите иде во провинција. Но, во недела кога сите се враќаат назад во сите влезни патишта во градовиве има контролен пункт о преку 40-50 џандари (како мобилна патарина ќе му дојде) каде што СИТЕ дуваат. Неможе да влезеш во град а да не дуваш за алкохол. Ако си над 0.5 ќе го јадеш јако, без разлика кој си, каква кола возиш и кај работиш.
Да не биде дека пљукам, ама Македонија тек сега почнува да биде вистинска транзициска држава. Ова што се случува е нормално и е процес кој трае, но со цел да биде подобро.