Автор Тема: Што си купивте / сакате да си купите  (Прочитано 2027075 пати)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4996
Одг: Што си купивте / сакате да си купите
« Одговори #14835 на: 26 Ноември 2024, 20:19:42 pm »
Веќе 2-3 години имам апарат за еспресо, Sage Barista Pro. Се утепав од правење тестирања за да извадам добро еспресо и тоа што морам да го потенцирам за добро еспресо мора кафето да е свежо, тоа е бр.1. Лаваца во зрна за к*р не го бива сум пробал да го мелам на 20тина различни нивоа и не го бива, тече многу брзо. Најдобро е да се најдеш некоја локална продавница каде што кафето во зрно е свежо печено. Свежината прави огромна разлика и треба да тече бавно минимум 25 секунди а не 10 секунди и лош вкус.

Она што морам да го потенцирам е еден исклучок а тоа е illy во зрна. Иако датата на производство може да е пред 6 месеци, има да речеме скоро исто добар extracting на еспресо како свежо печено кафе.
Barista pro nemase avtomatski tamper taka?
Jas ja zemav Oracle Touch ama toa tamperot mn nekonzistenten mi e... A za da ja koristam bez nego treba da izmisluvam gluposti... pa se mislev da ja smenam za pro-to

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Присутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6480
« Одговори #14836 на: 26 Ноември 2024, 21:20:21 pm »
Нема автоматски, сам си тампирам.

Веќе 2-3 години имам апарат за еспресо, Sage Barista Pro. Се утепав од правење тестирања за да извадам добро еспресо и тоа што морам да го потенцирам за добро еспресо мора кафето да е свежо, тоа е бр.1. Лаваца во зрна за к*р не го бива сум пробал да го мелам на 20тина различни нивоа и не го бива, тече многу брзо. Најдобро е да се најдеш некоја локална продавница каде што кафето во зрно е свежо печено. Свежината прави огромна разлика и треба да тече бавно минимум 25 секунди а не 10 секунди и лош вкус.

Она што морам да го потенцирам е еден исклучок а тоа е illy во зрна. Иако датата на производство може да е пред 6 месеци, има да речеме скоро исто добар extracting на еспресо како свежо печено кафе.

Го имаш ли пробано внатрешниот прстен за подесување? Тој шо е внатре во механизмот за подесување на grind size?

Не би се сложил со муабетов за Lavazza, последниве година дена daily кафе ми е Lavazza Gran Espresso, за релативно ефтино секојдневно кафе е сосем океј.

Инаку да, свежо кафе прајт огромна разлика. За мене 2 до 4 недели старо light roast еспресо е прв избор, идеално некоја Коста Рика или Кенија. Во МК би ги препорачал кафињата од Свемир Куманово, а и одредени кафиња од Дабов се прилично добри.
Да да и тоа го имам пробано внатрешниот прстен го намалив од 6 на 3 дури и пак истото, едноставно не ја бива работата. Треба кафето да биде сомелено како турско да дојде ептен ситно за да извади  еспресо. И не е само lavazza, сум пробал со Dallmayr, Segafredo и слична конфекција. Од ова класичнава конфекција како што реков би ги издвоил само illy незнам што прават али еспресото добро го вади.
« Последно менување: 26 Ноември 2024, 21:28:41 pm vlatko.klp »

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4221
« Одговори #14837 на: 26 Ноември 2024, 22:49:00 pm »
Сакам и јас да си земам машина за кафе ако начекам нешто со добра цена деновиве додека е Black week. Има еден куп брендови и појма немам што е добро што не го бива, а немав време периодов да се зачитам и истражам, па барам совет што да гледам, кои марки и модели? Пиеме кафе со млеко дома, по 3 на ден, па би било фино да има и вграден сад за млеко, да не треба од тетрапак млеко да зима со цевче. Не е исклучено и да се префрлиме на еспресо, ама добро е да има опција и за млеко. И најбитно, да е едноставна за користење, да нема премногу замарање околу припремата на кафето.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5921
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #14838 на: 26 Ноември 2024, 23:04:03 pm »
Додека живеев во куќа го имав овој кафемат, чинеше 600€ нов, ама ако си љубител на кафе вреди секој денар.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Со ова кафе (земено од ДЕ), го имаше и во Охрид по 3 пати поскапа цена, а доколку некој е обожавател на појако кафе, тогаш второто.
2.
Сино е (не можам да најдам слика), мислм дека blue серија.

Резултат со првото кафе:

Пред сѐ кафематот сака одржување и редовно чистење (има капсули и прашоци за чистење од Филипс, а имаше и евтини во DM), но мора добро плакнење и пуштање кафиња напразно, да не има останато од прашокот па да ти биди кисело(не прашувај од каде знам  ;D)
Исто доколку имаш додаток за млеко веднаш после употреба убаво измиј го или попари го стаклениот дел во жешка вода со нешто).

Ако пиеш со млеко, нешто вакво ти треба.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7277
« Одговори #14839 на: 27 Ноември 2024, 00:20:19 am »

Го имаш ли пробано внатрешниот прстен за подесување? Тој шо е внатре во механизмот за подесување на grind size?

Не би се сложил со муабетов за Lavazza, последниве година дена daily кафе ми е Lavazza Gran Espresso, за релативно ефтино секојдневно кафе е сосем океј.

Инаку да, свежо кафе прајт огромна разлика. За мене 2 до 4 недели старо light roast еспресо е прв избор, идеално некоја Коста Рика или Кенија. Во МК би ги препорачал кафињата од Свемир Куманово, а и одредени кафиња од Дабов се прилично добри.

Помага тоа што тука кафето се меле, аромата е неприкосновена. Гледам дека по секој пуштање на доза, како да ја прочистуваат машината/рачката, што од една страна, го продолжува процесот на правење на кафето, ствара гужва и не прават компромис околу тоа, ама квалитетот пак е фантастичен. Плус може да експериментираш со различни кафиња од различни региони, па што најмногу ке ти легне.

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 429
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #14840 на: 27 Ноември 2024, 00:52:09 am »

Помага тоа што тука кафето се меле, аромата е неприкосновена. Гледам дека по секој пуштање на доза, како да ја прочистуваат машината/рачката, што од една страна, го продолжува процесот на правење на кафето, ствара гужва и не прават компромис околу тоа, ама квалитетот пак е фантастичен. Плус може да експериментираш со различни кафиња од различни региони, па што најмногу ке ти легне.

Кафето е процедура. Загреваш машина (со рачката во неа, за да се загрејт), мелиш кафе, правиш кафе, па ја чистиш групата од машината со пуштање вода и ја бришиш рачката со крпа за да немат остатоци од претходното кафе (без миење, за да не изгубит температура). И од почеток се. Свемир, и уште неколку места во МК, си го следет процесот, без оглед на то шо ќе го почекаш кафето малку подолго - разликата во квалитет на кафето е неспоредлива.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8961
« Одговори #14841 на: 27 Ноември 2024, 05:42:10 am »
Cena dobra za masina za kafe ima na amazon.de se ostanato tuka e laga i prevara

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3258
« Одговори #14842 на: 27 Ноември 2024, 08:33:56 am »
Сакам и јас да си земам машина за кафе ако начекам нешто со добра цена деновиве додека е Black week. Има еден куп брендови и појма немам што е добро што не го бива, а немав време периодов да се зачитам и истражам, па барам совет што да гледам, кои марки и модели? Пиеме кафе со млеко дома, по 3 на ден, па би било фино да има и вграден сад за млеко, да не треба од тетрапак млеко да зима со цевче. Не е исклучено и да се префрлиме на еспресо, ама добро е да има опција и за млеко. И најбитно, да е едноставна за користење, да нема премногу замарање околу припремата на кафето.

Види дали ја има оваа локално кај тебе во Германија.

Две вакви се користат во канцеларија. Едната е веке 6 години стара има напраено преку 25.000 кафиња работи беспрекорно. Има мелница своја ставаш во зрно меле прави се комплет. Има напред цевче за пареа ако правиш некакво кафе со млеко. Кафето е добро колку што е добро зрното што ќе го купиш. Ова можам да ти препорачам од искуство.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4221
« Одговори #14843 на: 27 Ноември 2024, 10:09:22 am »
Ја има, поефтина е малце :)
Ваљда ко за прва машина за кафе ќе биде супер, не би се залетувал по скапи модели од по 1000 еур на почеток. Таа од @nestor04 не се произведува веќе.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #14844 на: 27 Ноември 2024, 15:07:42 pm »

Моево машинче нема посебно резерварче за млеко, има само онакво курафте за правење пена.

DELONGHI Magnifica S ECAM21.116.B

Го земав пред некои 3 и кусур години, се потепуеме од користење, пу пу да не го урочам, супер си е, можам само да го препорачам.

Поготово сега има одлична цена, у Сатурн е 250 евра, така да, ако доаѓа у комбинација, пакуј го.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5175
  • Пиши лаже
« Одговори #14845 на: 27 Ноември 2024, 16:07:34 pm »
Филипсот што го земав погоре е иста цена во Германија, 230€.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13932
« Одговори #14846 на: 28 Ноември 2024, 10:32:53 am »
Не можам да ја најдам темата Совет за бела техника.

Дајте предлог за добра правосмукалка до кај 10000 денари.

Shark-от после десет години време е да се замени. Она што ми е ажно е да ги има сите додатоци за чистење, четче, она за чистење на каучи и слични ствари.
Да не е со вреќичка!

Најблиску што успеав да најдам беа овие од Rowenta, ама ете ако имате идеи кажете

Присутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8692
  • Пичлеме
« Одговори #14847 на: 28 Ноември 2024, 11:12:06 am »
Пред неколку години тука на форум имаше совети за правосмукалка, беше испофалена Филипс, еден модел што во тој момент беше на попуст и кошташе 5000 денари. Ја купив:

Како експерт за метење можам да потврдам дека е одлична, неколку години одлично си ја собира прашината, во споредба со некоја Беко и Самсунг од претходно.

Лесна е за одржување, филтри кај садот што се перат, не мора на 3 месеци да се купуваат нови, позади има хепа филтер, сакаш менувај, сакаш фрли го. Ако редовно се чистат предните филтри не излегуваат прашини позади.

https://www.neptun.mk/Pravosmukalki1.nspx?brands=1&page=1&priceRange=10499_19999

https://tehnomarket.com.mk/category/4086/pravosmukalki-so-sad#page/1/manufs/1006/pricerange//

Е сеа не знам точно дали ги има тие додатоци што ти ги бараш, ама можиш да си провериш. Од аспект на влечна моќ и дурабилити, Филипс :)

П.С. Сега видов како изгледаат Shark, стап правосмукалка, дефинитивно поразлично од оваа мојава шо си ја сакам најмногу на свет ;D
« Последно менување: 28 Ноември 2024, 11:17:41 am Ipkisija Meskosa »

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 692
« Одговори #14848 на: 28 Ноември 2024, 11:53:58 am »
Не можам да ја најдам темата Совет за бела техника.

Дајте предлог за добра правосмукалка до кај 10000 денари.

Shark-от после десет години време е да се замени. Она што ми е ажно е да ги има сите додатоци за чистење, четче, она за чистење на каучи и слични ствари.
Да не е со вреќичка!

Најблиску што успеав да најдам беа овие од Rowenta, ама ете ако имате идеи кажете

И јас бев на слични маки и пак си купив Shark :)
Јас сакав да земам Dyson, нешто слично на ова https://www.neptun.mk/categories/STIK_Pravosmukalki/DYSON-V-15-DETECT-ABSOLUTE, ама не ми дадоа од дома