Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 1906907 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43910
  • Il Moderatore
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #6285 на: 10 Април 2015, 23:21:42 pm »
Што си се уплашил толку од џандари што има ? Од неможноста да возиш дебело над ограничување ? Ќе мораш да возиш 60 на партизанска и 120 на автопат како останатите дебили и морони ?

Напротив, не сум се уплашил. Ме нервираат. Затоа што они мислат дека опасност било 5км побрзо возење, а не било опасност технички неисправни возила со скршени федери и издишани амортизери да возат по улиците.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Одг:
« Одговори #6286 на: 10 Април 2015, 23:22:45 pm »
Si ima mesta kaj shto mozhe da se vozi brzo i mesta kaj shto ne mozhe. Ete denes ke me lupneshe eden kreten so crvena korsa na izlez od parking od city mall, od stranata na Chapter. Mozhda vozeshe edno 60, treba da si budala na toa mesto da vozish tolku vo period na guzhva, iako si vo ramkite na dozvolenoto (mozhda). E od takvi da se pazite, a ne od normalen svet shto si vozi pobrzo tamu kaj shto si ima uslovi.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6662
« Одговори #6287 на: 10 Април 2015, 23:33:58 pm »
Напротив, не сум се уплашил. Ме нервираат. Затоа што они мислат дека опасност било 5км побрзо возење, а не било опасност технички неисправни возила со скршени федери и издишани амортизери да возат по улиците.

Ја не сум ти крив за тоа извини. Ја не сум газда на такво возило извини, друг е газда на такво возило и тој е одговорен да се грижи за него.
Али сосема те подржувам за неисправните возила. Тука се разликуваме јас со тебе и останатите со твоето размислување.
И пази да не е работата што се нервираш за 5 км прекорачување. Ти си возач што вози дебело над ограничувања, особено надвор од населено место, да не се лажеме. ;) И сега 6 радарчиња во растојание од 140-150 км, оп неможе толкава слобода за прекорачување.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #6288 на: 10 Април 2015, 23:37:54 pm »
ја на секој 5 км би ставил џандари.
Не бе бате, стави ги онаму кај што има потреба... Не ги ставиле на излез од Автокоманда, застанале кај слаткарана Шарлота и од тоа Јетито мерат со радар...а тука веќе почнал автопат, ама пошто нема знак ќе ти речат треба 60 да возиш.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6289 на: 10 Април 2015, 23:58:27 pm »

Ја не сум ти крив за тоа извини. Ја не сум газда на такво возило извини, друг е газда на такво возило и тој е одговорен да се грижи за него.
Али сосема те подржувам за неисправните возила. Тука се разликуваме јас со тебе и останатите со твоето размислување.
И пази да не е работата што се нервираш за 5 км прекорачување. Ти си возач што вози дебело над ограничувања, особено надвор од населено место, да не се лажеме. ;) И сега 6 радарчиња во растојание од 140-150 км, оп неможе толкава слобода за прекорачување.

Не е битно кој одржува, битно е кој е позади воланот. Полицијата треба да го отстрани технички неисправното возило од сообраќај и да го казни возачот на такво возило. Па ти на џандарот кој би бил фер и би го казнил возачот, објаснувај му кој е задолжен за одржување.
Фрустрирачки е да не ти оди колата колку максималната дозволена брзина на автопатиштава, знам. И секако, зголемениот број на полиција и казнети за брзо возење ти носи задоволство на душичката, но сепак, многу грешиш за тоа јас каков возач сум. Ако те занима, можам да ти го кажам точниот број на казни во последниве десет години (помалку од пет) и од нив помалку од две ми се за пречекорување на брзината, без изречена забрана за управување по ниеден основ. Твоите неосновани обвинувања, само ги покажуваат фрустрациите кои те мачат, па ти препорачувам да пробаш да ги решиш некако, наместо да оценуваш кој каков возач е, да пробаш сопсвената исправност во сообраќајот да ја подобриш, почнувајќи од гуми со легална шара и технички исправно возило.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6662
« Одговори #6290 на: 11 Април 2015, 00:05:42 am »
Знам колку возиш, од сигурно инфо. ;) Плус и во измерена потрошувачка си имаш ставано слики со колкава просечна си возиш на отворен пат.
124 просечна брзина до Дојран. Не ми текнува колкава ти беше до Будимпешта и назад, ме мрзи да пребарувам.

Од друга страна, ти мислиш дека ја ако мојата кола не оди колку твојата, утре да имам побрза дека цело време во твој стил ке возам ?
Ок мисли си како сакаш, ама се гледа кој скока за радари што имало, и се секавам дека ти беше најгласен зашто во новиот закон кој се предлагаше, имаше измена ако прекорачиш 70 од дозволеното, 500 евра казна.
Наместо ти да си тој кој си каде каде постар од мене, ти да даваш совети за побезбедно возење, ти се нервираш и тука се докажуваш со мене дека морон си ако почитуваш правила, а најголем фраер и најдобар возач ако плукаш по тие прописи и тераш луге да возат побрзо, ама ситуацијата е обратна. :)

А ако те интересира за шарата на гумите, сосема легален сум, иди мери со шублер. :-*

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6291 на: 11 Април 2015, 00:15:19 am »
Јас можам да се пофалам и дека возам ракета до Марс во слободно време, но фактите говорат дека во 10 години еднаш сум казнет за пречекорување на брзината.
Јас скокам за полиција, не за радари. Полицијата се претвори во машинерија за казнување по било кој основ. Дали си слушнал некој да добил писмена опомена? Тоа е исто така нивна задача. Исто така да делуваат превентивно и едукативно. Не само репресивно. Но не, вас ви е супер да ги има на секој чекор и да лепат казни за разни глупости кои се доходовни за буџетот, а притоа не придонесуваат за зголемување на безбедноста во сообраќајот. Да ги оставиме на страна казнувањата без основ, најчесто за „непрописно“ паркирање на прописно паркирани возила.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #6292 на: 11 Април 2015, 00:18:40 am »
Јас добив 2 писмени опомени во рок од 3 месеци.. И двата пати ме звикаа да одам на предавање, првиот пат појдов, вториот не...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6293 на: 11 Април 2015, 00:21:50 am »
Пошто си немал возачка за да те казнат :D

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #6294 на: 11 Април 2015, 00:34:11 am »
Јас сум добил и морав да одам да гледам филм саат време во станица :)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #6295 на: 11 Април 2015, 00:35:35 am »
Епа да де тој филм.. Само глупо, првиот пат никаква евиденција не правеа, ни кој дошол ни кој заминал.. Вториот пат не појдов и никому ништо...

Присутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20141
« Одговори #6296 на: 11 Април 2015, 00:55:32 am »
Мене ми одговара да има полиција, ама не за казнување, едноставно сакам да ги има наоколу и да си ја вршат работата.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14378
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #6297 на: 11 Април 2015, 03:50:51 am »
Па и казнувањето им е дел од работата...Шо се однесува до мене,неќам да ги видам. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5072
  • The Spartan General
« Одговори #6298 на: 11 Април 2015, 09:25:33 am »
Зошто не стават камери? Да нема врски, да нема глупости, да нема ништо. Ако пречекориш, плаќаш.
Да речеме во Бугарија камерите на автопатите и магистралните патишта сликаат само ако возиш +25/+30 над дозволената брзина.

Инаку минатиот викенд бев во Македонија. Четири пати ме сопре полиција во три дена. 3 пати бев испрашуван како криминалец, без ниеден да се претстави кој е и што е, и без да каже зошто ме запрел.
Првиот пат беше оправдан затоа што беше петок вечер во 11:00, ме прашаа дали имам пиено нешто, и беа коректни. Реков не, се враќам од пат, и не ме натераа да дувам.

Ама наредните три пати беа Пази Боже. Мислиш, Господ за брадата го фатиле. Па кога двајцата абдали наеднаш поставуваат прашања, да не знаеш на кој попрво да му одговориш. Еден едно те прашува, друг сосема друго, и додека зборуваш на првиот, вториот поставува дополнителни прашања. Едниот вика дигни хауба, другиот отвори гепек наеднаш...

Секогаш возам по знаци низ град, +10/15 над дозволено надвор. Немам никаква казна досега, нит во МК, нит по светот.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6299 на: 11 Април 2015, 10:00:28 am »
Ех.... добро е, има некој што разбира што сакам да кажам.