Автор Тема: Kia Ceed 1.6 cvvt 2008  (Прочитано 95602 пати)

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
Одг: Kia Ceed 1.6 cvvt 2008
« Одговори #45 на: 06 Март 2014, 20:08:08 pm »
Аууууу каков шампион овој со каптивава, само нешто ми кажува дека било жена.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #46 на: 06 Март 2014, 20:15:04 pm »
Денес ставен плински уред во плимонт.
Плински уред Landi Omegas Evo со торусен резервар 42л, подига во висина 2см и е таман со задната клупа спуштена рамно.

Системот е самоодржување без филтри, ја земам колата дечкото ми објаснува филтер за ова и она, велам чекај па нели нема, има ама нема потреба да се менуваат не е морално, ме зачуди.
На идење накај дома, едниот од плимонт го возев до некаде и се размуабетивме и ми вели да плинскиот уред фабрички нема филтри по препорака, они си ги ставиле дополнително да има во истата цена иако немало потреба.

По мое барање е подесено над 4500 вртежи 15-20% да додава на бензин.

Пред да го оставам возилото, го проверуваа возилото со мала туража и ми вели кога последен пат се менувани свекици, ми вели може да покаже на плинот. Ме зачуди 46.000км има возилото, мислам дека прочитав во сервисната к. дека на дупло поголема км се менуваат.

Кога го земав возилото, работеше, претходно било до бензиска плин да му се стави и да се провери, дигната хауба ми објаснуваат ова, она, приметив работење како дизелче штракаше цк, цк, цк ае сигурно под саух е уште.

Импресии вака што забележав на кратко возење околу 12км.
На семафор да тргнам со отпуштање на кумплуг, и откако ќе го пуштам полека па да додадам гас ми изгаси.
Ми вели господинот од плимонт ќе треба со мала гас да тргаш.
Рикверц глегувам дома само на кумплуг ја терам и осетив кратки мали трокирања.
Паркирам дома и на дугмето неколку пати плин - бензин да видам како работи моторот, забележав едната сијаличка за бензинот по 2-3 пат префрлање почна да трепка. После приметив тресење, вибрации во лер како  дизелаш да работи, е сега не знам дали тресењето беше пред да префрлам бензин - плин.

Ми напоменаа да го проверам нивото на антифриз, може ќе треба да се дотури 2-300мл.
Тоа е бидејќи е ставено како ли се викаше незнам, тие 300мл за него биле.

Утре ќе направам споредба со на колегата сидот 1.4 да видам како работат, зашто чудно ми работи и тресе.
« Последно менување: 06 Март 2014, 20:29:46 pm Drive-r »

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #47 на: 06 Март 2014, 20:16:55 pm »
Аууууу каков шампион овој со каптивава, само нешто ми кажува дека било жена.

Не, маж бил, бил занесен и правел муабет со моб. и ја отворил вратата во тој момент.
Јбг...

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #48 на: 06 Март 2014, 20:41:31 pm »
од плинот очекувај топ перформанси после 10тина минути од кога колата ќе постигне работна температура,провози едно недела дена нека легне се на место па ако пак не бива оди во плимонт

тие 300мл антифриз ти се за распљиначата и цревата за плинот

него нели и позади викаше нешто фарбано...а тоа од што е ?

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #49 на: 06 Март 2014, 20:49:54 pm »
Задно крило, гребаница, ситно.
Толку од каросерија преправки.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #50 на: 09 Март 2014, 11:15:31 am »
Го штелна плинот?

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16710
  • Keep it 100
« Одговори #51 на: 09 Март 2014, 14:53:47 pm »
Налепницата ќе ја средиш само со разредивач, не ти треба фен. Ние кога го земавме Пежото беше цело исполепено со налепници на Германски јазик. Само ги поминав убаво со разредивач да се натопат и се одлепија како мокра хартија од стакло.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #52 на: 09 Март 2014, 15:25:04 pm »
Утредента возилото беше до плимонт на проверка, дијагностика, дечките ми објаснија и се си е во ред.
Тоа што е погласен "моторот" е од дизните за плин, кога ќе префрли на плин се слуша нивното штракање работење.

За свекиците нешто сум читал ама не сум дочитал во упатството т.е. сум утнал со км. за друго пишувало.
Просек на траење било 40-50.000км, како што ми напоменаа а кај мене е 46 така да им е време за промена.

Споредбата со 1.4 и 1.6, 1.4 со нијанса помирно работење на моторот со помали вибрации.

Останаа вибрациите кога е префрлено на плин во лер, останува да се променат свекиците.
Препорака за производител на свекици?

Налепницата ќе ја средиш само со разредивач, не ти треба фен. Ние кога го земавме Пежото беше цело исполепено со налепници на Германски јазик. Само ги поминав убаво со разредивач да се натопат и се одлепија како мокра хартија од стакло.

Баш сега ќе пробам.
Ме спаси да не се заебавам да мкнам продужни.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #53 на: 09 Март 2014, 15:31:50 pm »
обавезно менувај си свеќици

можеш и порано дека сега на плин на околу 30.000км

ја би ngk од автолидер

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #54 на: 09 Март 2014, 15:33:13 pm »
Баш пред малку го ѕиркав упатството од Гетц-от. Хјундаи/Киа вика дека треба да стаам НГК или Чампион и си имаше таму некои бројчиња за типот на свеќици ваљда, така што доколку го имаш упатството ѕирни во него, ако не терај слободно со НГК или Чампион.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3163
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #55 на: 09 Март 2014, 15:39:21 pm »
ngk zfr5f  ;)  gi imas vo avtolider, fas-vas ,multipart.....

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7050
« Одговори #56 на: 09 Март 2014, 18:52:01 pm »
Јас би земал свеќици за плин, бидејќи тие имаат поголема топлотна вредност отколку обичните за бензин и би требало подолго да ти траат.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #57 на: 09 Март 2014, 20:31:53 pm »

Налепницата извадена...

Баш пред малку го ѕиркав упатството од Гетц-от. Хјундаи/Киа вика дека треба да стаам НГК или Чампион и си имаше таму некои бројчиња за типот на свеќици ваљда, така што доколку го имаш упатството ѕирни во него, ако не терај слободно со НГК или Чампион.

Упатство имам, али за свекици не пишува ништо освен само проверка и замена.
Браво кај тебе што пишува кој тип, зазор, кој производител...

Се јавив во киа да прашам кој модел се, после ми се јавија цена по 400ден. и не кажуваат кој модел се, не смееле.
Арно им ја извадив налепницата, сакаш реклама, плати па клати.

ngk zfr5f  ;)  gi imas vo avtolider, fas-vas ,multipart.....

Tие што си ги предложил се за 90кw.
Моторот е 92.7kw,  LZKR6B-10E би требало овие за 92кw, ама па таму пишува за мотори произведени oд 2010год.
???

Јас би земал свеќици за плин, бидејќи тие имаат поголема топлотна вредност отколку обичните за бензин и би требало подолго да ти траат.

Треба дупло да траат, ама препорачуваат стандард да си бидат како што предвидел производителот.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7372
« Одговори #58 на: 10 Март 2014, 00:29:51 am »
Колку се радувам кога ќе видам кола од оваа класа со 1.6 моторче :) ЧЧеститк Драјвер :)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #59 на: 10 Март 2014, 16:12:50 pm »
Благодариме на честитките.

Косилица иПол ми е моторчето:D