Автор Тема: Закони ли се закони, клаберски маки големи  (Прочитано 115404 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29608
    • CARclub.mk
Одг: Закони ли се закони, клаберски маки големи
« Одговори #690 на: 03 Јуни 2017, 22:12:49 pm »
Тоа ти е како кога те нарекуваат расист ако не ги сакаш црнците (на пример ако не сакаш да гледаш лигави црначки филмови, како оној што фати Оскар). Или националист ако си го сакаш својот народ повеќе од другите. Или хомофоб ако те нервира промовирање на педеризмот во општеството, и не паѓаш во несвест заради „правата“ на педерите (пардон, ЛГБТ луѓето). Шовинист си ако конзервативно гледаш на семејството. Итн...

Тоа е таа политичка коректност што го усерува светот денес. Така и ти си шупак ако имаш кука на колата, па сеедно што на никој ништо не му правиш а буљашите сами се наденуваат на неа. Требало да мислиш на тоа тие да имаат помала штета кога удираат во тебе. На друга тема за истиов муабет, мене ми се сипаа дежурните од отсекот за политичка коректност. Тебе можеби те игнорираат пошто Лошко сврти на мајтап. :)

Инаку сериозно, и јас би сакал да го видам делот од законот што се однесува на носење кука.

Муда од лабуда.

Мешаш „политичка коректност“ (твојот редовен, гоу-ту изговор за глумење жртва и правење подобар од сите други) со едноставно имање некаква колегијалност во сообраќајот. Јас не гледам потреба кука да стои на колата ако во тој момент не се влече нешто. Да почнеме со тоа дека изгледа неубаво, као чир наштрафен, а да продолжиме со тоа дека доколку се деси некаков удес, штетата ќе биде значително поголема во однос на тоа ако ја нема.

Тој „мене да ми е убаво, другите кој ги е*е“ однос е причината до која сме до вакво дереџе.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5283
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #691 на: 03 Јуни 2017, 22:51:05 pm »
^^
Некој меша работи, ама не ќе да сум јас.
Каква врска има „колегијалност во сообраќајот“ со куката?

Што ти е мислата за колегијалност?
Ако ми мафнеш како гест за да те пропуштам пред мене во колоната, и те пропуштам, тогаш јас „сум колегијален“. Ако застанам на пат за да ти помогнам, тогаш „сум колегијален“. Ако извадам боца за гаснење и ти ја изгасам колата, тогаш „сум колегијален“.
Се додека ТИ не ме удриш МЕНЕ одпозади (што ~99% од случаите ќе се деси по твоја кривица). Иако јас сум истиот тој „колегијален возач“ што ги направил сите погоре набројани, и други работи - сепак наеднаш „не сум колегијален“, себичен сум затоа што не сум се потрудил да ја намалам твојата штета од твоите грешки?

Јас не гледам потреба кука да стои на колата ако во тој момент не се влече нешто. Да почнеме со тоа дека изгледа неубаво, као чир наштрафен, а да продолжиме со тоа дека доколку се деси некаков удес, штетата ќе биде значително поголема во однос на тоа ако ја нема.

Тој „мене да ми е убаво, другите кој ги е*е“ однос е причината до која сме до вакво дереџе.

Не.
Ако во случајов куката ја разгледуваме како дефанзивно средство, тогаш таа не е ставена за „мене да ми е убаво“. Ставена е заради таквите кои возат невнимателно, таквите кои веројатно размислуваат „и да удрам малку некој, браниците се евтини - што има врска што ќе му го заебам денот на некој: важно мене да ми е убаво и да уживам во невнимателна и неодговорна вожња“.

На страна тоа што не е твоја работа како изгледа мојата кола, и на страна што не ти е местото да прејудицираш кои се моите потреби.

^
Ете @Passat3B - за ова зборував.  :)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20107
« Одговори #692 на: 04 Јуни 2017, 01:49:32 am »
Што има да му оштетуваш кола на тој што те мава отпозади кога и онака ќе е он крив?

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #693 на: 04 Јуни 2017, 02:00:11 am »
Има и сеа ќе те направат шушак заради интенцијата :)
Ако има, може извадок од тој закон да го разгледам?

А овој не е шупак (шушак?) шо ме блокирал и мене а и влезот на луѓето да неможат дома да си влезат?
А културно си оставив и повеќе од доволно место меѓу влезот и колата на сопственикот на куќата.

Повели, член 74 од ЗБСП: 

Влечење на приклучно и запрежно возило

Член 74

(1) Во сообраќајот на јавен пат, на моторно возило може да му бидат придодадени најмногу две приклучни возила за превоз на товар, односно едно приклучно возило за превоз на лица, а на автопат и на пат резервиран за сообраќај на моторни возила - само едно приклучно возило.
(2) Со моторно возило смее да се влече само приклучно возило кое суштински не ја намалува неговата стабилност.
(3) Моторно возило со влечен уред, не смее да учествува во сообраќајот на јавен пат, ако не влече приклучно возило. (ПРЕКРШОК)
(4) На правното лице кое постапува спротивно на одредбите од ставовите (1), (2) и (3) на овој член, ќе му се изрече глоба во износ од 2.000 евра во денарска противвредност.
(5) За прекршокот од ставот (4) на овој член ќе му се изрече глоба и на одговорното лице во правното лице во износ од 30% од одмерената глоба за правното лице.
(6) Прекршочен платен налог со глоба во износ од 300 евра во денарска противвредност ќе му се издаде на возачот кој постапува спротивно на одредбите од ставовите (1) и (2) на овој член.
(7) Мандатен платен налог со глоба во износ од 45 евра во денарска противвредност во мандатна постапка ќе му се издаде, односно ќе му се регистрираат 25 негативни бода согласно со одредбите од овој закон, на возачот кој постапува спротивно на одредбата од ставот (3) на овој член. (ГЛОБА)
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #694 на: 04 Јуни 2017, 02:33:57 am »
Благодарности за извадок од законот.  :)

Како за информација, намерно паркирав подоле за да „избегнам“ гужва пред ресторантите и културно оставив доволно место да не сметам а и да се начука караванка од 5 метра позади мене, еате. А шо е најтрагично, позади мене таа кола што паркирав, над неа беше празна улицата и ќе собереше уште 10 коли најмалку. Арно ама овие двајцава таленти решиле мене да ме блокираат. Да беше куката поставена ќе размислел два пати дали ќе се паркира така и ќе блокира влез на куќа.

Бај д веј, си донесов заклучок јас, нормално ќе ја вадам куката кога нема да ми биде потребна ама кога ќе паркирам пак на тоа место, обавезно ја монтирам ради вакви таленти.  ;D

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10409
« Одговори #695 на: 04 Јуни 2017, 12:51:27 pm »
Можеш и пајак да викниш друг пат...

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #696 на: 04 Јуни 2017, 14:18:10 pm »
Каде бе у Валандово пајак?!  ;D  ;D

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #697 на: 04 Јуни 2017, 14:29:29 pm »
Сега е моментот да се укинат платни паркинзи. Веројатно СК не може тоа да си го дозволи.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20107
« Одговори #698 на: 04 Јуни 2017, 14:39:44 pm »
Многу нормално дека не може, конечно се оправи ситуацијата уште да се укинат.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10409
« Одговори #699 на: 04 Јуни 2017, 14:50:35 pm »
Каде бе у Валандово пајак?!  ;D  ;D
Ааа... не разбрав дека била тамо дешавката... јбг :   D

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #700 на: 08 Јуни 2017, 09:55:20 am »
Ако ме фати полиција со возило без хомологација, а со тоа и без регистрација ќе ми ја земат колата иако имам платено царина/ддв, или само казна ќе јадам?
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #701 на: 08 Јуни 2017, 09:59:36 am »
500 еврици е казница пошто возиш технички неисправно возило.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5011
  • The Spartan General
« Одговори #702 на: 08 Јуни 2017, 10:02:05 am »
Ако ме фати полиција со возило без хомологација, а со тоа и без регистрација ќе ми ја земат колата иако имам платено царина/ддв, или само казна ќе јадам?

Ќе ти ја земат додека не се рассветли зошто ја возиш нехомологирана во сообраќајот. Со други зборови, најверојатно ќе си ја купиш на аукција после неколку години.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #703 на: 08 Јуни 2017, 10:07:35 am »
Бууууууу! ДОЛЕ ВЛАДА!
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
« Одговори #704 на: 08 Јуни 2017, 10:26:03 am »
Повеќе ми се исплати бугарски пасош :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.