Автор Тема: ГМО  (Прочитано 407912 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
Одг: ГМО
« Одговори #1065 на: 25 Декември 2014, 21:03:21 pm »
Да не се разбереме погрешно. Јас би бил пресреќен кога ако за 100 години се докаже дека одреден тип на ГМО храна е сосоем безбедна за конзумирање. Можеби денешната ГМО храна е отровна но за 100 години ќе се појави нова технологија која ќе биде докажано безбедна.

Не заборавајте дека уште од пред 20 години планетава е пренаселена. Не заборавајте дека тоа е глобален проблем. Не заборавајте дека планетава има корист од требење на народ. И после слушам како целта на ГМО индустријата била да се намали гладот и да се подобри животот на луѓето? Да се подобри животот на луѓето кои се вишок на планетава?

ПА НЕМОЈТЕ ДА МЕ ЈЕБЕТЕ БРЕ!!!

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5290
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1066 на: 25 Декември 2014, 21:18:24 pm »

Планетата и сега има доволно ресурси за без проблеми да се храни населението со нормална храна. Според некои предвидувања дури има простор и за некои 30-40% пораст на популацијата.
Но зборуваме за глобални ресурси на планета, не за поединечни држави. Ако (на пример) во Индија идат на 10-20 деца по семејство, ни ГМО ни репликаторот од Ентерпрајз не им врши работа.

Генетскиот сплајсинг не е зрела технологија, нејзините резултати се недоволно испитани. Дури и без научните студии кои кои покажуваат дека исхраната со ГМО влијае како антиген: Се додека не се воспостават меѓународни тела и методи за испитување на безбедноста, јасно е дека тие од индустријата нешто кријат.

Приказните дека избрзувањето со ГМО ќе го „спасува„ населението се глупости. Најпосле ГМО најмногу се употребува во САД, не знам дали таму умираат од глад... но според типичните амери не ќе да се гладни.  ;)

Сржта на промоцијата на ГМО, не е само профитот... уште повеќе се работи за моќта на контролата врз храната како ресурс. Сите ГМО се патентирана сопственост.
Старите семиња полека се губат и ги снемува, намерата на тие што ја поседуваат ГМО индустријата е некогаш да не постојат други семиња освен тое што ги продава ГМО индустријата. Семиња за кои секоја година мора да се плаќа одново, сеедно што фармерот можеби од ланската сеида ги зачувал.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #1067 на: 25 Декември 2014, 21:58:02 pm »
jas ne bi sakal nekoj da eksperimentira so mene i moite deca....ima kina indija i ostanati nacii koi seuste se zatupeni so ona decata se bogatstvo i gi lupaat na ulica ili drug da gi cuva neka eksperimentiraat natamu...afrika i gladot tamu bi mozel da se soglasam deka bi ucinilo nekoe dobro, no aman luge nema da im dojde pamet, pak ke se kotat ko zajci i ke ja preplavat planetava bez isav se....nikako ne si....:-(  podobro da si kutis i da si go pazis i gledas svoeto....

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1068 на: 25 Декември 2014, 22:07:23 pm »
jas ne bi sakal nekoj da eksperimentira so mene i moite deca...

Никој не сака да се експериментира со него и неговите деца.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5290
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1069 на: 25 Декември 2014, 22:12:45 pm »

Тие што слепо и веруваат на индустријата која продава храна од ГМО, храна што не е испитана според воспоставени меѓунардни и објективни стандарди, тие се тие што оставаат да се експериментира со нив и нивните деца.

jas ne bi sakal nekoj da eksperimentira so mene i moite deca....ima kina indija i ostanati nacii koi seuste se zatupeni so ona decata se bogatstvo i gi lupaat na ulica ili drug da gi cuva neka eksperimentiraat natamu...afrika i gladot tamu bi mozel da se soglasam deka bi ucinilo nekoe dobro, no aman luge nema da im dojde pamet, pak ke se kotat ko zajci i ke ja preplavat planetava bez isav se....nikako ne si....:-(  podobro da si kutis i da si go pazis i gledas svoeto....

Во Африка знаеш ли колкави земјоделски површини ги имаат неискористени? Или па колку земјоделски површини што се искористени за индустриски култури за извоз (какао, кафе, тутун, памук, итн), од кои народот нема ништо, а профитот иде кај олигарсите.
На крајот, како што кажуваш @NUME секоја држава треба да си го планира прирастот на населението според можностите и ресурсите. Не мора тие ресурси да се земјоделски површини, ете Арапите немаат многу земја за земјоделите ама имаат фосилни горива... не гладуваат.
GMO е само краткотрајно решение, кое на краток рок ќе нахрани очајна популација, но губи здравјето на таа популација и губи самата почва која се уништува на подолг рок таму да не може да расте ништо освен тие индустриски ГМО кои се модифицирани да се отпорни на патентираните хербициди на истата таа индустрија.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #1070 на: 25 Декември 2014, 22:28:23 pm »
se slagam so gorepisanoto apsolutno

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1071 на: 25 Декември 2014, 22:51:24 pm »

Тие што слепо и веруваат на индустријата која продава храна од ГМО, храна што не е испитана според воспоставени меѓунардни и објективни стандарди, тие се тие што оставаат да се експериментира со нив и нивните деца.

Така само ти се чини пошто толку се разбираш.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #1072 на: 26 Декември 2014, 09:14:16 am »
Се надевам дека еден ден некои луѓе ќе ја научат разликата меѓу GMO како наука/технологија и GMO како индустрија.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1073 на: 26 Декември 2014, 09:21:19 am »
А јас се надевам дека еден ден некои луѓе ќе научат како функционира еволуцијата, мутациите и селекцијата.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #1074 на: 26 Декември 2014, 11:34:25 am »
Не се надевај на тоа. Дел од народот не верува во еволуција, дел верува во 6000 години стара земја, дел во Адам и Ева. А не само да верува, туку и да разбере? Практично невозможно. Иако се обидуваат луѓе да поедностават колку можат.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1075 на: 26 Декември 2014, 11:39:57 am »
Дел од народот не верува во еволуција, дел верува во 6000 години стара земја, дел во Адам и Ева.

Мене, искрено, овие не ме сеќираат до толку. Ме сеќираат оние кои мислат дека разбираат, а уствари не разбираат. Тоа се најгласните анти-гмо, кемтрејлс, вакцини-аутизам, природно си е природно, порано дедовците живееле 100 со корка и треви а сега децата масовно умираат од рак и слични глупости.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1076 на: 26 Декември 2014, 11:51:28 am »
Дел од народот не верува во еволуција, дел верува во 6000 години стара земја, дел во Адам и Ева.

Мене, искрено, овие не ме сеќираат до толку. Ме сеќираат оние кои мислат дека разбираат, а уствари не разбираат. Тоа се најгласните анти-гмо, кемтрејлс, вакцини-аутизам, природно си е природно, порано дедовците живееле 100 со корка и треви а сега децата масовно умираат од рак и слични глупости.
http://en.wikipedia.org/wiki/Illusory_superiority

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #1077 на: 26 Декември 2014, 12:40:05 pm »
Мене ме секираат тие што ставаат Ќ каде што не треба.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1078 на: 26 Декември 2014, 12:43:27 pm »
Мислиш што изговараат гаки наместо гаќи?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1079 на: 26 Декември 2014, 13:01:26 pm »

Така само ти се чини пошто толку се разбираш.

Апсолутно е во право.