Автор Тема: Ставање клима на Renault Megane Classic  (Прочитано 11445 пати)

Отсутен miodrag

• Почетник
  • *
  • Пораки: 12
Ставање клима на Renault Megane Classic
« на: 17 Јуни 2013, 18:58:56 pm »
може веќе има слична тема а јас не успеав да ја видам па вака да ве прашам дали можам да ставам клима(добро не буквално јас) на renault megane classic 1.6 RN 1997? ми кажаа дека можело да се стави но ќе ми се заебела колата, немало да биде ко порано....
« Последно менување: 18 Јуни 2013, 15:33:57 pm miodrag »

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29719
    • CARclub.mk
Одг: ај малку помош ако може :)
« Одговори #1 на: 17 Јуни 2013, 20:11:40 pm »
Здраво Миодраг, добредојде.

Околу климата не можам да те советувам, ама можам да те советувам околу ставање дескриптивен наслов на темата.

Подобро е темата да се вика „Ставање клима на Renault Megane Classic“ отколку „ај малку помош ако може“ - многу поверојатно е дека некој ќе ти помогне така.

Отсутен nevian

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 248
« Одговори #2 на: 17 Јуни 2013, 20:17:43 pm »
Генерално изводливо е, но потребни ти се сите елементи со инсталација за тоа возило: компресор со држач за него, комплет цевки и црева, кондензор со филтер, додатен вентилатор, терморегулаторен вентил, евапоратор, и комплетна електрична инсталација за системот што значи ти треба целосен клима уред од исто такво возило со таков мотор. Дали се исплати е гоолемо прашање.
"Its one thing to understand how to bolt aftermarket parts to your car. Its another thing entirely to understand how they all work together."

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3 на: 17 Јуни 2013, 23:59:05 pm »
се исплати...

има фирми кои се бават со набавка и монтажа на комплет оригинални клими... а инаку можеш и сам да идеш во тетово на пример и да си ја купиш како половна они ке ти ја намонтираат... ад а кажам само дека бара многу работа и преправки...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #4 на: 18 Јуни 2013, 00:34:32 am »
ќе ми се заебела колата, немало да биде ко порано....

Навистина нема да биде како порано,ќе се чувствуваш поубаво на пеколиве што доаѓаат...

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #5 на: 18 Јуни 2013, 00:48:05 am »
веќе дојдоа... денес скопје 38 мерено во централно градско подрачје...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен tdejan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 138
« Одговори #6 на: 18 Јуни 2013, 14:03:04 pm »
Здраво Миодраг,
во врска со темава, јас ќе ти кажам лично мое искуство што направив лани (Окт 2012).
Имам Мазда 626 98г без клима, меѓутоа колата (барем по коментарите од мајсторите) имаше фабричка припрема за климата: дупки за цевките, дугме за пуштање, кабли и сл., стегачи/водици за цевки и сл.
Исто како и тебе и мене ми велеја дека накнадно вградување е смрт, требало цела кола да се растури, цела предна маска итн итн. Во мојот случај немаше ништо такво, само се закачи дугмето за климата на кабел, под совозачката преграда се смена испарителот заедно со филтер за полен, и толку беше од внатрешност. Исто и од надвор, релативно работата си беше едноставна.
Инаку јас завршив во Бугарија, во Ќустендил работа. Тука никој не ми се нафаќаше да работи (бев кај Цеко, Пачкуљ итн итн), па не се наоѓало и баталив. Ваму во ЌН монтирав во сервис кој го најде еден дечко од Мазда форум БГ кој ми ги најде и деловите, го монтираја дечки ептен профи, ептен си ја знаеја работата и ми рекоа дека имале доста коли од МКД кои оделе на монтажа таму.
Друго: од аспект на делови, пошто сепак е Рено Меган и би требало да го има тука, најдобро да најдиш некое како што ти предложи Онак од ТЕ или пак ко мене да бараш по бугарски отпади. Нова да вградиш ќе ти биди скапо, најдобро е сепак половна.
Ќе ти треба компресор (нормално :) заедно со држач, комплет цревата, дополнителна перка, испарувач за кабина, дугменце за пуштање и останата електрика, термо вентил. Кондензаторот (хладњакот) и дехидраторот (филтерот) ако ги земаш од стара кола најверојатно ќе се скапани, па ќе мораш нови. И тука топло ти препорачувам од БГ, фирмата се вика БНГРУП. Мене за дехидратор тука во СК ми бараа 55-60еур, кај овие 12еур, па сега ти види.
Јас сум задоволен, колата е топ, нормално си работи, така да добро провери си по рено форуми по соседството дали некој направил таква операција, дали има нешто компликации и сл.
Со среќа нека ти е, нек се угоде  :)

Отсутен miodrag

• Почетник
  • *
Одг: Ставање клима на Renault Megane Classic
« Одговори #7 на: 18 Јуни 2013, 15:35:02 pm »
Здраво Миодраг, добредојде.

Околу климата не можам да те советувам, ама можам да те советувам околу ставање дескриптивен наслов на темата.

Подобро е темата да се вика „Ставање клима на Renault Megane Classic“ отколку „ај малку помош ако може“ - многу поверојатно е дека некој ќе ти помогне така.

ti blagodaram na sovetot go smeniv naslovot

Отсутен miodrag

• Почетник
  • *
« Одговори #8 на: 18 Јуни 2013, 15:39:03 pm »
Здраво Миодраг,
во врска со темава, јас ќе ти кажам лично мое искуство што направив лани (Окт 2012).
Имам Мазда 626 98г без клима, меѓутоа колата (барем по коментарите од мајсторите) имаше фабричка припрема за климата: дупки за цевките, дугме за пуштање, кабли и сл., стегачи/водици за цевки и сл.
Исто како и тебе и мене ми велеја дека накнадно вградување е смрт, требало цела кола да се растури, цела предна маска итн итн. Во мојот случај немаше ништо такво, само се закачи дугмето за климата на кабел, под совозачката преграда се смена испарителот заедно со филтер за полен, и толку беше од внатрешност. Исто и од надвор, релативно работата си беше едноставна.
Инаку јас завршив во Бугарија, во Ќустендил работа. Тука никој не ми се нафаќаше да работи (бев кај Цеко, Пачкуљ итн итн), па не се наоѓало и баталив. Ваму во ЌН монтирав во сервис кој го најде еден дечко од Мазда форум БГ кој ми ги најде и деловите, го монтираја дечки ептен профи, ептен си ја знаеја работата и ми рекоа дека имале доста коли од МКД кои оделе на монтажа таму.
Друго: од аспект на делови, пошто сепак е Рено Меган и би требало да го има тука, најдобро да најдиш некое како што ти предложи Онак од ТЕ или пак ко мене да бараш по бугарски отпади. Нова да вградиш ќе ти биди скапо, најдобро е сепак половна.
Ќе ти треба компресор (нормално :) заедно со држач, комплет цревата, дополнителна перка, испарувач за кабина, дугменце за пуштање и останата електрика, термо вентил. Кондензаторот (хладњакот) и дехидраторот (филтерот) ако ги земаш од стара кола најверојатно ќе се скапани, па ќе мораш нови. И тука топло ти препорачувам од БГ, фирмата се вика БНГРУП. Мене за дехидратор тука во СК ми бараа 55-60еур, кај овие 12еур, па сега ти види.
Јас сум задоволен, колата е топ, нормално си работи, така да добро провери си по рено форуми по соседството дали некој направил таква операција, дали има нешто компликации и сл.
Со среќа нека ти е, нек се угоде  :)

ti blagodaram, veke najdov covek sto moze da mi zavrsi rabota od tetovo preku eden prijatel ne mi teknuva kako se vika mi rece koga sakam da odam tamu na lice mesto da vidime so ima i kako ima i mi rece deka nema da me fati mnogu ke zavrsime rabota bez problem. ako mi se nafatat tamu ke im ja ostavam da ja namestat ako ne togas ke te poslusam i ke se rasprasam za vo bg.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7067
« Одговори #9 на: 18 Јуни 2013, 15:46:43 pm »
Најдобро кола не оставај, ако треба седи таму цел ден.

Отсутен miodrag

• Почетник
  • *
« Одговори #10 на: 18 Јуни 2013, 16:05:55 pm »
Најдобро кола не оставај, ако треба седи таму цел ден.

не ми ни текна на тоа, ама кога веќе ми спомна имаш право  “се е можно“ :)

Отсутен Mini

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 56
« Одговори #11 на: 14 Јули 2013, 09:56:11 am »
А може ли да се стави клима доколку моторот/возилото не ни имало таква опција. Пример на постари возила ?

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #12 на: 14 Јули 2013, 10:15:39 am »
апсолутно. се може да се направи. само мала мака ке се види за правење на држач и комбинирање со каишите. инаку се прави. јас имав застава 128 со клима... дури до тој степен отидов што и вградив дополнителни вентили на усисна грана да пуштаат поише воздух и плин кога ке се вклучи компресорот, за да не гасне...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен ZombieMK

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 98
« Одговори #13 на: 14 Јули 2013, 22:38:11 pm »
апсолутно. се може да се направи. само мала мака ке се види за правење на држач и комбинирање со каишите. инаку се прави. јас имав застава 128 со клима... дури до тој степен отидов што и вградив дополнителни вентили на усисна грана да пуштаат поише воздух и плин кога ке се вклучи компресорот, за да не гасне...

А дали ти, или некој друг добар и педантен чоек како тебе (да ми препорачаш некој) би се нафатил на ваков зафат на 306-ка? Со тоа што идеме заедно на отпад или негде кај што ќе најдам делови, ги купувам и идеме кај тој некој кој што би се нафатил и за унапред договорена сума за работна рака, и се разбира пиво, скара и се остало, монтираме, во мое просуство (нели за да мрчам и кобајаги помагам, пошто таков сум сакам се да видам)...

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #14 на: 15 Јули 2013, 00:18:16 am »
јас не. немам нерви сам да превземам одговорност, ама ај ке зборнам со боро, па ке ти кажам. со него би фатил да работам ама сам не, пошто прво кога се прават комбинации никогаш не е така лесно па 2 глави боље размишљаат од една. второ, немој да мислиш дека за 1 ден ке се заврши работа... 2 нај малку а може и 3.. ај утре вечер ке ти кажам дали боро се нафаќа или не...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk