Автор Тема: Полирање на возила  (Прочитано 902809 пати)

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
Одг: Полирање на возила
« Одговори #1035 на: 02 Декември 2012, 19:21:02 pm »
Nekade gresis,zelkata tvrdiot vosok garantiram deka na predhodno dobro iscisten lak ili masinski ispoliran,trae min. 4/5 meseci.Predpostavuvam deka nemas cista podloga i vosokot ne ti drzi,t.e. brzo popusta,za Tw vosocite garantiram za ostanatata komercijala nemam komentar.PS kako mislis sega da naneses zastita,vlaznosta vo vozduhot e 90% i povejke,ili ako imas prostorija zatoplena preku 15oC za da moze vosokot da se isusi pred brisenje,nadaleku mozes da si ja olesnis postapkata ako naneses TW+PTFE,a predhodno simnes sve sto si staval na lakot,za toa ke ti treba pre wash sampon koj ke go odmasti lakot i ako si vo moznost da si ja izgliniras so Tw clay bar.Mozes i da me kontaktiras na mob. za podetalni informacii.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3226
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #1036 на: 02 Декември 2012, 20:38:49 pm »
ДАМЕ тука ли си  ;D
па не баш да бидам искрен почнав да работам на едно место каде не ми се знае работното време (само за пример вчера и денес бев дежурен и денес имав 11 работни саати  )

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
  • Пораки: 5087
« Одговори #1037 на: 03 Декември 2012, 02:07:27 am »
:( Да знаеш друг не давам да ја полира колата , ако треба со полиција ке те земам и ке ја средиме  :D :D :D :D

Имаш фора уште малце после превземам драстични мерки   :P   :P    :P

( не го зимај ова за нај сериозен мубет ,ама сериозно треба да се исполира колата хаха )

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #1038 на: 03 Декември 2012, 07:23:59 am »
Nekade gresis,zelkata tvrdiot vosok garantiram deka na predhodno dobro iscisten lak ili masinski ispoliran,trae min. 4/5 meseci.Predpostavuvam deka nemas cista podloga i vosokot ne ti drzi,t.e. brzo popusta,za Tw vosocite garantiram za ostanatata komercijala nemam komentar.PS kako mislis sega da naneses zastita,vlaznosta vo vozduhot e 90% i povejke,ili ako imas prostorija zatoplena preku 15oC za da moze vosokot da se isusi pred brisenje,nadaleku mozes da si ja olesnis postapkata ako naneses TW+PTFE,a predhodno simnes sve sto si staval na lakot,za toa ke ti treba pre wash sampon koj ke go odmasti lakot i ako si vo moznost da si ja izgliniras so Tw clay bar.Mozes i da me kontaktiras na mob. za podetalni informacii.
More da se prosetam jas do kaj tebe vo tekov na nedelava, ili vikendov ako ne vrne, i ti da ja sredis kako sto treba, neli e najpametno ;D ;D ;D ;D

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3226
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #1039 на: 03 Декември 2012, 17:46:10 pm »
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Отсутен simplyclever

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 139
  • Skoda Simply Clever
« Одговори #1040 на: 04 Декември 2012, 01:06:46 am »
Dali moze denovive da ja ispoliram kolata,posto rekoa videndov nema da vrne ke bilo soncevo megutoa  samo do 3 stepeni!Dali moze na vakvo vreme da ja poliram odnosno vosociram,zatoa sto neam ni garaza....???

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #1041 на: 04 Декември 2012, 09:56:31 am »
Dali moze denovive da ja ispoliram kolata,posto rekoa videndov nema da vrne ke bilo soncevo megutoa  samo do 3 stepeni!Dali moze na vakvo vreme da ja poliram odnosno vosociram,zatoa sto neam ni garaza....???
на вакво време со преголема влажност во воздухот успева само миење на возилото и течен восок кој се става додека возилото е сеуште водено,и се пребришува и суши заедно со восокот,таков восок може да се купи или од Мафра или од Фрабер,но сега мислам дека ако прашаш во автоперланиве ,скоро сите почнаа да стават таков,инаков восок можеш да нанесеш но како ќе се осуши за да го пребришеш?мора да биде осушен на лакот за да пружа заштита,ако не се осуши ,само ќе светне лакот и следното миење ќе го снема,јас многу зборував за ова,за полирање,восоцирање,хемиско чистење,треба одредена температура која јас не ја измислив,туку некои стручњаци кои испитувајќи го поминале цел живот,на крај донеле заклучок таков каков што го опишував во сите теми каде сум го спомнувал детаилингот.На сите производи за заштита на лакот и полирање, сега пишува на каква температура мин .и влажност во воздухот е препорачливо да се аплицираат.

Отсутен Roci

• Сениор
« Одговори #1042 на: 04 Декември 2012, 14:03:39 pm »
Te-en
Da te prasam jas tebe nesto! Iskreno odamna mislam da te prasam , ama se nekako se vozdrzuvam. ama eve dojde red da te prasam. Oti ti taa tvoja famozna popularna tenda, so mala investicija (koja ke ti se vrati od edno zimo) ne ja pretvoris vo nekoja prostorija zagradena so najlon kako zimskive terasi na kaficive, garaza od plex, pa neka  bide i dzidana garaza, nesto slicno da mozes da si rabotis i preku zimno vreme i da izvrsuvas uslugi od tipot na poliranje, i vosociranje na kolite. Da ne cekame prolet i leto da se krenat temperaturite nad 20 stepeni ;D ;D ;D ;D

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #1043 на: 04 Декември 2012, 14:10:21 pm »
Сигурен сум дека ТЕ-ЕН направил вложено-добиено анализа, и со моменталните цени на енергенси и претпоставувам побарувачката (Дечкото работи во Прилеп, не во Скопје) не му се исплати да ги покрие варијабилните трошоци, фисксните претпоставувам не се проблем за него.

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #1044 на: 04 Декември 2012, 14:18:33 pm »
Te-en
Da te prasam jas tebe nesto! Iskreno odamna mislam da te prasam , ama se nekako se vozdrzuvam. ama eve dojde red da te prasam. Oti ti taa tvoja famozna popularna tenda, so mala investicija (koja ke ti se vrati od edno zimo) ne ja pretvoris vo nekoja prostorija zagradena so najlon kako zimskive terasi na kaficive, garaza od plex, pa neka  bide i dzidana garaza, nesto slicno da mozes da si rabotis i preku zimno vreme i da izvrsuvas uslugi od tipot na poliranje, i vosociranje na kolite. Da ne cekame prolet i leto da se krenat temperaturite nad 20 stepeni ;D ;D ;D ;D
Мислиш на вакво нешто? http://itab.en.alibaba.com/product/511269632-210493515/3x6m_Canopy_Gazebo.html  ,имам гаража,но треба да се затопли истата,а за тоа треба струја :) ,тоа кошта,да направиш приближно 15 -20 степени,и ако ти кажам повисока цена од таа што ја работам додека е сезона на полирање?????????значи повторувам,за да се работи полирање и восоцирање,мораш да имаш константна температура во просторијата каде што работиш и влажноста на воздухот да не биде поголема од нормалната,залудно е се друго,најважно е за восокот,што ако во гаража ќе постигнем температура 20 степени,полираш,восоцираш,суши восок се е ОК,бришеш восок,но потоа треба да ја извадиш колата надвор на -10 или 0 степени,за да восокот правилно се врзе со лакот има и закаснето сушење  кое се одвива по природен пат под дејство на нормална температура,некои восоци бараат и после 24 часа пребришување и повторно аплицирање нов слој.Велам дека тешко ќе ме разберете но уште нема да ме поколеба никој да траскам по тастатурава и да објаснувам што значи detailing,многу пообемен и сложен систем на работа одколку што секој  сопственик на автомобил кој сака да го одржува лакот на овој начин,може да ме разбере,но тука сум да објаснам повторно,повторно и повторно..........................

Отсутен ZombieMK

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 98
« Одговори #1045 на: 04 Декември 2012, 20:31:45 pm »
Велам дека тешко ќе ме разберете но уште нема да ме поколеба никој да траскам по тастатурава и да објаснувам што значи detailing,многу пообемен и сложен систем на работа одколку што секој  сопственик на автомобил кој сака да го одржува лакот на овој начин,може да ме разбере,но тука сум да објаснам повторно,повторно и повторно..........................

Еве јас како мераклија, би сакал да дознаам каква би била постапката... односно не би било лошо, ако сакаш да споделиш дел од твојата експертиза па да ни напраиш едно убаво туторијалче со слики со се, како парвилно да се полира... искрено ја сакам се сам да правам, и еве можда 5-6 пати ја имам сам полирано колата (се разбира ефектот не ни приближно до тој што би бил ако е полирана кај професионалец, а далеку повеќе пари имам фрлено), меѓутоа, секое полирање сфаќам по некоја цака, и се подобар и подобар е резултатот... па супер би било ако сакаш да не подучиш нешто (се разбира ако не е тајна) :)

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #1046 на: 04 Декември 2012, 22:49:08 pm »
Во полирањето нема цака,или знаеш или незнаеш или ќе исполираш или нема да исполираш ,а туторијали за полирање google и youtube се преполни од каде што ни од мојот туторијал та ни од овие претходниве што ги наведов неможеш да научиш како се полира едно возило,секое возило секој лак си има различна дебелина која се мери во микрони,постојат тврди лакови,меки лакови многу меки лакови од тврди кон меки лакови т.е средна тврдост и сето тоа мораш да го знаеш која паста на кој сунгер на кој лак на колку обртаи машината треба да работи,понекогаш се случува додека ја погодиш вистинската комбинацаја на пасти и сунгери да поминеш и по неколку сати над лакот со машината во раце,да не заборавиме дека сега постојат и керамички лакови,за кои треба да имаш вистинско искуство и голема палета од различни производители на пасти и сунгери за да ја погодиш вистинската комбинација од сите нив,ова го зборувам за да еден лак се доведе до перфекција после полирање,додека за home made полирање може да се употреби една до две пасти и еден до два сунгери но тоа нема да ги задоволи вистинските критериуми.

Отсутен Roci

• Сениор
« Одговори #1047 на: 05 Декември 2012, 18:46:57 pm »
Te-en
Da te prasam uste nesto. Na slednovo video strucnjacive od Turtle wax objasnuvaat za razlicnite tipovi na vosoci:
http://www.youtube.com/watch?v=AZnf-8g9m1A
E sega me interesira spored tebe koj od ovie vidovi na vosoci:
-spray wax; (spored niv pogoden za novi koli)
-liquid wax; (super bidejki izvrsuva cistenje na lakot???? Mislat na nesto slicno kako clay bar....ili)
-paste wax;(super bidejki dava odlicen sjaj i e so golema trajsnot)
-synthetic wax (najdobar, bidejki e poskap, i e sinteticki, i spored niv e so najgolema trajnost i so najgolem sjaj, a dodeka ti vo poveke navrati imas kazano deka trae od perenje na perenje, pa malce mi e kontradiktorno.
I uste edno prasanje da treba ti da naneses na tvojata kola nekoj od ovie 4 vida na vosok , koj bi go nanel koga ke gi zemes vo predvid slednive faktori: (cenata, kvalitetot, postapkata za nanesuvanje, sjajot na lakot, i najvaznoto , dolgotrajnosta na lakot )?

1 Turtle wax hard shell wax;

2 Turtle wax liquid wax;

3 Turtle wax high gloss wax;

4 Turlte wax synthetic ice wax

:D :D :D :D :D

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #1048 на: 05 Декември 2012, 19:42:08 pm »
Роци, ти за магистерска го спремаш ТЕ-ЕН. Одлично прашање  и мене ме интересира одговорот.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Roci

• Сениор
« Одговори #1049 на: 05 Декември 2012, 21:35:01 pm »
Rano mu e za magisterska, voa mu e za diplomska od oblasta na home made poliranje, za magisterska treba da odgovori za professional auto detailing ;D ;D ;D ;D