Автор Тема: Полирање на возила  (Прочитано 903618 пати)

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
Одг: Полирање на возила
« Одговори #585 на: 12 Јуни 2012, 04:36:40 am »
Те ен кажи добар Wash Mit кај нас кај се наоѓа?
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #586 на: 12 Јуни 2012, 08:31:18 am »
Те ен кажи добар Wash Mit кај нас кај се наоѓа?
Eurostil

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #587 на: 12 Јуни 2012, 10:28:42 am »
Кој модел конкретно, имам јас еден ама сакам нешто боље имаше едни од природна кожа од нешто беше не ми текнува дали од овца и кај да најдам grit guard
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #588 на: 12 Јуни 2012, 15:16:58 pm »
Ај и јас да прашам нешто,нека помогнат специјалците за темата "Полирање".....што ќе се случи ако го направам следново?
Ако го земам полово

Ако ја земам машинкава у раце

и ако го користам ова

без предходно искуство во работава(ма да сум перфектционист,секогаш идам до крај за да го постигнам саканото),што ќе произлеззе на крајот од сето ова???? Ај помош ќе ве молам додека не сум станал xD

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2851
« Одговори #589 на: 12 Јуни 2012, 15:23:03 pm »
Види сеа.....ако немаш претходно искуство подобро да не чепкаш......мој совет ако сакаш послушај ако не немора
заради тоа што.....таа машинка работи на висок обртен момент....и доколку немаш искуство може подолго време да се задржиш да врти на исто место....има голема веројатност да скинеш доста голем слој од бојата.....дури на некои места може целосно да ја извадиш...Таа боја е акрилна ако не се лажам што е на колата....акрилната воопшто не ми се допаѓа како боја бидејки имаш можност од 4 до 6 пати да ја полираш......ништо повеке
Сепак како сакаш размисли си убаво...овде во Гевгелија има еден полира од 50 до 70 евра.....ама типот полира повеке од 20 години.....вади ненормални ефекти од колите........многу добро работи

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
« Одговори #590 на: 12 Јуни 2012, 15:31:41 pm »
Види сеа.....ако немаш претходно искуство подобро да не чепкаш......мој совет ако сакаш послушај ако не немора
заради тоа што.....таа машинка работи на висок обртен момент....и доколку немаш искуство може подолго време да се задржиш да врти на исто место....има голема веројатност да скинеш доста голем слој од бојата.....дури на некои места може целосно да ја извадиш...Таа боја е акрилна ако не се лажам што е на колата....акрилната воопшто не ми се допаѓа како боја бидејки имаш можност од 4 до 6 пати да ја полираш......ништо повеке
Сепак како сакаш размисли си убаво...овде во Гевгелија има еден полира од 50 до 70 евра.....ама типот полира повеке од 20 години.....вади ненормални ефекти од колите........многу добро работи
да ти кажам искрено пробав рачно сеа малку да видам како иде и има разлика се губат поситни гребаници и дава сјај(пробав на прагчињата),иначе со машинката ми дадоа сунѓерче и микрофибер крпче,само пред да почнам ова сунѓерчево не ми прави некако мерак,многу е круто некако......а за полирање кај специјалист имам кај кого само работава е сам да пробам....што знам може кје зае*ам може ќе ја опраам

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #591 на: 12 Јуни 2012, 17:39:16 pm »
Зоки почекај одговор од Те-ен, детално ке ти каже што и како да користиш ;)

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
« Одговори #592 на: 12 Јуни 2012, 17:54:07 pm »
@Rakun4e работава иде како алва,ако нешто не испадне како што треба при крај на месец идеме во прилеп на дополнителен третман,сега хаубата ја поминав па како што ја гледам ми свети,а дали е од пивото или стварно има ефект кје видиме покасно,ќе има слики хехехе

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #593 на: 12 Јуни 2012, 19:10:28 pm »
Да ја однесеш на профи полир поефтино ќе ти биде... А и бољи резултати.

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #594 на: 12 Јуни 2012, 19:29:02 pm »
Со таа паста и рачно полирање ќе ти биде супер и резултатот ќе биде топ. Само купи си од Сонакс крпчињата во твоја близина во Влае на Мак Петрол ги има.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
« Одговори #595 на: 12 Јуни 2012, 19:46:20 pm »
Со таа паста и рачно полирање ќе ти биде супер и резултатот ќе биде топ. Само купи си од Сонакс крпчињата во твоја близина во Влае на Мак Петрол ги има.
Томе пробав така имам еден материјал "филц" мислам дека се викаше,наводно за полирање,да подобри резултати се ама раце болат,вака со машинчево добро иде,ако треба кје му се вратам уште еднаш пошто не работи на големи вртежи.Него друга мисла ме мачи,на полиран дел пробав со еленска кожа да забришам после некое време,некако ми обледува,има некоја заштита откако ќе се исполира?

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #596 на: 12 Јуни 2012, 20:10:50 pm »
Барај дебела сенка,внимавај да биде ладна каросеријата.полирот има пигмент кој може некои делови да ги обои,внимавај,жешко е времево и полирај дел по дел,намачкај на еден дел 30х30цм,одма ќе засуши бидејќи е топло,со машинката исполирај на тој дел,без многу притисок,околу 3кг мах,потоа пред да ја исклучиш помини уште еднаш без никаков притисок,ќе забележиш дека на местото каде што си полирал,лакот е загреан,значи само трпеливо и нежно,почни од хаубата,направија прво едната половина и сликај,ќе се воодушевиш од својата работа,трпение трпение,ќе почниш да губиш живци уште на половина од колата,трпеливо до КРАЈ,на крајот ќе заборавиш на маката.Ова е добро да го лсниш малку од малку лакот,но е краткотрајно,бидејќи само ќе го светне и ништо друго,од миење на миењ ,полирот ќе го снема,како што го гледам полото,плаче за машинско професионално трослојно полирање,крилото е матирано веќе,но ништо не е страшно,сега за сега заштити го на тој начин,потоа на есен барај некој да го сработи трослојно црното поло :) сега ќе го лсниш лакот,но на сонце и појака светлина ќе блештат холограми кои се тешки за кинење потоа,но сепак пробај,за заштита ти препорачувам или TW+PTFE или TW желката тврдиот во зелено кутиче,стандард добар восок.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
« Одговори #597 на: 12 Јуни 2012, 20:51:47 pm »
@TE-EN ти благодарам за советите,80% од нив ги запазив со оглед на тоа што и на самиот производ имаше препораки како да се употреби.
Сега вака,ме растргнаа со обврски натака навака,неможев на раат да си ја бркам работата па со оглед на времето што ми преостана за полирање ја поминав хаубата и кровот,задоволен сум од резултатите,има голема разлика дури и луѓе во двор што ми поминуваа ми викаа "фабрика"- но далеку сум од тоа.......еве некое сликче
Дел од хаубата пред полирање

Дел од хаубата исполиран

Хауба пола пола

Исполиран кров

Се извинувам до модераторите ако постирањево не е на право место,но мислам дека ќе ми биде од голема помош ова што го постирав за подетални совети :) Утре здравје боже ако се заврши целава работа во "работилница" подетално ќе се опише целава процедура.Ви благодарам и се извинувам уште еднаш.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3226
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #598 на: 13 Јуни 2012, 21:40:26 pm »
kasno se pustam na temava posto bev otsuten no da kazam i jas nekoj zbor moze ke koristi  prvo bojata e metalik kako sto mozam da vidam vtoro se soglasuvam so te-en potpolno i da dopolnam uste nekoj detal pro koga ja poliras teraj del po del ne e strasno ako obele ,rabotija pod senka i gledaj kolata da ne e mnogu topla i veruvaj mi deka kolku i da  ja pominuvas so taa polir pasta nemozes da napravis nikakva steta samo pazi na kederite po potreba i izoliraj gitaa e polir pasta so pigment i ke ima nekoja razlika nema da ispadne top no ke bide ok zastitata ke trae nekoi 5-6 meseci no toa ne e problem posto mozes da ja poliras poveke pati bez da napravis nikakva steta 2 pati godisno i teraj iako najubavo e ednas da ja sredis top i posle samo da ja odrzavas so ovaa polir pasta

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 484
« Одговори #599 на: 13 Јуни 2012, 22:05:24 pm »
Прашање до оние кои ги пробале овие два производи, кој е подобар, Sonax High Speed wax или turtle wax ICE

Сонаксот на папир би требало да е подобар, има карнауба восок и нано технологија, додека ICE има силикон...

Пробал некој овие две да каже кое е подобро и кое има подолга заштита?