Автор Тема: Полирање на возила  (Прочитано 1018393 пати)

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 831
  • Opel zafira 2.0 125 kw
Одг: Полирање на возила
« Одговори #330 на: 09 Април 2012, 15:57:46 pm »
Прашанје за теен.

Ме поткачија од задна страна но за срека има само  црни остатоци на браникот и мн мн мали пукнатини на бојата.Ке мозам сам да ги средам тие црните остатоци или да доагам до Прилеп.Ако можи сам кое средство да го користам?

Поздрав.

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #331 на: 09 Април 2012, 16:53:43 pm »
Ако се остатоците од боја Ацетон би ти завршил работа, или ваков Сонакс

Нека каже ТЕЕН сепак.

Сонаксот го имам дома, ако ти брка работа слободно ке ти дам да се послужиш ;)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #332 на: 09 Април 2012, 17:01:48 pm »
Јас на стилото ги отстранив со бензин. Проблем се испуканта боја на браникот, оние пукнатинки на лакот, со полирање искачаат, ама кога ќе се насобере прљавштина, пак се појавуваат. Ова е посебно изразено на светли бои..
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #333 на: 09 Април 2012, 19:36:25 pm »
Те-ен, работната површина на машинчето е со пречник од 20цм и е сунгер. Во паковањето има волнена навлака и микрофибер. Колкави површини да зафаќам и доколку сунгерот е за нанесување која навлака иде по него, волнената или микрофибер, исто ме занима колку време на иста површина треба да нанесувам со сунгерот ?

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #334 на: 09 Април 2012, 23:44:45 pm »
прашање за ТЕ-ЕН и за сите што евентуално имале прилика.......дали си имал некакво искуство со DODOJUICE ??? по препорака на еден пријател од србија што го користел во домашни услови, прогуглав малку и доста импресивни резултати има.....секако во комбинација со одредени производи на мирка, мегуиарс и др.
Да dj восоците се едни од најдобрите ,ако не и најдобри,го имам користено од сите нив најдобриот http://www.dodojuice.com/hard-candy-carnauba-car-wax.html преубаво мириса и многу добар сјај дава,само што јас не паѓам многу на сјај,повеќе сакам длабочина на лакот а за тоа мој фаворит засега е Meguiars gold class wax

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #335 на: 09 Април 2012, 23:52:03 pm »
Прашанје за теен.

Ме поткачија од задна страна но за срека има само  црни остатоци на браникот и мн мн мали пукнатини на бојата.Ке мозам сам да ги средам тие црните остатоци или да доагам до Прилеп.Ако можи сам кое средство да го користам?

Поздрав.
ти треба само поабразивна паста за гребнатинки,потоа стави восок на местото,исполирај го местото и ќе го снема црнилото,не мора да користиш голем притисок додека полираш,стрпливо и нежно,сам ќе процениш колкав притисок треба да користиш при полирањто на панелот со оштетување.Не знам дали е тој полир абразивен,стварно само шампон и еден восок нивни имам досега користено и средство за чистење бандаши full efekt,друго немам пробано,пробај дали гребе на врвовоте на прстите,ако гребе ќе заврши работа.

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #336 на: 09 Април 2012, 23:58:26 pm »
Cuore Sportivo...полирката може да ти послужи за бришење на восокот,не за нанесување,а токму и тоа е најтешкиот дел,кога ќе се подсуши восокот :) ,нанесувај секогаш рачно со апликатор восок,восокот е готов за бришење тогаш кога ќе побели и со показалецот да поминеш на восоцираниот панел ,површината под него да биде чиста без масни траги.Стави mf крпа на полирката,или скрои по мерка како таа што ти ја дадоа со машината,и многу добро и брзо можеш да го пребришеш восокот.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #337 на: 10 Април 2012, 11:14:37 am »
Фала, на колку обртаја се твоите полирки, ова гледам 3500.

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #338 на: 10 Април 2012, 12:46:36 pm »
Фала, на колку обртаја се твоите полирки, ова гледам 3500.
moite se od 600/3000,za poliranje,dodeka za brisenje se isti so tvojata

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6315
« Одговори #339 на: 16 Април 2012, 00:56:13 am »
Абе сакам да ве прашам дали по овие бензискиве на лукоил има рабојќе за полирање ??? имено скутерчето ми е за полирање а и на фаровите имав фолија и сега ја одлепив ама одкако ги одлепив имаше лепак и го трзав со тоа на сунѓерчињата грубата страна и сега се познават како линии (мали не толку навлезени)
Знам дека прво треба со воден гланспапир да се помини, ама нема каде да купам полир пасти од Кичево па затоа ве прашувам во лукоил, макпетрол дали има ???

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #340 на: 16 Април 2012, 03:28:07 am »
На лукоил има од Сонакс, други не знам. Во Веро исто така има сретства за нега ;)

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #341 на: 16 Април 2012, 10:23:46 am »
На лукоил има од Сонакс, други не знам. Во Веро исто така има сретства за нега ;)
Ќе одам деновиве во лукоил да земам.. а колку пари е тоа ???.. а веро нема во Кичево...
« Последно менување: 16 Април 2012, 14:51:14 pm toni.suzuki »

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3905
« Одговори #342 на: 16 Април 2012, 14:59:31 pm »
Ima i na makpetrol, i na lukoil, pa pobaraj i vo nekoja prodavnica za avto kozmetika vo Kicevo valjda imate barem 1 ;D ;D ;D ;D

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #343 на: 16 Април 2012, 16:20:17 pm »
Ima i na makpetrol, i na lukoil, pa pobaraj i vo nekoja prodavnica za avto kozmetika vo Kicevo valjda imate barem 1 ;D ;D ;D ;D
има 2 или 3... бев во средата затворено беше и повеќе не појдов (далеку е)....

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #344 на: 18 Април 2012, 11:07:04 am »
Еве нешто што е вредно да се погледне,нема да качам слики една по една ,ќе го погледнете на линкот,се работи за добро сочуван и одржуван лак,задачата беше да се исчисти од холограми(hologram remove) ,настанати од ваљаците во тамошните автоперални,возилото е од Виена,да се тргнат пајажината( swirls marks),да се заштити со висококвалитетен карнауба восок и еден слој течен восок за висок сјај и подршка на карнаубата.
ПЕРЕЊЕ
-Fra ber pre wash sampoon
-two wash mit end two sponge(two backet metode)
СУШЕЊЕ
-mikrofiber mamouth end air compressor
-Decontamination(чистење на лакот)
-Ice liquid clay bar(TW),за овој течен clay bar  можам само да речам иновација на TW, браво за нив
ПОЛИРАЊЕ
-3M ultra fina with 3M yelow sponge х 1 прелаз на цела каросерија
-бришење со mf крпи Feral
Second step
-3M ultra fina with 3М светло син сунгер 5мм х 1 прелаз на цела каросерија
-бришење со mf крпи feral
Third step
-3M Antihologram paste with blue sponge х 1 прелаз на цела каросерија
-бришење со mf крпи feral
ПОЛИРАЊЕ БРАНИЦИ
-Mirka M25 with yelow sponge
-Mirka FO5 with black foam sponge
-бришење со BOSH mf крпи
ПОЛИРАЊЕ ЗАДНА СВЕТЛОСНА ГРУПА
-800p,1200p,1500p,2000p,3000p,4000 Abralon Mirka
-Mirka C20 with white sponge
-Mirka T10 with black dotted foam pad
ЗАШТИТА НА СТАКЛА
-TW rain repelent х 2 премачкувања
ГУМИ
-Renco liquid spray
ВОСОЦИРАЊЕ(waxing)
-Meguiar’s Gold carnauba class x 2 слоја
-Ice liquid wax x1 прелаз
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.339775442751484.83076.240789475983415&type=1
http://www.youtube.com/watch?v=OYCMsUAyvG8&feature=my_liked_videos&list=LLyhB5Yxe_k5n_le9rsfYjFA