Автор Тема: Полирање на возила  (Прочитано 905810 пати)

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Одг: Полирање на возила
« Одговори #3945 на: 29 Март 2018, 15:20:17 pm »
Stara rabota e ova :)) Detailing war pokrena :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14714
« Одговори #3946 на: 29 Март 2018, 15:20:54 pm »
Свашта.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #3947 на: 30 Март 2018, 13:30:33 pm »
Дечки си купив полирка макита.. Ми треба малку помош од поискусни.. За домашна употреба го купив, али имам и некоја кола од братучед ова она да му ја поминам.. За понатаму ќе видиме, тука Кичево немаме ваква услуга професионална сеуште.. Освен мајсторите лимари што полираат онака аматерски после фарбање колата..

-Сунѓери планирам да порачам од ибеј, има сет зелени, портокалеви, црни жолти за 10тина евра...
-Моментално имам 3М паста од таа погруба што е, и сеа сакам да земам некоја за пофино после таа.. Која да ја земам ? Дали би можел да земам манзерна на пример од таа што е најфината..
-Тоа сунѓерите има мазни одоздола и како со длапки, тие со длапки се за да не прави холограми или ?
-За на крај нели се става заштита.. Тоа е восок или ? Ако да, препорачајте што да земам.. ?

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #3948 на: 30 Март 2018, 13:37:44 pm »
@Бузуки Za osnovni raboti i principi imas google, youtube i tn. Baraj go na youtube/google Mike Phillips od Autogeek ;)
A ako sakas podetalni info togas baraj go od Meguiras @Dejan Gj , od menzerna baraj gi Mafra Makedonija, a ako imas opcija baraj trening kaj nekoj detailer eve @dame  na primer ako nudi takva opcija trening.
Pozdrav

Отсутен Ma-Fra Macedonia

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 122
  • www.carwash.mk
    • Велмар Дооел Скопје
« Одговори #3949 на: 30 Март 2018, 22:27:54 pm »
Да ја размрдаме малце темава, монотоно е со две пасти цело време  :)
Detailing Store www.carwash.mk
Menzerna Macedonia www.menzerna.mk
Ma-Fra Macedonia www.mafra.mk 
https://www.facebook.com/mafra.macedonia

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #3950 на: 31 Март 2018, 00:04:23 am »
Inter, osnovni raboti i slicno vejke znam imam gledano citano.. Do koe nivo dojde forumov?  sega ocekuvav da ima najmalku 2 strani kaj sho ke neznaev koj od koj predlog e podobar..  Eve mafra dur razmrduva tema,  ke ponudese sredstva/poliri so koi ke zavrsam rabota..

Od toa sto gledam na slikata, 400 pa 3800 ke zavrsat kaj mene rabota? Dali ke treba nesto izmegju i koja zastita na kraj da ja stavam?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #3951 на: 31 Март 2018, 00:10:11 am »
Ако сакаш малку од малку посериозно да се занимаваш со полирање и хемиско, еве ти пар интересни Јутуб канали, посвети неколку дена, види ги убаво видеата.

- https://www.youtube.com/channel/UCYsa8SOy3TkoxI5D17s1u-w *
- https://www.youtube.com/channel/UCUkgwXNKBEC0jEGmXwG7-yQ/videos
- https://www.youtube.com/channel/UCQ2F2qAuOn1WT-I-hDUG2YA
- https://www.youtube.com/channel/UCFjVBSAfPGjTNsEhjaBG01A *
- https://www.youtube.com/channel/UCq2Kxm4MquudBM4BR3sPcHQ *

Особено ги препорачувам тие со ѕвездичка - Ammo NYC на Larry Kosilla, a одлични се и Car Cleaning Guru и WhiteDetails.

Иако јас не се разбирам баш, ќе ти препорачам пред да се фатиш со полирање, да инвестираш во глина за симињање нечистотии, добри крпи, една-две чисти кофи за вода и уште неколку ситници.

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #3952 на: 31 Март 2018, 08:10:46 am »
Fala ti zero, ostanav bez spienje i uste nemam dogledano.. Ima mnogu pametni raboti da se uchat..

Присутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6580
« Одговори #3953 на: 31 Март 2018, 09:22:12 am »
Јас мислам исто ко зеро, особено за аматерско полирање најбитно е да го глинираш возилото и да си 100% сигурен дека површината е чиста. Освен добра глина ти требаат многу крпи и просторија каде што нема прашина дур го правиш овој процес. А после прави што ќе правиш.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #3954 на: 31 Март 2018, 09:30:49 am »
Buzuki mn na gotovo ocigledno sakas. Da bese lesno site ke bea pro detaileri. Ti dadov predlog, gledam i Zero ti dal. Gledaj videa, pa ako mislis deka mozes probaj, pa taka ke naucis. A deka so inka nekoj ke ti turi znaenje, pa ti ne ke si znael koj predlog e podobar malku teshko toa. Milion varijabli ima poliranjeto. Srekno ako probuvas i pozdrav
Ps i vlatko dobar predlog ti dal.

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #3955 на: 31 Март 2018, 09:49:47 am »
Фала ти влатко.. Не е работата на готово.. Ако не пробаш неможеш да знаеш али овие ствари се прилично скапи.. Пример несум сигурно до толку да купам од сите можни полири, сунѓери, крпи..

Мислам дека затоа служи форумов, да си помагаме..Секој во својата област... Веројатно нема да им биде тешко на професионалците (па и аматерите со повеќе знаење од мене) да пишат какви 2 сунѓери и какви 2 полири да земам за полирање..
Еве има најмалку 20 членови на форумов што ме имаат прашано за паркети, ламинат, патос.. На сите им е детално објаснето, цени, што и како оди, мада никој не се нафатил сам да средува, инаку спремен сум да објаснам чекор по чекор...

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #3956 на: 31 Март 2018, 09:56:15 am »
Eve ti togas. Hemiska dekpntapinacija - iron remover, perenje, gliniranje, pak perenje. Da si pod senka, ako imas zatvoren prostor idealno, ako ne jbg.ako si na otvoreno mora da e idealno t.e pod senka i da ne duva za da ne ti lepi prasini. E toa e cistenjeto na kola.
Poliranjeto zavisi od sostojbata na lakot i sekoja kola e raslicna.ete poso od meguiars ne ti davaat predlog jas ke ti gi predlozam pastite M105 i M205. Zavisi kolku nivoa ke ti e poliranjeto ete na pr dve nivoa, ednoto ke ti e poliranje so gruba pasta i grub sunger. Slednoto nivo fina pasta so fin sunger. Od vreme na vreme ili po sekoj panel treba da gi cistis sungerite/padpvite, brzinata treba na polirkata da ti e soodvetna za da ne go izgoris lakot, na kraj stavas sealant ili vosok.
Se nadevam sega e ok i dolzis info ako nekogas stavam parket :-D

Отсутен Dejan Gj

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 411
« Одговори #3957 на: 31 Март 2018, 09:57:37 am »
Полирањето не е така едноставна постапка, а не е и така сложена само си има процедура и треба да се запази.
Потребни се повеќе работи од само две полир пасти, убаво има во постовите, убави крпи, чисти кофи, глина, средство за хемиска декотаминација, деконтаминација од гума, две или три пасти, средство за одмастување, восок, силант, квалитетни сунѓери,  керамика, две перења итн.
Може и нешто испуштив, но затоа има детејлер и детејлер, затоа има полирање за 1500 ден. и за 150 евра, е сега кој што сака, оној со цела процедура ке изгуби два дена дугион 5 саати, еднион еден куп средства другион 2 средства.
Сам да ја исполираш колата ќе треба повеќе од 150 евра поскапо од некој да ја исполира, добро нема да ги истрошиш сите средства ќе има за повеќе полирања.
Така да само со запазаена процедура до резултати другото е малтретирање.

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #3958 на: 31 Март 2018, 11:10:14 am »
Точно дејан, со се полирка ќе ми испадни поскапо него ли да ја однесам кај професионалец.. Е сега мене ми е интересно да буцкам по колата, така да ден два ќе се занимавам, + со средствата ќе поминам уште 2/3 коли... Полирката ќе си стои, пак ќе треба да се полира за 7/8 месеци..

Eve ti togas. Hemiska dekpntapinacija - iron remover, perenje, gliniranje, pak perenje. Da si pod senka, ako imas zatvoren prostor idealno, ako ne jbg.ako si na otvoreno mora da e idealno t.e pod senka i da ne duva za da ne ti lepi prasini. E toa e cistenjeto na kola.
Poliranjeto zavisi od sostojbata na lakot i sekoja kola e raslicna.ete poso od meguiars ne ti davaat predlog jas ke ti gi predlozam pastite M105 i M205. Zavisi kolku nivoa ke ti e poliranjeto ete na pr dve nivoa, ednoto ke ti e poliranje so gruba pasta i grub sunger. Slednoto nivo fina pasta so fin sunger. Od vreme na vreme ili po sekoj panel treba da gi cistis sungerite/padpvite, brzinata treba na polirkata da ti e soodvetna za da ne go izgoris lakot, na kraj stavas sealant ili vosok.
Se nadevam sega e ok i dolzis info ako nekogas stavam parket :-D
Фала ти многу, за паркет тука сум во секое време :)

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #3959 на: 31 Март 2018, 12:08:37 pm »
Ps Najbitno ti e povrsinata sto ja poliras da e ultra cista. Prebrisuvanje so alkohol isto zaboraviv deka e pozelno, vidi vo temava ima koga, kako sto. Ti treba i odlicno svetlo da imas i mf krpi i toa dosta 6 minimum. Ako se imas i problem ti se samo pastite togas od Meguiars 105 i 205 ili Menzerna vidi si.