Автор Тема: Полирање на возила  (Прочитано 1023577 пати)

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7665
  • French diamond
Одг: Полирање на возила
« Одговори #3885 на: 01 Февруари 2018, 21:31:42 pm »
Ај наместо да се глупирате и да прајте мајмуни сами од себе, пуштете слики од подобар детајлер во државата ?! Јас не сум бил кај Дарко, не го ни познавам ама немам видено подобро сработени коли од друг па макар и на слики само.

И да многу луѓе баш од него научивме некои основни работи за полирање, восоцирање па и перење по дома.

п.с @Inter1 ти како најголем познавач на полирањето се кладам дека ни твојота си ја немаш исполирано, а не па други...ама битно да се брчи само, google мајсториште.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #3886 на: 01 Февруари 2018, 21:54:54 pm »
Ах.

Ајде вака...

Никој тука, ама баш никој не го оспорува квалитетот на Дарко како дитејлер. Напротив - сите сме му кажале, и тоа многу пати - дека прави чуда со колите.

Е сега... Како што Дарко советува за некои работи, така и ние се дрзнуваме да го советуваме него. Дали Дарко ќе ги прифати советите или не, тоа е апсолутно негова работа. Мартин само сугерираше, а јас се согласив со него дека стварно нема потреба Дарко толку да ги обработува сликите - бидејќи ефектот е тотално спротивен. Не се гледа неговата работа на толку „фотошопираните“ фотографии.

Следам неколку дитејлери на Инстаграм - меѓу кои Larry Kosilla и WhiteDetails - ликови кои се меѓу врвните во својата професија. Не сум видел ниту еден од нив толку да ги упропастува фотографиите. Всушност - барем кога станува збор за покажување на работата - пуштаат скоро непипнати фотографии, за убаво да се види сработеното.

Сугестиите кон Дарко беа исклучиво во насока на подобрување на начинот на кој ја прикажува својата работа. Тоа е тоа. Ако Дарко не може да го види тоа, и мисли дека тука некој е љубоморен, или го хејта, или што и да е.. Здравје.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7665
  • French diamond
« Одговори #3887 на: 01 Февруари 2018, 22:00:59 pm »
За твојот коментар се сложувам и јас, ама се под него е само и само глупирање како мали деца.  Не е ни интересно да се чита од страна.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #3888 на: 01 Февруари 2018, 22:05:49 pm »
@n1kola  relax, u redu e. I da, si poliram moi vozila. Zalam. Pozdrav

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #3889 на: 01 Февруари 2018, 22:14:24 pm »
Ах.

Ајде вака...

Никој тука, ама баш никој не го оспорува квалитетот на Дарко како дитејлер. Напротив - сите сме му кажале, и тоа многу пати - дека прави чуда со колите.

Е сега... Како што Дарко советува за некои работи, така и ние се дрзнуваме да го советуваме него. Дали Дарко ќе ги прифати советите или не, тоа е апсолутно негова работа. Мартин само сугерираше, а јас се согласив со него дека стварно нема потреба Дарко толку да ги обработува сликите - бидејќи ефектот е тотално спротивен. Не се гледа неговата работа на толку „фотошопираните“ фотографии.

Следам неколку дитејлери на Инстаграм - меѓу кои Larry Kosilla и WhiteDetails - ликови кои се меѓу врвните во својата професија. Не сум видел ниту еден од нив толку да ги упропастува фотографиите. Всушност - барем кога станува збор за покажување на работата - пуштаат скоро непипнати фотографии, за убаво да се види сработеното.

Сугестиите кон Дарко беа исклучиво во насока на подобрување на начинот на кој ја прикажува својата работа. Тоа е тоа. Ако Дарко не може да го види тоа, и мисли дека тука некој е љубоморен, или го хејта, или што и да е.. Здравје.
Добар мајстор е ама лимун табиет :)

Sent from ЗА ЖИВОТ ВО МАКЕДОНИЈА!!!
                   RRETH JETËS NË MAQEDONI!!!

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #3890 на: 02 Февруари 2018, 09:06:32 am »
Ах.

Ајде вака...

ти благодарам класен за сугестијата околу сликите.Кога ќе можам да си дозволам опрема за сликање на сработеното,која кошта минимум 2/3000€,или да можам да си дозволам да платам професионалец да слика,тогаш нема да имам потреба од некојси програм пд Play store за колку толку да го подобрам квалитетот на сликите.Телефониве толку може да дадат квалитет,па се обидувам нешто да поправам користејќи некој од програмите за hdr и DoF.А Lary Kosila и останатите што ги спомна и пратиш,врвни детаилери на кои студиото им е милион фунти а опремата за сликање им кошта повеќе од колку на некое познато фото студио тука кај нас во Македонија.Тој само детално перење наплајќа 1000£,за полирање и керамика да не зборувам класен.А овде кај нас 100€ за полирање се премногу,а ти ме хејташ чинам за безвезни работи за кои и самиот си свесен како се прават и дека се неопходни.Чинам дека и ти,односно продукцијата која ти ги монтира сликите,еден куп програми користи за да бидат такви какви што се и како што доликува за еден интернет портал.Се обидувам да ги следам тие трендови,но за жал со тој ценовник што работам,сам,со раменициве мои,без спонзори,да направам колку што можам.Не ти е добронамерна сугестијата ни тебе ни на кланот кој сите веќе знаеме од кои членови е состсвен,задолжен за хејтање лично против мене,повејќе од јасно им е на 90% од членовиве,почнуваат некои и јавно гледаш да кажуваат за вашиот однос спрема мене.Се надевам дека после плочките и некои ситници во студиото што фалат,ќе купам професионален апарат за сликање и може тогаш ќе ти текне на друга сугестија :).Дотогаш ќе сликам со бедниот ноте 8.Не сум лимун табиет,човек треба лично да го познаваш за да каже некој каков му е табиетот,за тоа што не можам да му удоволам на сите или гратис да сработам,не му дава за право на некој си да зборува за мојот карактер.Всушност на форум повејќе треба да ве интересира темата и совет или мислење одколку приватноста на членовите.Зеро,каде отиде форумов?жалосно е што со твој амин се случува сето ова.Кога ќе се сетам на годините предходно,какви членови и дружења имаше,никакви хејтања и плукања немаше.Жал ми е што се тргнаа тие членови за секогаш од форумов,но дојде време да сфатам дека ни мене не ми е тука местото повејќе.Ви благодарам на трпението и нетрпението,"добронамерни" сугестии итн.Ја сфатив пораката класен.На сите форуми низ светот и групи,сум почитуван детаилер,во сите држави каде сум одел да вршам презентации и обуки,сум примен со почит и одликуван со дипломи и сертификати,а воедно и ја представувам нашата мала државичка.А тука во сопствената држава ме рекетираат и закануваат од самиот почеток на мојата кариера.Се држев цврсто и ги победив сите Неверни Тома.Си го остварувам полека мојот сон.Жал ми е што овде не знаат луѓето да ценат и почитуваат успеси на ретки личности.Секое добро и ве оставам со сугестија,води сметка за форумов класен.Поздрав

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7124
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3891 на: 02 Февруари 2018, 09:11:16 am »
Ако сакаш да едитираш преку мобилен пробај со Snapseed. Ја да сум на твое место не би одел на едитирање затоа што кога ставаш слики од текот на работата (пола/пола) убаво се гледа ефектот и без додаден филтер.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #3892 на: 02 Февруари 2018, 09:18:14 am »
Ако сакаш да едитираш преку мобилен пробај со Snapseed. Ја да сум на твое место не би одел на едитирање затоа што кога ставаш слики од текот на работата (пола/пола) убаво се гледа ефектот и без додаден филтер.

Тоа беше поентата на муабетот, само што Дарко успеа да ја утне.

Јас лично, не би сакал пренашминкани слики конкретно од дитејлер, пошто би сакал да видам што чуда може и знае тој да направи, а не некој филтер на телефон/инстаграм или што ти ја знам.

П.С. Ако јас купам еден куп препарати за дитејлинг, одржување итн итн, а немам појма како да ги користам, дали тоа ме прави професионален дитејлер?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #3893 на: 02 Февруари 2018, 09:24:51 am »

Тоа беше поентата на муабетот, само што Дарко успеа да ја утне.

Јас лично, не би сакал пренашминкани слики конкретно од дитејлер, пошто би сакал да видам што чуда може и знае тој да направи, а не некој филтер на телефон/инстаграм или што ти ја знам.

П.С. Ако јас купам еден куп препарати за дитејлинг, одржување итн итн, а немам појма како да ги користам, дали тоа ме прави професионален дитејлер?

Ako dojde vreme na tolku uspesni lekari, informaticari i tn, luge sto stvarno pridonesuvaat za Mkd da trgne malku napred, da dojde da "ljubomorime" na covek so cisti i sreduva koli aka "profesionalen detailer" teshko nas. Odnosot tvoj doprinese da imas "hejt grupi", a ne obratno ... I sekogas e najdobro da stavas sliki bez nikakov efekt. So efekti site se detaileri.
p.s. Vele, koga ke pocnes da naplakjas usluga i da zivees od taa rabota, ke si profesionalen detailer. Se dotogas ke si hobi/entuzijast, kako povekevo ovde sto sme :) 

p.s. ete ova i od mene neka e posleden "hejt" kako sto ke si go sfati posoceniot.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #3894 на: 02 Февруари 2018, 09:33:58 am »
p.s. Vele, koga ke pocnes da naplakjas usluga i da zivees od taa rabota, ke si profesionalen detailer. Se dotogas ke si hobi/entuzijast, kako povekevo ovde sto sme :) 

Не ми беше тоа муабетот...

Еве на пример, да земеме да праиме пастрмајлија... Ги земаме истите состојки, го следиме истиот рецепт, подготвуваме, и печеме у истото тавче (спонзорирано од Цептер).
Твојата е супер, мојата е за нигде. Е како така? Нели е се' „исто“?

Талентот и знаењето на некој човек се една работа, начинот на кој ја работи работата и алатките кои ги користи, се друга.
Ако јас имам куп препарати за нега и одржување на автомобил, а неам појма што да правам со нив, не сум дитејлер, исто како што имањето професионален апарат, не те прави фотограф.
Имањето „задња реч технике“ апарати и помагала у кујна, не ме прави Гордон Ремзи.

Се надевам успеав да доловам што ми беше поентата. Ако не, фак ит, лив лонг енд проспер \\//
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3345
« Одговори #3895 на: 02 Февруари 2018, 09:45:10 am »

Дарко.

Работи си како што си занеш, промовирај се преку Инстаграм и Фејсбук и пробај да останеш имун на провокациите.
Во досегашната дискусија никој не те критикува за професионалноси и квалитетот на работата. Сите целат кон периферни, банални работи како плочки, слики, фотошоп.
Игнорирај ги тие работи, не си го троши времето на исправање "неправди" кои не треба да те замараат.

Нормално ако некој има критика на твојата примарна активност како детајлер, тие работи треба да ги земеш во предвид и да се подобриш. Ама како што и самиот гледаш критика за тоа нема, бидејќи резултатите се очигледни и добри.

Накриви си ја капата, и терај како што си знаеш.

Форумов е место каде што сите можат да кажат што ќе им текне, но ти немораш да наседнуваш на секоја провокација.

Експерти кои што се начитани за детајлинг на интернет, а во реалност не пипнале полир паста со рака има еден куп. Со нив неможеш и не треба да се компромитираш. Остави ги. Едноставно не се спуштај на нивно ниво да се расправаш и докажуваш. Ако се спуштиш на тоа ниво, таму се тие посилни и ќе те победат.

Пробај да ги држиш професионализмот на нивото кој што ги имаш, и чекај ги тие истите експерти да дојдат со дискусија на твој терен, на твое ниво. Таму ќе ги победиш. Посилен си.

Јас да бев на твое место, покрај сите критики за сликите, истите слики ќе ги објавев без никакви ХДР ефекти, чисти и без ефетки. Ете, чисто да ги задоволам апетитите на сите. Ако возилото е сработено перфектно, што и да правиш со сликите, како и да ги објавиш резултатот ќе биде видлив.

Те следам на инстаграм и фејсбук, заедно со сите други детајлери кои што професионално се бават со тоа кај нас. И можам да кажам дека сите професионални детајлери кај нас треба да работат на промоција и споделување на што повеќе информации, слики, видеа по социјални мрежи. Таму ви е таргет групата, клиентите, пазарот. Форумов може да го користите за да споделите искуства позитивни и негативни, сеедно.

Толку од мене, ама нај другарски и нај отворено го кажувам ова без да ме сватиш лошо.

За останатите што мислат дека се гребам "третман" кај Дарко давајќи му совети на форум, мене матичен детајлер ми е @dame затоа што исто така работи одлично и ми е во комшии. Ама ептен близу. И нормално ако имам критики ги кажувам и кај него, само што обично си пиеме пивце и си кршиме муабет.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #3896 на: 03 Февруари 2018, 12:00:14 pm »

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #3897 на: 03 Февруари 2018, 12:30:01 pm »
Detailing forensic mn jaki videa pravi.

Отсутен Dejan Gj

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 427
« Одговори #3898 на: 03 Февруари 2018, 13:06:30 pm »
Зеро постирал одлично видео, ваков тест, ваква анализа кога некој ќе направи тогаш може да кажува која керамика каква е, имаше пред некое време дека Gyeon е светлосни години пред сите.
Ако внимателно се изгледа видеово и разбере, нема светлосни години спомнато, така да секој за продуктот кој го застапува може се да каже, но има тестови има видеа кои можат да те демантираат.

Отсутен Perfect Car Care

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 186
    • PerfectCarCareTetovo
« Одговори #3899 на: 04 Февруари 2018, 02:12:41 am »
Зеро постирал одлично видео, ваков тест, ваква анализа кога некој ќе направи тогаш може да кажува која керамика каква е, имаше пред некое време дека Gyeon е светлосни години пред сите.
Ако внимателно се изгледа видеово и разбере, нема светлосни години спомнато, така да секој за продуктот кој го застапува може се да каже, но има тестови има видеа кои можат да те демантираат.
Gyeon i Carpro se najinovativni brendovi u poslednite godini, gi pravat rabotite porazlicno od drugite brendovi, imat celosen program od prv proizvod sto e perenje, pa dekontaminacia (chemical, mechanical), poliranje, priprema, zastita recisi za sekoj del od kolata i mnogu mnogu interesni i potrebni proizvodi sto se falat i koristat mnogu od profesionalni detaileri niz svet zatoa sto rezultatite se fenomenalni. Dva recisi identicni kompani na mnogu aspekti.

Ke gi povrzam tuka isto i brendovite kako Rupes, Scangrip, Microfiber Madnes, Colour Lock sto zaedno so Gyeon i Carpro se brendovi sto sledat vakvi videa i reviews kako sto i nie gi sledime i vo novoto reformuliranje ke gi korektirat site losi strani sto nekoj niven proizvod gi ima i doagat so nova formula koja sto gi nema vise tie problemi i e mnogu podobra od prvata verzija, se slucilo so rupes prvata verzija pa posle Mark 2, so scangrip prva verzija vtora verzija, sega so gyeon sto cvrstata strana mohs go drzi, no bese potrebno da se forcira so top coatings i sega dojde so novi top coatings kako skin (sto kako vidovte u videoto bese impresiven) pa phobic, flexi, durabead, i sto momentalno ima povise opcii od site brendovi za keramiki, sto e nesto mnogu jako, nekoj saka poevtino nekoj poskapo, nekoj cvrstina, nekoj hydrophobicity.

Ovie se brendovi sto se mnogu povrzani so korisniciete na nivnite proizvodi i na nekakov nacin go dovede auto detailing vo eden sosema drug koncept, tie se obiduvat da go dadat najdobroto, a korisnicite (profesionalni detaileri) pravat cuda so lukzunite lokali i rabotata bez kompromis sto go napravat, sekoj den ama bas sekoj den se cudam, i ostanuvam mnogu impresiven, motiviran od rabotata/lokalot na nekoj detailer negde vo svetot sto sekoj den mi izlaga po nekoj razlicen.

Da se povrzuvam malku i na diskusijata sto pred nekolku dena se zborese. NAJDOBAR DETAILER.

Mislam to vise ne postoi ima mnogu dobri epten mnogu i ne moze da se dade takov odgovor.

Koga e vo prasanje poliranje togas da mozam da kazam Kevin Brown (BUFF DADDY) e broj eden, posto i toj isto kako brendovite sto gi spomnav igra uloga vo rezultatot na profesionalnite detaileri, toj e ajnstajn za poliranje, ako imas problem zosto nekoja kola ne se korektira, finishira buff daddy go ima odgovorot i toa matematicki.

Sum bil prasan nekolku puta dali ke koristis meguair ili carpro od novite brendovi vo mk, sekogas sum rekol carpro ke koristam, povise me interesira SiO2 technologia namesto carwax.

Sega da se povrzema i kaj toa broj 1 brend broj 2, toa prasanje ne moze da se postavi i nemoze da ima odgovor tuka.

Gyeon, Car Pro, Rupes, Flex, Scangrip, Polish Angel, Swiswax, Colour Lock e trendot na autodetailing, i veruvam idninata na Auto Detailing, ako nekoj podobar proizvod, sistem, cudo ke se pojavi vo Auto Detailing siguren sum deka ke bide od ovie brendovi.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk